Ekonomi haberleri (15.02.2019)

AIFD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Hüsemoğlu oldu AIFD’nin yeni yönetim kurulu belirlendi

 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AIFD) 16’ıncı Olağan Genel Kurul toplantısı 15 Şubat’ta gerçekleştirildi. Genel Kurul’da AIFD’nin yeni dönem yönetim ve denetim kurulu asil ve yedek üyeleri belirlendi.  AbbVie Türkiye Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu AIFD Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AIFD) 16’ıncı Olağan Genel Kurulu, 15 Şubat 2018, Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’da, derneğin yeni dönem yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyeleri seçildi. Yeni yönetim kurulunun ilk toplantısında yapılan görev dağılımı sonucunda, Dr. Mete Hüsemoğlu Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.
Yeni dönemde AIFD Yönetim Kurulu üyeleri olarak Ali Cem Öztürk (Sanofi), Avinash Potnis (Novartis), Burak Cem (Novo Nordisk), Jose Daniel Lucas Guerrero (Lilly), Maria Fernanda de Almeida Prado (Johnson & Johnson), Muhittin Bilgütay (Baush & Lomb), Mustafa Cem Açık (Pfizer), Renan Özyerli (MSD), Selim Giray (GSK), Uğur Bingöl (İ.E Menarini) seçildi. AIFD Denetleme Kurulu ise Güldem Berkman (Amgen), Serkan Barış (AstraZeneca), Şehram Zayer (Merck) isimlerinden oluşuyor.
AIFD Genel Kurulu’nda ayrıca, derneğin 2018 faaliyetleri değerlendirilerek, 2019 yılına dair öncelikler görüşüldü. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Dr. Mete Hüsemoğlu, 2019 ve önümüzdeki yıllarda yapılacaklara odaklanmanın önemli  olacağına ve  Türkiye’deki hastaların yenilikçi ilaçlara hızlı erişimi ve yenilikçiliğin korunması ana konularının yıl boyunca AIFD paydaşlarının da değerli katkılarıyla sürekli gündemde tutulması gerektiğine vurgu yaptı. Hüsemoğlu ayrıca, ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunması için gerçekleştirilecek tüm çalışmalarda, mevcuttan daha geniş bir paydaş topluluğuyla birlikte hareket edilmesinin önemine dikkat çekti.
Hüsemoğlu konuşmasına şöyle devam etti, “Üye firmalarımızın ülkemize üretimden klinik çalışmalara, istihdamdan inovasyona kadar pek çok alanda yaptıkları katkıyı, paydaşlarımıza anlatmamız için her zamankinden daha çok çalışmamız lazım. Ülkemizde oluşan yeni kurumsal yapıyı ve paydaşlarımızı gözeterek, hedeflerimizi ve ülkeye sağlayacağımız katma değeri ortaya koymamız gerekiyor. Bu yılki kur güncellenmesi oranı yüzde 70 olan katsayının yüzde 60’a düşürülmesiyle yüzde 26,4 olarak belirlendi, bu şekilde ilaç fiyatlamasında kullanılan 2,69 avro kuru 3,40 olarak tespit edildi.  Yenilikçi ilaçların daha hızlı Türkiye’ye gelmesi için sürdürülebilir bir fiyat sisteminin sağlanması bir zorunluluk haline geldi. Bunu gerçekleştirmek de gelecek dönem için önceliklerimiz arasında yer alıyor.”
Hüsemoğlu konuşmasına son verirken, yeni yönetim kurulu üyelerini tebrik etti ve 2019 yılında da AIFD’nin, ülkemizin sağlık ve ekonomisine artan şekilde katkıda bulunmaya devam edeceğine inancının sonsuz olduğunu ifade etti.

Essa Grup, 2019 Baselworld Fuarında birbirinden farklı saat koleksiyonlarıyla boy gösterecek

İsviçre’nin Basel şehrinde, bu yıl 46. düzenlenecek olan, Baselworld 2019 Fuarı 21-26 Mart tarihleri arasında, dünyanın önde gelen saat markalarının aralarında bulunduğu firmalara ev sahipliği yapacak.

