AMSTERDAM YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ’NE BİÇİLMİŞ KAFTAN: ADİL AKALTUN(KÖŞE YAZISI)

‘Yunus Emre Enstitüsü’ ise, Vakfa bağlı bir kuruluş olarak, bu kurumun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde, yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra, ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.

2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü’nün, yurt dışında 66 kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerinde verilen Türkçe eğitiminin yanı sıra, farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla yapılan iş birlikleri ile, Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretimi desteklenmektedir. Kültür merkezleri aracılığıyla, kültür ve sanatımızı tanıtmak amacıyla birçok etkinlik düzenlenmekte, ulusal veya uluslararası etkinliklerde ülkemiz temsil edilmektedir.

Vizyon’u, Dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmak.

Misyon’u, Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırmak.

İlhan KARAÇAY derledi:

Yunus Emre Enstitüsü’nün neden çok yararlı olduğunun hikâyesine az sonra döneceğim. Ama şimdi, yurt dışındaki faaliyetleri bu kadar önemli olan Yunus Emre Enstitüsü’nün, Amsterdam şubesine yeni atadığı koordinatörden söz edeceğim.
Bu koordinatör yabancı bir isim değil. Bu isim, Hollanda Türklerinin yakından tanıdığı Adil Akaltun’dur.
Medya ile yıllardır dolaylı ve direkt ilişkisi olan Akaltun bu görevi, beş yıldır başarı ile yürüten Abdullah Altay’dan devraldı.
Başlangıç yıllarında yönetim sorunu yaşayan Amsterdam şubesi, genellikle yabancılara hizmet verirken, şimdi daha profesyonelce yönetilmesi bekleniyor ve Adil Akaltun’un eline aldığı bayrak ile Türkler’e de yararlı olması bekleniyor.

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü’ndeki bayrak değişimi, özel olarak davet edilen gazetecilerin önünde gerçekleşti. Adil Akaltun, enstitünün eski koordinatörü Abdullah Altay ile birlikte basın mensuplarını ağırladı.

Gerçekleşen bu buluşmada konuşan Abdullah Altay, Enstitü ile olan gönül bağını hiçbir zaman koparmayacağını belirtirken, yeni koordinatöre her türlü desteği vereceğini ifade etti.

Adil Akaltun ise devir aldığı bayrağı daha ileri taşımak için kendisinin de mensubu olduğu basın camiasına çok önem verdiğini belirterek, “Burada sizlere kapımız her zaman açıktır. Bundan böyle Amsterdam’da bir eviniz var” dedi.

ENSTİTÜ’NÜN KISA BİR GEÇMİŞTEKİ ETKİNLİKLERİ

Lahey’de Turkish Art Sergisi

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü’nün sponsorluğunu yaptığı, Hollanda Türk çağdaş sanatını tanıtmak hedefiyle düzenlenen Aura/contemporary Turkish Art Sergisi’nin açılışı, Lahey’deki Pulchri Studio Sanat Merkezi’nde yapıldı.
YEE Koordinatörü Adil Akaltun’un da katıldığı sergi büyük ilgi gördü.

Seyr-i Ahenk konserinde Türk müzisyenler Ümit Yılmaz, Derya Türkan ve Alper Kekeç sahne aldılar.

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2 Kasım 2022 tarihinde Amsterdam Merkez Kütüphanesi OBA konser salonunda, Türk ve Hollandalı müzisyenlerin ortaklaşa hazırladıkları Seyr-i Ahenk albümündeki şarkıların dinletildiği ve Hollandalı müzikseverlerin büyük ilgi gösterdiği bir konser gerçekleştirildi.

Albümle aynı adı taşıyan Seyr-i Ahenk konserinde Türk müzisyenler Ümit Yılmaz, Derya Türkan ve Alper Kekeç’in yanı sıra Hollandalı Martin Fondse ve Eric Van Der Westen’de enstrümanlarıyla sahne aldı.

Konser sonrasında bir açılama yapan Ümit Yılmaz, çoğunlukla kendisi ve Türkan’ın eserlerinin yer aldığı albümdeki “Seyir” isimli eserin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kompozisyonu olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Sayın Kalın ile ortak çalışmamız da albümde yer alıyor. Ayrıca albümdeki bazı resimler de Kalın’a ait.” dedi.

