Ar-ge ve girişimcilik.. (Köşe yazısı 19.11.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi9

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye’de tüm olumsuzluklara karşın, kısa adı ar-ge olan ‘araştırma ve geliştirmeye yeterince pay ayrılıyor mu, yatırım yapılıyor mu, gençlerin girişimcilik ruhu destekleniyor mu?’ rakamlarla konuşalım.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması 2014 yılında bir önceki yıla göre %18,8 artarak 17 milyar 598 milyon TL olarak hesaplandı.
Bir önceki yıl %0,95 olan gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı 2014 yılında %1,01’e yükseldi.
Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamalarında ticari kesim %49,8 ile en büyük paya sahipken bunu %40,5 ile yükseköğretim kesimi ve %9,7 ile kamu kesimi takip etti.
Bir önceki yıl ticari kesim %47,5 ile yine ilk sırada yer alırken, bunu %42,1 ile yükseköğretim, %10,4 ile kamu kesimi takip etti.
Ar-Ge harcamalarının 2014 yılında %50,9’u ticari kesim tarafından finanse edilirken bunu %26,3 ile kamu kesimi, %18,4 ile yükseköğretim kesimi, %3,4 ile yurtiçi diğer ve %1,1 ile yurtdışı kaynaklar izledi.
Tam Zaman Eşdeğeri (TZE) cinsinden 2014 yılında toplam 115 bin 444 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Buradaki artış %2,2. Ar-Ge personelinin 2014 yılında %53,7’si ticari kesimde, %35,7’si yükseköğretim kesiminde ve %10,6’sı kamu kesiminde yer aldı.
Tam Zaman Eşdeğeri (TZE) cinsinden kadın Ar-Ge personel sayısı, 34 826 ile toplam Ar-Ge personel sayısının %30,2’sini oluşturdu. TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel oranı ticari kesimde %23,2, kamu kesiminde %25,7, yükseköğretim kesiminde ise %42 oldu.
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 1.Düzeye göre 2014 yılında Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge %26,4 ile Ankara, Konya ve Karaman’ın dahil olduğu Batı Anadolu Bölgesi iken, bunu %22,7 ile Doğu Marmara ve %21,6 ile İstanbul Bölgesi takip etti.
Ar-Ge personel sayısına göre ise %23,6 ile İstanbul ilk sırada yer almakta olup, bu bölgeyi %21,8 ile Batı Anadolu Bölgesi ve %14,3 ile Doğu Marmara Bölgeleri izledi.
Araştırma ve geliştirme istatistikleri bu durumda iken, gençler ya da 30 yaş üzeri insanlar girişimciliğe sıcak bakıyor mu, bu konuya da bir göz atalım.
Türkiye’de 30 yaşın üzerindeki kişiler çeşitli nedenlerle girişimciliğe sıcak bakmıyor. GD Holding’in kuluçka merkezine ulaşan 1.500 civarındaki projenin %95’i 30 yaş altı girişimcilerden geldi.
Yeni girişim ve girişimcileri destekleme hedefiyle kurduğu kuluçka merkezini hızla büyüten Holding, 2016 yılında girişimcilere 5 milyon TL tutarında destek vermeye hazırlanıyor.
Türkiye’nin girişimcilere yönelik en geniş kapsamlı kuluçka merkezlerinden birini bünyesinde barındıran GD Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar şunları söyledi.
“Biz yatırım ve kuluçka merkezini kendi geliştirdiğimiz özel bir modelde bir araya getiriyoruz. Benzeri bulunmayan bu modelimizin Türkiye için en geçerli model olduğuna inanıyorum. Türkiye’de girişimcilik çok popüler ve sürekli gündemde, ama 30 yaşın üzeri kişiler girişimciliğe sıcak bakmıyorlar. Çünkü çeşitli nedenlerle risk almaktan korkuyor, çekiniyorlar. Bizim modelimiz hem sunduğu desteklerle hem de projeleri gelir getirebilecek aşamaya hızla taşıması sayesinde riskleri ortadan kaldırıyor. Kuluçka merkezine kabul ettiğimiz projelere 2015 yılında 3 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptık. Bu projelerin tümü gelişmeye devam ediyor. 2016 yılı hedefimiz yeni projelere 5 milyon TL yatırım gerçekleştirmek. Ancak bizim sağladığımız özel model ve çalışma ortamı sayesinde girişimler çok hızlı gelişiyor ve pazara hazır hale geliyorlar Bu nedenle yatırım tutarımızı bu rakamın çok daha üzerine çıkarmayı düşünebiliriz”
Bünyesinde bulunan girişimlere teknoloji altyapısı, yazılım geliştirme, hukuk danışmanlığı, lojistik, muhasebe, pazarlama ve tanıtım gereksinimleri gibi alanlarda yüksek nitelikli destek temin ediliyor.
Kabul edilen projelerin girişimcileri aylık bir ücret aldıkları için çalışmalarına daha yoğun odaklanıyor, daha hızlı adımlar atıyor.
Bu yatırımlar mümkün olan en hızlı biçimde ve mutlaka sağlıklı şekilde geliştirip, para kazanır hale getiriliyor.
Projelerin Ar-Ge kısmına büyük ağırlık vererek yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası pazarlarda da rekabet edebilecek markalar oluşturma hedefleniyor.
Tüm Dünya ar-ge ye büyük paralar harcıyor ve yatırımlar yapıyor. Türkiye’de ise insanlar, başta terör olmak üzere siyasi istikrarsızlık ve yanlış politikalar, ticaret ve yönetimlerden buna yatırıma korkuyor.