Aşırı sıcaklar, çiçek fiyatlarını 2-3 kat artırdı

Çiçeği ‘sevgidir, kardeşliktir, barıştır, mutluluktur’ diyerek açıklayan Kayseri Çiçekçiler Pasajı Kültür sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı M. Murat Kalem, sektörün pandemide ciddi yara aldığına dikkat çekti. Türkiye’de çiçekçilik sektöründen 1 milyonu aşkın insanın ekmek yediğini, ailesini geçindirdiğini de belirten Kalem, çiçeğin insanlara ve kendilerine mutluluk verdiğini açıkladı.

Gençlerin tek gül, beyaz papatya, kır çiçekleri, orta yaşın Kız brenka, libyum, diğer yaş grupların ise papatya ve renkli gülleri tercih ettiğini belirten  Murat Kalem şunları söyledi.

Pandemi öncesine göre, 16-17 aydır pandemiden çekilen sıkıntılar çoktu. Geçen yıl yaz itibari ve arkasından kapanmaların gelmesiyle birlikte çiçekçilik sektörü ciddi bir yara aldı. Şu an eski iş yoğunluğu mevcuttur. Düğünlerin ve organizasyonların çoğalması, biriken nikahların ve düğün salonlarının yeniden faaliyet göstermesinden dolayı, gelinler, damatlar, süslemeler, organizasyon çiçekleri, söz kesme buketleri, nişan çiçekleri bu şekilde talep fazla. Arz talep meselesinden dolayı da fiyatlar gerçekten yüksek.

Üretim bölgelerinde aşırı sıcaklığın vermiş olduğu daralmada çiçeğin fiyatını artırmaktadır. Bu çiçek kalitesini de düşürüyor. Fiyatlar bu nedenle 2-3 katına çıkıyor. Normalde kışın serada doğalgaz ve yakıtla üretim yapılırken, her yerde çiçek olmasına rağmen, bugün üretimin yetersiz olması ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Pandemi döneminde üreticilerin bu işi biraz yavaş alması sezona daha az etki yaratıyor. Bu da çiçekçilik sektöründe ürün anlamında sıkıntı yaratıyor.

Bu hareketlilik bizim sektörümüzde 2-3 ay devam eder. Kış dönemi geldiğinde, normal şartlara döndüğümüzde, pandemiyi atlatırsak eski iş perförtümüzü yakalamış olacağız. Normal çiçekçilik sektörü her ne olursa olsun iyi bir sektör. İnsanların kültürü ve bakış açısı bakımından mutlaka mutluluk veren bir sektör. Biz insanları hizmet verirken mutlu olarak veriyoruz. Bundan mutluyuz. İnsanları mutlu etmek için her şeyi yapıyoruz. Çiçek sevgidir, kardeşliktir, barıştır. Bunların hepsini insanlarımıza yansıtmaya çalışıyoruz.

İnsanlarımızın sadece, Kayseri olması nedeniyle dar bir bölge, taşra bölgesi. Üretim olmadığından dolayı burada haftada üç gün mezatlardan ürün alınır. İthal ürünler taleplerimizde vardır. Bunları da Ankara, İstanbul, İzmir bölgesinden talep ettiğimizde gelmektedir. Kayseri’de yaklaşık 100-150 çiçekçimiz vardır. Türkiye genelinde bu sektörden ekmek yiyen, ailesini geçindiren 1 milyon, belkide daha fazla insan vardır.

Mezatlarımız şu anda arz-talep olduğundan dolayı, fiyatlar yüksek gidiyor. Sepetlik yapay çiçeğin fiyatı 150 liradan başlıyor 300 liraya kadar değişiyor. Canlı çiçek olursa, fiyatlar yüksek olduğundan 200 liradan başlıyor 350 liraya kadar değişiyor. Cenaze çelenkleri genellikle aynı.  Yapay olursa 150-300, canlı olursa 250-750 lira arasında modeline göre değişiyor. Kız isteme buketlerinde 41’li  gül fiyatı 10 tl. İthal gül fiyatı 15 tl. Renkli güllerin fiyatı 10-15 tl arasında. İthal ve yerli üretimi açısından kalite anlamında da değişiyor. Daha ucuzu var mı derseniz tabiki var. 5-10-15 lirayada gül var. Sevgiliye asıl yakışır şekildeki gülün adet fiyatı 10-15 lira. Kız isteme buketleride 150 tl den başlıyor 400-500-600 liraya kadar çıkıyor. İthal ürün nadirdir, yüzde 5’lik kesime hitap eder. İthal ürün fazla gelmiyor ama tabiki kaliteli olması, yetiştirme tarzından dolayı

Gençlerimizin en fazla aldığı çiçekler, özellikle liseli, üniversiteli gençlerimizin almış olduğu çiçekler tek gül veya beyaz papatya, kır çiçekleri tarzında. Orta yaş dersek Kızbrenka, libyum tarzı. Diğer yaş gruplarına dersek papatya ve gül ağırlıklı. Sade beyaz, kırmızı, mavi güller, renkli güller. Bu şekilde satışlar bir portföy oluşturuyor.