Binalarda yangın yönetmeliği, Toyota kadın çalışanları, engelsiz kariyer ve TUİK tüketici güven endeksi

İnsanların Toplu Bulunduğu Binalar Yangın Yönetmeliğine uygun yapılmalı

İzocam; özellikle insanların toplu halde bulundukları binalar, ofisler, okullar, yurtlar, kamu binaları, fabrikalar, sanayi yapıları, hastane, AVM ve spor salonu gibi mekânların “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak inşa edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Ülkemizde her yıl 25 Eylül’ü izleyen hafta Yangından Korunma Haftası olarak kutlanıyor. 56 yıldır Türkiye’de yalıtım sektörüne öncülük eden İzocam, Yangından Korunma Haftası dolayısıyla yalıtımın önemine dikkat çekiyor. Yangın esnasında alevler bir anda artarken, yalıtımında doğru malzemeler kullanılmış olan binalar tutuşmuyor ve zehirli duman oluşumu engelleniyor. Yangının yol açtığı en hayati konulardan biri olan dumandan zehirlenme vakalarının bu şekilde önüne geçilmiş oluyor.

Geçtiğimiz aylarda Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarımızda başlayarak, şehir merkezlerine ulaşan yangınlar, konutlarımızda ve işyerlerimizde ortaya çıkabilecek yangın risklerini çok acı bir şekilde gündeme taşıdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın verilerine göre ise sadece İstanbul’da, 2019 yılında toplam 22 bin 543 yangın meydana geldi. 2020 yılının Ocak-Temmuz dönemini kapsayan ilk 7 ayında ise bu rakam 11 bin 458 olarak kaydedildi. Yangınların yüzde 37,2’si sigara, yüzde 28,99’u elektrik nedeniyle ortaya çıktı.

Yangınlar bu kadar yaşam alanlarımızın içindeyken, yalıtımsız ya da yanlış yalıtım malzemelerinin kullanıldığı binalarda meydana gelebilecek yangınların hepimiz için büyük bir tehlike olduğunu ve yangın güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurgulayan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, mineral yün bazlı yalıtım malzemesi ile yapılmış olan yalıtımın yangından kaçış ve itfaiyenin olay yerine intikal etme süreçleri için zaman kazandırdığına ve yangındaki zehirlenme vakalarının önüne geçtiğine dikkat çekti. Murat Savcı; “Yalıtımın sağladığı en önemli çözümlerden biri yangın güvenliğidir. Son yıllarda hızla gelişen yapılaşmanın, yeni sanayi projelerinin ve kentsel dönüşümün yangın güvenliği sağlayan yapıların artması açısından bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygun şekilde seçilen yanmaz camyünü ve taşyünü ürünler vazgeçilmez tercihler olmalı… Binaların yüksekliğine ve konumlarına göre yangın yalıtımı da değişkenlik gösteriyor. Yönetmelik, 28,5 metre ve daha yüksek binalarda yangın güvenliği için sıvalı dış cephe ısı yalıtım sistemi uygulamalarında mineral yünler gibi A1 veya A2-s1, d0 sınıfı hiç yanmaz yalıtım malzemelerinin kullanımını şart koşuyor. Plastik ürünlerin kullanılması durumunda ise yangın bariyerlerinin uygulanması şartı bulunuyor. Ayrıca yönetmeliğe göre yüksek binalarda kat aralarında yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirildi. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan camyünü ve taşyünü yangın yalıtımında yüksek korunum sağlıyor” dedi.

Yangın güvenliği konusunun İzocam olarak Ar-Ge çalışmalarının en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını kaydeden Murat Savcı, “Binalarda yangın dayanımı yüksek yalıtım malzemeleri kullanımının oldukça önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyor, çalışmalarımızda yangın dayanımı ölçümlerine yoğunlaşıyoruz. Biliyoruz ki meydana gelebilecek olası yangınlarda, camyünü ve taşyünü gibi yanmaz yalıtım malzemeleri yangının hızla yayılmasını engelleyecek, can ve mal kayıplarını azaltacaktır” diye konuştu.

