Teknoloji, kültür, ekonomi haberleri.. (08.05.2018)

“Konut kredilerinin yüzde 1’in altına çekilmesi inşaat sektörüne can suyu olur”

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün güçlü markası AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, hükümetin konut alımında vergi ve tapu harcını düşürmesinin hemen ardından bankalardan da gelecek olan konut kredisi desteği için “Konut kredilerindeki oranın yüzde 1’in altına çekilmesi, inşaat sektörüne can suyu olur” dedi.

Vergi ve tapu harcı indirimlerinden sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın duyurusunu yapmış olduğu konut kredisi desteği de belli oldu. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tan oluşan üç kamu bankası ile yine iki kamu katılım bankası Ziraat ve Vakıf Katılım 3 aylık süreyle yüzde 1,25 ile yüzde 1,35 aralığında olan faiz oranlarını, yüzde 1’in altına indirmiş olacak.

“Sektöre büyük ivme kazandıracak”

Hükümetin desteğiyle vergi ve faiz oranlarında sağlanan indirimin inşaat sektörünü tekrar canlandıracağını belirten Muhsin Bayrak, “Geçtiğimiz günlerde açıklanan imar barışı, KDV ve tapu avantajlarıyla inşaat maliyetlerinde iyileştirmeye gidilmiş olacak. Yine Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın açıkladığı yüzde 1’in altındaki konut kredisi, inşaat sektörüne büyük ivme kazandıracaktır. Düşük faiz oranlarıyla konut alımı kolaylaştırılarak, sektördeki durgunluğun önüne geçilecektir” diye konuştu.

“Devlet bütçesine yük oluşturmayacaktır”

Hükümetin birbirini destekleyen kampanyalar yaptığını belirten Bayrak, “KDV ve tapu harcındaki indirimler ile, konu kredisi faizinin düşürülmesi birbirini destekleyen kampanyalar oldu. Kampanyalar konut satışlarını artıracağından devlet bütçesine yük de oluşturmayacaktır” dedi.

ADIGÜZEL MÜZAYEDESİ’NDE YILDIZ YAĞMURU

 İstanbul Üniversitesi Vakfı Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi’nin her yıl düzenlediği Sene Sonu Sergi ve Müzayede etkinliği bu yıl Ataşehir Belediyesi ile ortak 10 Mayıs Perşembe akşamı Novada Cemal Süreya Etkinlik Salonu’nda gerçekleşecek. Resim Bölümü öğrencilerinin eserlerinin satılacağı ve gelirinin TOÇEV’e bağışlanacağı etkinlikte “Yılın En İyileri Ödül Töreni” de geceye damgasını vuracak. Sunuculuğunu Radyo Programcısı Mesut Süre’nin yapacağı, Hakan Bilgin, Hakan Ural, Nur Tuğba Algül, Funda Eryiğit, Burcu Kaya, Celil Nalçakan, Gizem Hatipoğlu, Kanbolat Görkem Arslan, Benal Tairi, İhsan Tarkan, Alper Erözer, Ege, Elif Şafak gibi ünlü isimlerin katılımıyla renklenecek gecemizde ünlü isimler de sahnede bir resim satarak TOÇEV’e destek olacaklar.

Sene Sonu Sergisi: 10-14 Mayıs

Sergi Açılısı, Müzayede ve “Yılın En İyileri Ödül Töreni”: Ataşehir Novada Cemal Süreya Etkinlik Salonu                         

10 Mayıs Saat: 19:00

Bu yıl Anneler Günü’nde tek adres, Forum Kayseri!

