BAŞKAN YILDIRIM’DAN KARDEŞ TALAS’A YEREL YÖNETİM DERSİ

Talas Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Başkan Yardımcısı Rifat Yıldırım, Kırgızistan’ın Manas Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Değişen Dünyada Yerel Yönetimlerin Modernizasyonu Sempozyumu’nda konuştu. Başkan Yıldırım, “Ata yurdumuzu ve kardeş şehir Talas’ımızı görmekten büyük mutluluk duyduk” dedi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin himayesinde gerçekleşen ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin düzenlediği ve iki gün süren sempozyuma TDBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, aynı zamanda birliğin başkan yardımcısı olan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, belediye meclis üyeleri Şemşettin Atasun ve Haluk Güzel, başkan yardımcısı Halil İbrahim Önal, Basın Yayın Müdürü Selçuk Kılınç ve Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya katıldı.

Heyet ilk olarak Bişkek Belediye Başkanı İsa Omurkulov ve Manas Ünivresitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı’yı ziyaret etti. Ziyaretin ardından heyet İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonundaki sempozyuma geçti.

Sempozyumun açılışında konuşan TDBB Başkan Yardımcısı ve Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, ata yurtta bulunmaktan dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Başkan Yıldırım, bilgi paylaşımı için Kırgızistan’da bulunduklarını belirterek, tarihi ve kültürel mirası gelecek nesillere taşımak konusunda birikim ve deneyimlerini aktardı. Başkan Yıldırım, şöyle konuştu:

“Kardeş şehrimiz Talas’ta bulunmaktan mutluyuz. Tevafuk salona ismi verilen Kasım Karahan hocam olur. Bizim Talas isim itibariyle Kırgızistan Talas’tan gelmekte. Kırgız halk ozanı Tololok Mololo’nun bir dörtlüğünü rektör bey bana aktarmıştı. O dörtlüğünde Manas’ın torunları Alınsarık ve Gulansarık, buradan İstanbul’a gittiğini ve orada Talas gibi bir yurt bulduklarını ve adını Talas koyduklarını ifade ediyor. Kayseri Talas’ta da Ali Dağı yani Alatov, Cırgalan ve Tavlusun gibi benzer yerleşim alanları var. Kayseri Talas ile ilgili tecrübe paylaşımı noktasında sizlerleyiz. Talas, Kayseri’nin büyük ilçelerinden birisidir. Nüfusu 107 bindir. 1907 yılında belediye olan Talas’ta, 2004 yılında Ali Dağı’nda 3-4 kişi yamaçparaşütüyle uçuş yapılırken şimdi bu merkez dünyanın en önemli ilk 3 yeri arasına girmeyi başardı. Ayrıca zengin tarihi doku ve kültürel miraslarımızı restore ettirerek ayağa kaldırıyoruz”

Konuşmaların ardından Kırgız gençler, Türk halk oyunlarından en güzel örnekleri sergileyip, şiirler okudu ve Türkiyem şarkısını seslendirdi. Okunan Türkçe şarkılara salondakiler güçlü alkışlarla destek verdi.

Bir yanıt yazın