Ekonomi haberleri..(31.05.2018)

KTO Üyesi 14 Firma İSO İlk 500’de

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) yarım asrı deviren ve sanayi sektörünün en değerli verilerini oluşturan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına göre; 2017 yılı İSO ilk 500 listesinde bu yıl Kayseri’den toplamda 18 firma kendisine yer buldu.  Listede 14 KTO üyesi firma yer aldı.

İSO ilk 500 sıralamasına giren firmaları kutlayan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “ Şirketlerimiz kendilerine daha çok üretimi, satışı, yatırımı, ihracatı, istihdamı ve nihayetinde daha çok büyümeyi hedef olarak koymalı. Bir yandan da en büyük şirketler listesine girmeyi bir üst hedef olarak belirlemeli. İSO ilk 500 sıralamasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kayseri’den 16 firmamız listeye girdi.  Kayseri Ticaret Odası üyesi 14 firmamızın da bu listede yer alması bizleri onurlandırdı.

Elbette bu listede olmayı hak eden daha çok şirketimiz var. Kayserimiz artık sadece kendi yağında kavrulan bir şehir değil. Şirketlerinin, müteşebbislerinin kapasitesi ve kalitesiyle bu listeye daha fazla şirket girdirecek bir sanayi ve ticaret şehri. Buradan hareketle, Türkiye’de daha fazla Kayseri, dünyada daha fazla Türkiye için hep birlikte çabalayacağız.

Bu vesile ile sıralamaya giren tüm firmalarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.ISO 500 listesinde yer alan KTO üyesi Hes Hacılar A.Ş., Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş., Hasçelik Kablo A.Ş., Merkez Çelik A.Ş., Yataş Yatak A.Ş., Orta Anadolu A.Ş., Boyçelik Metal A.Ş., Erbosan A.Ş., İstikbal Mobilya A.Ş., Sersim Dayanıklı Tüketim Kollektif Şirketi., Femaş Metal A.Ş., İpek Mobilya A.Ş., Mega Metal San. ve Tic. A.Ş.   Çetinkaya Mensucat San. ve Tic. A.Ş. firmalarını da tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçları şu şekilde gerçekleşti:

Sıra   2017        2016          Kuruluşlar                                                                  Üretimden Satışlar (Net) (TL)

1        82              80            HES Hacılar Elektrik San. ve Tic. A.Ş.                               1.575.100.454

2        99               –              Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.                                             1.277.149.733

3       144            123           Boytaş Mobilya San. ve Tic. A.Ş.                                       991.533.073

4       163            183           Hasçelik Kablo San. ve Tic. A.Ş.                                        885.401.876

5       200            190           Boyteks Tekstil San. ve Tic. A.Ş.                                        766.628.642

6       209            196           Merkez Çelik San. ve Tic. A.Ş.                                           749.774.751

7       210            285           Mega Metal San. ve Tic. A.Ş.                                             748.972.640

8       279            332           YATAŞ Yatak ve Yorgan San. Tic. A.Ş.                               567.494.286

9       310            230           Orta Anadolu Ticaret ve Sanayi İşletmesi T.A.Ş.             509.368.479

10     323            364           Boyçelik Metal San. ve Tic. A.Ş.                                        495.063.072

11     326            402           Form Sünger ve Yatak San. Tic. A.Ş.                                 488.780.382

12     392           425            ERBOSAN Erciyas Boru San. ve Tic. A.Ş.                          399.788.094

13     395           392            İstikbal Mobilya San. ve Tic. A.Ş.                                       396.376.288

14     405           427            Sersim Day.Tük.Malları San. ve Tic. Koll. Şti.

                                              İbrahim ve Mustafa Ustaoğlu                                            390.056.715

15     432           494            Femaş Metal San. ve Tic. A.Ş.                                            367.548.727

16     452           466            Çetinkaya Mensucat San. ve Tic. A.Ş.                               350.173.726

17     453              –               –                                                                                               –

18     491              –              İpek Mobilya İmalat İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş.                  316.401.189

Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu’ndan Başkanlarına Görkemli Ziyaret

 Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy’un meslektaşları aynı zamanda Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği üyeleri Kayseri Ticaret Odası Yönetimine hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, meslektaşlarının yapmış olduğu bu görkemli ve kalabalık ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Seçim sürecinde vermiş olduğunuz desteklerden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu iş her şeyden önce güven meselesi. Bizlerde bu güveni kazanarak ticaret erbapları tarafından göreve layık görüldüysek bundan daha kıymetli bir şey olamaz. Sağ olsun dernek üyelerimiz her fırsatta bizlere destek oldular ve bu güveni hissettirdiler. Biz de bundan sonra üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak kuyumcu ve sarraf esnafımızla birlikte şehrimizin ticari hayatına ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Rabbim hepimizin yardımcısı olsun” diye konuştu.