Dünya’da ve Türkiye’de saat sektöründeki hizmetleriyle tanınan Essa Grup, 48 yıllık bilgi birikimiyle fuarın iddialı katılımcılarından. Bünyesinde bulunan Daniel Klein, Freelook, Bigotti, Santa Barbara Polo & Racquet Club ve Sergio Tacchinni gibi ünlü markalarını, Baselworld 2019 fuarında dünya saat sektöründeki alıcılara sunmaya hazırlanıyor.

Son moda ve dikkat çekici saat koleksiyonlarıyla göz dolduracak olan Essa Grup; ülke ekonomisine sağladıkları katkının yanında, Türkiye’nin marka imajını da bir anlamda temsil edecek.

Essa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çevik; ‘’Hedefimiz önümüzdeki yıllarda ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek ve Essa Grup’u dünya saat sektörüne üreten ve rekabet eden bir Türk firması olarak tanıtmaktır’’ dedi. Ayrıca Ercan verdiği demeçte; Türkiye’nin dünya saat sektöründe iddialı olduğunu herkese göstereceğiz’’ dedi.

UMMAN İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN İŞ ADAMLARI İHRACATÇILARIMIZLA BİRARAYA GELDİ

 T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde AKİB tarafından düzenlenen Umman İnşaat Malzemeleri Alım Heyeti, 5 Ummanlı firma ile 40 ihracatçımızın ikili iş görüşmesi ile başarılı bir şekilde tamamlandı.

Alım heyeti görüşmelerine katılan Umman firma yetkililerinden Nasser Al Habsi; Türkiye’nin Umman ve diğer körfez ülkeleri için çok önemli ticari potansiyeli olduğunu belirterek, “Çin’in ucuz ama düşük kaliteli ve Avrupa’nın da yüksek fiyatlı ürünlerinin yanında Türkiye’nin rekabetçi fiyatlı ve kaliteli ürünler ürettiğini fuar ziyaretlerimizde ve Mersin’deki firma eşleştirme faaliyetleri sırasında gördük. Türkiye bizim ortak değerlere sahip olduğumuz bir ülke, Türkiye ile karşılıklı olarak kalıcı ilişkiler kurmamız gerekmektedir” diye konuştu. Nasser Al Habs ayrıca Çin’in bölgedeki ticari hakimiyetinin azalmaya başladığının, daha çok model ve daha kaliteli hammadde ve ürün arayışında olduklarının ve Türkiye’nin de kendileri için büyük potansiyel arz ettiğinin altını çizdi.

Ummanlı firmalar, görüşmelerin kendileri açısından çok verimli geçtiğini, önümüzdeki aylarda Umman’da birçok projenin hayata geçeceğini ve bu projelerde Mersin’de gerçekleşen faaliyet sırasında tanıştıkları Türk firmalarıyla çalışabileceklerini ve Türkiye ile kalıcı ticari ilişkiler kurmayı arzuladıklarını belirtti.

Adana, Mersin, Ankara, İstanbul, Sakarya, Elazığ, Kayseri, Nevşehir ve Bartın’dan gelen firmalar ise Alım Heyetleri ile ilgili etkinliklerin artırılması talebinde bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş ise; “İnşaat sektörü iç piyasada ciddi bir daralma yaşıyor, bu nedenle üreticilerimiz ihracata yönelmek zorunda, bu konudaki Pazar arayışını bu tarz alım heyeti etkinlikleri ile çözmek için çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

ENERJİ DEVLERİ PETROLEUM ISTANBUL 2019’DA BULUŞUYOR…
Enerjinin lider firmaları sektörün en kapsamlı fuarı için bir kez daha İstanbul’da buluşuyor. Bu yıl 14’üncüsü “Enerjide Dijital Devrim” konseptiyle 28-30 Mart 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek “Petroleum Istanbul’a” ulusal ve uluslararası 300’e yakın firma katılıyor.

Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum Istanbul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK başta olmak üzere, enerjiyle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının özel sektörle bir araya gelmesini sağlayan ortak bir platform da oluşturuyor.

Fuarda ayrıca birer yaşam merkezine dönüşen akaryakıt istasyonlarının akaryakıt dışındaki satışlarında önemli bir yer tutan ürünlerin temsilcileri ve franchise veren markaların yöneticileri ile birlikte diğer tedarikçiler de yer alacak.

Bu yılki teması “Akıllı Teknolojiler, Akıllı İstasyonlar” ile geleneksel ürün segmentlerinin yanı sıra Oto LNG, Oto CNG, Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve İstasyon Marketlerini içine alacak şekilde kapsamı genişletilen fuar; ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketleri için önemli bir iş birliği ortamı da sağlayacak.

Petroleum Istanbul 2019 ile birlikte Gas & Power Network, 3. Elektrik, Doğal Gaz ve Alternatif Enerji, Ekipmanları ve Teknoloji Fuarı da eş zamanlı olarak düzenlenecek.

28 Mart tarihinde başlayacak Petroleum Istanbul’u 2019’u açık kalacağı 3 gün boyunca 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin Türkiye’nin tekstilde üst ligde yarıştığını söyledi:

“Dünya devleri Türk tekstilini yakından izliyor”

Tekstil sektörü 2019 yılına hızlı başladı. Newyork da düzenlenen Premiere Vision fuarında dünya profesyonellerinin ve alım heyetlerinin ilgi odağı olan tekstil sektörü, bu kez modanın başkenti Paris’te iki fuarda birden ürünlerini sergiledi.

Paris’te düzenlenen Premiere Vision ve Texword fuarlarına Türkiye’den toplam 276 firma katıldı. İhracata dayalı büyüme modelinin önemine değinen ve ekonomik sıkıntılardan kurtulma yolunun daha yüksek katma değerli ihracatta olduğunu belirten UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, 2018 yılında dünyanın pek çok önemli ülkesinde düzenlenen tekstil fuarlarına katılarak dünyanın önde gelen alıcıları ile birebir görüşmelerde bulunduk. 2019 yılına da aynı hızla başladık. Amaç ihracatı ve ihracat gelirini arttırmak” dedi.

“Dış fuarlardaki başarımız ihracat rakamlarına da yansıyacak”

Paris Premiere Vision ve Texworld fuarlarına Türkiye’den katılım rekor düzeye ulaştı. Yoğun bir hazırlık dönemi geçiren tekstil sektörü, Premiere Vision Fuarı’nda 174, Texworld Fuarı’nda ise 101 firma ile yer aldı. Her iki fuarın Türk tekstil sektörü için çok önemli olduğuna dikkat çeken UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Firmalarımız Ar-Ge’ye dayalı, yüksek teknolojili ve nitelikli ürünler ile fuarlarda yerini alıyor. Bir zamanlar bizim hayranlıkla takip ettiğimiz ülkeler şimdi bizi hayranlıkla izliyor. Sektörümüz dönüşümü sağlamayı başardı. Bu ihracat rakamlarına da yansıyor. Örme, dokuma kumaş, teknik tekstilde 200 civarı ülke ve bölgeye ihracat yapıyoruz. Toplam 250 milyar doları bulan Dünya tekstil pazarından aldığımız yüzde 3,5 pay ile Çin, ABD ve Almanya gibi ülkelerin başı çektiği sıralamada 7. tekstil ihracatçısıyız. Ülke olarak 8.5 milyar dolara, UTİB olarak ise 1.3 milyar dolar ihracata ulaştık. En büyük tüketici pazarı olarak öne çıkan AB ülkelerinde ise Çin’in ardından ikinci tedarikçi ülke konumundayız. İhracat birim fiyatımız ise kilogram başına 8 dolar seviyesine çıktı” diye konuştu.