Yangın güvenliğinde belgeli uzmanlık

İzocam ürünleri yangına karşı yüksek dayanım sağlayarak, binaların yangın güvenliğini arttırırken, can ve mal kaybı riskini azaltıyor. İzocam’ın Taşyünü Dış Cephe Levhası, İzocam Taşyünü Teras Çatı Levhası, İzocam Mineral Tavan Levhası ve İzocam Tekiz Taşyünü Çatı ve Cephe Paneli ürünlerinin hepsi A sınıfı yanmaz özelliği taşıyor.

Giydirme cephe sistemlerde kaplama malzemesi ile taşıyıcı konstrüksiyon arasında oluşan havalandırma boşluğu, bir yangın durumunda baca vazifesi göreceğinden, yangın güvenliği açısından kullanılacak yalıtım malzemesinin taşyünü gibi A sınıfı “yanmaz malzemeler” grubundan seçilmesi gerekiyor. Taşyününden üretilen İzocam Dış Cephe Levhası, giydirme cephe sistemlerde, granit, mermer, alüminyum, cam gibi cephe kaplamalarının arkasında ısı, ses yalıtımının yanı sıra üstün yangın güvenliği amacıyla kullanılıyor.

Her iki yüzeyi kaplamasız taşyünü levha olan İzocam Teras Çatı Levhası ise her çeşit ve eğimdeki metal ve ahşap çatılarda, yürünen veya yürünmeyen geleneksel teras çatılarda ısı, ses yalıtımı ile birlikte yangın güvenliği sağlıyor.

İzocam’ın yangın güvenliği sunan ürünlerinden olan İzocam Mineral Tavan Levhası kat otoparklarının tavan yalıtımı için geliştirildi. Yüzde 100 yangına dayanıklı olan bu ürün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 01 Ocak 2019’da yürürlüğe giren ‘Otopark Yönetmeliği’ gereğince zorunlu hale gelen otopark tavanlarının yalıtımında kullanılıyor.

Özellikle insanların toplu halde bulundukları binalar, ofisler, okullar, yurtlar, kamu binaları, fabrikalar, sanayi yapıları, hastane, AVM ve spor salonu gibi mekânların “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, yangın güvenliği açısından bu tür binaların mineral yün yalıtımlı panellerle inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Savcı, ”Tekiz tesisimizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kriterlerine uygun olarak, İzocam Tekiz markası altında mineral yün yalıtımlı panellerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu paneller yüksek yangın güvenliğine ihtiyaç duyulan yapılarda veya yanıcı, parlayıcı maddelerin depolandığı binalarda tercih ediliyor. Mineral yün yalıtımlı paneller, metal dış kabuk ve yalıtım dolgu olarak kullanılan ‘A’ yanmazlık sınıfındaki mineral yün tabakası sayesinde yangına dayanıklı kompozit bir sistem olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Efectis Era Avrasya Test ve Belgelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen testlerde İzocam Tekiz Taşyünü Yalıtımlı Paneller, bütünlük ve yalıtım kriterlerindeki değerlendirme sonucunda 60 dakika yangın dayanımlı “EI60” ve sağlamış olduğu bütünlük kriterleri ile de “E120” yangın dayanımlı panel sertifikasına sahip. Cephe panellerinden farklı olarak yük taşıması da beklenen İzocam Tekiz Taşyünü Çatı Paneli’nin ise, yük taşıma, bütünlük ve yalıtım kriterlerinin tümünü başarıyla sağladığı için, 120 dakika yangın dayanımlı ’REI120‘ panel sertifikası bulunuyor.

Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan Tekiz Kombi Panel ise uluslararası bir risk ve sigorta yönetimi firması olan FM Global’in bağımsız test kolu tarafından verilen FM sertifikasını almaya hak kazanarak, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürünüdür. FM sertifikası, söz konusu ürünün yangın güvenliğinin yanında sızdırmazlık ve UV dayanımı gibi testlerden geçtiğini ve binanın asgari risk altında olduğunu garanti ediyor ve bu sertifikaya sahip ürünler özellikle fabrika yatırımı ya da tadilatı gibi önemli sanayi projelerinde tercih ediliyor.

