Aras: Girdiler yükseliyor et fiyatları yükselmiyor

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, saman, yem, işçilik ve veterinerlik maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üreticilerin önünü göremediğini bu nedenle besihanelerin yüzde 50 oranında boş olduğunu açıkladı.

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras bu konuda şunları söyledi.

“Kurban Bayramı’nda üreticilerimiz %60-%70 mallarını sattılar. Kurban Bayramından önce ki dönemde 2019’un sonları ve 2020’nin başlarında Covid-19 virüsünün çıkmasından ve tüketimde bir daralma olmasından dolayı bizim üreticilerimiz büyük zararlar ettiler. Et fiyatlarının yükselmemesi, girdi maliyetlerini yükselmesinden dolayı gerçekten para kazanamadılar. 2021’in başlarında da kuraklığın baş göstermesinden dolayı da şu anda maliyetler çok yüksek insanlar şu anda zarar etmekteler.  Kurbanda sattıklarından ya da kestiklerinden de para kazanamadılar. Kurban’dan sonra da Kayseri’deki besi hanelerin, çiftliklerin %50’si boş bulunuyor. Yem fiyatları, saman fiyatları, girdi maliyetleri, işçilik maliyetleri, veteriner maliyetleri çok yüksek.“

Aras, sürekli artan maliyetler nedeniyle üreticinin önünü göremediğini bundan dolayı da besihanelerin yüzde 50’sinin boş olduğuna dikkat çekerken şu bilgileri verdi.

“Geçen yıl 400-500 lira civarında olan bir saman şu an %130 civarın da artışla 1.000 TL oldu. Yem fiyatı 70 TL idi şimdi ise %100 artış ile 140 TL, işçilik ve girdi maliyetleri %100 civarın da arttı. Fakat et de kendi yerinde saydı. 37-38 TL olan et %11 artış ile 41 TL’den satılıyor. Buda üretici için gerçekten çok büyük sıkıntı. Üreticimizin %70-%80’i bankalara borçlu, hepsi kredi alıyor. Zirai krediler bile %100 oranında artmıştır, %4’ten %11’e çıkmıştır. Üreticilerimiz zirai krediyi ödeyemez duruma gelmiştir para kazanamadıklarından dolayı. O yüzden yetkililerimizin, hükümetimizin, kanun koruyucularımızın acil olarak buna bir önlem getirmesi lazım.”

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini sık sık tekrar eden Ercan Aras “eti bir enflasyon kalemi olarak görüp de etin fiyatını düşürüp girdi maliyetini yükselttiğiniz zaman bir tarafı koruyup bir tarafı düşürmüş olursunuz. Bu seferde üretici mağdur olmaktadır. Eti her zaman bir denge de götürmek lazım. Girdi maliyeti yükseliyorsa etin de fiyatının yükselmesi lazım. Eğer üretici olmazsa biz yurt dışına her zaman mahkûm oluruz. Üreticiye her zaman destek verilmesi gerekmektedir. Üretici para kazanırsa bu işi yapar kazanmazsa da bu işi yapmaz. 1-2 sene dayanır ülke mağdur olmasın diye ama 3. sene artık dayanamaz ve bu işi bırakır” dedi.