Başkan Gülsoy’un meslektaşları ise,  dernekleri ve çarşı esnafı adına gurur duyduklarını belirterek, “Ticaretin en aktif şekilde işlediği yerlerden biri olan kazancılar çarşısında büyümüş ve yetişmiş biri olarak Ticaret Odası Başkanı seçilen Ömer Bey, başkanlığa yakışan bir isim. Ticareti görev bilen, aktif şekilde ticaretle uğraşan, ticari kaygıların, isteklerin, beklentilerin farkında olan birinin ticaret odası başkanı olması bizleri rahatlattı. İş, ehline bırakılmış oldu” ifadelerini kullandılar.

Dernek üyeleriyle birlikte çarşı hakkında görüş alışverişinin yapılarak talep ve beklentilerin ele alındığı ziyarette, Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu tarafından Başkan Gülsoy’a ve Başkan Yardımcısı Hacı Bekir Kuzucu’ya hediye takdim edildi.

KAYSO Başkanı Büyüksimitci TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oldu

 Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanununda yapılan değişiklikle birlikte TOBB yönetim kurulu üyesi oldu.

Konu hakkında açıklama yapan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Çatı kuruluşumuz TOBB’un geçtiğimiz günlerde yapılan 74. Genel Kurulu’na TOBB delegelerimizle birlikte geniş bir katılım sağladık. Bu genel kurulda Sayın RifatHisarcıklıoğlu TOBB Yönetim Kurulu Başkanı olarak tekrar seçildi. Sayın Başkanımızın başarılı çalışmalarına devam edeceğine olan inancımız tamdır. Bende Kayserimizi temsilen genel kurulda hem yönetim kurulu yedek üyeliğe, hem de Sanayi Odaları Konsey üyeliğine seçilmiştim. Geçen hafta TOBB kanununda yapılan bir değişiklikle yönetim kurulu üyelerinin sayısının 15’ten 21’e çıkarılmasıyla, bende yedek üyelikten asil üyeliğe geçmiş oldum” dedi.

TOBB Yönetimine seçilmesinde başta RifatHisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Büyüksimitci, üretimi ve sanayimizi önemseyen bir anlayış ile TOBB çatısı altında verimli çalışmalar yapacağımıza yürekten inanıyorum” diye konuştu.

AKDENİZLİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU

Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından geleneksel hale gelen üyeler ile buluşma etkinliğinin 2018 yılındaki ikinci ayağı  Adana’da gerçekleşti.

23 Mart 2018 tarihinde ilki gerçekleşen buluşmanın ardından, bölgemizden ihracatın artırılması, markaların çıkması, yüksek katma değerli ihracat yapılması için neler yapılabilir konularının konuşulduğu İftar Yemeği’nde, AHKİB yönetimi üyeler ile bir araya geldi.

Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin tam katılım sağladığı yemekte, üyelere önümüzdeki dönemlerde hayata geçirilecek olan projeler hakkında bilgi verildi.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, özellikle yakın dönemde hayata geçirilecek Akdeniz Tekstil-Hazırgiyim Pazara Erişim URGE Projesi hakkında firmaları aydınlatarak, projeye firmalardan tam katılım beklediğini dile getirdi. Ekonomi Bakanlığı’nın 2010/8 Sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi(UR-GE) Tebliği ile yeni pazarlar aramak üzere yeni bir proje başlatıldığının müjdesini verdi.

UR-GE Projesi kapsamında bölgemizdeki tekstil ve konfeksiyon firmalarının yeni pazarlara girmesi, mevcut pazarlarda büyük zincirlere ulaşması, yurt dışı pazarlarında etkinliğinin arttırılması ve uluslararası rekabet gücünün geliştirilebilmesi amacıyla başlatılan “Akdeniz Tekstil ve Hazır Giyim Pazara Erişim URGE Projesi” ile firmalar her bir organizasyon maliyetinin %75’i oranında devlet desteğinden prefinansman olarak faydalanma imkanı yakalayacağı konusunda üyeleri bilgilendirdi.