“Üst ligde yarışıyoruz”

Türk tekstil sektöründeki değişimi “sektör olarak üst ligde yarışıyoruz” şeklinde yorumlayan Pınar Taşdelen Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Artık sadece maliyete dayalı olarak gelişmekte olan ülkeler grubundaki rakiplerimiz ile değil aynı zamanda Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve yüksek teknolojiyle üretim için yatırım bütçeleri çok yüksek olan gelişmiş ülkelerle de rekabet ediyoruz. Avrupa ve Amerika gibi rekabetin çok yoğun olduğu doygun ve yükselen pazarlara da sektörümüz başarıyla ihracat yapıyor. Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi ülkeleri arasında olmayı başardık. Sektörümüz gelecekte de iddialı pozisyonunu koruyacak. Hem tasarım ve moda hem de teknik tekstiller alanında önemli atılımlar yapmaya devam edeceğiz.”

Türk tekstili tasarımları ile modanın başkenti Paris’te fark yarattı

Bu yıl 90. kez düzenlenen Premiere Vision Fuarı’na Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği, 9. kez katıldı. 13-15 Şubat 2019 tarihinde düzenlenen ve Türkiye’den 174 firmanın yer aldığı fuarda, Türk tekstil sektörü, başta Fransız yatırımcılar olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen iş insanlarına tekstil sektörünün global pazardaki güçlü imajını tanıttı. Premiere Vision Fuarı’nda Türk tekstil sektörü, kumaş, aksesuar, deri, hazır giyim ve tasarım ürünleri sergiledi. Fransa’nın bir diğer etkili fuarı olan Texworld Paris Fuarı ise bu yıl 31. kez kapılarını açtı. 11-14 Şubat tarihlerinde düzenlenen fuara UTİB 16 yıldır katılıyor. Bu yıl fuara Türkiye’den katılan 103 firma kumaş, aksesuar, deri, hazır giyim ve tasarım ürünlerini dünya profesyonellerinin beğenisine sundu. Türkiye giyimlik kumaş sektörünü, firmalarını ve Türk tasarımcılarını tanıtan UTİB’in yayını TFF MAGAZINE ise her iki fuarda ziyaretçilere dağıtıldı.

Dünya’nın çeliği Türkiye’de test ediliyor

Dünya’nın çeliği Türkiye’de test ediliyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ortakları arasında yer aldığı MATİL Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş. (MATİL A.Ş.) 28 ülkenin çeliğinin analiz ve testlerini Türkiye’de yapıyor ve Türkiye’ye döviz kazandırıyor.

Türkiye’nin 37,3 milyon ton çelik üretimi ile dünya sıralamasında 8. büyük üretici olduğuna dikkati çeken Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, 2018 yılında 210 ülkeye 15 milyar 554 milyon dolarlık çelik ihraç eden Türk çelik sektörü açısından MATİL A.Ş.’nin çok önemli bir görev üstlendiğine vurgu yaptı.

MATİL A.Ş.’nin yurtdışında daha yüksek maliyetlerle yapılan test ve analizleri daha uygun şartlarda Türkiye’de yaptığı bilgisini veren Ertan, “Türk çelik sektörü yakın geçmişte test ve analizleri için yurtdışındaki laboratuvarlara her yıl milyonlarca dolar öderken bugün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonuna ilave olarak çelik ürünlerinde dünyanın en önemli belgelendirme kuruluşlarından UK CARES’in, İngiltere dışındaki tek yetkili test merkezi olan MATİL A.Ş.’ye kavuştu. MATİL A.Ş. sayesinde Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere 121 ülkede akredite test ve analiz hizmeti alma olanağına sahip olduk” diye konuştu.