Albümdeki 7 enstrümantal eserin, Amsterdam’daki Esoundstudios’ta kaydedildiğini belirten Yılmaz, Enstitümüzün desteğiyle albümün Amsterdamlı müzikserverlerle buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konsere katılanların büyük ilgisini çeken İstanbul kemençesini çalan Türkan, “İstanbul kemençesinin 900 yıllık tarihi var ve insan sesine en yakın çalgılardan biri, dinleyince insanlarda üflemeli bir çalgı hissi uyandırıyor .” diye konuştu.

Konserde, İbrahim Kalın’ın bestesi “Seyir”in yanı sıra “Ey Benim Divane Gönlüm”, “Ece”, “Derya”, “Metruk”, “Rana” ve “Ümit” adlı eserler çalınırken, müzisyenler konser sonunda dinleyicilerin yoğun ısrarı üzerine albüm dışından bir parça daha çalarak konseri bitirdi.

Enstitü tarafından Amsterdam OBA Konser Salonu’nda gerçekleştirilen “Seyr-i Ahenk” konserine çok sayıda Türk ve Hollandalı müziksever katıldı. Konserde,Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü  İbrahim Kalın’ın bestesi “Seyir”in yanı sıra “Ey Benim Divane Gönlüm”, “Ece”, “Derya”, “Metruk”, “Rana” ve “Ümit” adlı eserler icra edildi.

Amsterdam’da “Yunus’un İzinde” Programı Konukları Büyüledi

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü tarafından Amsterdam Corendon Hotel’de düzenlenen “Yunus’un İzinde” programı konukları büyüledi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, T.C. Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan, HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, THY Amsterdam yeni Müdürü Şerafettin Ekici başta olmak üzere yaklaşık 300 kişinin katıldığı programda ünlü sunucu / yorumcu Serdar Tuncer Yunus Emre şiirleri ve anlatısı ile Bosnalı sanatçı Zeyd Şoto ise ilahilerle sahne aldı.

Programda söz alan Ateş yaptığı konuşmada Yunus Emre Enstitülerinin kurulduğu günden itibaren tüm dünyada kabul görerek dünya barışına, insan sevgisine Yunus Emre düşüncesi ile hizmet ettiğini söyledi. Daha sonra söz alan Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Abdullah Altay görevini yoğun işleri dolayısı ile bırakacağını açıklayarak 5 yıldır büyük bir onurla devam ettirdiği görevini gönüllü olarak devam ettireceğini belirtti ve yeni Koordinatör Adil Akaltun’a başarı dileklerinde bulundu.

İzzet Keribar Kişisel Fotoğraf Sergisi

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın yeni sergisinin açılışı gerçekleşti. Birçok sanatseverin ziyaret ettiği etkinliğe T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli ve Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan da katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Amsterdam Koordinatörü Abdullah Akın Altay’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından, sanatçı İzzet Keribar fotoğraf sanatına olan tutkusundan ve bu sanat pratiği ile Türkiye’nin birçok güzelliğini dünyanın geri kalanına duyurduğu kariyerinden anekdotlar paylaştı.

Piyanist Julia Tavit’in müziği eşliğinde gerçekleşen açılışa sanatseverler büyük ilgi gösterdi. İzzet Keribar’ın kariyerinin farklı dönemlerinden 64 eserin yer aldığı sergiyi 26 Eylül – 30 Aralık 2022 tarihleri ve 11:00-16:00 saatleri arasında Yunus Emre Enstitüsü Amsterdam’da ziyaret edebilirsiniz.

Hollanda’da Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde “Mystical jourNEY” Konseri

Hollanda’da Amsterdam Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) konser salonunda düzenlenen “mystical jourNEY” programının açılış konuşmasını Amsterdam YEE Koordinatörü Abdullah A. Altay yaptı.

Farklı ülkelerden müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu “Sinan Arat Band” mystical jourNEY adını verdikleri bu konser ile seyircilere unutulmaz bir program sundular. Sufi müziğin Ney ve Batı enstümanlarıyla harmanlanlandığı müzikal yolculukta makamsal müziğin zengin ifadeleri hem özgün besteler hem de Yunus Emre ilahileri ve nefesler ile icra edildi.

Hollanda’da yaşayan ney sanatçısı Sinan Arat’ın aynı zamanda vokal olarak da yer aldığı konsere Stuart Dickson: Perküsyon, Davul , Eren Aksahin- Saz, Kopuz, Ud, Kenan Arat- Gitar ve Payam Ghasemi – Bass Gitar enstrümanları ile eşlik ettiler.

