Ekonomi-teknoloji haberleri (31.12.2021)

KAYSERİ’NİN İHRACATI İLK 11 AYDA YÜZDE 40,9 ARTTI GÜLSOY : “KASIM AYINDA 335 MİLYON 794 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Kayseri’de Kasım ayında gerçekleştirilen 335 milyon 794 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30,37 arttığını belirten Başkan Gülsoy, “İlk 11 ayda ihracatımız yüzde 40,9 artmıştır. Bu başarıya imza atan tüm ihracatçı üyelerimizi yürekten kutluyorum.“ dedi.

Başkan Gülsoy, “TÜİK verilerine göre 2020 yılı için Kayseri İhracat rakamları Kasım Ayı 257 milyon 568 bin dolar iken 2021 yılı Kasım ayında 335 milyon 794 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yüzde 30,37’dır. İhracatımız 2021 Ekim ayına kıyasla yüzde 2,7 oranında artış göstermiştir.  Kayseri İthalatımız ise Kasım ayında 151 milyon 411 bin dolar olmuştur. 2021 yılı Kasım döneminde 1’inci ihracat pazarımız her zaman olduğu gibi Irak olmuştur.  Ayrıca, Almanya, ABD, İsrail İtalya ve Belçika’dır.” İfadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun  belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller , Elektrik Elektronik, Hazır giyim ve Konfeksiyon, Otomotiv Endüstrisi,  İklimlendirme Sanayii, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri,    Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri ve Makine Aksamlarında artış yaşanırken Deri ve deri mamulleri, Kimyevi maddeler, Kuru meyve ve mamulleri sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir.  “ dedi.

“İHRACATTA REKORLAR KIRIYORUZ”

Başkan Gülsoy, Kayseri olarak 2021 yılında ihracat rakamlarımızda rekorlar kırıldığını ve 11 aylık süreçte önemli bir seviyeye geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada yaşanan hammadde, koyteyner, navlun  ve enerji krizinin yanı sıra emtia fiyatlarında yüksek artış ile koronavirüsün yeni mutasyonlarına rağmen  ihracat rakamlarımız ülkemiz ve ilimiz bazında rekorlar kırmaya devam ediyor.  Bu başarıda iş dünyamızın enseyi karartmadan tüm olumsuzluklara karşısında mücadele etmeleri önce ülkem, önce devletim diyerek çalışma yapmalarından görüyoruz. Sanayinin çarkları dönmekte, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız çalışmaya, üretmeye, insanımız için istihdam oluşturmaya devam etmektedir. Kasım Ayı ihracat rakamlarını incelediğimizde ülkemiz ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,7 artışla 21 milyar 506 milyon dolar, ithalat yüzde 27,3 artarak 26 milyar 908 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu sayede Ocak-Kasım döneminde  ülke olarak ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,8 artarak 203 milyar 94 milyon dolara çıkmıştır. Kasım ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 artarak 5 milyar 402 milyon dolara yükselmiştir.  İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Kasım ayında yüzde 76,1 iken, 2021 Kasım ayında yüzde 79,9’a yükseldi. İhracatçılarımız her ay zaferden zafere koşmaktadır. Kayseri’de yılın ilk 11 ayını geçtiğimiz yıla kıyasladığımızda ihracatımız yüzde 40,9 oranında artmıştır. Tüm bu gayret ve çalışmalar ve ihracatçılarımızın azmi ile Kayseri’de ilk 11 ayda 3 milyar 250 milyon 976 bin  dolar ihracata ulaştık. Kayseri olarak ihracat rakamlarımız ülke genelindeki artış oranlarına kıyasla da üst seviyelerdedir. Her ay artan ihracat rakamlarımızla birlikte koyduğumuz hedef olan 3.5 milyar dolara ulaşacağız. Bu başarıya imza atan tüm ihracatçı üyelerimizi, çalışanlarını ve emeği olan herkesi tebrik ediyorum.”

Kayseri İhracatta Yeni Rekora Koşuyor

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre kasım ayında Kayseri ihracatı bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 30,4 oranında artarken, bu artış geçen yılın ilk 11 ayına göre yüzde 41 olarak gerçekleşti.

