Biçerdövercilere ve anız yakanlara uyarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kayseri İl Müdürlüğü, Kayseri’de hububat hasadı için hazırlıklarını sürdürürken, Valilikte bir tebliğ ile biçerdöver kontrolleri hizmetlerinin usul ve esaslarını belirledi. Buna göre dane kaybı yaparak biçim yapan operatörlere 208 lira idari para cezası, anız yakanlara ise yaktıkları her dekar alan için 38,71 TL (yakılan yerin elektrik hattı, akarsu, baraj, göl-gölet, orman, meskun mahalle yaklaşımı, diğer tarladaki ürünleri tehdit etme etkileme gibi noktalarda ceza 5 katına kadar arttırılır) idari para cezası uygulanacağı açıklandı..
Dane ve sap kaybının milli kayıp olduğunu ifade eden İl Müdürü Özkan Kayacan, biçerdöver operatörlerini dane ve sap kaybını önlemek için tekniğine uygun biçim yapmaları konusunda uyararak, “Bu yıl 104 personelimiz ile hasat süresince sahada olacağız. Yaptığımız denetimlerde belgesiz veya %2’den fazla dane kaybına neden olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı 208’er TL idari para cezası uygulayacağız” dedi.
Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaya hazırlandığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceklerini kaydeden Kayacan, dane kaybının sadece çiftçilere değil ülke ekonomisine de büyük zararlar verdiğini, %1’lik dane kaybının bile on binlerce ton ürünün değerlendirilememesi anlamına geldiğini söyledi. Çiftçilerimiz dane – sap kayıpları için şikayetlerini il müdürlüğümüz biçer döver –anız yangını ihbar hattı 0 352 3382146-290’a yapabilirler.
Hasat zamanında önemli bir çalışmanın da anız yangınlarıyla mücadele olduğunun altını çizen Kayacan, çalışmaların hasat öncesi eğitimlerle başladığını belirterek, “Bu konuda birçok kurum koordineli çalışacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tüm okullarda öğrencilere yönelik eğitim verecek. Müftülükler camilerde anız yangınları ile ilgili hutbeler okutacak. Anız yakanlara, yaktıkları her dekar için 38,71 TL idari para cezası uygulanacağını ve yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallelerde olması halinde cezanın 5 kat artacağını, üreticileri anız yakmamaları konusunda uyararak; anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi toprağın doğal yapısı bozulduğu için toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır. Anız yakan çiftçilerimiz, ceplerindeki parayı çıkarıp yakıyorlar, bunu bilsinler. Çiftçilerimiz hasat sırası ve sonrasında sapların parçalanarak toprağa geri dönüşümünü sağlamalıdır. Ekim için anız yakmasınlar. Biz çiftçilerimize bunun yerine hem daha ucuz, hem daha zahmetsiz hem de anızı yakmadan toprak işlemesiz anıza ekim yöntemini uygulamayı öneriyoruz. ‘