AKAMİB ihracat panelleri ve A’dan z’ye dış ticaret eğitimi

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) tarafından kentlere özel düzenlenen İhracat Panelleri programı 4. etkinliği ile Mersin’de final yaptı.

Kasım ayında Kayseri’de başlayan etkinlikler, İskenderun ve Adana’nın ardından Mersin’de Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen program ile son buldu. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar, Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Hakan Güldağ ve Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Şeref Oğuz’un katılımlarıyla gerçekleşen panel programlarında sürpriz misafirler de oldu.

Adana’da Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç konuşmacı olurken, Mersin’deki panele Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut katılım gösterdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen de ev sahibi olarak final etkinliğinde sahnede panelistler arasında yer aldı.

Bülent Aymen açılış konuşmasında bölgenin sorunlarından bahsederek, yaşanan konjektürel olumsuzluklara değindi. İhracat pazarlarını çeşitlendirmek için çalıştıklarını dile getiren Aymen, “Kereste Palet sektöründe devam eden URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) projesi ile 5 farklı ülke pazarına heyetler düzenledik ve firmalarımız ihracata da başladı” dedi.

AYMEN: “Hammadde fiyatlarının yüksekliği nedeniyle rekabet edemez olduk.”

 Mobilya sektörünün ise nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyduğunu, sektörün ihtiyacına yönelik mesleki eğitimler verilmesi, üretim için vasıflı eleman yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Aymen, hammadde fiyatlarının yüksekliğine değinerek “Hammadde fiyatlarında görülen yükseliş nedeniyle ihracatçılarımız uluslararası pazarda rekabet edemez oldular. Üretim maliyetlerimiz artıkça, lojistik avantajımız olan yakın pazarlara ihracat gerçekleştirmekte bile zorlanır olduk” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, 2014-2018 döneminde Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim ve Denetim Kurulu’nda görev alan üyelerine çalışmalarının anısına plaketleri takdim edildi.

AŞUT: “Kentin ve bölgenin deniz avantajını verimli kullanmak gerek.”

 Vahap Munyar’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde, MTSO Başkanı Aşut, yatırım alanlarındaki sıkıntılar ve endüstri 4.0 kavramları üzerinde dururken,  kentin ve bölgenin deniz avantajını verimli kullanmak gerektiğini, dünyanın gelişmiş ülkelerinde sanayi bölgelerinin, denize yakın yerlerde kurulduğunu ve büyüdüğünü dile getirdi.

ARSLAN: “Bir şirketin kar elde etmesi lojistik gücüne bağlı.”

 AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan ise, lojistiğin ihracattaki önemine değinirken, rakip ülkelerin verimli lojistik planları ile nakliye maliyetlerini düşürdüklerine ve rekabet güçlerini artırarak uluslararası pazarda öne çıktıklarına dikkat çekerek “Lojistik güç bir şirketin kar elde etmesinde önemli rol oynar. Doğru bir lojistik kurgu oluşmazsa nakliye maliyetleri şirketi zarara dahi götürebilir” dedi.

GÜLDAĞ: “İnovasyon ve teknoloji transferinin zorlaşacağı bir döneme giriyoruz.”

 İnovasyon ve teknoloji konularının önemini vurgulayan Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Hakan Güldağ, dünya dengelerinin değişmeye başladığını işaret ederek “İnovasyon ve teknoloji transferinin zorlaşacağı bir döneme giriyoruz, gençlere, üretici ve ihracatçılara büyük görevler düşüyor” dedi.

OĞUZ: “Hammaddemizi katma değerli ürüne çevirmeliyiz.”

Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Şeref Oğuz; Türkiye’nin avantajlı konumunun ve doğal kaynaklarının altını çizerek, “Bu avantajlar yavaş yavaş önemini kaybediyor. Avantajlarımız elimizden gitmeden yeni stratejiler geliştirmeliyiz. Elimizdeki kaynakları biz kullanmalı, hammaddemizi katma değerli ürüne biz çevirmeliyiz” şeklinde konuştu.

AYMEN: “gümrüklerdeki sorunları bir türlü aşamıyoruz.”

Panelde Lojistik Master planının gerekliliği üzerinde duran AKAMİB Başkanı Bülent Aymen ise, “Bölgemiz, stratejik konumumuz bir lojistik merkez olmamız açısından çok elverişli. Mersin gibi önemli bir konumdaki şehrimizi lojistikte merkez haline getirmek, sadece bölgemize değil tüm Türkiye’nin ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.

Konuşmasına lojistik konusunda yaşanan sorunlardan örneklerle devam eden Aymen, “Yollar köprüler gibi alt yapılarımızı geliştirirken maalesef gümrüklerdeki sorunları bir türlü aşamıyoruz. Karayoluyla Avrupa’ya ihracat yapan ihracatçı en büyük problemi Kapıkule’de yaşıyor. İstanbul’dan bisikletle yola çıkan bir yolcu yaklaşık 14 saatte Kapıkule’den geçerken, aynı yolu bir tır 37 saatte geçebiliyor. İhracatçının Türkiye’den çıkabilmesi 2 günü bulmakta” şeklinde sorunları dile getirdi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından Antakya İrtibat Bürosu’nda düzenlenen ve 24 Şubat 2018 tarihinde başlayan A’dan Z’ye Dış Ticaret Eğitim Programı, 25 Mart 2018 tarihinde katılımcıların sertifikalarını alacağı törenle sona erecek.

Dış ticaretle ilgili tüm konuların sekiz profesyonel eğitmen tarafından anlatıldığı ve 60 saatlik bir eğitim diliminde pazar günü tamamlanacak program, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak’ın katılımcılara sertifikalarını vereceği törenle son bulacak.

Çoğunluğu Antakya’da yerleşik firmaların dış ticaret ile ilgili bölümlerinin çalışan ve yöneticileri olan 35 kursiyer beş hafta süresince; Dış ticarette Ödeme ve Teslim şekilleri, İhracatta Kullanılan Belgeler, İhracat-İthalat Mevzuatı ve Uygulamaları, İthalatta Maliyetlendirme, Gümrük Rejimleri, Serbest Dolaşım, Antrepo, Geçici İthalat, Dış Ticarette Anlaşmazlıkların Çözümü ve Uluslararası Tahkim, İhracatın Finansmanında Eximbank Kredileri, Lojistik, Nakliye ve Tedarik Zinciri Yönetimi, İhracatta On-line Pazarlama, Elektronik Ticarete Yönelik Devlet Destekleri, İhracatta Devlet Destekleri, Dahilde İşleme Rejimi ve Dış Ticarette Pazarlama ve Fiyatlandırma konularında detaylı eğitim aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan AKİB Başkanı Ali Kavak; “Çok değerli hocaların bilgilerini paylaştığı, emeği ve maliyeti çok kıymetli bir eğitim hizmetini Antakya’daki firmalarımıza vermenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu hizmetlerin Antakyamız’a ve ülkemize ekonomik güç olarak, ihracat olarak döneceğini biliyorum. Firmalarımıza vereceğimiz bu tür hizmetler önümüzdeki dönemde de devam edecek” derken sertifika töreni 25 Mart 2018 Pazar günü saat 15.00’de AKİB Antakya İrtibat Bürosu’nda yapılacak.