Tüm ziyaretçilerine yıl boyu kaliteli ve keyifli etkinlikler sunan Forum Kayseri, Anneler Günü haftasında düzenlenecek özel Kazı – Kazan kampanyasının yanı sıra 12 ve 13 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek takı tasarlama atölyesiyle, ziyaretçilerine unutulmaz bir hediye hazırlama imkanı sunacak. Sevilen oyuncu Özge Özberk, 12 Mayıs günü atölye katılımcılarına eşlik etmek üzere Forum Kayseri’de olacak.
Ayrıcalıklı alışverişin merkezi Forum Kayseri, bu yıl Anneler Günü’nde hem kazandıracak hem de annelere unutulmaz bir hediye hazırlama imkanı sunacak.
Forum Kayseri’nin 7 – 13 Mayıs 2018 tarihleri arasında geçerli özel kampanyası, aynı gün içinde yapılacak toplam 250 TL ve üzeri her alışveriş için bir Kazı – Kazan kartı armağan edecek. Kazı – Kazan kampanyasının hediyeleri arasında annelerin bayılacağı pek çok hediye alternatifi bulunuyor. Kampanya süresince alışverişlerinin fatura veya fişleriyle Forum Kayseri Danışma Noktası’na giden ziyaretçiler, alacakları Kazı Kazan kart ile hediyelerine anında kavuşacaklar.
12 – 13 Mayıs 2018 Cumartesi ve Pazar günleri dileyen tüm annelerin çocuklarıyla birlikte katılabilecekleri ve diledikleri gibi takı tasarlayabilecekleri özel workshop alanında, 12 Mayıs Cumartesi günü sevilen oyuncu Özge Özberk de saat 15.00-16.00 arasında misafirlerin tasarımlarına destek olacak. Forum Kayseri ziyaretçileri, Anneler Günü’nde birlikte tasarladıkları takıyı etkinlik sonunda annelerine hediye edebilecek.
Bu yıl Anneler Günü’nü hem kazançlı hem de eğlenceli geçirmek isteyen herkes, annesiyle beraber Forum Kayseri’ye davetli!

TROY ile Evrencan Gündüz “bu toprakların seslerini” keşfetmeyi sürdürüyor
Türkiye’nin eşsiz zenginliğini, köklü ödeme alışkanlıklarını ve dinamizmini Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’ne dönüştüren TROY, Evrencan Gündüz ile bu toprakların ortak değerlerini müzik severlerle buluşturmaya devam ediyor. Çalın Davulları, Vardar Ovası, Iğdır’ın Al Alması ve Ordu’nun Dereleri türkülerinin ardından, serinin beşinci türküsü Burçak Tarlası oldu.
Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY ile genç sanatçı Evrencan Gündüz’ün “Bu toprakların sesleri”ni keşfetmek ve müzik severlerle buluşturmak üzere gerçekleştirdikleri işbirliği ilk günkü heyecanıyla sürüyor. Geçtiğimiz yıl başlayan bu özel müzik yolculuğunun son türküsü Burçak Tarlası oldu. Evrencan Gündüz “Bu toprakların sesleri” projesi kapsamında daha önce de Çalın Davulları, Vardar Ovası, Iğdır’ın Al Alması ve Ordu’nun Dereleri türkülerini kendine özgü yorumuyla seslendirmişti.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından, Türkiye bankacılık ve finans sektörünün ortak çabalarıyla 2016’da hayata geçirilen ödeme yöntemi TROY, tüm özelliklerini ve ilhamını Türkiye’nin toplumsal dinamizminden ve asırlara yayılan ödeme alışkanlıklarından alıyor. TROY, türkülere kattığı yenilikçi yorumlarla tanınan yetenekli şarkıcı Evrencan Gündüz’le bu toprakların türkülerini keşfetmeye devam ediyor.
Evrencan Gündüz’ün canlı performansla yorumladığı Burçak Tarlası türküsünün klip çekimleri, Riva’da Toplum Destekli Permakültür Uygulama ve Ortak Yaşam Çiftliği Projesi olan Permakamp’ta yapıldı.

