Örnek bir proje…(1) (Köşe yazısı 02.11.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Toplumda, bir suç işlendikten sonra sık duyduklarınızı tekrarlamak istiyorum.

‘Ben bu güne kadar karakol, adliye, hapishane görmedim, görmedik’

‘Kader mahkûmu’

‘Allah kurtarsın’

‘Af olursa olacağı bu’

‘Hükümlüye, suçluya kim iş verir ki?’

Oysa aklı başında olan hiç kimse bilerek, isteyerek ne bir suç işler ne de demir parmaklıklar arkasında, dört duvar arasında özgürlüğünü kısıtlar.

Gazetecilikte 43 yılı geride bırakırken, ‘polis-adliye muhabirliği’nde uzmanlaşırken hep ‘hastane-hapishane-mezarlık üçgeni’nde, sürprizlerine karşı dikkatli, hassas, duyarlı olmaya çalıştım.

‘Suç babadan-anneden evlada geçmez’ denirken ‘Adalet bir gün herkese gerekli olur’ sözünü sık kullandım. Büyük önder ve lider Atatürk’ün adliye duvarlarında yazan ‘Gerçekleri söylemekten korkmayınız ve çekinmeyiniz’ sözünü de kendime ilke edindim.

Bizim Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Kaplanlar TSM Korosu olarak ‘Cezaevinde moral konseri yapalım’ dediğimde 50 yaş üzeri, hepsi Üniversite mezunu, iş sahibi olan arkadaşlar, cezaevinin o uğultusunu duyduklarında, xray cihazından ayakkabılarını çıkartarak içeri girdiklerinde, yüksek güvenlik altında konser verildiğinde, ‘ah, of, yandım, bittim’ gibi olmayan özenle seçtiğimiz türkü formatında parçaları söylerken bile aylardır, yıllardır işledikleri suçun cezasının bitmesi için orada bulunan insanların, her bir kelimeden yola çıkarak belki de hayal âlemine daldıklarını gördü. Çok şaşırırken, çayın bile toz şekerle içildiğini öğrendi. Özgürlüğün, kişi hak ve hürriyetin ne kadar önemli olduğunu bu konser sayesinde bir kez daha anlarken, çevrelerine anlattı.

Ben yıllardır, yine de suçu alışkanlık haline getirenler dışındaki insanlara ‘kader mahkûmu’ diyerek, Devletin ‘topluma kazandırma projeleri, çabaları’ üzerine faaliyetlerini, eğitimlerine tam destek veriyorum. Zaten Cezaevinde ilk, orta, lise, üniversite sınavlarını, çeşitli kursları, sanatsal, sportif etkinlik haberlerini yaparken, onlarında heyecanlarını anlatmak istedim.

Cezaevindeki faaliyetlere, el emeği göz nuru çalışmalara, eğitime, mahkum ve aileleri için Devletin çabaları konularını mümkün olduğunca destekledim.

Şimdi Nuh Naci Yazgan Üniversitesi tarafından geliştirilen, İnsan kaynaklarının geliştirilmesi program otoritesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen  ‘dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı’ gerçekten çok önemli örnek bir proje.

Proje ortağı Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), diğer iştirakçileri Kayseri Denetimli Serbestlik Müdürlüğü,  Erciyes Üniversitesi, Kayseri MYO, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Kayseri İl Müdürlüğü, Proje bütçesi, yüzde 5’i ortakların ödediği 190 bin 869 Euro, Proje ekibi de  Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Onur Gözbaşı (Koordinatör) ile Yrd. Doç. Dr. Hasan Zorlu, Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı, NNY SBE çalışanları, Psikoloji  Bölümü öğrencileri, Denetimli Serbestlik çalışanları olan bir proje hayata geçirildi.

Adı ‘Dezavantajlı kişiler için Kayseri istihdam merkezi (DEKKİM)’ AB projesi’

Projenin Amacı; Projede Kayseri’de Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne kayıtlı hükümlülerin ve Kayseri bölgesindeki bedensel engelli kişilerin sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebilirliğinin arttırılması, işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılması.

Projenin Hedef Grupları ise Kayseri’de Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne kayıtlı 100, Kayseri’de İŞKUR’a engelli olarak kayıtlı 60 olmak üzere toplam 160 kişi.

Projede temel faaliyetler ve beklenen sonuçlar ise;

*Projede temel olarak yukarıda tanımlanan kişiler, bölgede ihtiyaç duyulan mobilya döşemeciliği, ahşap doğramacılığı, terzilik alanlarında mesleki eğitimler ve genel beceri eğitimleri (okur-yazarlık, bilgisayar ve internet kullanımı, bireysel gelişim) aldı.

*Toplam 40 dezavantajlı kişiye KOSGEB destekli Girişimcilik eğitimleri verildi.

*Toplam 160 dezavantajlı kişi rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinden faydalandı.

Proje kapsamında ayrıca, dezavantajlı kişilerde işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması ve başarısızlık kaygılarının azaltılması için

*Denetimli Serbestlikten gelen katılımcılara yönelik, Aile Yaşam Becerileri, Stres , Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı, Aile İçi Şiddet ve İletişim, Bulaşıcı Hastalıklar, Öfke Kontrolü, Toplum Kuralları, İş Arama Teknikleri ve İş Ahlakı seminerleri verildi.

*Engelli Bireylere ve ailelerine yönelik, Özgüven Eksikliği, Çalışma Koşulları-Özel Haklar, Topluma Entegrasyon ve Engelsiz Yaşam seminerleri yapıldı.

*Toplumda hedef gruba yönelik önyargıların bertarafı ve ayrımcılıkla mücadele için bölgedeki firma yöneticilerine, proje ile bağlantılı STK temsilcilerine ve üniversite öğrencilerine yönelik farkındalık arttırıcı konferanslar düzenlendi.

*Proje faaliyetlerini ve çıktılarını içeren, benzer dezavantajlılar için rol model oluşturması amacıyla 20 dakikalık Türkçe ve İngilizce belgesel film yapılarak, Türkiye’de ve AB ülkelerinde bu belgesel izlenerek toplumsal engeller kırılmaya çalışılacak.

*Projede eğitim alan kişilerin %40’ının iş gücü piyasasında yer alacağı ve girişimcilik eğitimi alanların %50’sinin şirket kurmak üzere projelerini hazırlayacağı ve bazı dezavantajlı bireylerin (5 kişi) kendi işini kuracağı düşünüldü.

*Proje kapsamında ayrıca, dezavantajlı kişilerde işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması ve başarısızlık kaygılarının azaltılması için çeşitli seminerlere ağırlık verildi.