BİK temsilcilerinden Anadolu basına mektup ve yeni ilan tarifesi

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen, Türkiye genelindeki yaklaşık 1200 gazete sahibine mektup yazarak “Basın İlan Fiyat tarifesi artışına” ilişkin bilgi verdiler.

Basın İlan Fiyat tarifesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak bugünkü Resmi Gazetede yayımlandığını bildiren BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri, tarife artışının zor durumda olan yerel gazetelere nefes aldıracağını ifade ettiler. BİK Temsilcileri Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen tarafından yazılan mektupta şu bilgilere yer verildi;

“Basın İlan Fiyat tarifesinde bu yıl ikinci defa artış yapılması için verdiğimiz mücadelenin gururunu yaşadığımızın da altını çizmek istiyoruz.

Hatırlayacağınız gibi 2018 yılı Haziran ayında Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzun yoğun çabasıyla Resmi ilan fiyat tarifesinin arttırılmasını sağlanmıştı. Bu gelişmenin hemen ardından, enflasyon ve döviz fiyatlarındaki beklenmedik artışlar, basınımızı çok zor durumda bırakmıştı.

Ekonomideki olumsuz gelişmelerin, zaten sıkıntı içinde olan Anadolu basınını daha da büyük kriz ortamına sokmaması amacıyla, Kasım ayında yapılan BİK Genel Kurulu’nda Resmi ilan fiyat tarifesinde yeni bir artış yapılması için (Ankara) Gazeteciler Cemiyeti temsilcisi Başkan Nazmi Bilgin ve Prodüktörlerin temsilcisi Şevket Karahan’ın da destekleriyle var gücümüzle çalıştık. Ne mutlu ki artış önerimiz, BİK Genel Kurulunda kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı onayına sunuldu.

Sayın Cumhurbaşkanının onayıyla, resmi ilanların 1 santimetresinin tek sütundaki yayın ücreti KDV hariç 15 Türk Lirası olarak belirlendi. Resmi ilan fiyat tarifesine ilişkin karar, Resmi Gazete’nin 11 Aralık 2018 tarihli nüshasında yayımlandı.

Son kararla birlikte, 2019 yılı için resmi ilan fiyat tarifesinde, günlük fiili satış ortalaması yerel gazeteler için yüzde 20, yaygın gazeteler için ise yüzde 12,50 artış sağlanmış oldu.

Yeni fiyat tarifesi 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek.”

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen’in mektubunda, personel düzenlemesine ilişkin yapılan değişikliklere de yer verildi. Mektupta bu konuda şu bilgiler yer aldı;

“Hatırlayacağınız gibi 2017 yılı basında yürürlüğe giren Resmi İlan Yönetmeliği ile vasıfsız (alt vasıflı) gazeteler ile vasıflı gazetelerin personel sayıları da düzenlenmişti.

Alt vasıflı gazetelerin personel sayıları 3’te kalırken, 3. Kategori vasıflı gazetelerin asgari kadroları 3’ten 4’e çıkmış, 2. Kategori 4’te kalmış ve 1. Kategori ise 5’ten 4’e düşmüştü.

Ağustos Genel Kurulu’nda ise kurum şubesi bulunan yerlerdeki gazetelerin asgari kadrolarında düşüşe gidilmişti. Bu durumda; asgari kadrosu 3’ten 4’e yükselen gazetelerimiz için bir mağduriyet söz konusu olmuştu.

Bu mağduriyeti gidermek amacı ile alt vasıflı gazetelerin 12 ay olan bekleme sürelerini 18 aya çıkarmış bulunuyoruz. Böylece kadrosu 3’ten 4’e yükselen gazetelerimiz vasıflılıktan alt vasıflılığa geçebilecekler. Bu gazetelerimiz dilerlerse günlük yayınlanmaya devam edebileceklerdir. 18 aylık bekleme süresinin, sisteme dahil olacak yeni gazeteler için caydırıcı olmasını bekliyoruz.

Örneğin; bir gazetenin sisteme girmek istemesi halinde, halen yayınını sürdüren gazetelerimiz vasıflılık için müracaat etmek sureti ile ilan almaya devam edecek ve 18 ay içinde tekrar vasılı olacaklardır. Sisteme girmek isteyen gazete ise, ya bekleme süresini sonlandıracak ya da vasıflılık için müracaat ederek 24 ay beklemek zorunda kalacaktır. Her durumda; halen yayınlanmakta olan gazetelerimiz için avantaj söz konusu olacaktır.”