Şatır; “28 ülkenin çeliğini test ediyoruz”

MATİL A.Ş.’nin AR-GE, İnovasyon, Teknoloji Geliştirme, Akredite Laboratuvar Hizmetleri, Sektörel ve Teknik Eğitim konularında faaliyet göstermek üzere 2012 yılı Kasım ayında İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Yerleşkesinde 1800 metrekare çalışma alanında kurulduğu bilgisini veren MATİL A.Ş. Proje ve İş Geliştirme Direktörü Fatih Şatır, 2017 yılı Şubat ayından beri UK Cares Yetkili Test Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini, 28 ülkenin çelik testlerini yapar hale geldiklerini kaydetti.

Çelik Sektörü – Kamu ve Üniversite üçgeninde arayüz olarak çalıştıklarını anlatan Şatır, “121 Ülkede Geçerli Test ve Analiz Sonuçları Veren Akredite Laboratuvar haline geldik. Çelik üreticilerinin akredite test ve analizlerde yurtdışına bağımlılığını sona erdirdik. TAREKS kapsamında ithal çeliklerin uygunluk denetiminde yetkili kuruluş olduk. Kömür ve diğer katı yakıtların ithalat denetiminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı kuruluş olarak hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ile MATİL Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş. (MATİL A.Ş.) arasında imzalanan işbirliği protokolüne istinaden, EDDMİB üyesi firmalar, MATİL A.Ş.’de yaptıracakları tüm test, analiz ve mikro yapı incelemelerinde güncel test fiyatları üzerinden yüzde 10 indirimli hizmet alıyor.

Tüm dünyayı çelik ağlarla ördük

Türk çelik sektörü, 2017 yılında 11 milyar 430 milyon dolarlık çelik ihraç etmişken, 2018 yılında en büyük ihraç pazarı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çifte kota darbesine karşın yüzde 36’lık ihracat artışına imza attı ve 15 milyar 554 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

2018 yılında tüm dünyayı çelik ağlarla ören Türk çelik sektörü, 210 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdi. İtalya, 1 milyar 169 milyon dolarlık tutarla en fazla Türk çeliğini tercih eden ülke olurken, ABD Başkanı Donald Trump’ın iki kez gümrük vergisi artışına karşın ABD’ye yapılan çelik ihracatı 896 milyon dolara ulaştı. İsrail 872 milyon dolarlık Türk çeliği ithal ederken, bu ülkeleri sırasıyla İspanya, Romanya, Belçika, Almanya, İngiltere, Kanada ve Yemen izledi.

KAYSERİ ŞEKER’DEN UNUTULMAYA YÜZ TUTAN GELENEKLERİMİZİ  YAŞATMAYA KATKI

Kayseri Şeker, yapmış olduğu çiftçi eğitim toplantıları dışında uzun kış gecelerinde çiftçilerle  köy odalarında da buluşarak, pancar tarımının geliştirilmesine katkı sağlıyor, hem dertleşiyor hem de unutulmaya yüz tutan Köy odası geleneği yaşatılmaya çalışılıyor.

Kayseri Şeker tarafından Çiftçi-Yönetici kaynaşmasına vesile olan Köylerdeki çiftçi evlerinde  akşamları düzenlenen çiftçi  oturmalarına çiftçilerin yanı sıra  zaman zaman Kaymakamlar, Belediye Başkanları, İl Müdürleri, Bakanlık temsilcilerine varıncaya kadar ilgi gösterilmektedir.

Hatta Sivas–Şarkışla’daki bir köy odası oturumuna Şeker Daire Başkanı  Dr Mehmet Hasdemir’in de katılıp Kayseri Şeker’in bu uygulamasından  Tarım ve Orman Bakanı  Bekir Pakdemirli’yi haberdar ederek Sayın Bakan’ın da telefon aracılığı ile bu köy oturmalarına katkı sağlaması, akşamları köylerde düzenlenen çiftçi buluşmalarına  ilgiyi her geçen gün artırıyor.

