Bizim Gençlik Bayramı.. (Köşe yazısı 19.05.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Ben halen çocukluğumuz ve gençliğimizdeki o ‘milli ve dini bayramları’ özlüyorum. Benim kuşaktaki tüm arkadaşlarımla buluştuğumuzda o günleri tekrar yaşıyoruz.

Siyasetin iyice ticarete, ticaretinde giderek kirlenerek ibadete dönüştüğü günümüzde, keşke inancımızdaki ibadeti her alanda yaşayabilsek ve sözde değil özde uygulayabilsek.

Adam güya kendisince dindar ama büyük lider Atatürk’e, sevmediği ölülere neler söylemiyor ki?

Neyse ben bugünün özelliğini ele almak yeniden anlatmak istiyorum.

19 Mayıs 1919 Kurtuluş Savaşımızın başladığı gün. I. Dünya Savaşı sonunda ülkemizin birçok yeri savaşı kazanan devletler tarafından işgal edilmiş. Yurdumuzu kurtarmak için Atatürk, 16 Mayıs 1919’da “Bandırma Vapuru” ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldi, Kurtuluş Savaşını başlattı. Üç yıl süren savaşlar sonunda ülkemiz yabancı güçlerden kurtarıldı. 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Atatürk’ün, Samsun’a varış tarihi olan 19 Mayıs günü Ata’nın isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanıyor.

Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etti. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanırken adı 12 Eylül Darbesi ile “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” oldu.

Atatürk Türk gençliğine güvenini ve emanetini “Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır” derken  “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!” sözü ile anlatmış “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiştir.

Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs’ta kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin millî bayramıdır.

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935’te “Atatürk Günü” adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş ‘ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif ettiği bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün onayı ile yasalaşmış.

Bu iktidar dönemine kadar her yıl 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanırdı. Üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunuldu.

Biz ‘Erciyes Kar Kaplanları’ olarak iki yıl bu Sevgi bayrağını taşırken yaşadığımız duyguyu, Kayseri Lisesi’ndeki ilk nöbeti anlatamayız.

19 Mayıs 1919, Türk Milleti için önemli günlerinden biri. Özgürlüğe, bağımsızlığa ilk adım o gün atılmış. Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlamış.
Ülkesini içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkarmak isteyen, “Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararlılığının kurtaracağına” inanan Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkışı ile bütün ülkeyi aydınlatacak bir hareketi başlatmış. Yani Kurtuluş meşalesini yakmış.

Atatürk’ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk, küllenen umutları canlandırmış, Anadolu insanının tek yumruk olmasını sağlamış. Atatürk Türk Milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşaması için giriştiği bu savaşta, tüm gücünü, millete olan inancından ve güveninden almış.

Büyük önder Atatürk’ün bağımsızlık ışığını yaktığı 19 Mayıs ülkenin mutlu geleceği için atılan ilk adım. Kurtuluş savaşı, hazırlık çalışmalarından Büyük Zafer’e kadar her yönü ile çok iyi tasarlanmış, umutların ve özlemlerin çığ gibi büyüyerek coşkuya ve zafere dönüştüğü kahramanlık destanımız.
Bu kahramanlık destanını, o yollarda yaşanan büyük sıkıntıları ve çekilen çileleri unutmamaya, yeni nesillere de unutturmamaya çalışıyoruz.

Milli Mücadele ruhunun dinamizmi her 19 Mayıs’ta yeniden yeşeriyor.

Türk ulusunun Ata’ya olan özlemi ve minneti tek bir yürek ve tek bir ses ile bir kez daha en yüksek tondan duyuluyor.

Kısaca bizim kuşak ve öncesi halen o günlerdeki ‘milli ve dini bayramları’ uygulamada, görmek,  yaşamak istiyor.

Başta Büyük önder Atatürk, silah arkadaşları, Türk büyükleri ve o günden bu güne canlarını ortaya koyan Şehitlerimizi, gazilerimizi, tüm güvenlik güçlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.

Ruhlarınız şad olsun.