AGÜ’den liselilere uygulamalı eğitim ve “Kariyer Mutfağı Firmalarla Buluşma” etkinliği

İnşaat Mühendisliğine İlgi Duyan Öğrenciler, Laboratuvarlarda Deney Setleri İle Modeller Yapıp, Bu Modelleri Deprem Sarsma Tablasında Test Ederek, Bir Yapının Deprem Altındaki Davranışı Hakkında Bilgi Edindi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından, lise öğrencilerini İnşaat Mühendisliği mesleği hakkında bilgilendirmek amacıyla “Mesleği Keşfet Geleceği İnşa Et” adlı atölye çalışması düzenlendi. Atölye çalışmasında İnşaat Mühendisliği’ne ilgi duyan öğrenciler, laboratuvarlarda deney setleri ile modeller yapıp, bu modelleri Deprem Sarsma Tablasında test ederek, bir yapının deprem altındaki davranışı hakkında bilgi edindi.

Toplumsal fayda üretmeyi merkeze alan eğitim ve araştırma yaklaşımıyla yeni bir üniversite modeli geliştirmekte olan AGÜ’de, İnşaat Mühendisliği  Bölümü, laboratuvarlarını bu mesleğe ilgi duyan lise öğrencilerine açtı.

İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Mesleği Keşfet Geleceği İnşa Et” atölye çalışmasının ilki gerçekleştirildi. İlk çalışmaya Kayseri’nin başarılı okullarından Ahmet Eren Anadolu Lisesi’nin, gelecekte inşaat mühendisi olmayı planlayan, ancak meslekle ilgili yeterli bilgisi olmayan üniversite adayı öğrenciler, rehber öğretmenleri eşliğinde katıldı.

Deney seti ile köprü, spagettilerden kule inşa ettiler

Öğrenciler, gruplara ayrılarak yapılan atölye çalışmalarında ilk olarak, İnşaat Mühendisliği çalışmaları için özel olarak tasarlanmış bir deney seti ile bir köprü imal etti. Daha sonra yaptıkları köprü üzerindeki hareketli vasıta yüklerinin, köprü üzerindeki etkilerini gözlemleyen öğrenciler, ardından malzeme davranışı olarak çeliğe benzerliği nedeniyle mühendislik eğitiminde sıkça kullanılan bir malzeme olan spagettilerden kule inşa etti.

Yapıların deprem altındaki davranışını test ettiler

Yaptıkları modelleri deprem sarsma tablasında test ederek, bir yapının deprem altındaki davranışı hakkında bilgi edinen öğrenciler son olarak beton laboratuvarına geçerek, bizzat kendileri ölçüp karıştırarak bir beton numunesi hazırlayıp ve önceden hazırlanmış olan beton numunelerini basınç dayanım cihazında kırarak, dayanım ölçme konusunda fikir sahibi oldu.

Öğrenciler atölye çalışmalarında, İnşaat Mühendisliği ile ilgili soruları bölüm akademisyenlerine yöneltip, bilgi alma imkanı da buldu.

Yaparak, uygulayarak, dokunarak uygulamalı eğitim

İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Uzal, bu mesleğe ilgi duyan lise öğrencilerini geleceğin mühendisleri olarak gördüklerini söyledi.

Bu nedenle daha üniversiteye başlamadan böyle imkan sunarak onlara doğru meslek seçiminde yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Uzal, atölye çalışmalarına katılan öğrencilerin yaparak, uygulayarak, dokunarak meslek hakkında bilgi sahibi olmalarına imkan sağladıklarını dile getirdi.

Gösteri amaçlı değil gerçek laboratuvar dersi

Bu çalışmaların sadece konuk lise öğrencilerine gösteri amaçlı yapılmadığını vurgulayan Doç. Dr. Uzal,  bölüm öğrencilerinin de dersler esnasında bu çalışmaları yaptıklarına dikkati çekti.

Doç. Dr. Uzal,  lise öğrencilerinin de laboratuvarda tıpkı bir üniversite öğrencisi gibi çalışmalara katıldıklarını kaydetti.

Atölye çalışmalarının sonunda,  katılan öğrencilere AGÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Uzal tarafından katılım sertifikaları verildi. Atölyeye katılan öğrenciler kendileri için oldukça öğretici ve eğlenceli bir aktivite olduğunu belirterek memnuniyetlerini ifade etti.

“Mesleği Keşfet Geleceği İnşa Et” adlı atölye çalışmaları, öncelikle Kayseri’deki ve ilerleyen zamanlarda diğer şehirlerdeki liselerden meslek tercihi yapacak öğrencilere yönelik devam edecek.

Abdullah Gül Üniversitesi, Mezun Olacak Öğrencilerini, Firmalarla Buluşturuyor

Bu yıl ilk kez mezun verecek  olan Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ),  mezun olacak öğrencilerini firmalarla buluşturarak onların hem iş bulabilme hem de staj için firma bulabilmelerine imkan sağlayacak.

Bu amaçla düzenlenen  “Kariyer Mutfağı Firmalarla Buluşma” etkinliği 7 Mart Çarşamba günü, Sümer Kampüsü Rektörlük Sergi Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Etkinliğe farklı sektörlerden Türkiye’nin önce gelen bir çok firması katılarak stant açacak.

AGÜ’nün mezun olacak öğrencilerinin sektördeki firmalarla tanışabilmelerinin yanı sıra firmaların da kendi hedeflerine en uygun öğrencileri seçebilmeleri amacıyla organize edilen etkinlikte, firmaların yetkilileri, mezun olacak öğrencilerle birebir görüşme imkanına da sahip olacak.

Etkinliğe mezun olacak öğrencilerin yansıra firmalardan özellikle yöneticiler ve İnsan Kaynakları Yöneticileri katılacak.

Gün boyu sürecek olan “Kariyer Mutfağı Firmalarla Buluşma” etkinliğinde şu firmalar stant açacak:

Akfen Holding, Arçelik, ArgeRF Elektronik, Arvato Bertelsmann, Arven İnşaat, Aspilsan, Başyazıcı Grup, Başyazıcıoğlu Tekstil, BOYDAK HOLDİNG, Comfytex, Dener Makina, DİTAŞ, Efectis Era Avrasya, ELKAP, ESTELAY, EV Mimarlık, Güven Mühendislik Makina, Hasçelik Kablo, Hill International, KAYMOS, Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği, Kayseri Ulaşım A.Ş., Kayten Teknoloji, Kipaş Holding, KZA Mimarlık, Mazaka Yazılım, MEA Akustik Danışmanlık, Mekem-Kuka Robotics, Mekosan Makina, Mersin Uluslarası Liman İşletmeciliği, Molekül Yazılım, nanome, Netsim Yazılım A.Ş., Nokia, Öncüoğlu Mimarlık, Sefes Mobilya, Stryker, T5 Systems, TAI, TAV İnşaat, TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi, Turkuaz Seramik, Türk Telekom, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi UNAM, VESTEL, Viita-Concept