Uğur, Akdenizli hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatçılarının yılın ilk 4 ayında gerçekleştirdiği 116,8 milyon dolarlık ihracatın artarak devam etmesi için, çalışmalara hız kesmeden devam edileceğinin de altını çizdi.

Ramazan’ın vazgeçilmez adresi Forum Kayseri bu kez Süheyl & Behzat Uygur kardeşleri ağırlıyor

Forum Kayseri, ünlü sanatçılarla sahne gösterileri, fasıl dinletileri, açık hava sineması etkinlikleri ve sürpriz ikramlarla dolu dolu hazırladığı Ramazan programı kapsamında 2 Haziran Cumartesi günü Süheyl ve Behzat Uygur’un özel gösterisine ev sahipliği yapacak.
Kayserililerin ve kenti ziyaret edenlerin buluşma noktası Forum Kayseri, Ramazan için hazırladığı özel etkinlik programı kapsamında bu kez Süheyl ve Behzat Uygur’u ağırlayacak. 2 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 16.00’da Forum Kayseri’de sevenleriyle buluşacak olan ikili, interaktif gösterileri kapsamında eski ve yeni Ramazanlar hakkında katılımcılarla keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.
Ailecek kaliteli zaman geçirmek isteyen herkes, ünlü sanatçıların sahne aldığı gösteriler, fasıl dinletileri, açık hava sineması etkinlikleri ve sürpriz ikramlarla dolu dolu hazırlanan Forum Kayseri Ramazan programlarına davetli!

İhracatçı: TMO, fındık ve çekirdeksiz kuru üzümde olduğu gibi kuru kayısıda da rol oynamalı

Tarihinde ilk kez geçen sezon çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin bu sezon kuru üzümün yanında kuru kayısıda da rol sahibi olması talep ediliyor.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep; “Ülkemiz, dünya geneli kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzümün üretim ve dış satımında söz sahibi ve bu ürünlerin yüzde 85-90’ı ihraç ediliyor. Bu ürünlerin rekoltesinin yüksek olduğu dönemde, ihracatta sürekliliğinin sağlanması ve ülkemizin döviz kaybının önüne geçilmesi için TMO’nun devreye girmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Celep sözlerine; “Günümüzde dünya piyasalarında Amerikan üzümü 4.000 ABD Doları, Avustralya üzümü 3.000 ABD Doları, Şili ve Güney Afrika üzümü 2700 Dolar, Arjantin üzümü 2500 dolar üzerinden alıcı bulurken Türk üzümü ortalama fiyatı 1650 dolardan işlem görüyor. Bu durum ülkemiz adına yaklaşık 300 milyon dolar döviz kaybı anlamına geliyor. TMO geçen yılki müdahale alımı ile Türkiye’ye 100 milyon dolar kazandırdı. Kuru üzüm uygun depolama şartlarında iki yıla kadar saklanabiliyor. Hep birlikte, el ele vererek Türk kuru üzümünün dünya piyasalarındaki değerini artırmak için çaba göstermek durumundayız” diye devam etti.

Celep, TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp ile Ege İhracatçı Birlikleri’nde bir araya geldiklerini belirterek, “Geçen sezon TMO’nun ilk kez çekirdeksiz kuru üzüm piyasasına girmesinin faydasını ihracatımızda yaşadık. Fındıkta olduğu gibi, çekirdeksiz kuru üzümde ve kuru kayısıda, özellikle üretimin yüksek olduğu ürün yıllarında TMO’nun devreye girmesini talep ediyoruz. Kuru kayısıda ihraç fiyatlarının 3 dolar ile 10 dolar arasında dalgalanması sürekliliğe engel. Katma değerli ihracat ve sürekliliği sağlamak için TMO’nun müdahale alımı yapması en büyük beklentimiz. TMO’nun müdahalesi, üretimden ihracata tüm paydaşlara ve ülkemizin döviz gelirlerinin korunup artmasına katkı yapacaktır” şeklinde konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp’in katılımıyla Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen sektörel değerlendirme toplantısına, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye’nin önde gelen kuru üzüm imalatçı ve ihracatçıları katıldı.

