Aile paketi tedirgin etti (Köşe yazısı 28.01.2015 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye gerçekten garip bir ülke.
Dün ağzı olup konuşan, bugün dönüyor, yarın takla atıyor.
İktidara gelmeden önce olmadık vaatler verenler, iktidar gücünü eline alınca ‘Din, kitap, Allah, Kuran her şeyi’ unutuyor.
Çalışan daha da yoksullaşıyor, kendilerine, yeni zengin akrabaları ekleniyor.
Biri kepçe ile götürüyor, diğeri çay kaşığı ile sadece ya bakıyor ya da tadına bakıyor.
Bir dönem bu ülkede çalışan kadınlar eleştirildi.
Şu günlerde başı açıklar eleştiriliyor.
Başı kapalı olanlarda topuz, iğneleme şekli, örtünün nereye kadar uzanacağı, rengi, bandajı da.
Ama büyüklere saygı, sevgi, vefa, teşekkür konuşulmuyor.
‘Şu kadar çocuk yapın’ diyen Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile taklacıları, o çocukların karnının nasıl doyurulacağını, okutulacağını, insanca yaşayacağını, okuyunca insanca yaşamak için korkusuz iş bulacağını, ikinci sınıf vatandaş olmayacağını söylemiyor.
Anca, şov uğruna ülkeye doldurduğu göçmenler için taklalar atıyor.
Evler veriliyor, çadırlar kuruluyor, yardımlar toplanıyor, maaşlar bağlanıyor, devletin tüm imkanları seferber ediliyor, iş veriliyor….
Hizmette sınır yok yani.
Son yıllarda özellikle kız çocuklarının eğitimlerini tamamlamaları, ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları, çocuk gelin olmamaları için büyük mücadeleler veriliyor.
Pek dinleyen, takanda yok.
‘Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir. Annemin beyaz bacakları tahrik ediyor’ gibi konuşanlar, sapıtanlar, sapıklar çoğaldıkça Türkiye’de kadın olmak giderek zorlaşıyor.
Kadın istihdamında Avrupa Birliği standartlarını yakalamış konumda olan Türk hazırgiyim sektöründe yeni açıklanan “Aile Paketi” tedirginliği yaşanıyor.
Türkiye’de son rakamlara göre tüm iş kollarındaki çalışabilir konumdaki kadınların sadece yüzde 29’u istihdam edilirken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 60’lara kadar yükseliyor.
Oysaki Türk hazırgiyim sektöründeki kadın istihdamı yüzde 64 seviyelerinde.
Bu doğrultuda; açıklanan ‘Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması’ programının hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünü direkt olarak olumsuz etkilemesinden korkuluyor.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve kamuoyunda “aile paketi” olarak değerlendirilen yeni eylem planına sektörler temkinli yaklaşıyor.
Plan çerçevesinde doğum yapan ve çalışan annelere normal izin sürelerinin yanı sıra yarı zamanlı çalışma hakkı, doğum yardımı gibi ilave haklar getiriliyor.
Yeni planın; toplam çalışan sayısının yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğu hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne etkisi diğer sektörlere oranla çok daha fazla olacak.
Kısa adı EHGKİB olan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ile bu konuyu konuştuk. Kızılgüneşler bakın neler dedi.
“Çocuk sahibi olan çalışan kadınlara ilave yasal haklar sağlayan düzenlemeler getirileceği yönündeki açıklamalar, çalışanlarının yüzde 64’ü kadın olan sektörümüzde ciddi maliyet artışlarına yol açacak hükümler içeriyor. Günümüz ekonomik koşullarında ilave maliyet artışları sektör temsilcilerimizi gerek iç piyasada gerekse uluslararası pazarlarda oldukça zorlar. Bu düzenlemeler, hazırgiyim sektörünün özellikle rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyecek. Türkiye’nin 77 milyona yaklaşan nüfusunun yüzde 25’i 0-14 yaş grubunda. Böylesi bir ortamda neslin devamından endişe duyarak yasal düzenleme yapmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye şu anda Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi konumunda. 0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var. Türkiye yıllık yüzde 1,3 olan nüfus artışına gerekli istihdamı sağlayacak yatırımları yapmakta zorlanırken, böyle bir yasal düzenleme çalışan sayısının yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğu konfeksiyon sektöründe ciddi küçülmeye yol açacaktır. Sektörümüzdeki küçülme Türk ekonomisini, istihdamını ve sosyal barışını çok olumsuz etkiler boyutlara gelecektir.
Düzenlemenin mali boyutunun işverenlere herhangi bir ek yük getirmeyeceği ve yardımların işsizlik sigortası tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Ancak hakların getireceği maddi yükler bir yana yarı zamanlı da olsa ilave izin hakları sonucunda yaşanacak iş kayıpları maalesef değerlendirmeye alınmamış. Bizler ülkemizdeki kadın istihdam oranının daha yukarılara çıkarılabilmesi için yeni projeler ve ilave teşvikler üzerinde çalışmalar yürütürken yeni plan, işverenleri kadın istihdamı konusunda bir kez daha düşünmeye yöneltecek. Bu nedenle hazırgiyim sektörünün istihdam profiline ve doğal yapısına hiçbir şekilde uygun olmayan söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmeden önce bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sektörümüzün ve ülkemizdeki kadın istihdamının olumsuz yönde etkilenmemesi için bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz.”
Bakalım gelecek günler kadınlar açısından neler getirecek, neler götürecek.
Daha şimdiden mahalle ve çevre baskılarının bırakın kadınları, kız çocuklarını bile ne hale getirdiğini endişe, korku ve bazen panik içinde görüyor, izliyoruz.
Türkiye’nin geleceği aydınlık, bundan kuşkum yok ama, bu ülkeden neler götürecek hep birlikte göreceğiz.