Kayseri Pancar Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı ve Pancar Üreticileri Derneği Başkanı Hüseyin Akay, Tarihimizde Köy odası diye tabir edilen ve Köylerde büyük odalarda çiftçilerin toplanarak bilgi ve tecrübelerinin paylaşıldığı akşam oturma geleneğinin  yaşatılması hakkında  şunları söyledi; Biz çiftçilerimizle birlikte oluşturduğumuz Büyük Kayseri Şeker ailesi olarak, Pancar tarımının gelişimine katkı sağlamak, Çiftçilerimizin karşılaştıkları sorunları, sevinçlerini ve hüzünlerini  birlikte yaşamak, onların tecrübelerinden yararlanarak yaptığımız işlere yön vermekteyiz.

Bizler çiftçilerimizle, hayatın her anında bir ve beraberiz. Çiftçilerimizin hanelerini, sofralarını bizlere açarak kaynaşmamıza vesile olan Köy odası  oturma geleneğinin yaşatılmasına  8 yıldan beri devam etmekteyiz.  Her yıl kış aylarında  üç ay gibi bir zaman içerisinde yaklaşık 50  köyde akşamları  çiftçilerimizle bu geleneği yaşatmaktayız dedi.

Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; Kayseri, Yozgat, Sivas, Nevşehir ve Tokat İllerine bağlı 21 Bölgede pancar ekimi yapan köylerdeki Köy odası oturmalarına, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerimiz, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü, Genel Müdür yardımcıları, Bölge Müdürleri, Köy Muhtarları ve Pancar ekicisi çiftçiler ilgi göstermektedir.

 Köy odası oturmaları unutulmaya yüz tutan geleneğin yaşatılması yanında yöresel lezzetlerin tanıtımına katkı sağlaması bakımından önem arz etmektedir hatta bazı köylerdeki oturmalara çiftçi çocuklarının da yazdıkları şiirleri okuyarak katkı sağlamasının bu geleneğin yaşatılmasına yapmış olduğumuz katkının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor dedi.

KAYSERİGAZ İÇ DENETÇİLERİNE ISO 45001 EĞİTİMİ

 Kayserigaz İç Tetkik Ekibi, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında uluslararası geçerliliğe sahip ilk yönetim sistemi standardı olan ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi iç denetim eğitimini alarak ISO 45001 iç denetçisi olma hakkı kazandı.

 Kayserigaz, ISO 45001 standardının yürürlüğe girmesi ile kullanımdan kaldırılacak olan OHSAS 18001 standardından geçişi tamamlamak üzere çalışmalarını itinayla yürütüyor.

Bu kapsamda Kayserigaz İç Tetkik Ekibi aldığı eğitimde ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile ilgili yeni gereklilikler hakkında bilgi edindi. Önümüzdeki günlerde iç denetimlerini gerçekleştirmeye başlayacak olan ekip, eğitim sonrasında yapılan sınavı başarıyla tamamladı.

Liderlik, risk önleme, yenilik ve sürekli iyileştirme konuları ve İş sağlığı ve güvenliğinin çalışanlara karşı nasıl yönetilmesi gerektiğine de ışık tutan ISO 45001, kuruluşun olumlu veya olumsuz tesir edebilecek önemli etkenleri tam olarak kavramasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Kayserigaz İSG performansını stratejik planlamasında göz önünde bulundurmaktadır. Kurumsal İSGYS kültürünü yönetmek ve teşvik etmek amacıyla çalışanları aktif olarak yönlendirdiklerini belirten Kayserigaz Yönetim Sistemleri Birim Yöneticisi Işıl Akkoç ‘‘Çok tehlikeli iş sınıfında olan Kayserigaz’da kuruluşundan bu yana OHSAS 18001’in gereklilikleri büyük bir titizlikle ve tüm çalışanlar tarafından içselleştirilerek yerine getirildi. ISO 45001’e geçiş kapsamında iç denetçilerimize verdiğimiz eğitimleri ve iç denetçilerimiz tarafından yapılan denetimleri iyileştirme fırsatı olarak görüyoruz ve İSGYS faaliyetlerini çok önemsiyoruz. 2019 yılında planlanan bağımsız denetime ISO 45001 gerekliliklerini sağlamış bir şekilde girmeyi hedefliyoruz’’ dedi.

