Ah şu okul servisleri… (Köşe yazısı 30.09.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Okullar açıldı mı, öğrencinin, velinin, okulun kısaca herkesin en büyük sorunu okul servisleri.

Veliler ‘Yolunacak kaz’ misali, itiraz hakkı bile yok. Yok çünkü şikayet etse de çözüm arasa da köklü çözüm getirecek bir mevki-makam yok. Sorunlar her yıl aynı. Eğitim sistemi gibi aynı yerden çoğalan sorunla başlıyor.

Bir istenmedik kaza ya da bela oldu mu o zaman hepsi meydana kısa süreli de olsa çıkıyor. Öncesinde neredeler bilinmiyor.

Bende bir veli ve Okul Aile Birliği Başkanı olarak yıllardır bu konuyu gündeme getiren biriyim. Ama sorun halen çözülmüş değil.

Bir dönem bir kısmı Servisçiler Odası, bir kısmı Ticaret odası bir kısmı Şoförler Odasına kayıtlı servisler, kanuna aykırı bir şekilde okulları paylaştı. Zaten sorun vardı, şimdi içinden çıkılmaz hal aldı. Bu paylaşım yargıdan dönse de dinleyen kim? Önüne gelen kendi kanununu, gücünü kullanmaya başladı. Kısaca mafyalaştı.

Bu polisiye önlemler, trafik denetimleri ile çözülecek bir konu değil. Devlet ülke genelinde gücünü gösterecek o zaman bu konu kökten çözülecek.

Okul Aile Birlikleri kağıt üzerinde göstermelik olmayacak.

Okul Müdürleri bu konuya duyarsız kalmayacak.

Dünyada ve Türkiye’deki kurallara göre öğrenci servisleri başka sektörlerde kullanılmaması gerekiyor.

Velilerin şikayetleri ‘Bak sizi şu şikayet etti’ diyerek hedef gösterilmeyecek ve velinin şikayetine gereken önem verilecek.

En basitinden, bazı hatlarda koltuk sayısından fazla öğrenci taşınması, bazı hatlara servislerin başka öğrenci olmadığı için taşıma yapmaması, veli-servis arasındaki sözleşmelerin tek taraflı ya da keyfe göre yapılması, servislerde istenmedik müziklerin çalınması gibi bir çok örnek verilebilir..

Bugün sadece Okul servislerinin  okullarda dediği oluyor. Fiyat, hatlar, taşıma şekilleri, yolcu kapasitesi, çalan müzikler. Okullara bir faydaları yok. Onlar kazansın yeter. Hatta zarar bile ediyorlar. Hele ilk 4 yılı ilgilendiren servislerde rehber konusu canlarına okuyor. Aranan şartlarda rehber bulamıyorlar. Bulsalar da para yetiştiremiyorlar. Ortaokul ve liselerde rehber olmasa da bunu, belediye , emisyona, meslek odasına verdikleri paralarla batıyorlar. Emniyet, trafik ve Zabıta baş belaları. Denetimlerden bıkmışlar. Araç muayene istasyonu dışında belediye denetimleri de bu konuda çok sıkı. Ama her nedense bu işten de  bir türlü vaz geçmiyorlar.

Biz Okul Aile Birliği olarak geçen yıl Kayseri’de ilk kez bir Devlet okulunda okul servis ihale yapmak istedik teklif veren bile çıkmadı. Servisçilerin dediği gibi cesaret bile edemedi. Verilen üç göstermelik teklifte adı üstünde göstermelik. Odaya gittik ‘Elimizden gelen bir şey yok’ derken Ticaret odası ve diğer kurumlarda benzer cevaplar verdi.

Ben şahsen tüm okulların servis ihalesini okul Aile Birliklerinin yapmasını, okul müdürlerinin bu konuda öncülük yapmasını, velilerin bunu sahiplenmesini çok önemsiyorum.

Hem para vereceksin hem velinin, öğrencinin, okulun istediği olmayacak hem de paranla kısaca zorunlu eğitimde zorunlu birilerinin ağız kokusunu çekeceksin.

Yukarıda da dediğim gibi servislerin okulları bölüşmesi yasal engellense de kendi aralarındaki prensiplerden birbirlerinin ihalelerine kimse girmiyor, girmek istemiyor, fiyat indirmiyor.

Özel okullara her türlü indirim yapılıyor.  Okulların talepleri karşılanıyor. Yıl içinde servisler okula bir kez ücretsiz hizmet veriyor. Her ay en az 100 lira Okul Aile Birliği hesabına park ya da adı konan ücreti ödüyor. Bazıları, okul öğretmen ve idareci kadrolarının çocuklarını ücretsiz taşıyor. Bazı fakir öğrencilerden ücret almıyor. Okulun fakir öğrencilerini tepeden tırnağa giydiriyor.

Özel okullarda ‘Kuzu’ olan servisler iş devlet okuluna gelince hepsi birden ‘aslan’ kesiliyor.

Aynen Okulların bir çok gereksinimini karşılamayan Milli Eğitim bakanı ve Başbakan’ın sık sık ‘Para isteyen okul müdürünü, öğretmeni, okul aile birliğini şöyle yaparım böyle yaparım’ diyerek korkutması, ardından ‘Şu kalemlerin dışındaki ihtiyaçları veliler-öğrenciler karşılasın’ diyen genelge göndermesine benziyor.

Geçen yıl, fakir öğrencilerin  okula gelmesi için ulaşım giderlerini ve diğer masraflarını okul aile birlikleri karşılarken, Bakanlık müşteşarı imzası ile  bir yardım kuruluşuna ‘Afrika’ya simit parası’ denilerek para toplanması herkesi huzursuz etti.

Bence herkese ‘Ah, ah’ ya da ‘offff açtırma o konuyu’ dedirten şu okul servisleri konusunda ivedilikle yeni bir düzenleme yapılması şart.

Yoksa, istenmedik olaylardan sonra efelenmenin bir anlamı yok.

Açık açık yazıyorum.

Okul Servislerinin aynen özel okullardaki gibi hizmet ettikleri okullardaki sorunların çözümlenmesine maddi ya da manevi destek olmaları, eğitim ve okulların kalitesinin artmasında çok önemli.