BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter: Ülkelerin ve insanların istedikleri yatakları üretiyoruz

BRN Uluslararası Danışmanlık ve Dış Ticaret Limited Şirketi olarak 2001 yılında kurulan BRN A.Ş.’nin yatak üretimine 2006 yılında Kayseri’de başladığını ifade eden BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter, yatak ihracatlarının yüzde 80’nini Avrupa ülkelerine yaptıklarını söylüyor.

“Daha önce sadece ihracat ve ithalat faaliyetleri yaparken, yatak sektörüne adım atışımız; Tanzanya da bir fuarda tanıştığımız bir müşterinin yatak kumaşı istemesiyle başladı” diyen BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter, “Onlara satamadık ama yatak kumaşı hayatımıza girmiş oldu daha sonralarda ise Avustralya’ya yatak kumaşı ihracatını gerçekleştirerek yatak sektörüne adım atmış olduk” dedi ve ekledi: “Polonya’dan Avrupa’ya girdik. Bir süre sonra bütün hammaddeler sonrasında da bitmiş ürün talebi geldi. Bu şekilde yatak ve uyku ürünleri işine girdik. Üretim yapma fikri de bu süreçte doğdu. Kanada’ya ihracat yapıyorduk. Fason ürettirdiğim firmalarda sorun yaşıyordum. Bir gün eşime ben üretim yapacağım dedim. 800 metrekarelik yer tuttuk. 5 dikiş makinesi 2 kenar kapatma aldık. 10 da işçiyle üretime başladık. Daha sonra hızlı bir büyüme süreci başladı. BRN Yatak’ı kurarken düşüncemiz sadece ihracattı. Ülkelerdeki uyku kültürlerini, farklı modelleri inceledik, ayrıca Avrupalı üreticilerle yarı mamul işbirlikleri yaptık. Bu bize çok tecrübe kazandırdı. Ve yatak ihracatında en büyük sorun olan navlun maliyeti sorununu farklı paketleme sistemleri ile çözdük. Bunu yaparken ilerleye dönemde online satışların artacağını da çok erken öngörmemiz de etkin oldu. Böylece kargo lama maliyetlerini de düşürmüş olduk.800 m2 de başladığımız üretim bugün 27.000 m2 kendi üretim tesislerimizde devam ediyor ve 300 çalışanımız var.”

BRN Yatak’ın kurumsal yapısı ve sektördeki konumu hakkında bilgi verir misiniz?

Firmalar önce yurt içinde marka olur daha sonra ihracata başlarlar biz tam tersini yaptık. 2012 sonunda Türkiye için de artık zamanı geldi dedik. Önce online siteleri aracılığıyla internetten ürünlerimizi sattık. Çok yoğun talep geldi. İlk AVM showroomunu Ankara Armada ‘da açtık. Ürünlerimiz beğeniliyor.  AVM’lerde yeni mağazalar açmak için arayış içindeyiz. İstanbul’da 7 olmak üzere toplam 12 mağazamız var. Brn Yatak sektörde son 10 yılda hep ilklerin firması oldu. Yatak sektörüne BRN Yatak’ın sadece ihracat yapan ve en hızlı büyüyen firmalardan biri olarak girmesiyle ve sektörde bir anda en büyük ihracatı gerçekleştiren firma olması ile sektörde ihracata olan ilgi çok arttı. Bu konuda mütevazi olamayacağım ve ülkemize böyle bir katkıda bulunmaktan çok memnunum. Sektörde bizden sonra sadece bizi örnek alarak, yanlızca ihracat odaklı kurulan çok firma oldu. Gene kadın eli değmesi ile değişen tasarımlar, görselliğe verilen önem bütün büyük firmaları da etkileyerek nihayetinde tüketiciye daha estetik daha konforlu yataklar sunulmaya başlandı. Türkiye de mağazalaşma sürecine başladıktan sonra yabancı ortaklık teklifleri gelmeye başladı. 2015 başında G43 Anadolu Girişim fonu kapsamında AbraajCapital ve EBRD de firmamıza ortak oldular ve bu güçlü ortaklarımızla büyüme sürecimizin daha da hızlanacağı kanaatindeyim.

