Arık’tan çağdışı uygulamanın kalkması için teklif

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, boşanmış ya da boşanmak üzere olan çiftler arasında çocukların paylaşımı sonrası ortaya çıkan haciz görüntülerinin Türkiye’ye yakışmadığını belirterek, çocukların bir eşya gibi icra yolu ile alınmaması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Arık, çocukların haciz işlemi uygulanarak, bir eşya gibi bir ebeveynden alınıp diğerine verilmesinin çağ dışı bir uygulama olduğunu belirterek, bu durumun bir an önce sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, çocukların bir eşya gibi haciz edilerek, icra yolu ile bir ebeveynden diğerine verilmesinin Türkiye’ye yakışmayan, çağ dışı bir görüntü olduğunu belirterek, söz konusu uygulamanın sonlandırılması için kanun teklifi hazırladı. Hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunan Arık, söz konusu uygulamanın başta haciz edilen çocuklar olmak üzere toplumun geniş kesimlerinde travmalara yol açtığını ifade etti. Arık’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde ise şu görüşlere yer verildi: “İstanbul’da geçici velayeti elinde bulunduran annesinin icra yoluyla babasından aldığı 10 yaşındaki Yağmur’un gözyaşları… İzmir’de eski eşinin göstermediği iki kızını görebilmek için icraya ayda 700 lira ödeyen babanın, “Ayda 1200 lira da nafaka veriyorum. 1 yıldır icra parası ödeyemediğim için çocuklarıma hasretim” feryadı maalesef sık sık gazete sayfalarında karşımıza çıkıyor.

Boşanma aşamasındaki veya boşanmış olan çiftler arasında çocuk yada çocukların kimde kalacağı önemli bir sorun olmakla beraber; çocuğun velayetini alan eşin diğer tarafa çocuğu göstermemek istemesi ile ortaya çok daha büyük sorunlar ve büyük dramları çıkartıyor. Bu durumların yaşanmasının ardından çocuk adeta bir mal gibi görülerek, diğer tarafa icra yolu teslim edilmektedir. İcra müdürlükleri mahkemenin vermiş olduğu ilam sonucu, çocuğun icra yoluyla teslimi için güvenlik güçleri, icra memurları ve avukatların bulunduğu bir ortamda karşı tarafa teslim edilmektedir. Bu çağdaş Türkiye’ye yakışmayan bir görüntü olmasının ötesinde icra ile alınan çocuk ya da çocuklar olmak üzere psikolojik sorunlar yaratmaktadır.

Söz konusu kanun değişikliği ile çağdaş Türkiye’ye yakışmayan bu tablonun önüne geçilmesi, çocuk ya da çocukların, ailelerin yaşadığı travmanın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”