Magazin-yaşam, kültür-sanat,teknoloji haberleri (07.06.2021)

Designist’ten İstanbul’un Tarihinden İlham Alan Bir Otel Yapısı: LAMARTİNE OTEL TAKSİM

Taksim’deki Lamartine Otel İç Mimar Aslı Arıkan Dayıoğlu liderliğinde ulusal ve uluslararası ölçekte ödüllü iç mimari projelere imza atan Designist tarafından tasarlandı. İstanbul’un tarihinden ve kültüründen ilham alınarak tasarlanan projede organik ve yumuşak hatlı formlar kullanılarak sakin ve huzurlu bir atmosfer yaratmak hedeflendi.

Taksim Talimhane bölgesinde yer alan Lamartine Otel, Aslı Arıkan Dayıoğlu liderliğindeki Designist tarafından bir ek yapı ilavesiyle renove edildi. Adını otelin bulunduğu sokağa ismini veren ve 1800’lü yıllarda İstanbul’da yaşamış, İstanbul ile ilgili birçok eser vermiş olan şair Alphonse de Lamartine’den alan Lamartine Otel’e proje kapsamında ilave edilen apartman yapısı ise bir zamanlar İstanbul’un eski ses sanatçılarından Deniz Kızı Eftalya’ya aitmiş. Billur Apartmanı karşısında yer alan ve Deniz Kızı Eftalya’ya ait asıl ismi Şen Apartmanı olan binanın giriş kapısında yer alan “lir” figürü ise yapının en dikkat çekici noktalarından biri haline gelmiş. Yapıların mimarı ise Ankara’daki Etnografya Müzesi ve Türk Ocağı’nın mimarı, aynı zamanda resim, heykel ve alçı süslemelerinde usta Arif Hikmet Koyunoğlu’muş. Bu tarihi ve kültürel bağlam ve iki sanatçının hikayesi Designist’in iç mimari tasarımını üstlendiği projeyi biçimlendiren en önemli çıkış noktaları olmuş.

İki yapı, orta bölümde oluşturulan amorf formlu bir duvar konseptiyle birleştirilmiş. Zemin katında resepsiyon bankosu, oturma alanları, ofisler ve bir lobi barın bulunduğu otel yapısında üst katlarda odalara, bodrum katta ise kahvaltı salonuna yer verilmiş.

Geceleri İstanbul Boğazı kıyısındaki mekanlarda şarkı söyleyen ve enfes sesi tüm Boğaziçi’nde yankılanan Eftalya’dan ilham alan Designist, müzik tınılarının dalga hareketlerini soyutlaştırılarak otelin iç mekanlarına yansıtmış. Lobi tavanında bu dalga formlarının güçlü etkisi hissedilirken, zeminde ise özel kesim doğal taşlar kullanılmış. Tüm duvarlar köşesiz dairesel formlarla oluşturulmuş. Asansör ve merdiven kovasının yer aldığı duvarın sert etkisi koyu renk aynayla kaplanarak ve yansıtma yapılarak kırılmış. Ayna kaplı duvarın bir bölümünde ise İstanbul Boğazı’nın siluetinden esinlenen amorf formdaki doğal taş kaplamalara yer verilmiş. Genel olarak organik formların hakim olduğu Lamartine Otel’de nötr renk tonları kullanılarak sakin ve huzurlu bir atmosfer yaratılmış.

Designist, otel odalarını daha ferah ve geniş göstermek için açık renk tonları, açık dolap ve banyo sistemleri kullanmış. Deniz Kızı Eftalya’nın anısını canlandıran kadın siluetlerinden sanat eserlerine, duvarlarda Eftalya’ya ait plaklara ve fotoğraflara yer verilmiş. Duvar kağıtlarında ise ses dalgalarına gönderme yapan desenler kullanılmış. Islak hacimlerde büyük boyutlu seramiklere yer verilerek derz görüntüleri azaltılmış ve separatör olarak da ışığı geçirebilen opak cam malzeme kullanılmış.

Katlar arasında dolaşan döner merdivenin devamlılığını vurgulamak için merdiven duvarlarında kontrast renkte bir şerit uygulaması yapılmış. Bodrum kattaki kahvaltı salonuna inen döner merdivene ise duvarda koyu ve canlı tonlardaki kök ceviz ahşap kaplama eşlik etmiş. Kahvaltı salonunda ağırlıklı olarak terracotta ve krem tonları tercih edilirken zeminde el çizimini andıran seramikler kullanılmış. Kahvaltı salonunun tuvaletlerinde ise doğa figürlerinin yer aldığı özel baskı büyük boyutlu seramik tercih edilmiş.