BRN Ergo (Ergonomik yataklar), BRN Ortho (Ortopedik yataklar), BRN Visco (Doğal kauçuk ve visco hafızalı sünger yatak), BRN Style (özel üretim yataklar) olmak üzere 4 kategoride sunuluyor. BRN Yatakları, yaylı ve sünger grubu yatakların yanı sıra baza, yatak başı, el yapımı yataklar, yatak setleri, hareketli bazalar ve uyku ürünleri de üreten geniş bir yelpazeye sahip. Yataklarımızı, her ülkenin uyku kültürüne ve her bir kullanıcının ihtiyaçlarına uygun olarak “kişiye özel” tasarlıyoruz.

Yenilikçi ürünler geliştirme noktasında neler söyleyebilirsiniz?

Rekabetin çok yoğun yaşandığı günümüz de artık 7/24 dünyanın her yerinde rakiplerimiz sürekli yeni ürünler ve fiyat rekabeti ile karşımıza çıkmaktalar. Bir de buna bazı bölgelerde ve ürünlerimizin yapısı gereği navlun dezavantajını eklerseniz rekabetçi yapımızı sürekli canlı tutmak zorundayız. Ayrıca ürünlerimiz her ülkede üretilebilen ürünler. Mutlaka ya bir avantaj ya bir farklılık sunmak zorunda kalıyoruz.

Biz ilk olarak, gerek ihracatçı kimliğimiz ve hedeflerimiz doğrultusunda gerek e –ticaretin artacak hacmini ön planda tutarak ilk olarak navlun ve paketleme sorunlarında yenilikler yaptık. Vakumlu ve rulo press paketli ürünler geliştirerek, hem ihracatta rakiplerimizin 3-4 katı daha fazla ürün yükleyebilme başarısı ile navlun ve depolama avantajı sağladık, hem de online pazara yönelik kargo avantajı sağlayan ürünleri ilk üreten firma olduk. Yine üründe teslimatı kolaylaştıran normalde firmanın eve teslim etmesi gereken ürün yapımızı farklı paketleme ve ürünü farklı formlara sokarak müşterinin kolaylıkla mağazadan alıp evine kendi götürebileceği şekle dönüştürdük.

Inovasyon sadece üründe olmuyor, bu yukarıda bahsettiğim olay,  ürünlerimizi sadece mobilya veya yatak mağazalarında değil, kitlesel marketlerde de satılabilen, insanların ihtiyacı olduğunda gidip de aldığı değil, görünce de satın alma isteği yaratan bir şekle getirdi. Ben buna dağıtım kanalında inovasyon diyorum. Bir nevi yatağın satış kanalında yenilik uygulayarak SleepBox ürünümüzü bir market ürünü haline getirdik. Bunun dışında, görsel yenilikler, içerikte yenilikler, teknolojik yenilikler ki bu bizden çok bize hammadde tedariği sağlayan firmalarla işbirliklerle ortaya çıkıyor ve maliyet azaltıcı yenilikler ile çalışmalarımızı sürekli sürdürebilir tutuyoruz. Yine hastane yataklarını ev tipi normal yatak şekline getirerek, evde yatalak hastaların hastane ortamını hatırlatan yataklar yerine evde hissettiren hareketli motorlu setlerimiz de bu yenilikler kapsamındadır. Bugünlerdeki yoğunlaşmamız bu yönde; gerek ülkede gerek dünyada yaşlı ve evde hastaların artacağını bilerek, hastaların durumlarını ve uyku sağlığını izlenebilir hale getiren teknolojileri yataklarımızda sunma projeleridir. Bunda teknik tekstiller ve mobil teknolojiler ile çalışma yapıyoruz.

Firmanızın ihracat çalışmalarına yönelik hedef pazarları nerelerdir?

