Bayram, tatil, Instagram, Suriyeli..(Köşe yazısı 10.08.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bir bayrama daha ulaştık.

Ama geçmiş bayramlara olan özlemlerle.

Allah kimseyi gördüğünden geri bırakmasın.

Geçmişteki o, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, birlik, beraberlik, huzur, sağlık ve barış içinde nice bayramları nasip etsin ve bizleri kavuştursun.

‘Kanlı bayram’ olarak dillendirilen ‘Kurban bayramı’ kazasız, belasız, sorunsuz olsun. Yaşlılar, hastalar, sahipsizler, ebediyete intikal edenler unutulmasın. Kısaca bu bayram kimse üzülmesin.

Şimdiden bayramınız, hayırlı, mutlu, varsa kestiğiniz kurbanı Allah kabul etsin.

***

Türkiye’de uzunca bir süre sadece öğrencilerin sahiplendiği, artık doğa tutkunu herkesin gözdesi haline gelen kamp tatili, internet aramalarında da popüler hale geldi. Dijital pazarlama platformu SEMrush’ın geçtiğimiz 3 yılda yapılan çevrimiçi aramaları baz alan araştırmasına göre ‘ücretsiz kamp alanları’ internette en fazla aranan tatil alternatifi olurken, kiralık karavan ve araç kiralama en çok aranılanlar listesinde yerini aldı.

Az bütçe ile yeni yerler keşfetmek isteyen tatilciler kampa gitmeden önce internette mekan ve kamp eşyasına ilişkin araştırma yaptı. Son 3 yıl içinde kamp, kamp çadırında ve kamp malzemelerinde yüzde 230, karavan kiralama yüzde 120 ve kamp tatili ile çadır tatili yüzde 80, kamp tatil yerleri aramaları ise yüzde 85 arttı. Ücretsiz kamp alanlarını araması yüzde 500 oranında yükseldi. Otel araması ise aynı 3 yıllık süreçte sadece yüzde 170 oranında arttı.

SEMrush Ortadoğu Kurumsal İletişim Müdürü Adam Zeidan, dünyanın birçok yerinde her mevsim popüler olan kamp tatilinin Türkiye’de de son dönemde çok rağbet görmesinin yeni bir trendi gösterdiğini ifade etti. Zeidan, şehirden kaçmak isteyenler için kampa gitmenin en ideal tatil haline geldiğine değinerek, “SEMrush arama verileri tatil alışkanlıklarına dair çok önemli bir saptama yapıyor. Eskiden sadece belli bir kitlenin sahiplendiği çadır kurmak, karavanla seyahat etmek, kamp malzemeleri kullanmak gibi aktiviteler artık herkesin ortak paydası haline geldi. Turizm ve perakende sektörlerinin doğru pozisyon alabilmek için bu eğilimleri yakından takip etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

***

2019 yılı verilerine göre dünyada en fazla Instagram kullanıcısına sahip ülkeler belli olurken, Türkiye’nin listede 6’ncı olduğu görüldü. 34 milyon Instagram kullanıcısına sahip Türkiye’yi 24 milyon kullanıcı ile Japonya’nın takip ettiği gözlemlendi.

Ajans Press, ITS Medya’nın iki araştırmasına bakalım.

Statista verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, 2019 yılı itibari ile dünyada en fazla Instagram kullanıcısına sahip ülke Amerika oldu. 110 milyon kullanıcı ile listede lider olan Amerika’nın en yakın rakibinden neredeyse iki katı fark ile önde olduğu analiz edildi. Amerika’nın hemen ardından da 66 milyon kullanıcı ile Brezilya’nın 2’nci,  64 milyon kullanıcı ile Hindistan’ın 3’üncü olduğu görülürken listenin devamında yer alan ülkelerin sırasıyla Endonezya, Rusya, Türkiye, Japonya, İngiltere, Meksika ve Almanya olduğu saptandı. Böylelikle listenin 6’ncı sırasına yerleşen Türkiye’nin 34 milyon Instagram kullanıcısı olduğu görüldü. Instagram kullanıcılarının toplam sayısının ise geçen yıla göre 50 milyonun üzerinde artışla850 milyonu aştığı kaydedildi.

Bu yılın başından bugüne Instagram ile alakalı 12 bin 348 yazılı basın haberi yansıdı. Özellikle uygulamaya yeni gelecek olan “beğeni sayısı” güncellemesinin, kullanıcıları ikiye böldüğü görüldü. Instagram, kullanıcılar üzerindeki baskıyı azaltmak için, dünyanın bazı ülkelerinde beğeni sayısını deneme amaçlı gizlemeye başlarken, bu haber son günlerin online mecralarda en çok konuşulan ve tartışılan konuları arasında başı çektiği görüldü.

***

Yılbaşından bugüne kadar Suriyeli mültecilerle alakalı 25 bin 827 basın haberi çıkarken,  geçen yıl bu rakamın 56 bin 673 olduğu görüldü. Böylelikle geçici koruma altında Türkiye’de yaşayan mültecilerin medyada sıklıklı yer aldığı kaydedildi. Öte yandan Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci sayısı her geçen gün artarken, mülteci sayısının Ağustos itibariyle 3 milyon 643 bin 870 olduğu belirlendi.

Basın haberlerinden derlenen bilgilere göre, Suriyeli Mültecilerle alakalı 25 bin 827 basın haberi çıktığı görüldü. Bu rakamın 2018 yılında ise 56 bin 673 olduğu kaydedilirken, son 8 yıldır Suriyeli mültecilerle alakalı bir milyona yakın haberin medyada yansıma bulduğu saptandı. Suriyeli mültecilerin karıştığı olaylar, AB ile yaşanan mülteci krizi ve İstanbul’a artık Suriyeli mültecilerin alınmama kararı medyada en çok konuşulan haber başlıkları oldu.

Türkiye’de geçici koruma kapsamındaki Suriyeli mülteci sayısı da her gün artış gösterirken, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre,  bu rakamın 1 Ağustos itibarıyla 3 milyon 643 bin 870 kişiye ulaştığı gözlendi. 2012 yılında sadece 14 bin 237 mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de,  zaman içerisinde artan nüfus yoğunluğu dikkat çekti. Geçici korumu altındaki Suriyelilerin en çok yaşadığı yer ise 547 bin 943 ile İstanbul olarak belirlendi. Artan Suriyeli mültecilerle birlikte, Ağustos ayında İstanbul’da Suriye TV kanalı kurulurken, çalışanlarının Türkiye’deki Suriyeli gazeteci ve televizyoncular tarafından oluşturulduğu kaydedildi.