İsrail, Türk ihracatçılarla işbirliği istiyor

Yüksek teknolojili üretim konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan İsrail, yüksek teknolojik ürünlerinin dünya genelinde pazarlamasında Türk ihracatçılarla işbirliği yapmak istiyor. Türkiye ile İsrail arasındaki dış ticaret hacmi 2017 yılında 4.9 milyar dolar olurken, Türkiye, İsrail’e gerçekleştirdiği 3.4 milyar dolar ihracat ile 2 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret eden İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Eitan Na’eh İsrail’in çok sayıda Ar-Ge merkeziyle her sektörde teknoloji geliştiren bir ülke olduğunu kaydetti. Na’en; “Ancak, İsrail nüfus ve coğrafya olarak küçük bir pazar. İsrail’in pazarını genişletebilmesi için Türkiye’ye ihtiyacı var. Ürettiğimiz yüksek teknolojili ürünleri satabilmek için Türkiye’nin doğrudan bağlantısı olduğu pazarlara, Türkiye sayesinde erişmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İzmir’in kendisine memleketi Haifa’yı hatırlattığını söyleyen Na’eh, iki ülke arasında zaman zaman gündeme gelen siyasi anlaşmazlıkların çözümü için de her iki tarafın her zamankinden biraz daha fazla çalışması gerektiğini dile getirdi Na’en şöyle devam etti: “Anlaşmazlıkların bir kenara bırakılıp ticari ilişkilerin güçlendirilmesine ağırlık verilmesi gerekiyor. Özellikle İsrail’deki ulaşım altyapısının güçlendirilmesinde başarılı Türk firmalarına ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda Türk firmalarının başarı hikayeleri olduğunu biliyoruz.”

Ünlütürk; İsrail’in ihracatının beşte biri yüksek teknolojili ürünler

İsrail’in ihracatının beşte birini yüksek teknolojili ürünler oluşturduğunu bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise; “Türkiye ile İsrail arasındaki işbirliğinin artmasını arzu ediyoruz. İki ülke arasında zaman zaman siyasi gerilimler yaşansa da ticaret hacmimiz sürekli artıyor. İsrail ve Türkiye’nin birbirini tamamlayan özellikleri var. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticaretin artmasını sağlıyor” dedi.

İsrail’e yumurta ve bal ihracatında sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren ve bu konuda yardım taleplerini ileten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, İsrail’in son derece prestijli bir pazar konumunda olduğunu, Türk ihracatçısının İsrail’e yumurta ihracatını gerçekleştirmesi halinde dünyanın her yerine yumurta satabileceğini ifade etti.İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Eitan Na’eh bal ve yumurta ihracatındaki sorunların çözümü için yardım sözü verdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, İsrail’in hali hazırda yaş meyve sebze sektörü için önemli bir pazar olduğunu, özellikle domates ihracatının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, kendi sektörlerinde İsrailli firmalarla işbirliği yapmak istediklerini, son dönemde özellikle moda sektörlerinde “giyilebilir teknoloji” olarak adlandırılan ve insan vücudunun o anki durumuna göre vücuda destek olan “akıllı giysiler” trendi bulunduğunu, bu konuda iki ülke firmalarının bu tarz fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini dile getirdiler.

Türkiye – İsrail arasında dış ticaret 5 milyar dolara dayandı

Türkiye ile İsrail arasındaki dış ticaret 2017 yılında 4.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye, 2017 yılında İsrail’e 3,4 milyar dolarlık ihracata imza atarken, karşılığında 1.5 milyar dolarlık ithalat yaptı. İki ülke arasındaki dış ticarette Türkiye yaklaşık 2 milyar dolar fazla verdi.

Türkiye’nin ihracatından İsrail yüzde 2 pay alırken, Çelik sektörü 653 milyon dolarlık tutarla İsrail’e ihracatta lider sektör oldu. Otomotiv sektörü 546 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, Kimya sektörü 367 milyon dolarlık, Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü ise; 327 milyon dolarlık dışsatıma imza attı.

İsrail’in Türkiye’ye yaptığı ihracatta ise; ilk sırayı 575 milyon dolar ile mineral yakıtlar ve mineral yağlar alırken, plastikler ve mamulleri 217 milyon dolar, makinalar ve mekanik cihazlar 106 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE FİNANS ARŞİVİ BEYOĞLU’NDA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Beyoğlu’nda açılan ‘Galatalı Bankerlerden Günümüze Finans Tarihi’ sergi ile Osmanlı döneminden günümüze uzanan ekonomi ve finans arşivi gün yüzüne çıkarıldı. Serginin açılışını gerçekleştiren Başkan Demircan, “Beyoğlu sanayileşme ve ticari tarihimizin, bankacılık, sigorta hizmetlerinin de merkezi. Bu sergi Beyoğlu’nun bir başka yönünü de ön plana çıkarıyor.” dedi.

