Akıllı Şehirlere Dönüşüm Hareketi (Köşe yazısı 01.12.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Son yıllarda tüm Dünyada ‘Akıllı şehirler’ ve ‘Yeşil kentler – ülkeler’ sık sık gündeme geliyor.

Gerçi ‘Akılsız mıyız, yeşilimiz mi kalmadı?’ gibi espri konusu da oluyor.

Ama geç kalmadan gerçekten Dünyadaki hızlı değişime, gelişime, teknolojiye, yatırımlara ayak uydurmamız gerekiyor.

Yoksa ‘bisiklet yolu yaptık’ diyerek çizgi çizdirip, üzerine araçları park ettirmenin,

‘Engelsiz yollar yaptık’ diyerek, engelleri çoğaltan projeleri hayata geçirmenin,

‘Kültür ve tarihi varlıkları koruyoruz’ diyerek yıktırmanın,

‘Yeşil alanları çoğaltıyoruz’ diyerek doğa katliamı yaptırmanın,

‘Hobi ve yaşam alanlarını çoğaltıyoruz’ diyerek beton mezarları çoğaltmanın,

‘Tarihi ve doğal güzellikleri artırıyoruz’ diyerek amacı dışı kullandırmanın, gösterişe ve birilerine zengin etmeye yönelik restore yaptırmanın,

‘Toplu ulaşım aracı getirdik’ diyerek, insanları pestil gibi taşıtmanın,

‘Kesintisiz ulaşım’ adıyla yaptırılan üst-alt geçitleri ışık sistemiyle tıkamanın,

‘Turizmi canlandıracağız’ diyerek, kendince yasakları artırmanın, şekillendirmenin,

‘Çevre temizliğine önem veriyoruz’ diyerek havayı toplananları yaktırarak kirletmenin bir anlamı yok.

Artık  ‘Gerçek akıllı şehir’ olmalıyız, bu kaçınılmaz.

Özellikle kamu kurumlarının hizmetlerini ileriye taşımak için, yenilikleri takip ederek entegrasyonları gerçekleştirmek üzere akıllı şehirlerle ilgili çalışmalar yapılmalı.

Sivil toplum kuruluşu Kamu Teknoloji Platformu (KTP) tarafından başlatılan, “Akıllı Şehirlere Dönüşüm Hareketi” tüm hızıyla ilerliyor.

2023 yılına kadar akıllı şehirlere dönüşüm özelinde çalışma yapılacak iller Kayseri, Sakarya, Gaziantep, Ankara ve Antalya olarak belirlendi.

Seçilen illerden 3 tanesinin 2023’e kadar bu dönüşümü tamamlaması öngörülüyor.

Öncelik ulaşımda olacak.

Belirlenen illerin Büyük Şehir Belediyeleri’nin binalarına kurulacak ‘Akıllı Çözüm Merkezi’ ile ulaşımdan enerjiye, güvenlikten sosyal yaşama kadar birçok alanda şehir yönetimi tek merkezden sağlanacak.

Seçilen 5 şehirde başlatılacak akıllı şehir projeleri kapsamında kavşakların akıllanması ile trafik sorununun yüzde 25 iyileştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında kurumlar arası işbirliği sağlanarak akıllı kavşaklar ile araç sayıları belirlenecek, sensörler ile trafik lambalarının süreleri ayarlanacak.

Ambulans ve itfaiye gibi acil durum araçları GPS ile takip edilerek geçiş üstünlüğü sağlanacak.

Bisikletlerin toplu taşımayla entegrasyonunun da sağlanacağı projede, akıllı bisiklet durakları kurulacak.

Proje kapsamında, ulaşım kartlarının birleştirilerek standart hale getirilmesi, akıllı duraklar ile duraktaki engelli ya da yaşlı yolcudan otobüs şoförü önceden haberdar edilmesi gibi birçok alt proje yer alıyor.

Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl, akıllı şehirlere dönüşümün Türkiye’nin teknolojik dönüşümünün en önemli parametrelerinden biri olduğuna değindi, şunları söyledi.

“Toplumumuz ve gezegenimiz için sürdürülebilir bir yaşam sağlamak üzere, var olan şehirleşme ve çevresel sorunlara yenilikçi çözümler üretmek için harekete geçerek geleceği planlamak zorundayız. Bu anlamda teknolojinin etkin kullanımı çok önemli. Enerji, güvenlik, ulaşım gibi farklı 6 alanda yatırım projesi ile hayatı kolaylaştıracağız. Akıllı kavşaklar trafiği rahatlatacak, belediye binasını akıllı hale getirerek ile %20’den fazla enerji tasarrufu sağlayacağız. Ulaşımda bisikleti yaygınlaştırarak, metro istasyonlarında akıllı kütüphaneler kuracağız. Amacımız; bu çalışmalar ile sorunların çözümüne katkı sunmak ile beraber,  uygulamaların tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlamak.  Bu nedenle bu sene itibariyle Belediyelerde görev alan uzmanlara akıllı şehirlere dönüşüme yönelik eğitimler vermeye başladık. Bunun yanı sıra belediyelerin gerçekleştirdiği akıllı uygulamaları www.akillisehirler.org portali üzerinden paylaşarak, örnek teşkil etmesini sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nın ikincisini bu yıl 1 Mart 2017’de gerçekleştirerek bu dönüşümün tüm taraflarını yine bir araya getireceğiz.”

Bakalım, bu proje Kayseri’yi biraz yaşanabilir şehir yapacak mı  ve 2023’ten öncede görebilecek miyiz, yaşarken hep birlikte göreceğiz.