Yatak ihracatımızın yüzde 80’ini Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Tüm Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya ihracat ağımız bulunuyor. Bugünler de Asya Pasifik bölgesine yoğunlaşıyoruz. İnşallah çok yakında yine sektörde bir ilk olarak bu bölgede farklı ülkelerde ihracat haberlerimizi paylaşacağız. Ben ihracat sevdalısı bir insanım gerek Türk ürünlerinin, gerek kendi üretimimiz yataklarımızın dünyanın her bölgesine ihraç edilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kalite ve çeşitlilik olarak çoğu ülkeden üstünüz. Ülke ve sektör olarak marka ve ülke imajımızı artırmamız gerekiyor. Bazı ülkelerde sırf Avrupa üretimi olmadığı için daha ucuza satmak zorunda kalıyoruz ve bunu ben bir türlü kabullenemiyorum. Sektör ile marka ve tanıtım çalışmalarına bu yüzden çok önem veriyorum. Ayrıca, 2013 yılında Türkiye’nin hiç ihracat yapmadığı iki ülkeden biri olan Mikronezya’ya da ilk ihracatı yapan firma BRN Yatak. İhracat odaklı çalışan şirketimiz, kendine özgü bir teknolojisiyle ihracatta rakiplerine göre muazzam bir fark yaratıyor. BRN, ABD, Kanada, Avustralya gibi ihracat yapılması zor olan ülkelere ulaştık. 60’dan fazla ülkeye yatak ihracatımızın sırrını da “Her ülkenin vatandaşı ne istiyorsa onu üretiyoruz” düşüncesiyle yola çıkarak, ülkelerin uyku kültürlerini inceleyerek, farklı modeller tasarlıyoruz. Ürünlerin çeşitliliği sayesinde müşteri portföyümüz de artıyor.

Bugün 27 bin metrekarelik kapalı bir alanda kurulan modern ve “hijyenik” üretim tesislerinde üretilen BRN markalı yataklar tüm dünyaya ihraç ediliyor. Dünyada 5 kıtada 500’den fazla satış noktasında yer alıyor. BRN Yatak’ın Ankara Armada, Gordion AVM, İstanbul Arena Park, Brandium, Vialand AVM, Avcılar, Mall Of İstanbul, Metro Garden, KayseriPark, Gaziantep PrimeMall AVM, Muğla Bodrum Avenue AVM’nin yanı sıra KKTC de mağazası bulunmaktadır. 2018 yılında mağaza sayısının 50′ye çıkarılmasını hedefliyoruz. Büyüme planlarımız sadece yurtiçiyle sınırlı kalmayacak. Turquality kapsamında yurtdışında franchise zinciri kuracağız. 2018’e kadar yurtdışında 22 mağaza açmayı hedefliyoruz.  Türkiye de henüz kendi mağazalarımızı açıyoruz ama başladığımız zaman franchise ağını oluştururken kadın girişimcilere öncelik vereceğiz. Gelecekte, hiç hız kesmeden BRN Yatak markasını daha da ileriye taşımayı; yeni bağlantılar ve büyüyen iş hacmimizle başarı çıtamızı yükseltmeyi hedefliyoruz.  ARGE çalışmalarımızı da son teknolojiyi kullanıcıyla buluşturmak üzere yoğunlaştırıyoruz.

Ürünleriniz arasında yer alan ergonomik ve hijyenik yatak üretimi ile birlikte gelen talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hijyen kavramı bizim için çok önemli. Çünkü bir insan ömrünü yaklaşık 70 yıl olarak baz alırsak, bu 70 yılın neredeyse 25 yılını yatakta geçiriyoruz. İnsanın hayatında bu kadar önemli bir noktada olan uyku kavramı elbette hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konu diye düşünüyoruz. Bu nedenle bu 26 yılı rahat, huzurlu ve hijyenik olarak geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Hijyen kavramında bu kadar ısrarcı olmamızın sebebi de bu.

Türkiye’de ilk defa gıda üretim tesislerinde alınan “Hijyen Sertifikası”nı yatak sektörü için almayı denedik ve başardık. Üretim tesislerimizde en çok dikkat ettiğimiz husus, insanların kendini güvende ve rahat hissetmesi gereken yerin yatak olduğu için hijyen üretim yapmamız gerektiğidir. Burada belirtilmesi gereken en önemli husus; diğer firmalar gibi ham madde veya yarı mamülde alınan Oeko-Tex sertifikasını bitmiş üründe yansıtmıyor olmamız. Çünkü orada dikkatle incelenirse yarı mamül veya hammadde için alınmış Oeko-Tex sertifikasını son kullanıcıya teslim edilen üründe var gibi yansıtmaları. Halbuki bu yanlış. Biz ise üretimin son aşamasında yani kullanıcıya teslimden önceki hali ile sertifikayı aldık. Kullanıcıların bu konuda daha dikkatli olmasını tavsiye ederim.

