Bakanlıktan: Terör-alkol operasyonu, Narkotır, bomba arama köpekleri, KADES, HAYDİ, ziyaret, çocuk trafik parkı

Şırnak’ta Eren Kış-1 (Bestler-Dereler) Operasyonu Başlatıldı

PKK Terör örgütünü ülke gündeminden çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek maksadıyla, Şırnak İlinde “Eren Kış-1 (Bestler-Dereler)” Operasyonu başlatıldı.
Operasyonda Şırnak Jandarma Bölge Komutanlığı sevk ve idaresinde; Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekat (JÖH), PÖH ve Güvenlik Korucu timlerinden oluşan 1.550 personel 121 operasyonel tim görev alıyor.
Yurt içinde terörün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen Eren Kış Operasyonları, halkımızın desteği ile İNANÇLI ve KARARLI bir şekilde başarıyla devam ediyor.

`Narkotır` Uyuşturucunun Zararlarına Dikkat Çekti

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün uyuşturucu kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen “Narkotır”ı Şirinevler Meydanı’nda konuşlandırıldı.Narkotik polisleri, uygulamaların yer aldığı dokunmatik ekranlar aracılığıyla uyuşturucu bağımlılığının zararları konusunda ziyaretçilere bilgi verdi. Narkotır’ı yakından inceleyen vatandaşlar, özellikle gençler üzerinde olumlu etkili oluşturacağını belirterek, emniyet yetkililerine teşekkür ettiler.
Bomba Arama Köpekleri Önemli Operasyonlara Katılıyor
Bomba arama köpekleri, bomba uzmanlarının zorlu görevlerdeki en büyük yardımcıları. Burunları o kadar hassas ki, nanogram kadar küçük ağırlıktaki patlayıcı maddeleri bile tespit edebiliyorlar.
Bomba arama köpekleri, Bomba İmha ve İnceleme Müdürlüğü bünyesinde çalışıyor.Kriminal Daire Başkanlığı’nın Gölbaşı yerleşkesinde bulunan özel barınakta kalıyorlar. Köpekler, yurt içinde ve dışında bomba uzmanlarıyla beraber görev alıyorlar. 16 hafta eğitim görüyorlar.Köpeklerin seçimi titiz bir şekilde yapılıyor. Bomba arama köpeği olmaya aday bir köpeğin gürültüye, karanlığa ve kalabalığa karşı tepkileri ve fiziksel özellikleri test ediliyor. Bir yaşını dolduran ve kriterlere uygun olan köpekler, 16 haftalık eğitim sürecinden sonra göreve başlıyor. Eğitim boyunca, patlayıcı maddeleri nasıl bulacakları ve sonrasında nasıl davranacakları uzman ekiplerce öğretiliyor.
132 Bomba Arama Köpeği Var
Köpeklerin aşırı hırslı ve oyuncu olmalarını istediklerini söyleyen Bomba İmha Köpeği İdarecisi Hüseyin Akkaya, “Aşırı oyuncu ve hırslı olmalarıyla beraber de patlayıcı maddeyi aramasını yaptırdığımız maddeyi bulduğu zaman temas etmeden oturup pasif alarm dediğimiz alarmı vermesini istiyoruz. Aslında köpek için en zor olan bu. Hem hırslı olmasını istiyoruz hem de buldukları zaman kesinlikle temas etmeden oturup sahibinden gelecek ödülü beklemesini istiyoruz” dedi.
Bomba arama köpeklerinin burunları, koku tespiti yapan elektronik aletlerden daha hassas. Öyle ki köpekler, nanogram ağırlıktaki maddeleri bile algılayabiliyor. Bomba İmha Köpeği İdarecisi Ünal Öztürk de şöyle anlatıyor: “Köpeklerin burunları çok hassas olduğu için bazen patlayıcının olmadığı fakat daha önce orada patlayıcının bulunduğunu düşündüğümüz yerlere de köpeklerimiz tepki verebiliyor. Daha sonra oradan alınan numuneler de kriminal laboratuvarlarda incelendiğinde gerçekten orada patlayıcı taşındığı sabit görünüyor”
Bomba arama köpekleri ortalama 12 yıl boyunca görev yapıyor. Her köpek, görev süresi boyunca, yalnızca tek bir idareciyle çalışıyor. Türkiye genelinde görev yapan 132 adet bomba arama köpeği var.
Polisler, Lösemi Tedavisi Gören Çocukları Ziyaret Etti
Adana’da polis ekipleri, hastanelerde lösemi tedavisi gören çocukları ziyaret ederek oyuncak dağıttı.
Adana İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şubesi ekipleri, Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında kentteki çeşitli hastanelerde tedavi gören çocuklara sürpriz ziyaretlerde bulundu.Polisler, yanlarında getirdikleri çeşitli oyuncakları çocuklara hediye etti.Lösemi tedavisi gören 4 yaşındaki Emir Kazan, sohbet ettiği kadın polise, iyileşip polis olmak istediğini söyledi.Kazan, bir süre önce evinin penceresinden sokağı izlediği sırada atlı polis ekibini gördüğünü belirterek, kendisinin hayalinin de atlı polis birliğinde görev almak olduğunu anlattı.Polisler, daha sonra çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Çocukların yakınları da polislere duyarlılıkları için teşekkür etti.
KADES, Tek Tuşla Şiddetin Karşısında