TÜİK ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Kasım ayı ihracatımız, bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 30,4 artışla, yaklaşık 336 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre ilk 11 aylık artışımız ise yüzde 41 oranında gerçekleşerek 3 milyar 251 milyon dolar oldu. Aylık bazda da bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 3’lük bir artışımız var ki bununda ihracatta yakaladığımız istikrar açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

2021 yılı ilk 11 ayında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünler geldiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise ABD, Almanya ve Irak’ın ilk üç sırayı aldığını söyledi.

Türkiye’nin 2021 yılında yakaladığı büyüme rakamlarında ihracatın payının büyük olduğunu ifade eden KAYSO Başkanı Büyüksimitci, “Kayseri sanayisi olarak gerçekleştirdiğimiz ihracatla ülkemizin büyüme rakamlarına ciddi manada katkı sağlamaktayız. İnşallah önümüzdeki aylarda bu katkıyı artırarak devam ettireceğiz. Kayseri olarak cari fazla veren bir il konumundayız. Bu bakımdan Türkiye’ye örnek bir iliz. 2021 yılı Türkiye’nin ihracat ağırlıklı birim fiyatı 1,30 dolar iken Kayseri’nin birim fiyatı 1,95 dolar oldu. İhracat artış hızında olduğu gibi burada da Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Daha güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Kayserimizin ihracat artışını istikrarlı bir şekilde sürdürmesinde emeği geçen tüm ihracatçılarımızı ve çalışanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Ülkemizden dünyanın herhangi bir yerine fikirler ihraç ediliyor

Türkiye’nin en genç ili olan Düzce’nin iktisadi ekonomisine ufuk açmak amacıyla düzenlenen ‘1. İktisat ve Kalkınma Kongresi’ iki salonda farklı konu başlıkları altında paneller gerçekleştirildi. Kongrede, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder ve Bilişim Stratejileri Uzmanı Levent Karadağ görüşlerini aktardı.

Türkiye’nin artık dünyanın her yerine fikirlerini aktarabileceğini kaydeden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, şunları söyledi:  “Ülkemizden artık, dünyanın herhangi bir yerine fikirler aktarılabiliyor. Nitelikli insan kaynağı yurtdışına yerleşmeden, Anadolu’nun herhangi bir yerinden fikirlerini yurtdışına ihraç etmeye başladılar. Uyumsoft olarak bizim, Tokat, Sivas ve Malatya gibi Anadolu’nun çeşitli illerinde 200’ün üzerinde nitelikli insan kaynağımız bulunuyor ve 60 bine yaklaşan yerli ve global müşterilerimize Anadolu’dan hizmet sunuyoruz. Ülkemizden yurtdışına fikir ihracatı artışını sürdürecek.” dedi.

Düzce’nin gelecek 50 yılı tartışıldı

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ projesi kapsamında destek verdiği ‘Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi’ 25-26 Aralık 2021 tarihleri arasında yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Düzce Belediyesi’nin ev sahipliğinde Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi’nde alanında uzman isimler tarım, turizm, sanayi ve ticaret başlıkları altında tüm dinamikleriyle iki gün boyunca kentin gelecek 50 yılını inşa ederken yol haritasını konuştu.

Türkiye’nin en genç ili Düzce, Düzce Belediyesi’nin girişimleri Düzce Valiliği, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin destekleriyle kısa sürede hayata geçirilen ve ilk kez düzenlenen ‘1. Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde, iki gün boyunca Tarım, Turizm, Ticaret ve Sanayi ana başlıkları altında Düzce’nin gelecek 50 yıllık yol haritasının çizildiği kongrede, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Valisi Cevdet Atay, AK Parti Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir ve Fahri Çakır, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, gazeteciler, çeşitli STK’lar, siyasi parti temsilcileri, sanayiciler, iş insanları ile çok sayıda katılımcı yerini aldı. Ortak akıl çalışması kapsamında gerçekleştirilen kongrede, iki gün boyunca tüm paydaşlar Düzce’nin yol haritası için görüş ve önerilerini anlattı.