HÜSEYİN ARSLAN: “EKONOMİK BÜYÜMENİN ANAHTARI; SERBEST VE ADİL TİCARET”

 Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) tarafından her yıl farklı bir kıtanın farklı bir ülkesinde düzenlenen Dünya Bakliyat Kongresi’nin 18.si bu yıl 7-10 Mayıs 2018 tarihlerinde Sri Lanka’nın Kolombo kentinde yapıldı.

 – Kongreye 40 farklı ülkeden 500’ün üzerinde katılım

Dört gün boyunca Güney Kore’den Panama’ya kadar 40 farklı ülkeden 500’ün üzerinde sektör temsilcisini ağırlayan GPC Başkanı Hüseyin Arslan; düzenledikleri bu kongre sayesinde her yıl hem bakliyat sektörün kazanımlarını ve karşılaştığı sorunları masaya yatırma fırsatı bulduklarını, hem de sektör paydaşlarıyla düzenli olarak bir araya geldiklerini ve hatta rakipleriyle tanışma imkanı bulduklarını dile getirdi.

Bu sayede sürdürülebilir bilgi akışı elde ettiklerini, bunun da yaşanan ortak sorunları aşmada büyük katkı sağladığını kaydeden Arslan, “Bakliyat sektörünün son dönemlerde karşılaştığı sorunlardan en önemlileri; küresel düzeyde görülen aşırı üretim, tarife dışı ticaret engelleri, fiyatların değişkenliği ve su kaynaklarındaki azalış ile baş gösteren gıdaya erişim sıkıntısı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek” diyerek, bunları aşmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

– Kolombo Uzlaşması, serbest ve adil ticareti sağlayacak

 Bu yıl gerçekleştirilen kongrede “Kolombo Uzlaşması (Colombo Accord)”nı da tanıtan Arslan, Kolombo Uzlaşması’nın amaçlarının; uluslararası bakliyat sektörünü şeffaf ve tahmin edilebilir ticaret politikaları etrafında birleştirmek, tüketicilerin bakliyata erişimini engelleyici her türlü eyleme karşı ortak tavır geliştirilmesini sağlamak ve bilimsel temele dayalı bitki koruma uygulamalarını desteklemek olduğunu belirtti.

Dünya genelinde bakliyat ticareti artırıldığında; daha fazla tüketicinin, daha kaliteli ve daha düşük fiyatlı bakliyata ulaşabilme imkanı bulacağına vurgu yapan Arslan, “Bunun gerçekleşmesi de ancak serbest ve adil ticaretin sağlanmasıyla mümkündür. Ekonomik büyümenin, artan verimliliğin ve inovasyonun anahtarı da buradadır” diyerek sözlerini sürdürdü.

2018, bakliyat sektörü için zorlu bir yıl olacak

 Önümüzdeki 40 yılda üretmemiz gereken gıdanın, son 10 bin yılda ürettiğimiz gıdaya eşdeğer olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seren Arslan, mevcut pazar ve ticaret koşullarından dolayı 2018’in bakliyat sektörü için zorlu bir yıl olmasını beklediklerini belirterek, “Ancak düzenlenen bu tarz aktivitelerle sektör dengesini buluyor ve bu denge de bakliyat sektörünün gücünü korumasında önemli rol oynuyor. 2016’nın Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Bakliyat Yılı’ ilan edilmesinin ardından, 10 Şubat’ın da ‘Dünya Bakliyat Günü’ olarak ilan edilmesi için Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerle  yapılan çalışmalar, dünyanın dört bir yanında bakliyat ürünlerine olan farkındalığı artırdı. Bu etkinliklerin artarak devam etmesini diliyoruz” diye konuştu.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de; yürütmekte olduğu iki uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi (UR-GE) projesinde yer alan 25 üye firmasının 35 temsilcisiyle Kongre’deki yerini aldı.

2015’ten bu yana projeleri kapsamında her yıl katılım sağlanan Kongre’de Türk bakliyat sektörünün önde gelen firma temsilcileri 4 gün boyunca 200’ün üzerinde iş görüşmesi yaparak mevcut ticari ilişkilerini koruyup yeni pazarlar için araştırma yapma imkanı da buldu.