Tarihin ve kültürün bir bağlam olarak iç mekan tasarımının alt yapısını oluşturduğu Lamartine Otel’de biri İstanbul’a aşık bir şairin, diğeri ise İstanbul’un geçmiş güzel günlerine enfes sesiyle imza atmış bir kadının hikayelerinden ilham alınarak, sakin ve huzurlu bir şehir oteli yaratmak hedeflenmiş.

Global Müzik prodüktörü ‘TAME’ den Doğu’nun gençlerine destek müjdesi

Doğu’nun gençleri artık ‘Criminal’ değil! ‘Şimdi hepsi birer sanatçı ve kültür elçisi’. Onların hikayelerine ortak olmak için haberimizdeki klibin tamamını dinleyebilirsiniz.

Ülkemizin doğu bölgesinde terörün izleri silinmeye çalışılırken bir yandanda güzel haberler gelmeye devam ediyor. Bir grup genç müzisyen’de yaşadıkları coğrafyanın imkansızlıklarına inat kurdukları müzik topluluğu ile dünya’ya meydan okuyor. ‘Doğu Criminal’ ismini verdikleri oluşumda bölgede yaşayan yetenekli imkansız müzisyenlerin kendilerini duyurmaları konusunda desteklemeyi hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl global müzik prodüktörü ‘Tame’ ile yolları kesişen genç müzisyenler. Başarılı müzik prodüktörünü etkilemeyi başarmışlar. Topluluk kurmaları konusunda fikir ve yakın destek veren ‘Tame’ kurdukları müzik topluluğunun isim babası olmuş. Kısa sürede düzenledikleri müzik çalışmaları ile dijital platformlara kadar uzanan yolculuklarında en yakın destekçileri olarak gördükleri müzik adamı ile ‘Doğu’ bölgesinin en ses getiren oluşumuna imza atmışlar.

Birbirinden yetenekli genç müzisyenlerin bir araya geldiği müzik topluluğu ‘Doğu Criminal’ yayınlayacağı her müzik projesi ile terörü ve şiddeti lanetlemeyi hedefliyor. Doğu’da yaşayan gençlere örnek olma felsefesi ile gerçekleştirilen müzik yapımları global müzik sanatçıları ve yıldız dünya müzisyenleri tarafından desteklenmeye başlamış. ‘Doğu Criminal’ müzik topluluğunun kurucu üyesi ve genel direktörü ‘TAME’, Luis Fonsi, Steve Aoki, Mohombi gibi dünya yıldızlarının yanı sıra geçtiğimiz yıllarda Türkiye’dede, Kral Pop TV, Fashion TV, İş Sanat ve Tarkan, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Serdar Ortaç, Tan, gibi birçok sanatçıylada projede yer aldığı öğrenildi.

Türkiye’nin büyük şehirlerinde yaşayan gençlere nazaran daha kısıtlı imkanlara sahip olan ‘Doğu’nun gençleri artık eli silah tutan gençler değiller, aksine sanat, kültür ve duyarlılık odaklı barışçıl bir toplumun örnek gençleri olmaya adaylar. Bizlerde bu bağlamda imkansızlıklar içerisinde gerçekleştirilen bu projeyi örnek olması ve gelişerek büyümesi açısından gönülden destekliyoruz.  ‘Doğu Criminal’ ile müzik köprüsü kurun..

Toyota İtalya Sardunya Rallisi’nde İlk İki Sırayı Aldı

TOYOTA GAZOO Racing Dünya Ralli Takımı, İtalya Sardunya Rallisi’ni ilk iki sırada tamamlayarak kazandı. Böylelikle Sébastien Ogier bu sezon şu ana kadar yapılan 5 ralliden üçünü kazanmayı başarmış oldu. İtalya’da ilk sırayı Ogier alırken, takım arkadaşı Elfyn Evans bitiş çizgisine ikinci sırada gelerek Toyota’nın etkileyici bir sonuca imza atmasını sağladı.

TOYOTA GAZOO Racing’in Sardunya’daki galibiyeti, Toyota Yaris WRC’nin ve pilotların hızlı ve istikrarlı performansıyla geldi. Ogier özellikle Cuma günü pozisyonu sebebiyle etaplarda yolu açarak ralliye başlamasına karşın günü ilk üçte tamamladı ve cumartesi günü ralli liderliğini ele geçirdi. Evans ise hafta sonu boyunca hızını koruyarak ikinci sıraya çıktı.