ÇİZGİ TEKNOLOJİ 2022’DE ULUSLARARASI PAZARDA YERİNİ ALACAK

Çizgi Teknoloji Satış Pazarlama ve Operasyon Direktörü Mehmet Avni Berk, geride bırakmaya hazırlandığımız yılı değerlendirdi, 2022 hedeflerini anlattı.

Çizgi Teknoloji Satış Pazarlama ve Operasyon Direktörü Mehmet Avni Berk, 2021 yılını değerlendirdi, 2022 yılına dair öngörülerini ve hedeflerini paylaştı.

Berk, uzun yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket olarak büyüme noktasında iç pazarda belli bir noktaya getirdikleri Çizgi Teknoloji’nin 2022 yılında yurt dışı açılımlarıyla birlikte uluslararası bir kimliğe bürüneceğine dikkat çekti.

KANADA’DA VE HOLLANDA’DA ŞİRKET KURUYOR

Daha hızlı büyümeyi sağlamak ve ürünlerinin uluslararası pazarlarda rekabetçi bir hale gelmesiyle beraber artık uluslararası pazarlarda yer alabileceklerini öngördüklerini kaydeden Berk, gelecek üç yıl içinde gelirlerinin yarısının ihracattan gelmesini hedef olarak belirlediklerini söyledi.

Pandemiden önce çeşitli yurt dışı fuarlarına katıldıklarını, söz konusu çalışmalarına Covid-19 nedeniyle ara vermiş olsalar da 2022’de hızla bu doğrultuda faaliyetlerini sürdüreceklerini dile getiren Berk, “Yaptığımız çalışmalar ve pazar araştırmaları neticesinde, özellikle Kanada ve Hollanda’da yerleşik yeni firmalar kurmaya karar verdik. Çizgi Teknoloji bünyesinde yer alacak firmalar üzerinden bilhassa Avrupa ve Kuzey Amerika pazarına yönelik faaliyetler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Dolayısıyla söz konusu pazarlara Türkiye’den ulaşmak yerine, bu ülkelerde oluşturacağımız yapılar sayesinde çok daha hızlı ulaşabileceğimizi öngördük.” ifadelerini kullandı.

Berk, Endüstri 4.0’ın giderek yayılması, pandemi sonrası endüstriyel bilgisayarlarının yanı sıra ihracat potansiyeli yüksek olan sağlık alanındaki medikal monitörlerinin talep göreceği ve pazarın hızla büyüyeceği öngörüsüyle, yatırımlarını ve pazar hedeflerini bu yönde gerçekleştirmeyi uygun gördüklerini belirtti.

“ENDÜSTRİYEL ÜRÜN GRUBUMUZDA BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ”

Küresel salgının etkisinde geçen 2020 ve 2021 yıllarının zorlu geçtiğini, ancak 2020’de hedeflerinin üzerinde tamamladıklarını, 2021’de ise hedeflerine ulaşarak tamamlayacaklarını öngördüklerini ifade eden Berk, ürün grupları içinde özellikle endüstriyel ürün grubunda ciddi bir büyüme olduğunu vurguladı.

Ürün gruplarında 2021 yılını değerlendiren Berk, “Bildiğiniz üzere Endüstriyel, Medikal ve Dijital Signage/Kiosk olmak üzere üç ürün grubumuz bulunmaktadır. Bunlardan ağırlıklı olarak hizmet sektörüne sunduğumuz Dijital Signage ve Kiosk ürün grubumuzda, 2021 yılında pandemi sebebi ile yavaşlayan hizmet sektörünün etkisini gördük. Ama buna karşılık Medikal ve Endüstriyel ürünlerle ilgili, medikal ve endüstriyel bilgisayar ürün gruplarımızda ciddi bir büyüme var.” dedi.

Bu kapsamda özellikle 2021 yılında ivme kazanan Endüstri 4.0 yatırımlarının etkisi olduğunu belirten Berk, endüstri ürün grubunun 2022 yılında daha da büyüyeceğini öngördüklerini söyledi.