Ege İhracatçı Birlikleri, ihracatçıların KEP ile devlet yardımı başvuru krizini çözdü

Ekonomi Bakanlığı’nın 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle devlet yardımları başvurularını elektronik ortama taşıması sonrasında yaşanan başvuru krizini Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) KEPPORT isimli uygulama ile çözüme kavuşturdu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, KEPPORT uygulamasının tanıtımı için Ege İhracatçı Birlikleri Mete Uğuz Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Eskinazi, devlet yardımlarına başvuru sürecini kolaylaştıran KEPPORT uygulamasını Türkiye’de üyelerinin hizmetine sunan ilk kurum olduklarını söyledi.

Ekonomi Bakanlığı yıllık 4 milyar TL’lik destek veriyor

Ekonomi Bakanlığı’nın onlarca kalemde Türk ihracatçısına yıllık 4 milyar TL civarında devlet yardımı kullandırdığını belirten Eskinazi, “Ekonomi Bakanlığı, dijitalleşmenin günümüzde baş döndüren gelişimine uyumlu olarak ihracatçılarımızın başvuru süreçlerini elektronik ortama taşıma kararı aldı. Bu doğru karar sonrasında; İhracatçı firmalarımız devlet yardımları başvurularını 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle, elektronik imzalı olarak, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi aracılığıyla elektronik ortamda yapmaya başladılar. Bu uygulama firmalarımızın ihracatçı birliklerine evrak getirme-götürme gereğini ortadan kaldırdı, trafik çilesinden, evraklarını onaylatma zorunluluğundan kurtardı. Ancak, her yeni sisteme geçerken yaşanan sistematik sorunlar burada da karşımıza çıktı” dedi.

Başvuru sürecinde yaşanan aksaklıklar üzerine sorunun çözümü için arayışa girdikleri bilgisini paylaşan Eskinazi şöyle devam etti; “Bu süreçte KEPPORT isimli portalı geliştiren Vezir İletişim Ltd. Şti. firması ile iletişime geçtik. KEPPORT isimli portalı kullanım hakkını aldık ve üyelerimizin hizmetine sunduk. EİB üyeleri www.eib.org.tr web sitesi üzerinden KEPPORT sistemine girerek, başvuru evraklarını geçerli ve uzun dönem doğrulanabilir e-imza ile onaylayabilecekler. Bu portalın hizmet bedelini de Ege İhracatçı Birlikleri üstlenecek, üyelerimiz bir ücret ödemek zorunda kalmayacak.”

KEPPORT sayesinde; ihracatçı firmaların belgeler üzerine atacakları elektronik imzalarda, zaman damgası ve SİL kayıtları gibi TÜBİTAK’ın belirlediği standartlardaki bilgiler yer alacağı için uzun dönem geçerli olmasının sağlanacağını anlatan Eskinazi, bu sayede ihracatçı firmaların ek bir yazılım satın almalarına gerek kalmadan ve uzun dönem imza maliyeti olmadan doğru ve geçerli imza atılabileceklerini ifade etti.

EİB 2017 yılında 212 milyon 840 bin TL’lik devlet yardımına aracılık etti

Ege İhracatçı Birlikleri’nin, 2017 yılında devlet yardımları ile ilgili 6 bin 457 dosyayı inceleyerek, 212 milyon 840 bin 778 TL’lik devlet yardımının ihracatçılarımıza ulaşımına aracılık ettiği bilgisini veren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Devlet Yardımları, EİB’nin üyelerine sağladığı hizmetlerin içerisinde üyeye dokunan en önemli hizmetlerden birisi konumunda. 99 toplam çalışanımızın 22’sini ihracatçılarımızın devlet yardımları dosyalarını sonuçlandırmaları için istihdam ediyoruz. Bu departmanımız EİB bünyesindeki en büyük departman. Devlet yardımlarından üyelerimizin azami seviyede yararlanmaları için her sene 10’larca eğitim programı düzenliyoruz, www.mikroegitim.org isimli web sitemiz aracılığıyla devlet yardımları ile ilgili mevzuat değişikliklerini üyelerimize anında duyuruyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak öncelikli hedefimiz, üyelerimizin devlet yardımlarından azami seviyede faydalanmalarını sağlamak. Devlet yardımlarına başvurular elektronik ortama taşındığı için üyelerimizin devlet yardımlarından daha fazla yararlanacağını düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

KEPPORT isimli portalı geliştiren Vezir İletişim Ltd. Şti. Firması Sahibi Onur Erdem ise; KEPPORT’un çalışma sistemini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.