Konuklar arasında bulunan tanınmış Suriyeli sanatçı Wasim Arslan’ın da programın kapanışında sahne alması gecenin sürprizi oldu  ve sanatseverlerden büyük övgü aldı.

Amsterdam’da “WEST TO EAST, OTTOMAN” Barok Müzik Konseri Düzenlendi

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü ve Amsterdam Merkez Kütüphanesi OBA iş birliği ile “WEST TO EAST, OTTOMAN” Barok Müzik Konseri düzenlendi.

Osmanlı dönemi ve Barok müziğin harmanlandığı bu özel konser Duygu Alkan & Eudora Quartet tarafından icra edildi. Solist Duygu Alkan’ın harika bir performans sergilediği konserde, kemanda Çisem Özkurt, ikinci kemanda Burcu Ramazanoğlu, viyolada Kardelen Buruk ve viyolonselde Celia Torres Ruiz’den oluşan yaylı çalgılar dörtlüsü Eudora Quartet ve udi Dimitra Mezraki yer aldı.

Hollandalı müzikseverlerin büyük ilgi gösterdiği bu keyifli akşamda davetliler Osmanlı Klasik müziğinin en seçme eserlerini ve günümüzün sevilen şarkılarını dinleme imkanı buldular.

Konser bitiminde verilen resepsiyonda müzisyenlerle sohbet etme imkanı bulan konuklar bu eşşiz müzik ziyafeti hakkında daha detaylı bilgi alarak kulaklarında hoş bir seda ile salondan ayrıldılar.

Hollanda’da Öğretmenler Günü

Enstitü’nün, Hollanda Yaşayan Diller Vakfı Türkçe Bölümüyle beraber düzenlediği Öğretmenler Günü programına, Hollanda’da yaşayan Türkçe öğretmenleri ve diğer branş öğretmenleri yoğun ilgi gösterdi.  Lahey Eğitim Müşaviri Miyase Koyuncu Kaya ve Amsterdam Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Anıl Yılmaz’ın da kısa birer konuşma yaptığı programda, Hollanda Eğitim sisteminde Türkçenin yeri ve güncel olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi paylaşımları yapıldı ve alanda çalışan öğretmenlerin tecrübeleri paylaşıldı.

Amsterdam Corendon Village Hotel toplantı salonlarında gerçekleştirilen program, öğretmenlerin kendilerini tanıtmaları  ve müzik dinletisinin ardından yemekle devam etti. Hollandanın çeşitli şehirlerinden gelen eğitim gönüllüsü öğretmenlerimiz yemek sonrasında da geç saatlere kadar sohbet ve bilgi ve görüş alışverişinde bulundular.

NEDEN YUNUS EMRE?

Yunus Emre Enstitüsü, adını 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış bir Anadolu mutasavvıfı Yunus Emre’den almıştır. En önemli özelliği, insanî değerleri, insan sevgisini ve toplumsal barışı temsil eden bir sembol isim olmasıdır. Dolayısıyla Enstitümüz, dünyaya Türkiye’nin kültür ve sanatını tanıtarak, uygarlığın en yetkin, incelikli ve kendine özgü dilini kullanarak birbirini daha iyi anlayan, daha barışçıl bir dünya için çalışmayı hedeflemektedir. Bu amaca ulaşabilmek ve bütün dünyaya söyleyecek bir sözümüz olduğunu göstermek için, öncelikle kendimizi ve kültürel değerlerimizi doğru anlatmak zorundayız. İnsan odaklı bir anlayışla hareket eden Enstitümüze Yunus Emre isminin seçilmesi bir tesadüf değildir. Bu büyük şahsiyet, şiirleriyle sadece Türkçenin gelişimine önemli bir katkıda bulunmakla kalmamış, aynı zamanda evrensel insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle, hiçbir din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin insanoğlunun barış ve ortak değerler etrafında birlikte yaşamasını amaçlayan mesajlar vermiştir. Yunus Emre Enstitüsü tüm faaliyetlerinde bu temel felsefeyi gözetmeyi bir hedef olarak belirlemiştir.