ENGELLİ İSTİHDAMINDA ERİŞİLEBİLİRLİK İLE KAZANMAK SENİN ELİNDE

Engelsiz Kariyer Zirvesi: Erişilebilirlik

Türkiye’nin ulusal engelli istihdamı danışmanlık ajansı Engelsizkariyer.com,  27 yıllık deneyim ve birikimleri ile iş dünyasında “Erişilebilirlik” teması ile 29 Eylül 2021 tarihinde Engelsiz Kariyer Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Engelsizkariyer.com CEO’su ve Sosyal Girişimci Mehmet Kızıltaş, zirve hakkında şunları söyledi, “İş dünyasında erişilebilirlikten söz etmenin ilk adımı yöneticilerin bu konuya dahil olması ile başlar. Erişilebilirlik bir yardım, bir lütuf değil bir fırsat eşitliği ve haktır. Erişilebilirlik, kapsayıcılık ve çeşitliliği önemseme, politika olarak uygulama, firma ve çalışan kültürü olarak benimsemektir. Erişilebilirliğe yatırım yapan firmalar her zaman çeşitliliğin gücü ile verimlilik, devamlık ve en yüksek katma değerlere ulaşırlar.“

Engelsizkariyer.com, ülkemizde ilk kez Siemens, Shell ve Corteva Agriscience’nin ana sponsorluğunda  “Erişilebilirlik” teması ile “Engelsiz Kariyer Zirvesi” ne ev sahipliği yapıyor. Zirve ile kapsayıcılık ve erişilebilirlik kavramlarının önemini iş dünyasına kazandırmak ve ilham kaynağı olarak değişimin bir parçası olmak.

Erişilebilir çalışma ortamları sürdürülebilir başarılar sağlıyor

Engelsiz Kariyer Zirvesi’nin önemini ortaya koyan konu ise engellilerin, istihdamda işverenler tarafından erişilebilirlik düzenlemelerine ihtiyaç duyulması durumunda işe alınmayarak ayrımcılık ile karşı karşıya kalması. İşverenler kendi çalışma koşullarına (mimari, teknoloji, dijital vb. gibi) en uygun olan adayları seçerek alırken diğer taraftan çalışan bağlılığı, verimlilik, devamlılık ve katma değer sağlayacak engelli yetenekleri ne yazık ki kaçırabiliyorlar. Oysa kolaylaştırıcı destek teknolojileri ile engellilerin, erişilebilir her türlü çözümler iş dünyasında ve her alanda yetenekleri ile sürdürülebilir başarılara imza attıklarını görebiliyoruz.

Online gerçekleşecek zirvemizde kapsayıcılık ve erişilebilirliğin iş hayatında engelliler için önemini vurgulayarak işverenlerin engelli yeteneklere yaptıkları veya yapacakları yatırımlarla çeşitlilik yönetiminde nasıl yüksek katma değerler sağladığına tanıklık edeceğiz.

Engelsiz Kariyer Zirvesi, Engelsizkariyer.com’un dünyanın önde gelen firmaları ve uzmanlarından oluşan iş ortakları ile ülkemizde ilk kez kapsayıcı politikaların iş dünyasında benimsenmesini hedefliyor.

Küresel iş dünyası erişilebilir ve kapsayıcı yatırımların avantajları anlatacaklar

Sektörün öncü firmaları ve binlerce profesyoneli buluşturan zirve, engelliler için çalışma hayatını daha kapsayıcı hale getirmek için erişilebilirlik ilkelerini yayma tutkumuzu, erişilebilirlik yaklaşımlarını, yeni uygulamaları konunun uzmanları ve dünyaca ünlü konuşmacılarla birlikte işliyor.