“EMİN ADIMLARLA İLERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Yeni yılda da hedeflerinden ayrılmadan emin adımlarla ilerlemeye devam edeceklerini bildiren Çizgi Teknoloji Satış Pazarlama ve Operasyon Direktörü Berk, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Özellikle son çeyrekte daha da artan Endüstriyel Bilgisayar Grubu ürün satışlarının, 2022’de daha da büyüyerek devam edeceğini öngörüyoruz. Her ne kadar her geçen yıl gerek pazar koşulları gerekse rekabet şartları daha çetin bir hal alsa da firma olarak bu doğrultuda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bunun yanında bir de pandemi koşullarını unutmamak gerekiyor. Farklı varyantlarla seyretmeye devam eden ve daha da uzayacak gibi gözüken sürecin de ilk dönemlerdeki gibi olmasa da işleri sekteye uğrattığını söyleyebiliriz. Bütün bunlara rağmen enerji krizi gibi ortaya çıkan yeni zorluklara karşı tıpkı çip krizindeki gibi öngörülü bir şekilde hareket ederek hazırlıklı olursak, mevcut ve olası yeni sorunların üstesinden gelebileceğimizi düşünüyoruz.”

Türkiye’nin Önde Gelen Bağımsız Yakın Kıyı Müşteri Deneyimi Hizmet Sağlayıcısı Majorel’in Bir Parçası OlduDünyanın en saygın ve lider markaları için yeni nesil uçtan uca müşteri deneyimi (CX) çözümleri sunan, dünyanın önde gelen şirketlerinden Majorel Group Luxembourg SA (Euronext Amsterdam Hisse Kodu: MAJ) (“Majorel”, “Şirket”), Rekabet Kurulu’nun onayının ardından, Türkiye’nin önde gelen bağımsız yakın kıyı CX hizmet sağlayıcısı Mayen Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.’ni (“Mayen”) satın aldığını duyurdu. Mayen, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren Majorel’in bir parçası oldu ve yoluna Majorel Türkiye olarak devam edecek.Majorel Group CEO’su Thomas Mackenbrock haberle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu satın alma, EMEA Bölgesindeki lider konumumuzu pekiştirecek ve küresel ayak iziminizi daha da genişletecek. Aynı zamanda, özellikle Küresel İnternet alnında yer alan uluslararası müşterilerimize daha geniş alanda hizmet sunmamıza olanak tanıyacak.”Bu satın alma, Majorel’in duyurduğu coğrafi genişleme yoluyla büyüme stratejisi ile uyum gösteriyor. Şirketin EMEA pazarında, özellikle Almanca konuşulan bölgelerde sunduğu ve zaten güçlü olduğu yakın kıyı hizmetleri, yapılan anlaşma sayesinde daha da genişlemiş olacak.

Yeni Nesil Lexus NX “Güvenli Otomobil” Ödülü’nü Aldı

Premium otomobil üreticisi Lexus’un yeni nesil NX modeli, segmentinde dikkat çeken yeni güvenlik özellikleriyle öne çıkıyor. Lexus, her zaman güvenlik konusundaki inovasyonlarıyla bilinen bir marka olarak Türkiye’de nisan ayında satışa sunulacak tamamen yeni NX’te de güvenlik özelliklerini daha ileriye taşımayı başardı.

NX’te yer alan Güvenli Çıkış Asistanı ve yeni e-latch elektronik kapı açma sistemi, Fransa’da 2021 Otomobil Ödülleri’nde prestijli “Güvenli Otomobil” unvanını kazandı.

Yeni NX, üçüncü jenerasyon Lexus Safety System + ile donatılan ilk Lexus modeli olarak kaza riskini tespit etmek ve önleme konusunda yeni standartları belirliyor. Otomotiv dünyasında büyük beğeni toplayan Güvenli Çıkış Asistanı, Lexus’un tek bir dokunuşla açılan elektronik kapı açma sistemiyle bağlantılı olarak çalışıyor. Kör Nokta Monitörü’nün radarını kullanarak etraftaki trafik akışını izleyen araç, kapının bir aracın veya bisiklet kullanıcısının önüne açılma riski olduğunda, sesli ve görsel uyarıyla birlikte kapının açılmasını engelliyor. Bu süreç, araçtan güvenli bir şekilde inmenizi sağlayan size tahsis edilmiş özel bir şoför gibi çalışıyor.

