Bayramı sağlıklı geçirebilmenin 10 yolu

Türk mutfağının zenginliği ve marifetli annelerimizin hünerli ellerinin dokunuşlarıyla zenginleşen, sadece kuş sütünün eksik kaldığı bayram sofraları… Ramazan ayından çıkmış olmanın da etkisiyle oluşan tüm yiyecekleri yeme arzusu ilk etapta sizi mutlu ederken sonrasında ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle Bayram’da bazı beslenmeme kurallarına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Çapaş, Ramazan Bayramı’nı sağlıklı geçirebilmek için özel önerilerde bulunuyor.
1- Bayramın 3 gün olduğunu unutmayın: Bayram sabahı sanki bu kahvaltı son kahvaltınızmış gibi yiyeceklere aniden yüklenmeyin. Önünüzde istediğiniz gibi yemek yiyebileceğiniz uzun saatler var. Bu nedenle fazla ve hızlı yemek yemekten uzak durun.
2- Bayram ziyaretine giderken tok olun: Evden çıkmadan önce mutlaka sağlıklı bir yemek yiyin. Yemek tercihiniz taze sebze ve et ürünlerini içeren bir yemek olabilir. Evde yiyeceğiniz öğünde meyve ve ekmek yemezseniz bu hakkınızı bayram ziyaretinizde kullanabilirsiniz. Örneğin; zeytinyağlı yeşil fasulye, patlıcan, enginar gibi bir sebze yemeği veya kabak, havuç, mantar, kırmızıbiber ile hazırlanmış sebze sote bir öğünde tercih edilirken diğer öğünde de ızgara veya fırında köfte, tavuk, kırmzı et ve balığa yer verilebilir.
3- İkram edilen her yiyeceği yemeyin: Her davette tabakta bulunan güzel lezzetlerin tamamını tüketmeyin, birer çeşit alarak tüm sevdiklerinizin gönlünü alabileceğinizi unutmayın.
4- Çikolata tüketiminizi sınırlayın: Günlük ne kadar çikolata, lokum yediğinizin farkına varın. Günde 2 çikolatayı geçmeyin.
5- Yeme disiplininizi değiştirmeyin: Bayramın diğer günlerden bir farkı olmadığını unutmayın. Bu nedenle bayramda da yemek disiplininizi değiştirmeyerek ana ve ara öğünlerinizi yapın.
6- Süt ve ayran için: Kalsiyumun en iyi kaynağı olan süt ve süt ürünleri yağ yakımına yardımcı oluyor. Bu nedenle mutlaka bayramda bu tip içecekleri tüketin. Kahvaltıda 1 bardak süt, yemeklerde ise ayran içerek bunu sağlayabilirsiniz.
7- Sevdiklerinize sağlıklı yiyecekler hazırlayın: Bayram sofralarında sevdiklerinize yağlı, kızartmalı yiyecekler hazırlamaktan kaçının. Bu yiyecekler yerine sebze ve et içeren yemekler yapabilirsiniz. Şerbetli tatlılardan ziyade sütlü ve meyveli tatlılar ikram edebilirsiniz.
8- Spor yapmayı ihmal etmeyin: Bayram nedeniyle spor yapmayı bırakmayın. En azından yakın yerlere yürüyerek gidin ki yediklerinizin bir kısmını yakmaya başlayın.
9- Günde yaklaşık 2 litre su için: Suyun her zaman için sağlığınızın en önemli anahtarı olduğunu unutmayın. Su, hem metabolizmamızı çalıştırıyor hem de tokluk hissi veriyor.
10- Açık büfelere kanmayın: Bayramınızı bir tatil köyünde geçirecekseniz açık büfenin oyununa gelmeyin. Küçük tabaklarda ve az miktarda yiyecek alın, tüketin, doymazsanız yeniden alın.