AFAD:İzmir Seferihisar depremi: 12 ölü, 438 yaralı, 107 deprem, 17 binada kurtarma

Afed ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkezi İzmir Seferihisar olan depremle ilgili sonb ilgileri paylaştı.

30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 16,54 km derininde meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan İzmir ilinin Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 km’dir. Deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 21 olmak üzere, toplam 107 artçı sarsıntı yaşanmıştır.

SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 12 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 438 vatandaşımız yaralanmıştır. İzmir’de yıkılan ve hasar gören 17 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir.

Deprem sonrasında, tüm Bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; İstanbul, Afyon, Bursa, Sakarya Kütahya, Eskişehir, Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Manisa, Konya, Denizli, Uşak ve Isparta İl AFAD Müdürlükleri bölgeye sevk edilmiştir. Ülke genelinde AFAD il ve birlik müdürlükleri teyakkuz haline geçirilmiştir. Ayrıca JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir.

Ankara, Erzurum ve Diyarbakır’dan 3 askerî kargo uçağıyla çevre illerden AFAD ve JAK arama kurtarma personeli ile araç ve ekipmanları bölgeye sevk edilmiştir. Sakarya, Bursa ve Afyon’dan toplam 3 mobil koordinasyon tırı bölgeye yönlendirilmiştir.

Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye 960 çadır, 4500 battaniye, 3672 yatak, 3000 yastık ve 3000 çarşaf seti sevk edilmiştir. Ayrıca Türk Kızılay tarafından 64 personel, 22 gönüllü, 17 araç, 12.593 ikram malzemesi ve 25.500 kişiye hizmet verebilecek 3 mobil mutfak ve 3 sahra tipi mutfak bölgeye gönderilmiştir. 12.708 kişiye çorba dağıtımı yapılmaktadır.

UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 53 araç ve 189 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın illerinde toplam 115 sahada enerji ve 10 sahada ise servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır.

Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3.000.000 TL; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5.000.000 TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir.

Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, tüm çalışma grupları, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır.

Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.

Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi afetzedelerin yanında

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin hemen ardından hasarın yoğun olarak yaşandığı Bayraklı’ya gitti. Belediyenin tüm imkanlarını ihtiyacı olanlara sunmak üzere harekete geçtiklerini söyleyen Soyer, ilk etapta çadır, battaniye gereksinimi karşılayacak önlemlerin alındığını, 20 bin kişiye sıcak çorba ve kumanya dağıtılacağını söyledi.
Kentte hasara neden olan deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi alarm durumuna geçerek tüm birimleriyle afetzede vatandaşların yardımına koştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, olayın hemen ardından yıkım ve hasırın yoğun olduğu Bayraklı’ya gitti. Başkan Soyer, depremden etkilenen tüm vatandaşların her türlü ihtiyacının karşılanması için görev başında olduklarını söyledi. Ağırlıklı olarak Bayraklı bölgesinde konuşlanmak üzere ilk etapta 300 deprem çadırı kurulumuna başlandığını dile getiren Soyer, İzmir İtfaiyesi’nin ihtiyaca göre 600 çadır daha kurabileceğini ifade etti. Ayrıca toplanma alanlarına seyyar tuvaletler de kuruluyor.
20 bin kişilik gıda desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem bölgesinde 2 komuta çadırı ve aşevi olarak kullanmak üzere de 2 ayrı çadır kuruyor. Evlerine giremeyenlerin gıda sorununu çözmek için 20 bin kişilik sıcak çorba ve kumanya dağıtılacak. İhtiyaç duyulan bölgelere soba, battaniye desteği de sağlanacak. Toplanma alanı olarak kullanılan ve halkın yoğun olarak bulunduğu Kültürpark, Hasanağa Bahçesi ve Aşık Veysel Rekreasyon alanında çorba ve kumanya dağıtımı yapılacak.
İzmir İtfaiyesi görev başında
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi 150 personeliyle 6 göçükte arama kurtarma çalışması yapıyor. Deniz suyunun yükselmesi nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirdiği Seferihisar’da benzer bir durumun tekrarlanma ihtimaline karşı üç itfaiye ve dalgıç ekibi hazır bekliyor