Balıkçı: Balık fiyatları bundan sonra artmaz

Kayseri’nin  tanınmış balıkçılarından Kutay Yılmaz, balık fiyatlarının yüksel olması nedeniyle vatandaşın aile fert sayısına göre adet olarak balık aldığına dikkat çekti. Bundan sonra balık fiyatlarının artmayacağını belirten Yılmaz, maliyetlerin fazlalaşması nedeniyle alım gücünün düştüğüne ve ithal balık yerine denizlerimizde çıkan balıkları satmayı tercih ettiklerine dikkat çekti. Kutay Yılmaz, balık fiyatları ve bundan sonrası durumu şöyle açıkladı.

Şimdi balık fiyatları biraz yükselmesine rağmen, milletinde biraz alım gücü düştüğünden dolayı balıkçılık sektöründe yavaşlama var. Şimdi en çok sattığımız hamsi. Büyük balıklardan çeşitler pahalı olduğu için biraz daha düşüş yaşanıyor. Ama bu ileri ki aylarda, bu enflasyonun düzelmesiyle beraber, millet maaşını almasıyla beraber biraz daha düzelme bekliyoruz. 30 liradan 75-80-90’a kadar balık var. Balığına göre de değişiyor. Çupra, levrek, somon, alabalık yani bu balıklar biraz daha lezzetli olduğundan dolayı balık fiyatları ondan biraz yüksek geliyor. Az geliyor zaten. Satışımızı da ona göre ayarlıyoruz.

Şöyle ithal balığada fazla girmiyoruz. Doların yükseldiğinden dolayı milli ve denizlerimizden çıkan balıklara yükleniyoruz. Mesela çupramız, levleğimiz, somonumuz. Bir tane  Norveç’den ithal uskumru getirtiyoruz. Diğerleri hep bizim ürünlerimiz. Mersin’den, İskenderun’dan, İzmir’den, Karadeniz’den, Trabzon’dan oralardan arabalarımız alıp geliyor. Biraz daha vatandaşa uygun balık yedirelim diye. İnan deniz sahillerinde bizim sattığımız balıkların daha iki misli pahalı. Valla horantasına göre alıyor. Mesela üç kişiyse üç tane alıyor, dört kişiyse 4 tane. Yani horantasına göre balığını alıyor. 5 kişilik aileye 2 kilo hamsi yetiyor yani. O da 60 liraya tekabül ediyor. Vatandaş tavuz yemektense, et yemektense bu doğal balıkları yemelerini de tavsiye ederiz.

Bak 9. Ayda başladık sezona, 11. Aya kadar iyi idi. Ama şu dolarla Euro’nun biraz yükselmesinden dolayı piyasalar biraz oynadı. Çünkü alım gücü azaldı, maliyetler fazlalaştı, mazot yükseldi, tayfalar mesela teknede 35-40 tane gemide tayfa çalışıyor. Burada 35-40 kişi çalışıyor. Yani balıkçılıkta fiyatlar biraz ondan arttı. Asgari ücret oldu 4250. Ama önceden asgari ücret 2800’dü. Ama bu öbür aydan sonra maaşlar aldıkça vatandaş o terasını ortaya koyacak. Bundan sonra artmaz. Çünkü yaz sezonuna gittiğimiz için, zaten nisan’da av yasağı başlıyor. Şurada kaldı sezonumuza 3 ay. 3 ay içerisinde zaten bu balıklarda yavaş yavaş rölantiye girer. Balık fiyatları bundan fazla oynamaz. Düşer ama yükselmez.