AB-Türkiye yerel yönetimlerde etik projesi, alternatif uyuşmazlık çözümü ve Suriyeliler konusu

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık projesini finanse ediyor

YEREL YÖNETİMLERDE ETİK FARKINDALIK PROJESİ TAMAMLANDI
“Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması Teknik Destek Projesi”nin kapanış töreni 10 Haziran günü koronavirüs önlemleri çerçevesinde, sınırlı sayıda fiziksel katılım ve geniş kapsamlı çevrimiçi katılım ile hibrit olarak yapıldı.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından hayata geçirildi.
Ocak 2018’de başlayarak 29 ay süreyle uygulanan proje kapsamında uygulanan faaliyetler yerel yönetimlerde seçilmiş ve atanmış kamu görevlilerinin etik farkındalığının arttırılmasını ve etik davranış kurallarının oluşturulmasını sağladı. 1,790,000 Avro bütçeyle finanse edilen projenin ihale makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi oldu.
Kapanış töreni Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal TOPTAN, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyelerinin yanış sıra kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin fiziksel katılımlarıyla gerçekleştirildi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT etkinliğe bir video mesajı ile katıldı.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal TOPTAN konuşmasında projenin amacını yerel yönetimlerdeki etik farkındalığı artırmak, bu amaçla iyileştirmeyi sağlayacak çözüm önerilerinin bulunması ve mevcut olanların da geliştirilmesi olarak özetleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Proje programlamasında çalışmaların yurt genelinde yayılması ve yerel yönetimlerde güçlü bir etik anlayışın egemen olması ve yerleşmesi esas alındı. Tüm yurda yayılan çalışmalarının sonuç vermesi ve etik farkındalığın bir kültür haline dönüşmesi için yaygın tanıtma çalışmaları yaptık. Bu kapsamda proje çerçevesinde hazırladığımız kamu spotu televizyon, kamuoyu tarafından yakından tanınan isimlerle hazırladığımız videolar ise sosyal medya kanalları aracılığıyla milyonlarca kişiye ulaştı.”
Etkinlik münasebetiyle Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT şu açıklamayı yaptı: “Etik Kurulu’nun yerel yönetimlerde etik kavramının yerleştirilmesi ve yolsuzlukla mücadele edilmesinde kritik bir rol oynadığına inandığımızdan bu projeye büyük önem veriyoruz. KGEK’nu ve onlarla birlikte çalışarak, kamu sektöründe bu çalışmaların desteklenmesi açısından son derece önemli olan bu kapsamlı çıktıları üreten uzmanları tebrik ediyorum. Bu çalışmaların Türkiye’de yolsuzlukla mücadeleye ve iyi yönetişim ile demokrasinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.”
Öğleden sonra ise Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatih UŞAN, Prof. Dr. İlber ORTAYLI ile yapılan “Geçmişten geleceğe yerel yönetimlerde etik” konulu söyleşiye moderatörlük yaptı. Bunun ardından ise Proje Direktörü Prof. Dr. Mustafa Kemal YALINKILIÇ projenin başarıları konulu panele başkanlık etti. Panele Kıdemli Mevzuat Uzmanı Sayın Recep Bülent TARHAN; Yerel Yönetim Danışmanı Dr. Ümit Özcan; Eğitim Danışmanı Prof. Dr. Muharrem KILIÇ; Etik Standartlar ve İlkeler Danışmanı Doç. Dr. Sezer BOZKUŞ ve Etik Standartlar ve İlkeler Danışmanı Av. Dr. Bülent BALKAN, İstatistik ve Araştırma Danışmanı Prof. Dr. Muhittin ACAR katıldı.
AB TÜRKİYE’DE ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜMÜNÜ DESTEKLİYOR
Avrupa Birliği tarafından mali olarak desteklenen ve Türkiye’de alternatif uyuşmazlık çözümünü teşvik eden projenin açılışı, 10 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirilecek. Proje, Türk yargısının önemli ölçüdeki iş yükünün azaltılması için alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor. Etkinliğe Adalet Bakanı Sn. Abdülhamit Gül; Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakcı; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sn. Eleftheria Pertzinidou ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü Sn. Christophe Poirel katılacak.