Basın İlan uygulaması konusunda detaylı bilgilerin yer aldığı mektupta son olarak şöyle denildi;

“Öte yandan, Nisan 2019’dan itibaren günlük ve aylık işlenen bilgiler tek seferde elektronik ortama yüklenecek, personel, satış, yüzölçümü gibi konulardaki aksamalar anlık tespit edilebilecek ve giderilebilecektir. Böylece bir denetim dönemine kadar bekleme sorunu da ortadan kalkacak, aksaklıklar zamanında giderilecektir.

Anadolu basını için sürdürdüğümüz mücadelede siz değerli meslektaşlarımıza katkıda bulunmuş olmaktan duyduğumuz büyük mutluluğu tekrar paylaşıyor, önümüzdeki dönemde de dayanışma içinde çalışacağımıza olan inancımızı arz ediyoruz.

Resmi İlan Fiyat Tarifesi’ni kısa sürede onaylayan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, bu süreçte çabasını esirgemeyen BİK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Ertem’e, BİK Genel Kurul Üyelerine teşekkür ederken sizlere en içten sevgi, saygı ve selamlarımızı iletiyor, ekip arkadaşlarınızla birlikte 2019’da başarılı bir yayın hayatı diliyoruz.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığına sunulan resmî ilan yeni fiyat tarifesi Cumhurbaşkanınca onaylanarak Resmi Gazete’nin 11 Aralık 2018 tarih ve 30622 sayılı nüshasında yayımlandı.

Cumhurbaşkanı, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından teklif edilen resmi ilan fiyat tarifesini onaylayarak, resmi ilanların 1 santimetresinin tek sütundaki yayın ücretini KDV hariç 15 Türk Lirası, günlük fiili satışı 50 bin adetten az olmayan gazeteler için ise KDV hariç 45 Türk Lirası olarak belirledi.

Resmi ilan fiyat tarifesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü nüshasında yayımlandı. Söz konusu tarife, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Karara göre, resmi ilanların yayım ücreti, gazetelerin sayfa düzenleri esasını teşkil eden sütun boyu üzerinden 1 santimetrelik ölçümle elde edilen sütun-santim birimi esas alınarak hesaplanmaya devam edilecek.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi ilan metinlerinin dizgisinde “Arial” yazı karakteri ve günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazetelerde 9 punto, diğer gazetelerde ise 10 punto metin harflerinin kullanılması zorunlu olacak. Resmi ilanların 5 santimetrelik kısmında, 10 punto metin harflerinin kullanımında en az 12 satır, 9 punto harflerin kullanımında ise en az 14 satır yazı bulunması gerekecek.

Resmi ilanların başlıkları, ilan metinleriyle orantılı olacak, ancak ilan metni başlık dâhil 200 sütun-santim üzerindeki resmi ilanların başlıkları 24 puntoyu, 100 ila 200 sütun-santim arasındakiler 20 puntoyu, 50 ila 100 sütun-santim arasındakiler 16 puntoyu, 50 sütun-santimin altındakilerin ise 14 puntoyu geçemeyecek.

Ayrıca günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazeteler için sütun genişliği 32 milimetre, diğer gazetelerde ise 37 milimetre kabul edilecek. Diğer taraftan bir sütunu geçen resmi ilanlarda sütun aralarındaki boşluklar, 3 milimetre üzerinden hesaplanmaya devam edilecek. İlan başlığı ile ilan metni arası 3 milimetre, ilan çerçeve kalınlığı 0,5 milimetre, metin ile çerçeve arasındaki boşluklar da 3 milimetre olacak. Kelimeler arasında bir karakter boşluğu bırakılacak.

Daha büyük puntolu harflerle ya da daha dar sütuna dizilen ilanlar ile satır aralarında gereğinden fazla boşluk bırakılan ilanlar, bu açıklamalar çerçevesinde kıyasen hesaplanması uygulaması sürdürülecek.

Resmi ilanların 1 santimetresinin tek sütundaki yayım ücreti KDV hariç 15 Türk Lirası olarak ücretlendirilecek. Söz konusu resmi ilan bedeli, günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazeteler için ise KDV hariç 45 Türk lirası’ndan hesaplanacak.

Böylece 2018 yılı için resmi ilan fiyat tarifesinde, günlük fiili satış ortalaması 50 bin adedin altındaki gazeteler için yüzde 20, diğer gazeteler için ise yüzde 12,50 artış sağlanmış oldu.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, 28 Kasım 2018 tarihli toplantısında, gazetelerin artan maliyet giderlerine dikkat çekerek, 2019 yılı için resmi ilan fiyat tarifesinde artış öngören teklif kararını oybirliğiyle almıştı.