AÖF Sınavı ve yazılı medya.. (Köşe yazısı 28.07.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri laf açıldı mı, ‘medeniyetler ve Dünyanın ilk ticaret merkezi’ bir şehir.

Ama sahipsiz, kimsesiz, çaresiz de bir şehir.

Şu an sanki tüm yük Çevre ve Şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki’nin sırtına yüklenmiş gibi.

Milletvekillerinin esamesi ha var ha yok. Sokaktaki vatandaşa sorsan isimlerini bile zor hatırlar. Açılışlarda, tribünlerde, toplantılarda arada boy gösteriyorlar.

Çevre illerin aldıkları hizmetlere, Yüksek Hızlı Tren, ciddi Devlet yatırımları gibi konulara bakınca Kayseri ‘kaybetmiş, BM toplama merkezi’ gibi.

Kayseri’nin, bu şehirde yaşayanların, özellikle taşeronda çalışanların aleyhine olacak işlere imza atarak ‘şaşkınlıktan’ ne yaptıklarını bile bilmiyorlar.

Bilseler zaten, taşeron işçilerin 29. Madde ile işlerine son verilmez, devleti de bu kadar küçük düşürmezler, düşürenlerden hesap sorarlardı. Bu ülkenin kimliğini taşıyan insanlara ‘üvey evlat’ muamelesi yapmazlar, buna da ‘siyaset’ demezlerdi.

Zaten şimdiden parti olağan genel kurulları, delegeler, yeni yönetim, denetim ve parti teşkilatları konuları, vatandaşların tepkileri sanırım hepsine yeter.

*                      *                       *

Geçtiğimiz 22 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00’de Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) , mezun olma durumunda olan ve eskiden tek, şimdi ise üç derse kadar sınıfta kalan öğrenciler için kısa bir süre önce belirlediği sınav merkezlerinde bu sınavı gerçekleştirdi.

Eğer Kayseri siyaseti çok etkili olsa, milletvekillerimiz suni ve boş işlerle uğraşmasalar, Kayseri’nin kültürü, turizmi ve ekonomik canlılığına katkısı olması için üç ders sınav merkezlerinden birinin Kayseri olmasını sağlarlardı.

Ama şimdi belki de benim bu yazdığım haber ile okuyacaklar, duyacaklar, öğrenecekler. Kayseri’de yaşayan ve bu üç ders sınavına girecek olan AÖF öğrencileri, Konya, Ankara ya da Adana’yı seçmek zorunda kaldı. Sınav merkezleri: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Trabzon, Van ve KKTC.

Dediğim gibi başta siyaset olmak üzere pek çok konuda kaybetmemiş olsak, 22 Temmuz öncesi ve sonrası binlerce AÖF üç derse kadar kalmış olan öğrencileri Kayseri’de ağırlayacak, ekonomik olarak bir canlılık getirecek, kültürünü, sanatını, tarihini, tarihi eserlerini daha iyi tanıtmış olabilecektik.

*                      *                      *

Yazılı Medya İstatistikleri

‘Hepsi bir arada, tek merkezli habercilik’ ile  devam etmeye ve ayakta durmaya çalışan yazılı medya ise hızla geriye gidiyor.

Gazete ve dergi sayısı, 2016 yılında 2015 yılına göre %7,9 azalarak 6 bin 265 oldu. Bu yayınların %59,7’si dergiler.
Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü verilerine göre; Gazete ve dergilerin tirajı, 2016 yılında 2015 yılına göre %20 azaldı. Ülkemizde 2016 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 705 milyon 225 bin olup, bunun %94,1’i gazeteler.
Yayımlanan gazetelerin %90,7’si yerel, %6,6’sı yaygın (ulusal), %2,6’sı ise bölgesel yayın yaptı. Dergilerin ise, %54,8’i yaygın (ulusal), %39,3’ü yerel, %5,8’i bölgesel yayın yaptı. Gazetelerin toplam tirajının %82’sini yaygın (ulusal), %16,5’ini yerel ve %1,5’ini bölgesel yayımlanan gazeteler, dergilerin ise %71,6’sını yaygın (ulusal), %24,3’ünü yerel ve %4’ünü bölgesel yayımlanan dergiler oluşturdu.
Gazetelerin %30’u haftalık, %24’ü haftada iki-altı gün arası, %15,5’i günlük olarak yayımlandı. Dergilerin ise %23,8’i aylık, %21,2’si üç aylık, %15’i altı aylık olarak yayımlandı. Gazetelerin yıllık tirajının %90‘ını günlük, %5,9’unu haftada iki-altı gün arası, %2,3’ünü haftalık olarak yayımlanan gazeteler, dergilerin ise yıllık tirajının %56’sını aylık, %12,2’sini haftalık, %11,7’sini üç aylık yayımlanan dergiler oluşturdu.
Yayınlanan gazetelerin %86,9’u siyasi/haber/güncel, %2,9’u sektörel/mesleki, %2,1’i yerel yönetim içerikli olurken, dergilerin %18,1’i sektörel/mesleki, %13,3’ü akademik, %7,6’sı eğitim/sınav içerikli yayımlandı.
Yayımlanan gazetelerin %12,8’i, dergilerin ise %9,2’si ek verdi.