Sarıoğlan’da Mekke’nin fethi ve Kuran ziyafeti

Sarıoğlan Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Mekke’nin fethi ve Kuran ziyafeti’ Belediye Düğün salonunda gerçekleştirildi. İl Müftüsü Doç.Dr.Şahin Güven, Peygamberimizin Mekke’yi fethetmekle insanlarında gönüllerini fethettiğini, aynı gün Mekkelilere ‘Hepiniz serbestsiniz’ diyerek genel af ilan ettiğine dikkat çekti.
Programa, İlçe Kaymakam Hasan Doğan, Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, Emniyet Müdürü Adnan Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Tunç, davetliler, din görevlileri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Kuran-ı Kerim’in okunmasından sonra ilçe Müftüsü Necmettin Saydam ‘Hoşgeldiniz’ konuşması yaparak mikrofonu il müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven’e bıraktı. Doç. Dr. Şahin Güven, yaptığı konuşmasında şunları söyledi.
“Mekke’nin Fethi ile Müslümanlar tarafından en büyük zafer kazanıldı. Efendimiz’e hayatı boyunca en büyük zulümleri yapan insanların hepsi teslim olmuş, Onun karşısında tir tir titrerlerken Efendimiz intikam duygusu ile hareket etmemiş. Hatta adalet gereği her türlü cezayı verme durumunda iken onların hepsini affetmiş. Sadece fetih süreci dikkatlice izlendiğinde bile Hazreti Peygamber’in barışçı tutumu gözler önüne serilir. Bilindiği gibi Allah Resulü, Mekke üzerine yürüme niyetini son ana kadar gizli tutmuş, eşleri dahil, en yakın arkadaşlarına bile bu fikrini açmamıştı. Allah’tan dileği de beldelerine varıncaya kadar Kureyş’in, bu işten haberinin olmamasıydı. Mekke yakınlarındaki Merruzzahran’da konaklayan on bin civarındaki askerinin her birine ateş yaktırarak, muazzam bir ordu karşısında olduklarını düşünüp morali bozulacak düşmanın karşı koyma ihtimalini zayıflatmak istemişti. İşte bütün bu tedbirler, Allah Resul’ünün, kan dökülmesini önlemek amacına yönelikti. Çünkü onun, Mekke üzerine yapacağı seferi önceden duyurması ve hazırlıklarını aleni olarak yapması halinde, Kureyş’in gerekli tedbirleri alıp İslam ordusuna şiddetle karşı koyarak iki taraftan da pek çok can kaybı ve yaralanmaya yol açması kuvvetle muhtemeldi. Allah Resulü, Mekke’ye asırlarca İslam’ın kutsal mabedi olan Kabe’yi putlardan temizlemek, Hicaz’ın kalbi olan bu şehri İslam’a kazandırmak için gitmişti. Onun hedefi, Mekke’yi fethetmekle birlikte insanların gönüllerini de fethetmekti. Nitekim kan dökmeye izin vermeyerek, evlerinde kalan, Mescid-i Haram’a veya Ebu Süfyan’ın evine sığınan herkesin güven içinde olduğunu söyleyerek, endişe içinde bekleyen Mekkelilere ‘Hepiniz serbestsiniz’ müjdesini vererek ve nihayet genel af ilan ederek onların gönüllerini fethetmeyi de başarmıştı.
Yapılan konuşmanın ardından cami müezzin ve kayyumlarından Hasan Karaca, Resul Akbulut, Osman Bedrettin Kaymakçı, Habip İspirli ve Emre Arslan ilahiler ve Kuran-ı Kerim okudu ve kapanış gerçekleştirildi.