Forum Kapadokya’da satranç okulu açılıyor!

 Şehrin gözde buluşma noktası Forum Kapadokya, Türkiye Satranç Federasyonu Nevşehir Şubesi’yle işbirliği kapsamında gerçekleştirdiği etkinlikleri, satranç okulu projesiyle taçlandırıyor. 17 Şubat’ta açılacak ve 6 – 17 yaş arası çocuklara ücretsiz satranç öğretecek okulun dersleri, her pazar günü Forum Kapadokya’da gerçekleştirilecek. Ziyaretçilerine sunduğu keyifli ve kazançlı alışveriş deneyiminin yanı sıra düzenlediği etkinliklerle de dikkat çeken Forum Kapadokya, tüm çocukları satranç okuluna davet ediyor! Forum Kapadokya’nın Türkiye Satranç Federasyonu’yla işbirliğiyle kapsamında imza attığı satranç okulu projesinin ilk dersi, 17 Şubat 2019 Pazar günü gerçekleştirilecek.
Forum Kapadokya satranç okulunun dersleri her pazar günü 13:00 – 14:00 saatleri arasında 6 – 9 yaş çocukların, 15:00 – 16:00 saatleri arasında ise 10-17 yaş çocukların katılımına açık olacak. Ücretsiz gerçekleştirilecek dersler, 14 Nisan 2019’da mezuniyet turnuvasıyla son bulacak.

AstraZeneca iki yıl üst üste dünyanın en sürdürülebilir 100 şirketinden biri seçildi

AstraZeneca, dünyanın en sürdürülebilir şirketlerinin yer aldığı “Corporate Knights Global 100” listesinde bu yıl da yer aldı.

Dünyanın en sürdürülebilir şirketlerinin yer aldığı ve her yıl güncellenen Corporate Knights Global 100 Endeksi, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklandı. AstraZeneca, sürdürülebilirliğe olan bağlılığı sayesinde bu yıl da listede yer aldı. Şirket, Toronto merkezli medya ve yatırım danışmanlığı şirketi Corporate Knights tarafından, bu yıl 15’incisi açıklanan Corporate Knights Global 100 Endeksi kapsamında iki yıl üst üste dünyanın en sürdürülebilir 100 şirketinden biri olarak seçildi ve özellikle yönetim kademelerinde cinsiyet eşitliğine yönelik uygulamaları ile öne çıktı.

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış şunları söyledi: “2018, AstraZeneca’da sürdürülebilirlik için önemli bir yıldı. Sağlığa erişimin artırılması, çevre koruma, etik ve şeffaflık konusundaki çabalarımızın bu yıl da takdir edilmesi bize gurur veriyor. AstraZeneca’nın sürdürülebilirlik yaklaşımı, sağlığı tüm çalışmaların merkezine koyuyor. Sürdürülebilirlik stratejimizin üç ayağı olan sağlığa erişim, çevre ve etik; toplum sağlığına ve çalışanlarımızın sağlığına hem de çevreye olan bağlılığımızı yansıtıyor. Bütün bunları dürüstlük, saygı ve şeffaflık merkezli, sağlıklı bir iş kültürü ile destekliyoruz. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda toplum, çevre ve işimiz için daha da iyisini yapmayı hedefliyoruz. Corporate Knights tarafından bu yıl da ödüle layık görüldüğümüz için gururluyuz.”