Lexus, bu güvenlik teknolojisini elektronik kapı sistemiyle kombine eden ilk üretici oldu ve Fransa’nın prestijli 2021 Otomobil Ödülleri’nde Güvenli Otomobil unvanıyla taçlandırıldı. Lexus, Güvenli Çıkış Asistanı’nın, kapının açılmasıyla gerçekleşen kazaların yüzde 95’inin önlenebileceğini tahmin ediyor.

Her zaman yenilikçi güvenlik teknolojileri sunan Lexus, trafik kazalarını, yaralanmaları ve ölümleri engellemek olan nihai hedefine emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Tamamen yeni NX, yeni güvenlik teknolojilerinin verimli bir şekilde araca nasıl adapte edilebileceğinin bir kanıtı oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurullarında 5 fahri konsolos var 

 Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Yönetim Kurullarında 5 fahri konsolos görev yapıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İsrail’in İzmir Fahri Konsolosluğunu yıllardır başarıyla sürdürürken, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Celal Umur Tayland’ın İzmir Fahri Konsolosu.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal 2012 yılından beri Türkiye ile Kolombiya arasındaki bağların güçlenmesi için Kolombiya’nın İzmir Fahri Konsolosu olarak görev yaparken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, İtalya’nın Muğla Fahri Konsolosluğuna 2021 yılında getirildi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Martin Sanford ise; Güney Amerika ülkesi Şili’nin İzmir Fahri Konsolosluğunu başarılı bir şekilde sürdürüyor.

Fahri konsolosların görev yaptıkları ülke ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için mesai harcadıkları bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve İsrail’in İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi, ihracatçı kimliği olan isimlerin fahri konsolosluk görevleri sırasında iki ülke arasındaki dış ticaretin artması noktasında daha yoğun mesai harcadıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin 2021 yılının 220 milyar doların üzerinde bir ihracatla geride bırakacağına işaret eden Eskinazi, “Türkiye’nin, ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payını artırması gerekiyor. Bunun yolu da katma değerli üretim ve ihracattan geçiyor. Yabancı sermayeyle bu anlamda ortaklıklar bu yolculuğumuzu hızlandırır. Fahri konsoloslar olarak, yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekme çabasına destek oluyoruz. Türkiye’nin potansiyelini yansıtma çabası içindeyiz” diye konuştu.

2022 senesinde APEC (Asian Pacific Economic Cooperation) dönem başkanlığı Tayland’ın yapacağı bilgisini paylaşan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı ve Tayland İzmir Fahri Konsolosu Ömer Celal Umur, “Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya ekonomileri büyük bir gelişim gösteriyor. Tayland ile geliştireceğimiz ilişkilerimiz sayesinde tüm Asya Pasifik ülkeleri ile ticaretimizde olumlu gelişmeler yaşamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en büyük dış ticaret partnerlerinden birinin İtalya olduğuna dikkati çeken Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve İtalya’nın Muğla Fahri Konsolosu Sinan Kızıltan, İtalya-Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine çok büyük önem verdiklerini, özellikle pandemi sürecinin 2022’de hafiflemesi durumunda karşılıklı turizm ve iş insanları ziyaretlerinin katlanarak artması çabası içinde olacaklarını vurguladı.

Kolombiya’nın İzmir Fahri Konsolosluğunda 10. Yıla giren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, konsolosluk görevine başlaması sonrasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükseldiğini, karşılıklı vizelerin kaldırıldığını, Türk Hava Yolları’nın Türkiye – Kolombiya arasında direkt uçuşlara başladığını, bu olumlu gelişmelere katkı vermenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

TOYOTA GAZOO Racing 2022 Dakar Rallisi’ne Yeni Hilux ile Çıkıyor

TOYOTA GAZOO Racing, 2022 Dakar Rallisi’ne dört araçtan oluşan bir takımla katılacak. Takıma bir kez daha 2019 Dakar Rallisi kazananı Nasser Al-Attiyah ve Mathieu Baumel önderlik edecek. Giniel de Villiers ve co-pilotu Dennis Murphy ise onlara destek verecek.

