2016’da 3 milyon enerji tüketicisi ‘taşınabilir’

Accenture tarafından dünya çapında 26 ülkede gerçekleştirilen “Değişen Enerji Tüketicisi” raporu yayınlandı.

Türkiye’de de 72 ilde toplam bin meskende enerji tüketicileri ile görüşerek hazırlanana rapora göre, Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 48’i enerji tedarikçisinden memnun değil, yüzde 52’si ise fiyata bağlı olarak tedarikçisini değiştirmeyi düşünüyor. Raporda tedarikçilere önerilen tavsiyeler ise faturalandırmada ücret kalemlerinin açık ve sade bir şekilde detaylandırılması ile elektrik, su, doğalgaz, internet gibi birden fazla hizmetin tek bir paket halinde verilebilmesi yönünde oldu.

Türkiye’de toplam 35 milyon enerji tüketicisi bulunuyor. Bunların 200 binini sanayi, 4.8 milyonunu ticarethaneler, 28 milyonunu da meskenler oluşturuyor. Türkiye’de enerji piyasasının serbestleşme döneminde olduğunu hatırlatan Accenture Türkiye Enerji Grubu Lideri Hakan Irgıt, “Türkiye bu yeni pazarda henüz eğitim döneminde, 2016 yılında 25 milyon hanenin tedarikçisini serbestçe seçebilme hakkına kavuşacak olmasıyla sektörde rekabet dönemi başlayacak” dedi. Türkiye’de halihazırda 130 liranın üzerinde fatura ödeyen 3 milyon tüketicinin, tedarikçisini değiştirme hakkı bulunuyor. Bu tüketicilerden yüzde 10 ila 15’inin tedarikçilerini değiştirdiğini açıklayan Irgıt, rekabet dönemine geçilmesiyle birlikte, tüketicilerin bu konuda daha fazla fikir sahibi olacağını ve bu rakamın artacağını öngörüyor. Bu da 2016’da 3 milyona yakın tüketicinin, tedarikçisini değiştirebileceği anlamına geliyor.

Rapora göre, Türkiye’de tüketici memnuniyetsizliğinin en başında fatura fiyat detaylandırılması geliyor. Ödediğimiz elektrik faturasının yüzde 55’inin kullanılan enerji olduğunu söyleyen Accenture Türkiye Enerji Grubu Yönetim Danışmanlığı Direktörü Bakatjan Sandalkhan, “Yüzde 45’lik kısmı ise sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli, TRT payı, tüketim vergisi, KDV gibi diğer kalemlerden oluşuyor. Tüketici faturaya baktığında daha kolay anlaşılır bir fatura görmek istiyor” dedi. Yurtdışında İngiltere, Macaristan ve Hırvatistan’dan örnek veren Sandalkhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkelerde eve giren tüm hizmetler; elektrik, su, doğalgaz, internet tek bir firma tarafından daha uygun paketler halinde sunuluyor. Tıpkı Türkiye’de GSM şirketlerinin data, SMS, konuşma paketleri gibi. Enerji tüketicisi Türkiye’de tamamen serbest seçim hakkına geçtiğinde bu gibi paket yapan bir firma olursa hızlı bir şekilde başarı elde eder.”