AVM Ciro Endeksi’nde artış (Köşe yazısı 15.01.2015 Kayseri Star haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Zaman zaman arkadaşlarla Kayseri’nin Cumhuriyet mahallesindeki alışveriş merkezini gezeriz.
Gezerken nedense gündeme hep ‘Ünlü bazı mağazalardan yediğimiz kazıkları’ konuşuruz
Hatta
-Aldığımız maaşla bir yıl boyunca bir giysi parasını öderdik.
-Aman kimse duymasın denilerek ne büyük kazıklar yemişiz
-Bugün AVM’ler açıldı da yediğimiz kazıkları görür olduk
-Bize kazık atanlar bir bir battı
Gibi daha benzer konuşmalar yapar, şimdi kaliteli ve ucuz giysilerin, malların nerede satıldığını kıyaslama imkanı buluruz.
Bazende, ekonominin iyi gitmediğini konuşurken, AVM’lerde gezen insanların hemen hemen tamamının ellerinin poşetli çıkması, teknoloji mağazalarına büyük paralar ödemekten kaçınmadıklarını da konuşurken ‘Birileri yalan söylüyor’ esprisi yaparız.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Kasım 2014 döneminde 2013 Kasım ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 17,1 oranında artarak 171 puana yükseldi.
Alışveriş merkezlerinin ciro açısından Kasım ayı performansı değerlendirildiğinde, tüm kategorilerde 2011 yılından bu yana en kuvvetli Kasım ayının yaşandığı dikkat çekti.
Ekim ayında ertelenen talebin de yansımasıyla giyim ve ayakkabı başta olmak üzere artan cirolar, hipermarketler dışında kendini her sektörde gösterdi. Genel ciro endeksi, Ağustos ayından bu yana her ay düzenli olarak bir önceki yılın aynı ayının üzerinde performans gösterdi. Bu yıl sadece Ocak ve Ağustos aylarında AVM ciroları bir önceki yılın altında kaldı.
Yılın ilk 11 ayında AVM Ciro Endeksi’ndeki yükseliş oranı ise yüzde 24.8 olarak gerçekleşti. Kişi başına AVM’lerde harcama tutarına bakıldığında ise Kasım ayındaki ortalama harcama tutarı 42 TL olarak gerçekleşti.
Bu yılın özellikle Eylül ayından itibaren yükselişe geçen giyim ve ayakkabı fiyatlarında AVM cirolarının yükselişi, enflasyon oranlarındaki artışa uyumlu şekilde seyretti. İthal ayakkabıya uygulanan vergi artışı sonrasında yükselen fiyatları, kendini Kasım enflasyonunda da yüzde 4.11’lik artışla göstermişti.
Giyimde mevsimsel etkiler, ayakkabıda ise hem mevsimsellik hem de vergi etkisiyle yüzde 23 ve 22 olarak yaşanan ciro artışı da bu veriyi doğrulamış oldu.
2013 yılında aylık ortalama 36.8 TL olan kişi başına harcama tutarı, 2014 yılının ilk 11 ayında yüzde 4.8 artarak ortalama 38.6 TL’ye yükseldi. Ancak bu rakamın gerek enflasyon artışının, gerekse ciro endeksindeki yükselişin oldukça altında kalması dikkat çekti. Tüketici enflasyonu, yılın ilk 11 ayında yüzde 9’un üzerinde gerçekleşmiş, 12 aylık enflasyon ise yüzde 8.17 olmuştu. Aylık harcama ortalaması, AVM’lerdeki ziyaretçi sayısı artmasına rağmen harcamaların aynı oranda artmamasından kaynaklanıyor.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Kasım 2014 döneminde 2013 Kasım ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 17,1 oranında artarak 171 puana yükseldi.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Kasım 2014’te bir önceki yılın aynı ayına göre 25 puan yükselerek verimlilik m2 başına 652 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 750 TL, Anadolu’da ise 586 TL olarak gerçekleşti.
Geçtiğimiz yılın Kasım ayı ile karşılaştırıldığında 2014 Kasım ayında kategoriler bazında en yüksek artış giyim kategorisinde gerçekleşti. Endeks bu kategoride yüzde 23 oranında artış kaydetti. Aynı dönemde ayakkabı-çanta kategorisi ciroları yüzde 22, genel alan ciroları yüzde 17, yiyecek kategorisi ciroları yüzde 13, AVM’lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 12, teknoloji kategorisi ciroları ise yüzde 7 artış kaydederken hipermarket kategorisi cirolarında ise değişim yaşanmadı.
Kasım 2014 döneminde bir önceki dönemin aynı ayına göre ziyaret sayısı endeksinde yüzde 5,3’lük bir artış gözlendi.
AVM Endeksi Kasım ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM Endeksi Kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 17,1’lik bir artış kaydetmiş. Ekim ayında yüzde 1,7 gibi düşük bir artış kaydeden endeks yılsonunun yaklaşması ve değişen mevsim koşulları çerçevesinde çok daha yüksek bir artış göstermiştir. Bu sonuç bize ciroların en yüksek artış gösterdiği Aralık ayına daha da umutla bakmamızı sağlıyor. Endeks her ne kadar en yüksek artışı giyim ve ayakkabı-çanta kategorisinde göstermiş olsa da tüm kategorilerde yaşanan yükseliş de tüketim harcamalarındaki çeşitlilik açısından değerli bir veri. AVM sektörünün 2014 yılını geçtiğimiz yılın daha da üzerinde bir toplam ciro ve metre kare verimliliği ile kapatacağını söyleyebiliriz” dedi.
Kısaca, AVM’ler hayatıma ayrı bir renk kattı, yeni kazıklardan kurtardı, kazık atanları da tarihe gömdü.
Umarım Kayseri’de daha büyük, renkli, Uluslararası AVM’lerçoğalırda gözümüz daha iyi açılır.