Ar-ge, sosyal medya, emeklilik (Köşe yazısı 26.10.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Türkiye’nin gündeminden eksik olmayan bazı güncel konulardaki üç araştırma.

Araştırma-geliştirmeye yapılan harcamalar, sosyal medya kullanımı ve emeklilik ile ilgili araştırmayı, Ajans Press, PRNet, ITS Medya yapmış.

Türkiye halen, araştırma geliştirmeye yeterince pay ayırmıyor.

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile hazırcı, kolaycı, tüketen bir gençlik yetişiyor.

Yaşa takılan emekliler konusu ve yasalara göre emeklilik yaşı da tartışılıyor.

İşte sonuçları.

Satın alma gücüne göre ülkelerin Ar-Ge harcamaları belli olurken, Türkiye’nin 15,3 milyar dolar harcama yaparak 15’inci sıraya yerleştiği görüldü.

UNESCO İstatistik Enstitüsü verilerinden ve medya yansımalarından ve araştırma ülkelerin satın alma gücüne göre derlenirken birçok ülkenin yer aldığı sıralamada Türkiye’nin 15’inci sıraya yerleşmesi dikkat çekti.

İlk 10’a girerek Ar-Ge’ye yaptığı yatırım ile dikkat çeken ülkeler ise şu şekilde sıralandı.

Amerika Birleşik Devletleri 476,5 Milyar dolar, Çin 370,6 milyar dolar, Japonya 170,6 milyar dolar, Almanya 109 milyar dolar, Güney Kore 73,2 milyar dolar, Fransa 60,8 milyar dolar, Hindistan 48,1 milyar dolar, Birleşik Krallık Brezilya 44,2 milyar dolar, Brezilya 42,1 milyar dolar ve 39,8 milyar dolar ile Rusya.

Gerçekleştirilen incelemede, Ar-Ge ve inovasyon başlığı altında 38 bin 283 haber yansıması tespit edilirken geçtiğimiz yıl medyaya yansıyan haber sayısının toplam 38 bin 649 olduğu görüldü.

Uzman yorumları incelendiğinde ise yapay zekâ projeleri başta olmak üzere önümüzdeki süreç içerisinde yatırımların iki kat artacağı öngörüler arasında yer aldı.

2018 yılında hangi ülkenin sosyal medyada ne kadar vakit harcadığına yönelik veriler açıklanırken, Türkiye 2 saat 48 dakikalık süre ile Avrupa’nın birincisi.

We Are Social verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre; Dünya genelinde bakıldığında ise en çok sosyal medyada zaman geçiren ülke 3 saat 57 dakika ile Filipinler olarak kaydedildi.

Listenin ilk üç sırasında yer alan diğer ülkeler ise 3 saat 39 dakika ile Brezilya, 3 saat 23 dakika ile de Endonezya.

Türkiye bu istatistiklerle Avrupa’da liderliği göğüslerken dünya genelinde sosyal medyada en fazla vakit geçiren 13. Ülke.

Raporda dünya üzerinde 40 farklı ülke yer alırken, listenin son sırasında ise günde sadece 48 dakikasını sosyal medyada geçiren Japonlar’ın yer aldığı görüldü.

2018 başından beri gerçekleştirilen incelemede, sosyal medya ile ilgili 151 bin 968 haber çıkışı tespit edildi.

Yazılı basına yansıyan haber başlıkları incelendiğinde,  sosyal medyanın haber almada iyi bir kaynak olarak kullanıldığı ve daha çok bağımlılık haberleriyle konuşulduğu görüldü.

Sosyal medya içerisinde ise hakkında en çok haber yapılan mecranın ise 31 bin 23 haberle Twitter olduğu belirlendi.
Farklı ülkelerdeki erkeklerin emekli olma yaşlarına bakıldığında, Türkiye’deki erkeklerin emeklilik yaşı ortalama 60 olarak görülürken, Türkiye’nin aynı yaş ortalamasını birçok ülke ile paylaştığı kayıtlara geçti.
The Spectator Index verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’deki erkeklerin ortalama 60 yaşında emekli olduğu görüldü. Böylelikle aynı ortalamayı birçok ülke ile paylaştığı saptanırken, bu ülkeler;  Çin,  Hindistan, Güney Kore ve Rusya olarak tespit edildi.
Listede birçok ülke yer alırken, en geç emeklilik yaşının 68 yaş ortalamasıyla İsrail’de olduğu kaydedildi. İsrail’den hemen sonra ise Yunanistan ve Norveç gelirken, erkeklerin 67 yaşında emekli olduğu saptandı. Buna karşın Endonezya’da erkeklerin ise sadece 58 yaşında emekli olduğu gözlendi.

Bu yıl içerisinde gerçekleştirilen incelemede, emeklilik başlığı altında 24 bin 122 haber çıkışı tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıkları incelendiğinde, emeklilikte yaşa takılanların son zamanların en çok konuşulan ve tartışılan başlığı oldu.