Dünyanın farklı noktalarından profesyonelleri bir araya getiren, uluslararası başarılı uygulamaların paylaşılmasına imkan veren, katılımcılara yaşanmamış deneyimlerle tanışma ve benzersiz fırsatlar sunan Engelsiz Kariyer Zirvesi, takip edilen konuları işlemenin ötesinde dünyanın takip ettiği bir vizyonu ortaya koyan eşsiz bir değişim ve dönüşüm imkanları sağlıyor.

Türkiye’nin ilk en erişilebilir online zirvesi

İş dünyasının profesyonellerine, insan kaynakları ve yönetim alanında erişilebilir yeni bakış açıları kazandıran Engelsiz Kariyer Zirvesi, 6 ülkeden katılacak 26 konuşmacı ve 10 oturum ile firmalara küresel iş dünyasıyla kapsayıcı hareket etmeleri ve kendi kurumsal hedeflerine ulaşmaları konusunda ışık tutan içerikler sağlıyor. İşitme engelliler için işaret dili, canlı alt yazılı (closed caption) çeviri ile ülkemizin ilk en erişilebilir online zirvesine ev sahipliği yapacağız. Yabancı katılımcılarımız tüm gün İngilizce ve Türkçe çevirili ile zirveyi kolayca takip edebilme ayrıcalığı yaşayacaklar.

29 Eylül 2021 Çarşamba günü sabah saat: 10.00’da başlayacak zirveye katılmak ücretsiz. Zirveye katılmak isteyen herkesi bekliyoruz. Kayıt ve takip için zirve.engelsizkariyer.com adresini ziyaret ederek tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Toyota’nın Kadın Çalışanları Öğrencilere Rol Model Oluyor

Toyota, Avrupa’da çalışma alanlarındaki çeşitliliği yansıtmak adına özellikle Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) ile ilgili pozisyonlarda daha fazla kadına yer vermeyi amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda JA Europe ve Inspiring Girls International ile işbirliği yapılarak “Toyota Girls STEM the Future” programı başlatıldı.

Araştırmalara göre; kadınların Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik ile ilgili alanlarda kariyer seçimlerinin yeterli olmadığını gösteriyor ve bu oran Avrupa’da sadece yüzde 18 seviyesinde kalıyor. Ayrıca okullarda Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarına ilgi duyan kızların sayısı ise sadece yüzde 26 olarak belirlendi. Çalışmalar ise, çocukların bir rol modeli olduğunda bu oranın ikiye katlanabileceğini gösteriyor.

Bu amaçla başlatılan “Girls STEM the Future” programı, kız öğrencilerin rol modelleriyle, yani Toyota’da çalışan kadınlarla direkt iletişim kurmasını sağlıyor. Bu program sayesinde kız öğrenciler rol modellerinden ilham alarak Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) ile ilgili kariyerleri keşfederek bu alanları daha fazla tercih edebilecekler.

“Girls STEM the Future” programı kapsamında Toyota rol modellerinin derslerde kız öğrencilerle etkileşim kurmasının yanı sıra öğrencilerin fabrikalardaki Ar&Ge merkezi ve inovasyon merkezleri gibi alanlara ziyareti de sağlanacak.

Toyota bu programla birlikte insana saygı felsefesinin altını çizerken herkesin güvende olduğu ve katkıda bulunduğu kapsayıcı bir ortam yaratmaya devam ediyor. Aynı zamanda kadınlara Toyota’da sunulan fırsatların da altı çiziliyor.

Tüketici güven endeksi 79,7 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre %1,8 oranında arttı; Ağustos ayında 78,2 olan endeks, Eylül ayında 79,7 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Eylül 2021
Hanenin maddi durumu endeksi 62,6 oldu
Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Ağustos ayında 61,3 iken, Eylül ayında %2,2 oranında artarak 62,6 oldu.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 79,0 oldu
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Ağustos ayında 78,6 iken, Eylül ayında %0,5 oranında artarak 79,0 oldu.
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 79,3 oldu
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Ağustos ayında 75,3 iken, Eylül ayında %5,3 oranında artarak 79,3 oldu.
Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi 97,7 değerinde aynı kaldı
Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Eylül ayında aynı düzeyde kalarak 97,7 değerini aldı.