Global marka olma yolunda çalışmalarınız var mı, varsa bu yönde nasıl bir strateji izlemektesiniz?

BRN Yatak, klasik bir yatak üreticisi olmaktansa farklılaşmayı seçti. Yeni teknolojilere yatırım yaptı. Dünyanın en büyük yatak üreticileriyle temas kurarak knowhow’ını artırdı. Bu doğrultuda örneğin ülkelerin uyku kültürleri incelenerek, farklı modeller tasarlanıyor. Ürünlerin çeşitliliği sayesinde müşteri portföyünü artıyor. İhracat odaklı çalışan şirketimizde sektörün en büyük sorunu olan nakliye problemini press ve rulo ambalajlama sistemleriyle çözdük. Kendimize özgü bir teknoloji geliştirdik ve  şirket, bu sayede ihracatta rakiplerine göre muazzam bir fark yarattı. BRN;  ABD, Kanada, Avustralya gibi ihracat yapılması zor olan ülkelere ulaştı. Hatta şimdiye kadar hiç ihracat yapılmayan Mikronezya’ya bile ihracat gerçekleştirdik. Burası 2013 yılına kadar Türkiye’nin hiç ihracat yapmadığı son ülkeydi. Doğru analiz, ülkelerin birbirinden farklı olan uyku kültürleri ve bu çeşitliliği dikkate alarak ürün geliştirmemiz bizim yurt dışında büyük başarılara imza atmamızı sağladı.

Büyüme noktasında yabancı fonlarla yaptığınız ortaklıkla hedefleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

Fonla anlaşmadan önce 5 yıl boyunca büyüme planlarımızı rakamlarla paylaştık. Üretim alanımızı genişletmek üzere bir alan aldık ama henüz inşaat aşamasına geçmedik. Gerek yurtiçinde, gerekse Turquality sürecimizi başarı ile tamamlarsak yurtdışında perakende ağımızı artırmak, yurtdışında lojistik önemi olan bazı ülkelerde üretim yapmak gibi planlarımız var.

2015 yılı hedeflerinizin yanı sıra orta ve uzun vadeli planlarınız hakkında öngörüleriniz nelerdir?

İhracatta yapılmayanı gerçekleştirmiş bir firma olarak 2023 yılına kadar toplamda 100 ülkeyi rahat uykuyla tanıştırmayı hedefliyoruz.  BRN Yatak olarak, yurt dışında elde ettiğimiz başarıların yanı sıra, son dönemde yurt içindeki mağazalarımızın sayısını ciddi oranda arttırdık. Ülkenin en prestijli AVM’lerinde ve elverişli noktalarında açtığımız mağazalar çok güzel satış grafikleri yakaladı. Gelecekte, hiç hız kesmeden BRN Yatak markasını daha da ileriye taşımayı; yeni bağlantılar ve büyüyen iş hacmimizle başarı çıtamızı yükseltmeyi hedefliyoruz. 2023’e yıl yıl planlayarak ilerleyeceğiz. Daha önce de belirttiğim gibi 2018’e kadar yurtdışında 22 mağaza açmayı hedefliyoruz. 2018 yılında mağaza sayısının 50′ye çıkarılmasını ve ciromuzu 55 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İhracatın ithalatın yüzde 70’ini karşılama hedefi, doğru hamlelerle hayal değil.

Bu arada Ortadoğu pazarı için master franchise görüşmelerine başladık. Franchise ağını oluştururken kadın girişimcilere öncelik vereceğiz. Gelecekte, hiç hız kesmeden BRN Yatak markasını daha da ileriye taşımayı; yeni bağlantılar ve büyüyen iş hacmimizle başarı çıtamızı yükseltmeyi hedefliyoruz. ARGE çalışmalarımızı da son teknolojiyi kullanıcıyla buluşturmak üzere yoğunlaştırıyoruz.