Ogier ve co-pilotu Julien Ingrassia avantajlarını son gün gerçekleştirilen dört etapta da koruyarak Sardunya’da galibiyete ulaştılar. Takım arkadaşları Elfyn Evans’ın 46 saniye önünde yarışı tamamlayan Ogier, Pilotlar Şampiyonası’nda Evans’ın 11 puan önünde yer alıyor.

Cuma günü ikinci sırada giderken teknik bir problem nedeniyle durmak zorunda kalan Kalle Rovanperä ise Güç Etabı’nda elde ettiği üçüncülükle takıma 3 puan daha katkıda bulundu. Bu sonuçlarla Toyota’nın İtalya’da elde ettiği sıra dışı performans, Markalar Şampiyonası’nda liderlik farkını 49 puana çıkarmasını sağladı.

Bununla birlikte, TGR WRC Challenge Programı pilotu Takamoto Katsuta, Portekiz’deki gibi İtalya’da da dördüncü sırayı alarak kendi rekorunu tekrarladı ve böylece ilk dörtte üç adet Toyota Yaris WRC yer aldı.

Takım kaptanı Jari-Matti Latvala yarışın ardından takım adına fantastik bir ralli geçirdiklerini ifade ederek “Sardunya’ya rallinin kolay geçmeyeceğini bilerek geldik ve burada ilk iki sırayı alarak kutlama yapmak harika. Genel olarak performansımız, dayanıklılığımız ve istikrarımız var. Bu da şampiyona için çok iyi” dedi.

Yarışı kazanan Sébastien Ogier ise inanılmaz bir hafta sonu geçirdiklerini söyleyerek “Sardunya’da böyle bir sonuç beklemiyorduk. Takım adına ilk iki sırayı almak inanılmaz bir başarı. Otomobildeki his Portekiz’in ardından çok daha iyiydi. Güç Etabı’nda aldığımız iki ekstra puan şampiyona için önemliydi. Bu tempoyu devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.

TOYOTA GAZOO Racing, İtalya’nın ardından yaklaşık 20 yıl sonra WRC takvimine geri dönen ünlü Kenya Safari Rallisi’nde mücadele edecek. 24-27 Haziran tarihlerinde yapılacak ralli, yorucu etaplarıyla birlikte pilotlar için tamamen yeni bir heyecan olacak.

Toyota ile Yaza Merhaba Demek İsteyenler İçin Fırsatlarla Dolu Haziran Kampanyası

Toyota, yaza yeni bir otomobil ile girmek isteyenler için finansal fırsatlarla dolu bir kampanya başlattı. Toyota’nın Haziran ayı kampanyasında 2020 model benzinli ve hibrit Corolla HB ile Yaris modelleri anlaşmalı bankalar aracılığıyla 100 bin TL 12 ay vade ve yüzde 0 finansman oranı ile satışa sunulacak. Toyota bu finans kampanyasından yararlanmak istemeyenleri ise tüm Toyota Yetkili Satıcıları’nda nakit indirimi bekliyor olacak. Haziran kampanyasında; ticari araç segmentinin yeni oyuncusu Proace City’nin modellerinde 75.000 TL, 12 ay ve yüzde 0,69 finansman oranı geçerli olacak.

Avantajlı finansal seçeneklerin bulunduğu yazın ilk kampanyasına; 2021 model yılı Corolla’lar 220 bin 200 TL’den, Corolla Hybrid’ler 339 bin 50 TL’den, Yeni Corolla Hatchback 299.350 TL TL’den ve Yeni Corolla Hatchback Hybrid ise 353.400 TL TL’den başlayan fiyatlar ile dahil olacak. Proace City’ler ise 222.150 TL TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulurken, Yeni Yaris 219.650 TL TL’den, Yeni Yaris Hybrid ise 322.150 TL TL’den başlayan fiyatlar ile tüm Toyota plazalarındaki yerini alacak.

Yüzde 1,56’dan başlayan finansman oranları ve her bütçeye göre şekillendirilebilen 60 aya kadar uzayan vade seçenekleri ile Toyota’nın Haziran kampanyasından yararlanmak isteyenler için markası ne olursa olsun eski araçlarını değiştirip yeni bir Toyota almak isteyenlere “takas” imkanı da bulunuyor.