Bilimsel araştırma: Herkesin sağlıklı beslenebilmesi için yeterli meyve sebze yok!

Guelph Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki tüm insanların sağlıklı beslenebilmesi için yeteri kadar meyve ve sebze üretilmiyor.

Geçtiğimiz haftaPLOS One dergisinde yayınlanan araştırmada küresel ölçekteki tarımsal üretim incelendi ve mevcut verilerle 2050 üretimi hesaplandı. Tarımsal üretimle birlikte, 2050 yılında öngörülen dünya nüfusu ve beslenme uzmanlarının tavsiyeleri karşılaştırıldı. Sonuçların hayal kırıklığına yol açacağını söyleyebiliriz.

Araştırma ekibinin başındaki isimlerden biri olan Prof. Evan Fraser, “Mevcut küresel tarım sistemi ile herkesin sağlıklı beslenmesi mümkün değil.

Depolanabilen gıdalar olan tahıl, yağ ve şekerleri ihtiyaçtan daha fazla ürettiğimizi söyleyen Prof. Fraser, meyve ve sebze üretimi hakkında “mevcut nüfusun beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz” yorumunu yaptı.

Ekip beslenme modelini oluştururken, diyetin yarısının meyve ve sebzelere, dörtte birinin tam tahıllara, son çeyreğinin ise protein, yağ ve süt ürünlerine ait olduğu varsayımını yaptı.

Bu tavsiyeler Harvard Üniversitesi tarafından hazırlanan Sağlıklı Beslenme Tabağı tavsiyeleri ile de aynı doğrultuda.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan hesaplamalar küresel nüfusun 2050 yılı itibariyle 9.8 milyar civarına ulaşacağını öngörüyor.

Güncel tarımsal alan kullanımı verilerini ve sağlıklı beslenme tavsiyelerini 2050 yılına uyarlayan araştırmacılar; tahıl, şeker ve yağ üretiminin nüfus için yeterli olduğunu ancak meyve, sebze ve hatta protein gereksinimini karşılamak için yeterli arz olmadığını belirledi. (Gıda Hattı)