Abdullah Gül, aktif siyaset için davet mi bekliyor?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün milletvekili adaylığı konusunda “AKP’nin kurucusu” olduğuna vurgu yapan açıklaması, özellikle Gül’e yakın olan AK Partililer tarafından “Abdullah Bey, kendisi doğrudan aday olacak bir insan değil. Bu açıklamasıyla partiden adaylık için bir davet yapılmasını zorlamaya dönük mesaj” olarak nitelendiriliyor. Gül’e yakın çevresinin “Milletvekili ol, grupta yer al ve Baykal gibi parti içinde mücadele et” biçiminde yoğun baskısı olduğuna dikkat çekiliyor. AK Parti yönetimi ise Gül’ün açıklamalarında özel bir “siyasi mesaj” olmadığı, “dostane uyarıda bulunduğu” görüşünde.

Gül’ün başkanlık sistemi, milletvekili adayı olup olmayacağına ilişkin yaptığı açıklamalarının satır aralarındaki mesajlar, AK Parti kulislerinde özellikle Gül’e yakın partililer tarafından şöyle değerlendiriliyor:

Gül, karakter olarak kendiliğinden “Milletvekili adayıyım” diyecek bir insan değil. Adaylık için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun davetini bekliyor olabilir. Partide, aday adaylığı için başvuru süresi sona erdi, ancak bu bir yasa kuralı değil. Gül, kendisi adaylık başvurusunda bulunmasa bile aday listelerinin YSK’ye teslim edileceği 7 Nisan tarihine kadar parti isterse aday yapabilir. Eğer listeye konulmazsa partide ve tabanda büyük sıkıntı doğacaktır. Eğer Gül, kendi başvurusuna karşın aday yapılmazsa o zaman AKP dışında bir siyasi oluşum için meşruiyet doğar ve parti yönetiminin “Gül AKP’yi bölmeye çalışıyor” söylemlerinin de önüne geçilmiş olur. Gül, mesajlarıyla yönetime böyle bir olasılığın da var olduğunu hissettirmek istiyor.

Gül’ün milletvekili olarak partiye dönüp dönmeyeceği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu’nun kararına bağlı. Son dönemde Erdoğan ile çatışmalar yaşayan Davutoğlu, destek olarak Gül’ü yanında isteyebilir. Ancak parti içinde kendisi dışında bir başka güç odağı olmasını istememesi daha büyük olasılık.
Parti içinden ve dışından çok sayıda kişi, Gül’ün AKP içinde siyasete dönmesini ve parti içinde mücadele etmesini istiyor. Gül’ün AKP dışında bir siyasi oluşuma gitmesi için uygun bir zemin olmadığı düşünülüyor. Bu nedenle Gül’e siyasete girmesi için yoğun bir baskı yapılıyor. Gül’e “Parti içi mücadele için tam zamanı. Milletvekili olun, parti grubunda yer alın ve mücadelenizi Meclis’te ve partide yapmalısınız. Beklerseniz bu mücadele zemini de kalmayabilir. Baykal, partide kaldı, gücünü hissettiriyor” mesajları veriliyor. Gül’ün uzun süredir suskun kalmasına karşın bu şekilde bir çıkış yapması bu baskıdan kaynaklandığı şeklinde yorumlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türk tipi başkanlık sistemi”ne vurgu yapmasına karşın Gül’ün “Türk tipi parlamenter sistem yaşadık ve bunun sıkıntılarını gördük. Türk tipi başkanlık sistemi olmamalıdır” demesi ve “Ben cumhurbaşkanı olduğum sürece partiler üstü olmaya gayret ettim” vurgusuyla “Böyle bir modelin en iyi başkan adaylarından biri de benim” mesajı veriyor. (Cumhuriyet)