2021’de Dakar Rallisi’ne çaylak olarak katılan ve üç kez Güney Afrika Cross-Country şampiyonu olan Henk Lategan ile co-pilotu Brett Cummings, performanslarını artırmaya odaklanacaklar. Takımın Dakar 2022 için dördüncü ikilisi, Shameer Variawa ve yeni co-pilotu Danie Stassen olacak.

Hail Uluslararası Rallisi’ni kazanan ve 2021 FIA Dünya Kupası Cross-Country Rallileri şampiyonasını kazanmayı garantileyen Nasser Al-Attiyah ve co-pilotu Mathieu Baumel, Dakar Rallisi için favori olarak öne çıkıyor.

TOYOTA GAZOO Racing pilotları, Dakar Rallisi’nde tamamen yeni Toyota GR DKR Hilux T1+ ile yarışacaklar. Bu araç, Dakar ile birlikte ilk kez bir uluslararası yarışa çıkacak. Daha cesur görünen yeni yarışçı Hilux’ta, yeni Toyota Land Cruiser’dan alınan çift turbo V6 benzinli motor yer alıyor. Ayrıca önceki araca göre daha büyük tekerlekler ve yeni süspansiyon sistemi bulunuyor. 2022 Dakar Rallisi için kapsamlı bir şekilde test edilen araca son olarak Kalahari Çölü’nde yarış için ayarlar yapıldı.

2022 Dakar Rallisi, otomotiv dünyasının en zorlu yarışlarından biri olmasının yanı sıra aynı zamanda FIA Dünya Rally-Raid Şampiyonası’nın (W2RC) ilk ayağı olacak. Bu şampiyonada da Nasser ve Mathieu mücadele edecek.

Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek 2022 Dakar Rallisi, 1 Ocak’ta başlayacak ve 14 Ocak’ta tamamlanacak. 1 Ocak’ta Ciddi’den start alacak yarışçılar Ha’il’e ulaşacaklar. İlk gün yol bölümü 815 km olacak ve bunu 19 km’lik kısa ve zamanın ölçüldüğü bir bölüm izleyecek. Burada 1. Etap için başlangıç sıralaması oluşturulacak.

Rota, daha sonra saat yönünde devam edecek ve yarışçılar Al Artawiyah ve Al Qaisumah gibi kasabaları ziyaret ederek Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ulaşacaklar. 8 Ocak’taki dinlenme gününe kadar burada kalacak yarışçılar, ralliyi 14 Ocak’ta Cidde’de tamamlayacaklar.