Türk Kültürüyle Tanışın

Yunus Emre Enstitüsü, kısa zamanda ciddi bir faaliyet sayısına, aynı zamanda dikkate değer bir faaliyet çeşitliliğine ulaşmıştı. Zengin bir kültürel kaynağa sahip olan Türkiye’nin doğru bir şekilde ve yetkin temsilcilerle tanıtılması Enstitü’nün birincil önceliği olmuştur. Faaliyetleri, ülkemizin seçkin ve zengin kültürel birikimini yurt dışında tanıtmak amacıyla planlanmaktadır.

Türkiye, dünyada daha çok tarihi ile bilinen bir ülke. Enstitü, tarihimizden aldığı ilham ile zengin birikimi tanıtmayı amaçlarken, öte yandan modern sanat ve kültüre dair güncel gelişmeleri de önemsiyor.

Türkiye sevdalılarını tanıtmak

Enstitü, sadece Türkiye’de yetişmiş kültür adamlarını değil, geçmişte veya günümüzde, Türkiye ile teması olmuş sanat, fikir ve bilim insanlarını da, hem tanımayı hem de tanıtmayı amaçlamakta ve bu çerçevede faaliyet yapmaktadır.

Amaç, değişen dünyada ülkemizin kültürel ve bilimsel birikimini, uluslararası arenada duyurmak ve “başka milletlerin tecrübesini” de kendi topraklarımıza taşımaktır. Kültürel ve bilimsel paylaşımın her bakımdan faydalı ve değerli olduğu biliniyor. Bu amaçla Dede’yi, Wagner’le, Yunus’u, Verlaine ile, Baki’yi, Goethe ile buluşturmaya devam ediliyor.

Yunus Emre Vakfı Yönetimi Mütevelli Heyeti
(Bazı değişiklikler olmuştur)

Başkan: Mehmet Nuri ERSOY, Kültür ve Turizm Bakanı

Üyeler:
Dr. Serdar ÇAM, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı
Yavuz Selim KIRAN, Dışişleri Bakan Yardımcısı
Dr. Sadri ŞENSOY, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı
Dr. Cengiz YAVİLİOĞLU, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı
Prof. Dr. Birol AKGÜN, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı
Prof. Dr. Muhammed Fatih ANDI, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Ali Osman KURT, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Ahmet Sacit AÇIKGÖZOĞLU, Mimar Sinan Güzel San. Üni. Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Musa DUMAN,  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Emel TOPÇU, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi

Yönetim Kurulu
Başkan: Prof. Dr. Şeref ATEŞ, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı

Üyeler:
Serkan KAYALAR, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı
Abdullah EREN,  Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı
Ayda ÜNLÜ, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşleri Genel Müdürü
Batuhan MUMCU, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü TÜRKSOY Temsilcisi
Prof. Dr. Ahmet KARADOĞAN, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Hikmet YAMAN, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Danışma Kurulu
Başkan;Dr. Serdar ÇAM, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı

Üyeler:
Prof. Dr. Muhammed Fatih ANDI, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Ali Osman KURT, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Ahmet Sacit AÇIKGÖZOĞLU, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni. Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Musa DUMAN,  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Emel TOPÇU, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi
Batuhan MUMCU, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü TÜRKSOY Temsilcisi
Prof. Dr. Ahmet KARADOĞAN, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Hikmet YAMAN, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi
Abbas Gökhan ÖLMEZ, Cumhurbaşkanlığı İletişim Strateji Geliştirme Başkanı
Prof. Dr. Mehmet Zahid SOBACI, TRT Genel Müdürü
Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Diyanet İşleri Başkanı
Prof. Erol PARLAK, Sanatçı
Mahmut ARSLAN Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı
Mehmet ÇETİN, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı
Levent KOCAGÜL, TİSK İcra Kurulu ve Yön. Kurulu Üyesi,  KİPLAS Yön. K. Başkanı
Metin DEMİR, TİSK İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türk Dil Kurumu Başkanı
Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı
Prof. Dr. Öcal OĞUZ, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı
Prof. Dr. Alev ALATLI, Yazar
Prof. Dr. Nurhan ATASOY, Sanat Tarihçisi, Yazar
Günseli KATO, Sanatçı
Devrim ERBİL, Sanatçı
Prof. Dr. Leyla KARAHAN, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Melek ÖZYETGİN, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Kemal SAYAR, Yazar
Dr. Nazan ÖLÇER, Sabancı Müzesi Müdürü
Görgün TANER,  İKSV Genel Müdürü
Derviş ZAİM, Sinema Yönetmeni