Ali Aydın: ‘İnşaat malzemelerine gelen yüzde 100-150 zamları anlamıyor ve kabul etmiyoruz’

Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonu Genel başkanı, TOBB Türkiye müteahhitleri sektör başkan,  İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel başkan yardımcısı Ali Aydın içini döktü, sektörün sorunlarını, beklentilerini ve önerilerini açıkladı. ‘Enflasyon 10, faizler % 20 peki inşaat kalemleri nasıl %100-150 zamlı?’ diye soran Ali Aydın ‘‘İnşaat malzemelerine gelen yüzde 100-150 zamları anlamıyor ve kabul etmiyoruz’ dedi.

Konut faizlerinin çok yüksek olduğunu ve indirilmesini beklediklerini belirten Ali Aydın, konut stokunun şişmesi halinde bunun bir çok kesime olumsuz yansıyacağına dikkat çekti. Aydın, 9 yılda 7 milyon konuttan 1,5 milyonunun kentsel dönüşüm ile yenilendiğini belirtti şunları söyledi.

Enflasyon 10, faizler % 20 peki inşaat kalemleri nasıl %100-150 zamlı?

Tam bir yıl içinde inşaat kalemlerine gelen yüzde 100-150 fiyat artışlarını, zamları biz anlamakta güçlük çekiyoruz ve kabul etmiyoruz. Bu konuda gerek rekabet kurulunun, gerekse ilgili Ticaret Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanımızın devreye girmesini arzu ediyoruz. Çünki bu ülkede enflasyon yüzde 10, faizler yüzde 20 diyoruz. Peki inşaat kalemlerinde bu yüzde 100-150 gelen zamları, 250 alt sektörü üzerimizde barındırıyoruz. Bunlar bir çok fabrikamızda üretim, emek yoğun şeklinde devam ediyor.

Konut faizleri çok yüksek, indirilmesini bekliyoruz

Bu zamlar elbette konut üreticilerine yansıyacaktır. Bugün 500’e birim olacak dersek, 800’e, 1000’e  mal edildiğinde bunu kim nasıl  alacak? Zaten insanlarımızın geliri de yeterince düşmekte. Konut kredilerinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Geçen yıl olduğu gibi Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın konut alıcılarına bir iyilik yapmasını, konut faizlerinin indirilmesini bekliyoruz.

Konut stoku şişerse bu olumsuz yansız

Konut stokumuz şişerse, bu yapımda o derece azalır ki bu da bugün konut sektörünün istihdam edildiği hem çalışanlarımızı hem de üreticilerimize, fabrikalara olumsuzluk olarak yansıyacaktır. Bizim getirmiş olduğumuz beş konuda, inşaat malzemelerine gelen zamları, kamu müteahhitlerine fiyat farkı ve süre verilmesini, virüs nedeniyle çalışma hayatı gerçekten oldukça düştü. Süreler düştü. Konut alıcı faizlerinin düşürülmesi, yapı denetim firmalarında, bu ehil insanlarla ve diğer yapması gereken konuları biraz daha sektörü kilitlemeden, yol verici, yardımcı olacak şekilde yürütmelerini arzu ediyoruz. Sağlıklı ve sağlam konut yapmak hepimizin görevi.

9 yılda 7 milyon konuttan 1,5 milyonu dönüştürüldü

Kentsel dönüşümde aksaklıklar var. Bunlarında düzeltilmesi lazım. Çünki 2012’de çıkmış 6306 sayılı kanun. Bugün 9 yıl geçmiş 1,5 milyon gibi bir konut dönüştürülebilmiş. Bizler 7 milyon konutun bugün riskli olduğunu kamuoyunda dillendirildi. Bu 7 milyon konutta insanlarımız yaşıyor. Allah korusun bir deprem olsa biz bunun acısını çekeceğiz. Kentsel dönüşüm kanunun önünde, bu süreci yavaşlatan, bu yapımı düşüren bir engeller var ki, bu bu şekilde devam edemez.

Bu ülkede üretim devam etmeli

Bu konuda hem kamuoyunu, meslek kuruluşlarımızı bilgilendirmek, hem de kendi meslektaşlarımıza karşı da bir görevimiz var. O insanların önlerindeki bu engelleri aşarak bu ülkede üretimin devam etmesini istiyoruz.  Çalışırsak, üretirsek, imalat sanayimiz devam ederse, bu ülke kalkınırsa hepimiz için iyi olacaktır.

Adı müteahhit olan sektör sadece yapımcı, yüklenici değil

Bu sektör sadece yapımcı ve yüklenicilerden ibaret değildir. Adına müteahhit dediğimiz bu sektör sadece yapımcı ve yüklenici değil. Bu sektörde yüz binlerce çalışan var. Mimarlardan, mühendislerden, meslek kuruluşlarından tutun, taşeronu, ustası, çalışan kalfası, bütün sektöre baktığınızda emek yoğun sektördür. Elbette bizde inşaat sektörü endüstriyeli ve katma değeri yüksek alanlara geçilmesini arzu ediyoruz.