19 Mayıs ve gençlik.. (Köşe yazısı 19.05.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Her ülkenin kendine özgü ‘milli, dini ve kültürel’ günleri var. Bizimde ‘milli’ günlerimizden biri de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı.

Belki inanmayacaksınız ama, kışın Erciyes’te kar banyosu yaparak adını tüm Dünyaya duyuran Herkes İçin Spor Federasyonuna bağlı Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü’nün Üniversite mezunu, 50 yaş üzerindeki üyeleri ile ‘Sevgi bayrağını belli mesafede taşıma’yı organize etmiştim. O gün 70 yaşın üzerindeki maden mühendisi İlhan Mollamustafaoğlu, öğretmen emeklisi eşi Necla ve 60 yaş üzerindeki bir grup arkadaşımızla Büyükşehir Belediyesi-Cumhuriyet meydanı arası taşımıştık. Büyük önder Atatürk’ün bir gün misafir edildiği Tarihi Kayseri Lisesi’nde ise ilk nöbeti tutmuş, sonrası Kadir Has Stadında yapılan törenlere katılarak geçiş yapmıştık.

Bu anlattıklarımdan sonra, ‘sevgi bayrağını taşıma, nöbet tutma ve geçiş törenine katılma’ nezaketi gösteren arkadaşların gözyaşları arasındaki ‘Davut bey böyle bir organizeyi yaptığın için çok teşekkür ederiz. Çok duygulandık. Bizim için çok anlamlıydı. Çocukluğumuz, gençliğimiz, Atalarımıza saygı ve vefamızı bir kez daha içten yaşadık’ sözlerini hiç unutmuyorum.

O milli duyguyu, heyecanı herkes yaşamalı.

Ama bugün, bunu bile çok görenler, unutturmaya çalışanlar var.

Milletimizin tarihinde dönüm noktalarından birini teşkil eden, büyük önder Atatürk’ün, Milli Mücadele fitilini ateşlediği, 19 Mayıs 1919 tarihi Samsun’a ayak bastığı gün.

Cumhuriyet tarihimizin başlangıcı olarak kabul edilen bu gün, milletimiz ve ülkemiz için, büyük bir geleceğe doğru atılan ilk adım. Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir” diyerek bu anlamlı mücadeleyi başlatması halen Dünyanın takdirinde ve dilindi. Bu süreçte yaşanılan zorluklar, verilen haklı mücadele ve kazanılan zafer, sürekli olarak anılmalı, yaşatılmalı ve yeni nesillere aktarılmalı.

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin millî bayramıdır.19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmış ve bugün İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935’te “Atatürk Günü” adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.

Bir süre öncesine kadar, üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilirdi. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulurdu.

Cumhuriyet’le yaşıt olan bu kutlamalar sadece Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanırdı. Ama 2012’de, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Mili Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nce okullara gönderilen bir yazıyla engellendi. Bu karar Cumhuriyetçi kesimin büyük tepkisiyle karşılaştı. Bu konuda Alper Ayhan tarafından bir dava açarak kazandı.

Bu günlerin yaşanmasına vesile olan başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şahsında tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

Kim ne derse desin ve yapsın. Biz 19 Mayıs’ı gençliğimizdeki gibi kutlamaya devam edeceğiz.