Yargıda kararların zamanında alınması, adalete gereken şekilde erişimin yanı sıra adaletin tecellisi için de gereklidir. Uyuşmazlıkların çözümü için gereken maliyet ve süre, ancak uygun Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle azaltılabilir. Alternatif uyuşmazlık çözümü, uyuşmazlıkların mahkeme dışı yollarla çözüme kavuşturulması anlamına gelir. Bunlar, anlaşamayan taraflarca geleneksel davalara alternatif olarak kullanılabilecek tanımlanmış süreçlerdir. Genellikle daha az maliyetli ve daha hızlıdırlar.
Projeyle uzlaştırmacıların ve uzlaştırma bürolarında çalışan personelin kapasitesi güçlendirecek, eğitim materyalleri, rehberler, kitapçıklar ve broşürler hazırlanacaktır. Arabuluculuk ve tahkim konusundaysa yasal çerçeveye, Avrupa’daki en iyi uygulamalara ve kurumsal çerçeveye ilişkin proje kapsamında detaylı bir ihtiyaç değerlendirme çalışması yapılacaktır.  Bunların yanı sıra özel arabuluculuk merkezlerinde vaka yönetimi, izleme ve değerlendirme sistemi de kurulacaktır. Arabulucular için birleşik bir akreditasyon ve değerlendirme sistemi geliştirilecek, farkındalık arttırma faaliyetleri de proje çalışmaları arasında yer alacaktır. Son olarak Adalet Bakanlığı’nın stratejik planlama, politika geliştirme ve koordinasyon alanlarındaki rolü geliştirilecektir.
Proje, 3.6 milyon Avro tutarındaki AB katkısıyla Avrupa Konseyi tarafından yürütülecektir.
Evden Eve: Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin Hikâyesi”
GOAL, AB İnsani Yardım Kurumu ile birlikte, “Evden Eve: Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin Hikâyesi” adlı küresel sanal etkinlikte eşsiz bir video ve 3D fotoğraf sergisi düzenliyor
Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin hayatını konu alan yeni etkileyici belgeselin ve 3D fotoğraf sergisinin dünya prömiyeri münasebetiyle düzenlenen küresel sanal etkinlikte, İrlanda Eski Devlet Başkanı ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sn. Mary Robinson’ın açılış konuşmacısı olarak yer alacağı teyit edilmiştir.
Dünya Mülteciler Günü öncesinde, 17 Haziran 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan etkinlikte, uzmanlar bir panelde Türkiye ve başka yerlerdeki milyonlarca Suriyeli mülteci için empati ve sosyal uyumun nasıl geliştirilebileceğini tartışacaklardır.
Belgesel, Türkiye’de göçebe ve yarı göçebe Suriyeli mülteciler ile mevsimlik tarım işçiliği yapan mültecilerin günlük yaşamlarını ender rastlanan bir şekilde mercek altına alacaktır. Belgesel, AB İnsani Yardım Kurumu’nun desteğiyle, İrlanda insani yardım kuruluşu GOAL tarafından hazırlanmıştır.
Suriye’de on yıl önce başlayan çatışmadan bu yana ülkeye sığınan 3.7 milyon kayıtlı Suriyeli ile birlikte, Türkiye hâlihazırda dünyada en fazla sayıda mülteciyi ağırlayan ülke konumundadır.
AB tarafından fonlanan “Marjinalleştirilmiş ve Savunmasız Halkların Hizmetlere Erişiminin Kolaylaştırılması” (LINK) programı sayesinde, GOAL tarafından desteklenen belgesel ve fotoğraf sergisi göçebe ve yarı göçebe Suriyeli mülteciler ile mevsimlik tarım işçiliği yapan mültecilerin günlük yaşamlarına ışık tutacaktır.
LINK Programı, mültecilere hayati önem taşıyan sosyal koruma desteği sunmakta ve mültecileri Türkiye’deki hak ve yükümlülükleri ve hizmetler konusunda bilgilendirmektedir.
Etkinlik, en savunmasız mülteci topluluklarına dair farklı bakış açılarının ve deneyimlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için önde gelen uzmanların bilgiye dayalı bir şekilde gerçekleştireceği bir tartışmayı içerecektir. Ayrıca, çatışma devam ederken eve dönmesi mümkün olmayan milyonlarca Suriyeli mülteciye hükümetlerin, uluslararası toplumun ve sivil toplumun nasıl desteği sürdürebileceğini ele alacaktır.
Konuşmacılar arasında İrlandalı Avrupa Parlamentosu Üyesi Barry Andrews; BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi Başkanı ve İrlanda’da Göçmen Hakları Merkezi kurucusu Anastasia Crickley; UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc ve -Roman topluluklarının entegrasyonunu desteklemeyi amaçlayan Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu ortak girişimi- ROMACT’ın Program Yöneticisi Ana Oprisan yer almaktadır.
Etkinliğe, eski RTE Siyasi muhabiri, Dóchas Yönetim Kurulu üyesi ve İrlandalı yenilikçi teknoloji girişimlerini destekleyen ve kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş olan Scale Ireland’ın CEO’su Martina Fitzgerald başkanlık yapacaktır.
Ödüllü film yapımcıları GENBAR tarafından hazırlanan belgesel göçebe ve göçmen mevsimlik tarım işçilerinin çeşitli ihtiyaçlarına dikkat çekmeyi amaçlıyor ve onların yaşamlarına, karşılaştıkları zorluklara, umutlarına ve hayallerine ender rastlanan bir bakış açısı getiriyor.
25 dakikalık film, mültecilerin günlük hayatlarını ve COVID-19’dan nasıl etkilendiklerini gözler önüne seriyor.
Prömiyer GOAL CEO’su Siobhan Walsh, AB İnsani Yardım Kurumu Uzmanı Jonathan Gray, GOAL Türkiye Koruma ve İçerme Program Koordinatörü Yusuf Nural ve belgeselin yönetmeni Elmas Arus’un katkılarıyla gerçekleştirilecek.
GOAL Ortadoğu Bölge Direktörü Lorraine Marriot bugün şunları söyledi: “GOAL, AB İnsani Yardım ortaklığıyla birlikte, mültecilerin ülkelerinden uzakta, kendilerine yeni bir hayat inşa etmeye çalışırken her gün karşı karşıya kaldıkları büyük zorlukların canlı bir resmini çizen bu önemli belgesel ve fotoğraf sergisini İrlanda ve Avrupa vatandaşlarına getirmekten gurur duyuyor.”
“Film yapımcıları olan GENBAR’a, LINK programı kapsamında GOAL tarafından desteklenen mültecilerin hikâyelerini hassas bir şekilde yansıtmalarını sağlayacak, eşsiz bir erişim olanağı sunuldu. Belgeselin ve üç boyutlu fotoğraf sergisinin Suriyeli mültecilerin yalnızca Türkiye’de değil, ötesinde karşılaştıkları yaşamsal insani sorunların gündeme getirilmesinde çok önemli bir etki yaratmasını umuyoruz.”