Bu bayram tatilciler ve gelenekçiler siparişleri artırdı

Kayseri’de çeşitli isimlerle kadın işletmecilerin açtığı un ve un mamulü ev işi baklava, su böreği, kete, poğaça, kurabiye, tandır böreği, mantı, gözleme, erişte, çorba, makarna, yufka, şebit gibi yöresel tatlara ilgi bayram hazırlıkları ile arttı. Hemen hemen her köşe başında daha çok ‘bacı, abla, yenge’ isimleri ile faaliyet gösteren kadın işletmecilerin açtığı işyerleri, pandemi yasaklarının kalkması ve bayramın yaklaşması ile çoğaldı.

Pandemi kısıtlamalarından oldukça etkilendiklerine dikkat çeken Kayseri’nin tanınmış ve ilk un ve un mamulü üreticilerinden Ufuk Baklava 1996’nın gelini ve çalışanı Sultan Acar, bu bayram tatilcilerin ve gelenekçilerin siparişlerine ağırlık verdiklerini belirtti,  şunları söyledi.

“Geçen yıla göre oldukça yoğun. Bu bayramın gerçekten bayram olduğunu hissettik. Siparişlerde oldukça yoğun. Çok şükür normal bir bayrama kavuştuk diye düşünüyorum. Ama bayram nasıl olacak. Ama siparişlerimiz oldukça yoğun ve biz elimizden geleni yapıyoruz en iyisini ve en güzelini. Baklava ve su böreği bayramın klasikleri tercih. Kurabiyelerde var ama başrollerde baklava ve su böreği var.

Belli kesim tatile başlamış ama geleneklerini sürdüren aileler, bir arada olanlar var. O nedenle yoğun bir siparişimiz var. Ürünlerde seçim yapılmıyor ama porsiyonlar değişti. Mesela, daha yaşlı kesimler yanlarına gelenler olacağı için tepsiyle, daha fazla kurabiye, daha büyük su böreği ama gençler daha az su böreği, kurabiyelerden daha az çeşit tercih ediyor. Yaş ve cinsiyet farkı yok.

Kurabiye çeşitlerimizin kilosu 50 lira, baklavanın kilosu 45 lira. Açık şerbet dökmüş baklava satmadığımız için boy boy 35-65 lira arası. Daha sonra tepsilere geçiyoruz. Tepsi baklavada 130 lira artı 20 lira tepsi bedeli alıyoruz. Ketelerimiz 3,5 lira, katmerimiz 5 lira, bol tahinli, poğaça grubumuz 2-2,5 lira olarak değişiyor. “