BM Çocuk ölümleri raporu: Her 5 saniyede 15 yaşın altındaki bir çocuk ölüyor

BM kuruluşları tarafından yayınlanan Çocuk Ölümleri Raporu’nda, geçen yıl 15 yaşın altında 6.3 milyon çocuğun çoğunluğu önlenebilir nedenlerden ötürü öldüğü, bu rakamın da her 5 saniyede bir çocuğun ölmesi anlamına geldiği bildirildi.

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Nüfus Birimi ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan Çocuk Ölümleri Raporu yayınlandı.

Rapora göre, yaşın altında gerçekleşen ölümlerin büyük bir çoğunluğu zatürre, sıtma ya da doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar gibi önlenebilir ya da tedavi edilebilir durumlar nedeniyle gerçekleşiyor.
Erken doğmuş bir bebek Etiyopya’nın Benishangul-Gumuz bölgesinde UNICEF destekli hastanede bir yeni doğan yoğun bakım ünitesinde. © UNICEF/UN0157446/Ayene

5 ile 15 yaş arası çocuklarda ise başlıca ölüm nedenini, özellikle yol kazaları ve boğulmalar olmak üzere yaralanmalar oluşturuyor.

Raporla ilgili açıklamalarda bulunan UNICEF Araştırma Direktörü Laurence Chandy, son 25 yılda çocuk ölümlerinin azaltılmasında büyük ilerleme olduğunu ve 1990 yılından bu yana çocuk ölümlerinin yarı yarıya azaldığını, ancak hala milyonlarca çocuğun kim oldukları ve nerede doğduklarına göre öldüğünü söyledi.

Eğer acilen önlem alınmazsa 2030 yılında kadar beş yaşın altında 56 milyon çocuğun öleceğini ve bu rakamın yarısının yeni doğanlar olmasının beklendiğini vurgulayan Chandy, bu ölümlerin çoğunun ilaç, temiz su, elektrik ve aşı ile önlenebileceğini kaydetti.

Beş yaş altı ölümlerin yarısı Sahra-altı Afrika’da, üçte biri ise Güney Asya’da gerçekleşiyor.

Bölgeleri arasında büyük farklılıkların olduğu ülkelerde beş yaş altındaki ölümler kırsal bölgelerde kentsel bölgesel göre yüzde 50 daha fazla görülüyor.

Çocuk ölümlerinde eğitim de rol oynuyor. Eğitimi olmayan annelerin çocuklarının beş yaşına gelmeden ölme riskleri orta ve daha yüksek eğitimi olan annelerin çocuklarına göre 2 kat daha fazla. (Gıda Hattı)