Adnan Aydın: Avrupa’nın kalitesiz ve proteini düşük etlerini getirdiler

Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası başkanı Adnan Aydın, devletin yem üretimi ve fiyatları konusunda ciddi önlem almasını istedi. ‘Böyle giderse et eczanelerde 100 gramlık tabletlerde satılır’ diyen Aydın, Avrupa’nın kalitesiz ve proteini düşük etlerinin ithal edilmemesini, ithalata verilen paranın besici ve üreticiye verilmesini önerdi.

Acemi kasaplar ve kurban kesimi konusunda da herkesi uyarın Adnan Aydın, Türkiye’deki 14 bin 500 kasabın çalışan ve aileleri ile 50 bin haneye ulaştığını belirtti. Ete kendilerinin yüzde 20 zam yaparken yem fiyatlarında bu zammın yüzde 100 olduğuna da işaret eden Aydın, besi ahırlarının yüzde 50 kapanacağını, kendisinin de bu işi artık yapmayacağını belirtti, şunları söyledi.

Bana göre besicilik Türkiye’de can çekişiyor. Devlet yem fiyatlarında besiciyi desteklemeli. Türkiye’nin yıllık et ihtiyacı 1 milyon 400 bin ton. 2014-2015 yıllarında 1 milyon tonunu üretip, yıllık 300-400 bin ton açığımız vardı. Bunu da ithal et ile karşıladılar.

Avrupa’dan ne idüğü belirsiz Angus dana diye, kalitesi hiç olmayan danayı getirdiler proteini düşük eti marketlerde sattırdılar. Kasaplara rakip olarak çalıştı. 40-42 liraya kıyma sattırdılar. Biz karkas 42 liraya et satarken onlar kemiksiz eti 40 liraya sattılar. Avrupa’dan o kalitesiz eti getirmesinler.

Türkiye genelinde 14 bin 500 adet kasap var. Yanlarında çalışanlarla birlikte 50 bin kişi. 50 bin hane. Besicide zor durumda. Bundan sonra besicinin ben yüzde 50’sinin yok olacağını görüyorum. Geçen sene 50 liraya sattığımız kıyma bu sene 60 lira oldu. Biz yüzde 20 zam koyduk. Ama maalesef yeme yüzde 100 zam geldi. Öyle biz 22-23 milyon büyükbaş hayvan var diyoruz. Bu 15-16 milyona düşer. Yine yıllık açığımız 300-400 bin tona çıkar. Yine Avrupa’ya gider, ne kadar ucuz et var onu getirir Türkiye’de sattırırız. Ufak paketler halinde, 100’er gram paketler halinde sattırırız. Eczane dahi bulamaz.

Kesim ücretleri büyükbaş 600 lira 4 parça. Kelle almak 250 lira. Küçükbaş 150 lira, kelle almak 50 lira. Kuzu canlı kilo 35 lira, dana canlı kilo 30 lira olarak fiyat açıkladık. Vatandaş acele etmesin. Bayram üç gün. 1.,2.,3. Günde kestirirler. Dinimizde üç gün kesim var. Kesimhanelerde kestirsinler. Şu hastalıktan dolayı vatandaş bir araya gelmesin. Acele etmesinler.

Acemi kasaplara karşıda biz yönetim kurulu olarak imtihan açıyoruz. Yaka kartı veriyoruz. Kesinlikle acemi kasaplara kestirmesinler. Hastaneler o gün doluyor. Bayramın birinci günü hastanelere 300-400 kişi gidiyor. Kimi koluna bıçak atıyor, kimi bıçağı bacağına kaçırıyor. Bunu bilinçli yapsınlar. Şehir bizim. Şehrimizi batırmayalım. Kesimhanelerde kestirelim.

Bu sene besinin yüzde 50 düşeceğine inanıyorum. Besici para kazanamaz. Bu senede kazanamaz. Yem fiyatları çok yüksek. Türkiye’de bir de kuraklık var. 7 bölgenin dördünde kuraklık var. Tarımda yüzde 50 eksilme var. Eğer ithal getirmezler, devlet desteklemezse bu besiciliği yapacak adama aşk olsun yapamaz. Şahsen ben yapmayacağım.

Kasaplar olarak biz fazla zam yapmadık. Bir yıl içinde gelen zam yüzde 20. Ama yeme gelen zam yüzde 100. Onun için ben gelecek yıl bu etin çok yükseleceğini tahmin ediyorum. Bu fiyatlarda kalmaz. En az yüzde 30 daha zam geleceğini tahmin ediyorum.

Eskiden müşterimiz gelir bir but alırdı. Yanına da bir kilo kıyma alır evine 4-5 kilo et götürürdü. Aynı vatandaş şimdi yarım kilo kıyma, yarım kilo kuşbaşı alıp gidiyor. Alım gücü düşüyor. Gittikçe de düşecek. Haftada 2 kilo et yiyorsa bu 1 kiloya düşecek. 1 kilo yiyorsa yarım kiloya düşecek.

Türkiye genelinde 44 milyon küçükbaş, 22 milyonda büyükbaş hayvan var. Ama ben bu sene bunun 15 milyona düşeceğini tahmin ediyorum. Ben Türkiye’de eti dengeledik diyordum ama bundan sonra ben besicinin besleyeceğini tahmin etmiyorum. Besi ahırlarımız, bacasız sanayi dediğimiz yerlerin yüzde 50’si kapalı olur.

Besiciliği teşvik ediyorlar ama yemde tam teşvik edemediler. Bu yemde devlete maliyeti 2 lira ise 1 liraya besiciye verecek bu besi beslenecek. 2013-2014-2015 yıllarında giden para 8 milyar dolar diyorlar. Bu 8 milyar doları üreticiye aktarsalar bunun iki katı ihracatta yaparız. 2000 yıllarından önce biz ihracatta yapıyorduk. Maalesef şu an ithal ediyoruz. O ithal ettiğimiz etlerde çok kalitesiz, proteini çok düşük etler. Avrupa’nın en düşük etlerini ithal ediyoruz.