Mayen beşinci kez ihracat şampiyonuHizmet İhracatçıları Birliği tarafından “2020 Yılı Hizmet İhracatı Şampiyonları” belirlendi. 12 dilde sunduğu çağrı merkezi hizmetiyle sektörünün en büyük oyuncusu olarak “Telekomünikasyon” kategorisinin şampiyonu bu yıl da Mayen oldu. Bu şampiyonlukla birlikte Mayen, sektörünün beş yıldır üst üste hizmet ihracatı şampiyonu olan tek firması konumuna geldi. Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), alt sektörlerden oluşan 17 kategoride 2020 yılı ihracat şampiyonlarını açıkladı. Her yıl düzenli olarak açıklanan ve Türkiye’nin hizmet ihracatçıları arasından seçilen “Hizmet İhracatı Şampiyonları” listesinde, Telekomünikasyon Hizmetleri kategorisinin birincisi Mayen oldu.“İhracatımızı 46,2 milyar dolar seviyelerine çıkardık”Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı İlker Aycı yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin en genç ihracatçı birliği olmamıza rağmen, üye sayımızı kısa sürede 2 binin üzerine, COVID-19 pandemisinin yıkıcı şartlarına rağmen ihracatımızı da 46,2 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı başardık. Sektörümüz bu yıl aynı zamanda 21 milyar doların üzerinde bir dış ticaret fazlasına da imza atmış durumda” dedi.“Hizmet sektöründe istihdam yaratmaya devam edeceğiz”Mayen CEO’su Soner Cesur, “Bu yıl bir kez daha ihracat şampiyonu olduğumuz için büyük bir mutluluk ve gurur yaşıyoruz. Dünyanın lider markaları için uçtan uca yeni nesil müşteri deneyimi tasarlıyoruz ve 12 dilde müşterilerimize hizmet sağlıyoruz. Bir kez daha çağrı merkezi sektörünün yabancı dilde hizmet veren en büyük oyuncusu olarak ödüllendirilmek, müşteri deneyiminde her gün daha da iyisini yapmak adına bizi motive ediyor. Hizmet sektöründe istihdam yaratmaya devam ederken bir yandan da ülkemizin döviz girdisini artırmak için var gücümüzle çalışarak Türkiye’nin hizmet ihracatına destek olmaya devam edeceğiz” dedi. 2020 ve 2021 yıllarında birçok farklı ödüle layık görüldüklerini söyleyen Cesur, “İş dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Stevie Uluslararası işletme Ödülleri’nde 2016 yılından beri “Yılın Şirketi”, “Yılın İnovasyonu”, “Kurumsal Öğrenme” “İş Teknolojisi Çözümü” ve “Yılın En İyi Yeni Ürünü” kategorilerinde altın ödül sahibiyiz. Bu yıl ayrıca Contact Center World Ödüllerinde EMEA bölgesinin en iyi çağrı merkezi seçildik. Organizasyonumuzun böyle ödüller ve başarılarla taçlandırılmasını sağlayan tüm ekip arkadaşlarıma azimli çalışmaları için teşekkür ediyorum. Yeni yılda da müşteri deneyiminde çıtayı daha da yukarı çıkarmak için azimle çalışmaya devam edeceğiz” dedi. “Hizmet İhracatı Şampiyonları” listesinde kendi kategorilerinin birincisi olan diğer şirketler ise; Türk Hava Yolları, Ford Otomotiv, Türk Hava Yolları Teknik, Çelebi Havacılık Holding, Acıbadem Sağlık, Türkiye Halk Bankası, Destek Patent, Bahçeşehir Üniversitesi, Ay Sanat Prodüksiyon ve Yapım, Yapı Merkezi, TAV Havalimanları Holding, N.K.Y Mimarlık Mühendislik, ETA Group, Ekol Lojistik, Taleworlds Entertainment Yazılım Teknolojileri oldu.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,08, aylık %3,00 arttı
H-ÜFE (2017=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,00, bir önceki yılın Aralık ayına göre %37,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,08 ve on iki aylık ortalamalara göre %29,72 artış gösterdi.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri yıllık %46,53 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %46,53, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %29,69, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %14,09, gayrimenkul hizmetlerinde %111,10, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %20,09, idari ve destek hizmetlerde %24,30 artış gerçekleşti.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri aylık  %10,16 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %10,16 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %0,88 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %1,78 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %15,72 azalış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %0,82 artış, idari ve destek hizmetlerde %0,30 azalış gerçekleşti.
Yıllık H-ÜFE’ye göre 22 alt sektör daha düşük, 5 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinde yıllık en düşük artış; programcılık ve yayıncılık hizmetlerinde %9,36, büro yönetimi, büro destek ve diğer iş destek hizmetlerinde %9,83, telekomünikasyon hizmetlerinde %10,22 olarak gerçekleşti. Buna karşılık gayrimenkul hizmetleri %111,10, su yolu taşımacılığı hizmetleri %104,82, depolama ve destek hizmetleri (taşımacılık için) %72,02 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık H-ÜFE’ye göre 16 alt sektör daha düşük, 11 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinden gayrimenkul hizmetlerinde %15,72, konaklama hizmetlerinde %5,93, reklamcılık ve piyasa araştırması hizmetlerinde %3,83 azalış gerçekleşti. Buna karşılık su yolu taşımacılığı hizmetleri %14,87, depolama ve destek hizmetleri (taşımacılık için) %13,02, kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı hizmetleri %10,00 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Dış Ticaret İstatistikleri, Kasım ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %33,7, ithalat %27,3 arttı