Kadınları, şiddete maruz kaldıklarında veya maruz kalma ihtimali bulunduğu anda KADES uygulamasını kullanmaları halinde olay yerine en yakın ekip veya devriyenin ortalama 4-5 dakika gibi kısa sürede müdahale ediliyor.
KADES uygulamasını bugüne kadar 2 milyon 668 bin 306 kadınımız telefonuna indirdi, uygulama üzerinden gelen 227 bin 936 ihbarın tamamına müdahale edildi.
Kadına şiddettin önlenebilmesi, mağdur kadınların tekrar aynı şiddet olayına maruz kalmaması için Elektronik Kelepçe İzleme Merkezimizde  şiddet uygulayanın mağdura yaklaşmaması yönünde 7/24 kesintisiz olarak takibi ve izlemesi yapılıyor. Elektronik İzleme Merkezi tarafından 248 vakanın aktif takipi yapılıyor.
Çocuk Trafik Eğitim Parkları İle Trafik Bilinci Çocuk Yaşta Kazandırılıyor
Çocuklara erken yaşta trafik bilincinin kazandırılması amacıyla kurulan Çocuk Trafik Eğitim Parklarında bu yılın 10 aylık döneminde 17 bin 739 çocuk ve öğrenciye trafik kuralları uygulamalı anlatıldı.
İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle çocuk yaşlarda trafik bilincinin oluşturulması amacıyla “Çocuk Trafik Eğitim Parkları” projesi hayata geçirildi. Proje ile 04-12 yaş grubundaki çocuklara trafik kuralları uygulamalı ve teorik anlatılıyor.
Yaparak ve Yaşayarak Öğreniyorlar
Eğitimlerde; akülü araçlar kullanılarak, trafik kurallarına uygun durma, duraklama ve park etme yöntemleri, uyulması gereken manevra kuralları, güvenli takip mesafesi, emniyet kemerinin önemi, trafik levhalarının ve yol işaretlerinin anlamları, trafik ışıklarında sürücü ve yaya olarak davranış metodları hakkında bilgiler veriliyor, kısa eğitim filmleri izletiliyor.
9 İle Daha Çocuk Trafik Eğitim Parkı
Çocuk trafik eğitim parklarında 2021 yılının 10 aylık döneminde 17 bin 739 çocuğa uygulamalı trafik eğitimi verildi. Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kars, Kırklareli, Konya, Niğde, Ordu, Tekirdağ, Uşak, Afyonkarahisar, Erzincan, Isparta, Sivas, Rize, Kocaeli, Yozgat, Şanlıurfa ve Zonguldak olmak üzere toplam 23 ilde Çocuk Trafik Eğitim Parkları tamamlanarak faaliyete başladı.Aksaray, Bilecik, Bursa, Karabük, Mardin, Trabzon, Osmaniye, Edirne ve Batman olmak üzere 9 ilde ise yapımı devam ediyor.
Ülke Genelinde Alkol Operasyonu Gerçekleştirildi
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıkları koordinesinde 05.11.2021 tarihinde ülke genelinde halk sağlığının korunması, kaçak sahte alkollü içkinin ulaşılabilirliğinin engellenmesi amacıyla alkollü içki satışı yapan ve sahte içki sattığı/bulundurduğu şüphesi bulunan işyerleri ile depolarına yönelik olarak eş zamanlı Alkol Operasyonu gerçekleştirildi.
20.278 personelden oluşan 6.227 ekibin katıldığı operasyonda; 21.922 iş yerinde/depoda arama ve denetleme yapıldı. Bu aramalarda; 402 şüpheli hakkında adli ve idari işlem yapıldı, 39 şüpheli gözaltına alındı, 448 aranan şahıs yakalandı. 1’i çocuk olmak üzere 6 kayıp şahıs bulundu.
Uygulamada, 19.367 litre kaçak/sahte alkollü içki, 11.657 şişe kaçak/sahte alkollü içki, 660 şişe içki aroması, 2.731 adet boş alkollü içki şişesi, 204.000 adet etiket, 18.257 adet sahte bandrol, 10.440 paket kaçak sigara, 67.507 adet doldurulmuş ve 110.000 adet boş makaron, 4.441 adet puro, 16.959 adet cinsel içerikli ürün, 9,8 kg esrar, 7 gr eroin, 249 adet ve 181 gr sentetik uyuşturucu, 33 adet ruhsatsız tabanca, 25 adet ruhsatsız tüfek, 1 adet uzun namlulu silah ve bunlara ait 738 adet fişek ele geçirildi. Ayrıca 10 adet yasadışı alkollü içki imalathanesi deşifre edildi.
Hayvanlara Kötü Muamelede Bulunan Kişilere Ceza Yağdı
Hayvanları sahipsiz bırakmıyorlar, Türkiye’nin 81 ilinde imdatlarına yetişiyorlar. Bakanlık tarafından geçtiğimiz yıl kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Polisi, 1 yılda hayvanlara yönelik şiddetin önüne geçmek için önemli çalışmalara imza attı.Veterinerlik mezunu polislerin gönüllülük esasına dayalı olarak kabul edildiği özel ekipler, İstanbul’da 57 hayvanı kurtardı.Kurtarılan hayvanların 15’ini yasaklı ırk olarak bilinen pitbull köpekleri oluşturdu.
Hayvanlara Kötü Muamele Eden Kişiler Cezasız Kalmadı
Ekipler, uygulama aracılığıyla kendilerine gönderilen fotoğraf ve konum bilgisi üzerinden kısa sürede olay yerine ulaşıyor.Hayvana kötü davrananlar, şiddet uygulayanlar, tehlike arz eden ırkların üretimi ve satışını yapanlar ile sokak hayvanına aracıyla çarpıp kaçanlar hakkında işlem yapıldı. 1 yıl içinde, 166 kişiye 450 bin liranın üzerinde cezası kesildi.El konulan hayvanlar tedavileri yapıldıktan sonra ilçelerdeki hayvan barınaklarında geçici korumaya alındı.
(Kaynak: https://www.icisleri.gov.tr/)