Biz uyurken.. (Köşe yazısı 23.08.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Evet başlıktaki gibi ‘biz uyurken’ güvenlik güçleri halkın can ve mal güvenliği, huzuru için çalışıyor. Kayseri Emniyet Müdürlüğü Asayiş, Çocuk, Toplum Destekli polis ve Trafik Şube müdürlüğü ekiplerinin son bir ayda yaptıklarını sizlere iletmek istiyorum.

Asayiş Şube Müdürlüğü:

Cinayet Büro Amirliği: 3’ü kasten öldürme, 1’i kasten öldürme-intihar olayında 4 şüpheliden 3’ü tutuklandı. Bunlarda 3  tabanca, 1 bıçak ele geçirildi.

Gasp Büro Amirliği: 1’i yağma, 1’i görevi yaptırmamak için direnme, 2’si tehdit, 1’i kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, 1’i kasten yaralama olayında yakalanan 18 şüpheliden 1’i tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.

Ahlak Büro Amirliği: 2’si cinsel saldırı, 1’i kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, 4’ü fuhşa teşvik aracılık veya zorlama 8 olaya adli işlem uygulandı.11 fuhuş olayına idari işlem yapıldı. Yakalanan 36 şahıstan 2’si tutuklandı, 2 şahıs hakkında adli kontrol kararı verildi. Fuhuş yapılan 11 ev kapatıldı.

Hırsızlık Büro Amirliği: 10’u ikametten, 13’ü işyeri-kurumdan, 2’si otodan, 11’i açıktan hırsızlık olayında yakalanan 43 şahıstan 8’i tutuklandı.

Oto Hırsızlık Büro Amirliği: 12’si oto, 14’ü motosiklet hırsızlığı sonrası çalıntı 11oto ile 6 motosiklet bulundu. Yakalanan 26 şahıstan 2’si tutuklandı.

Aranan Şahıslar Büro Amirliği: Çeşitli suçlardan dolayı yakalama ve UYAP aranması bulunan 582 şahıs yakalandı, 195’i tutuklandı.

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği: 7’si dolandırıcılık, 1’i kapkaç 8 olayda yakalanan 10 şahıstan 9’u tutuklandı, 1’i hakkında adli kontrol kararı verildi.

Kayıp Şahıslar Büro Amirliği: Kayıp müracaatı alınan 86 şahıstan 80’i bulundu.

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü:

Operasyonlarda, “uyuşturucu madde ticareti yapmak, bulundurmak-kullanmak, uyuşturucu madde kullanımı kolaylaştırma veya özendirmekten” 143 olayda 264 şahsa işlem yapıldı. Bunlardan 5’i adli kontrol neticesi serbest kaldı, 31’i tutuklandı. Bu suçlardan haklarında yakalama müzekkeresi olan 21 şahıstan 13’ü tutuklandı, 8’i mahkemece bırakıldı. Operasyonlarda, 86,44  gram esrar, 5,80 gram eroin, 2200,77 gram metamfetamin, 40,78 gram sentetik kannobinoid, 17 kök kenevir bitkisi, 104 adet ecstasy, 6,53 gram afyon sakızı, 21 adet kırmızı reçeteye tabi hap, 8 adet uyuşturucu tartımında kullanılan hassas terazi  3 tabanca, 4 av tüfeği ve 12 mermi ele geçirildi.

Çocuk Şube Müdürlüğü:

Ana caddelerde, kavşaklarda ve halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde mendil satan, araba camı silerek dilencilik yapan, yayaları ve sürücüleri taciz ederek para vermeye zorlayan, tartıcılık yapan ve kâğıt toplayan çocuklara yönelik yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilen 4 aileye, TCK 233. Maddeden, 80 şahsa Kabahatler Kanundan işlem yapıldı, 9 şahıs zabıtaya teslim edildi.

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü:

ÇOGEP (Geleceğe Atılan imzalar), 1845 Polis Korosu, Dilenciliği Meslek Edindirmeyelim, Pencerem Kapım Güvenli Yapım, Sıcak Yuvam, Telefonla Dolandırıcılık Mağduru Olmayalım, Öğrencilerimiz Geleceğimiz, Trafikte Eğitimli Çocuklar, İpeksi Dokunuş İle Sokaktan Madalyaya Uzanan Eller, Emniyetle Engelsiz Yarınlar, Silah Atmayalım Yaşamları Karartmayalım, At Çiftliği Projeleri devam etti.

Kurban bayramı öncesi Melikgazi Belediyesi Serkent Hayvan Pazarında, Oruç Reis Mahallesi Karpuzatan ve Oymaağaç Hayvan Pazarında kurbanlık satışı yapan 200 çadır ziyaret edildi, kurban alımında bulunan 555 vatandaşla yüz yüze görüşülerek hırsızlık, yankesicilik, dolandırıcılık ve sahte para olaylarına karşı dikkatli ve duyarlı olmaları için 775 adet broşür dağıtıldı. Gevher Nesibe Mahallesi Cumhuriyet Meydanı Polis Noktası önünde “Bilgi Paylaşım Standı” açıldı, hırsızlık, dolandırıcılık dilencilik, 155 polis imdat hattının kullanımı, internet ve sosyal medya güvenliği konularında yüz yüze bilgilendirme ve bilinçlendirme  ve  broşür, sticker dağıtıldı. Sarıoğlan ilçesi Sosyal Tesislerinde 60 vatandaşa bilgilendirme ve bilinçlendirme için bilgi ve broşür dağıtıldı.

Trafik Faaliyetleri

Trafik Denetleme, Bölge Trafik denetleme ve ilçe merkezlerindeki trafik uygulamalarında,  84 bin 300 araç kontrol edildi, eksikliği görülen 22 bin 887 araca trafik idari para cezası kesildi. Alkollü araç kullanmaktan ve 100 Ceza Puanını doldurmaktan 208 sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu, 999 araç çeşitli suçlardan trafikten men edildi.  643 kazada 1 kişi öldü 475 kişi yaralandı.

***

Türkiye’de 2009-2018 yılları arasında, 12 milyon 236 bin 912 trafik kazası meydana geldi. Yaşanan kazalarda 52 bin 95 kişi yaşamını kaybederken, 2 milyon 695 bin 604 kişi yaralandı. Türkiye’de yaşanan trafik kazalarının son yıllarda medyaya yansıması ise 100 bin 675 yazılı basın haberi oldu.

Ajans Press’in Emniyet Genel Müdürlüğü verileri ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının nedenlerine bakıldığında, ilk sırayı sürücü hataları alırken, onu sırasıyla yaya, yol, araç ve yolcu hataları takip etti. En çok kaza yapan araçlar, otomobil, kamyonet, motosiklet ve minibüs.

Dünya genelinde trafik kazalarında yılda ortalama 1,2 milyon kişi hayatını kaybederken 50 milyondan fazla kişi yaralanıyor. Meydana gelen trafik kazalarının sosyo-ekonomik maliyeti ise 518 milyar dolar gibi çok ciddi rakamlara tekabül ediyor. Kazalarda kusur oranının yüzde 99’u sürücü, yaya ve yolcu olmak üzere insan faktöründen kaynaklanırken, son on yılda gerçekleşen yaralanmalı kazalar en fazla Temmuz ayında en az Şubat ayında meydana geldi. Gün olarak ise en fazla Cumartesi en az Salı günleri trafik kazalarının gerçekleştiği görüldü.