Ege mobilyası tasarımla katma değer kazanacak

Ege mobilyası tasarımla katma değer kazanacak. 2018 yılında Türkiye’ye yüzde 23’lük artışla 146 milyon dolar döviz kazandıran mobilya ihracatçıları, çağdaş ve ergonomik tasarımlarla Ege mobilyası üst kimliği oluşturmak ve mobilya ihracatından elde edilen katma değeri arttırmayı hedefliyor.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, mobilya sektörüne yönelik tasarım projesi için Yaşar Üniversitesi ile işbirliğine gidiyor. Bu kapsamda, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı ve Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Mobilya Çalışma Komitesi, Yaşar Üniversitesi Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü(YÜTAM) Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tolga Benli ve İşletme Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erhan Ada, Doç. Dr. Ömer Öztürkoğlu, Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yiğit Kazançoğlu ile Yaşar Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Necip Özbey, Üniversite Sanayi İşbirlikleri Uzmanı Necip Atılgan ile bir araya geldi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen toplantıda, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyeleri arasında bir URGE Projesi başlatılması ve daha katma değerli mobilya üretmenin yolları masaya yatırıldı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı, mobilya sektöründe URGE Projesi’nden, firmasına bireysel olarak fayda sağlayacağına inanan, istekli firmalardan bir ekip oluşturma çabası içinde olduklarını, YÜTAM Müdürü Dr. Tolga Benli ile de tasarım odaklı bir çalışma yürütme arzusunda olduklarını dile getirdi. Amacı, Türkiye’de yerleşik şirketlerin, uluslararası arenada rekabetçiliğini ve ihracatını artırmak olan kısaca UR-GE olarak anılan “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi” Projesi teşvikinin Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlandığını belirten Yağcı, bu projeyi ve işbirliğini çok önemsedikleri vurguladı.

“Tasarım ihracatta çok önemli bir unsur” diyen Başkan Yağcı, “Türkiye, 2023 yılı için mobilya sektöründe 6 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koymuş durumda. Bu hedefe ulaşmak için ergonomik, tüketicinin tercih edeceği, mobilya sektörümüze yeni pazarlar kazandıracak İyi Tasarımlar’a imza atmamız gerekiyor. Egeli mobilya üreticilerimizin, müşterilerini gönül rahatlığıyla ağırlayabilecekleri Mobilya Organize Sanayi Bölgesi kurma, sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak ara eleman yetiştirme projelerimiz devam ederken aynı zamanda tasarım odaklı çalışmalara da yoğunlaşacağız” şeklinde konuştu.

Mobilyada Tasarım çok önemli

Ticaret Bakanlığının vizyonuna Tasarım ve Ar-Ge’yi oturttuğunu ifade eden Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve YÜTAM Müdürü Tolga Benli, Türkiye’nin tasarıma önemli destek verdiğini; mekanlarda doğru seçilen doğru form ve renkte mobilyaların yaşamı anlamlı kıldığını belirterek, mekansal donatı olarak mobilyaların hayatımızda çok önemli yer tuttuğunun altını çizdi.

“Ülkeler markaları oranında güçlü, tasarımları oranında rekabetçiler” diyen Dr. Benli, “Mevcut ihraç pazarlarında farklılık yaratmalıyız. Bunu da tasarımla yapabiliriz. Dünya standardında ürünler ortaya koymak için tasarım çok önemli. Rekabetçi olmak adına 2000’li yıllarla birlikte ürünlerde çeşitlilik, kişiye özel tasarımlar devreye girdi. ‘İyi tasarım’ derken; sadece dış görünümü güzel ürünleri kastetmiyoruz; aynı zamanda işlevsel, güven veren, kolay üretilip kaliteli olan, ergonomik ve müşteri tarafından tercih edilen, satıldığında para kazandıran ürünleri kastediyoruz. İspanya, İtalya, Almanya gibi kaliteli ürünler ortaya koyarken aynı zamanda onlardan farklı ürünler de ortaya koymalıyız ki tercih edilelim. Üniversite – Sanayi işbirliği bu nedenle çok önemli. Attığımız bu adımla Ege Mobilyası üst kimliği oluşturacak birlikteliği hayata geçireceğiz” dedi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Yaşar Üniversitesi, Ege Bölgesindeki mobilya ihracatçılarının katma değerli ürün üretmeleri için ortak projeler geliştirme kararı aldı.