Anahtarcılık geçmişten bu hale düştü

Kayseri’nin ilk anahtar ustası olan babasının mesleğini devam ettiren 66 yaşındaki Mustafa Şimşek ‘Küçük esnafın durumu çok vahim. Sermayemiz daralıyor. Sattığımızın yerine koyamıyoruz. Makinayı alan anahtar işi yapıyor. Zamanında bir kilo ete iki anahtar yapardık. Bugün bir anahtar tanesi 7,5 lira’ dedi.

Bugün Melikgazi ilçesi Hunat mahallesindeki küçük işyerinde Dükkan daire kapıları için emniyetli kapı kilidi, hidrolik tamiri ve montajının yanı sıra su çarkıyla bıçak ve el aletleri bileme işi yapan Mustafa Şimşek şunları söyledi.

“Ben bu mesleğe hemen hemen 10 yaşında atıldım. Baba mesleğimdir. Kalenin içinde esnaf idim. 1982’ye kadar kalenin içinde esnaf idim. 1982’den beri buradayım, bu muhitteyim. Sabahları çok erken açardı esnaflarımız. Dediğin gibi saat 09.00’da -10.00’da açılıyor ekseriye işyerimiz. Akşamları saat 4-5 dedin mi çoğu zaman kapatıyoruz.  Baba mesleğimdir. Babamdan ne gördüysek onu takip edip yapıyoruz.

Şimdi modernleşti anahtarlar. Eskiden frengi, asma kilitler sacdan yapardık. Malzemeler olmadığı dolayısıyla. Lanba demirinden keser anahtar yapardık kalenin içindeyken. 1982’ye kadarda kalenin içindeydik. Babam ilk anahtar ustasıdır. Kalenin içindeydi. Biraderler, yeğenler hep meslektaş olarak anahtarcıdır. Kayseri’de teknolojiye yenildik. Nerdeyse herşey modernleşti.

Zamanında ben anahtar yapardım en basitinden -siyasete girmeyecek olursak- bir kilo ete iki tane anahtar yapardım kalenin içindeyken. Bugün maalesef hesaplamak lazım. Şu anda 7,5 liraya o yaptığımız anahtar tane olarak. Çalışma süremiz düştü şimdi kış mevsimi olduğu için biraz daha farkeder, daha erken kapatma imkanımız olacaktır.

Bu sektör ortaya, piyasaya düştü. Hani ne olur, ne açıdan ne olur bilmiyoruz, bilemeyeceğim. Marketlerde hırdavatçı zararı oluyor çünkü. Anahtar sektöründe zararımız olmuyor anahtar yapmadıkları dolayısıyla. Ama hırdavatta mutlaka zararları oluyor marketler her yerde. Bakkalda bile camda kilit satıyor. Hırdavat üzerine herhangi bir şey bulunmuyor.

Meslek çeşitleri önemlidir yani ister istemez. Emeğimizle geçim sağlıyoruz şu an. Şu anda 10 tane eleman yetiştirdim. Bundan sonra maalesef olmuyor çünkü lise aksamı girdiği dolayısıyla eleman bulamıyoruz.

İşlerimiz normal. Ne iyi ne kötü. Şimdilik idare ediyoruz. Daha önceden daha fazlaydı anahtar işimiz. Dairelerde çoğaldı, meslektaşımızda çoğaldı. Önüne alan anahtar işi yapıyor makinayı alan. İşi biliyor, bilmiyor. Hırsızlık olayı arttı.

Valla nereye kadar direneceksek belli değil. Henüz aklımız yetmez oldu. 200 lirayla kapattığımız oluyor, 300 lirayla kapattığımızda oluyor, 500 lirayla da kapattığımız oluyor. Yaz günleri 500 lirayı bulur. Bugünlerde 100 lira 200 lira. Ekseriya daire anahtarı yaptırıyorlar. Ekseriye daire anahtarı yapıyoruz yedek. 7,.5 lira, 10 lira olan var, 15 lira olan var. Oto anahtarları da 70 lira olan var. Onlar bende yok. Normal anahtarlarımızı 15 liraya yapıyorum oto anahtarlarını eski Doğan, Şahin vesaire onlar 15 liradır.

Küçük esnafın durumu çok vahimdir. Devletten beklentimiz ne olacağı henüz belli değil. Kesinlikle bir şey diyemeyeceğiz. Nasıl olacak, ne olacak bizde bilmiyoruz. Hani sermayemiz daralıyor, malzemelerimiz artıyor, hırdavat çeşitleri fiyatları artıyor. Toptan alım, aldık mı yerine koyamıyoruz sattığımızı çok farklıdır. Sermayemiz daralıyor, mecburen 5 tane alacaksak 2 tane alırız, 2 tane alacaksak 1 tane alıyoruz.

Küçük esnaflardan herhangi bir vergi alınmayacağını haberlerde duyuyorum. Ama ne açıdan doğru olduğunu bilmiyoruz. Hani çilingirciler, küçük esnaflar vesaireler olduğu dolayısıyla  vergi alınmayacağını belirtiyorlardı. Ama ne açıdan doğru olduğu kesin belli değil. Beklemedeyiz, iyi olur tabi. Müjde gibi olur, iyi olur.”