Galata Bankerleri, 19. asrın ikinci yarısından sonra kurdukları bankerlik işletmeleri ile Osmanlı döneminde ekonomik hayatı ve günlük yaşam koşulları etkilemede büyük rol oynamışlardı. Geçmiş dönemlerde ekonomik hayatı elinde tutan Galata Bankerleri belgeleri, Beyoğlu’nda düzenlenen ‘Galatalı Bankerlerden Günümüze Finans Tarihi’ sergi ile gün yüzüne çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası himayelerinde, Vakıfbank ve Halkbank’ın katkılarıyla Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisinde meraklılarıyla buluşan serginin açılışına; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve sergide yer alan eserlerin koleksiyoneri Alpay Tarhan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

BEYOĞLU SANAYİLEŞME VE TİCARETİN DE MERKEZİ

Serginin açılışını gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Beyoğlu’nu kültürün, sanatın, tarihin, mimarinin, estetiğin, turizmin merkezi olarak hep adlandırıyoruz. Ama ıskalıyoruz, aslında Beyoğlu sanayileşme ve ticari tarihimizin, bankacılık, sigorta hizmetlerinin de merkezi. Bu yönünü biliyoruz ama öne çıkarma konusunda belki zayıftık. Bu sergi Beyoğlu’nun bir başka yönünü de ön plana çıkarıyor. Sanayi devrimi ile birlikte hayatımıza ticareti geliştirmek üzere banknotlar, hisse senetleri girdi. Bunlar da Galata bankerleri üzerinden günümüze geldi. Bu modern sanayileşme hamlesinin başladığı süreçte Türkiye topraklarında bankacılık nereden başladı, ilk örnek neydi, hangi evrimleri geçirdi ve bu güne nasıl geldi? Bunları anlatması açısından kıymetli bir sergi oldu.” dedi.

SERGİ, TÜRKİYE’DE BİR İLK

Galata’dan başlayıp, Anadolu’ya uzanan ekonomik serüvenin belgelerini titizlikle derleyen Koleksiyoner Alpay Tarhan da serginin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade ederek, “Gelen bütün ziyaretçilerimize şunu vaad ediyoruz; Türkiye’de bu eserlerin bir arada toplandığı ilk sergi bu. 1850’de Osmanlı ilk bankayı kuruyor. Bu bankayla başlayıp Merkez Bankası’na ulaşan serüveni, vakıfların ve diğer kurumların yürüttüğü ticari faaliyetleri, Galata Bankerlerinden günümüze uzanan bütün serüveni insanlar bir tarihi kronolojik sırada izleyecekler” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ DÖNEMLERE AİT PARALAR VE HİSSE SENETLERİ SERGİLENİYOR

Sergide,  Osmanlı Devleti’nin İtibâr-ı Milli Bankası’ndan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na uzanan yolcuğu, Dersaadet Bankası’ndan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na geçişi gibi önemli dönemlerdeki paralar ve hisse senetleri sergileniyor.

Sergide ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ilk basımı olan 1 Türk Lirası’ndan, 1.000.000 Türk Lirası’na giden süreci ve sonrasında Türk Lirasından altı sıfırın atılmasıyla gerçekleşen tarihi olayın hikayesi de anlatılıyor.

Bankasurans 4.0 ile Dijital Dönüşüm Başladı

KOOP Fintech Hub tarafından Acerpro desteğiyle gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yeni nesil sigorta teknolojileri konferansı Insure & Innovate’de Acerpro Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer ve Garanti Bankası Sigorta ve Emeklilik Koordinasyon Direktörü Murat İman “Bankasurans” paneli ile bankacılık ve sigortacılıkta dijitalleşmedeki son noktayı paylaştılar.

Dijitalleşme ile bankacılık ve sigortacılıkta işleyişin geleneksel yöntemlerden farklılaştığını belirten Acerpro Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer, “Dijitalleşme ile sigorta şirketleri, bankalarla entegre olmaya başladı. Sigorta şirketleri ile bir bankaların entegre olabilmesi için iki kurumunda aynı lisanı kullanması gerekiyor. Bu konuda çok farklı deneyimler elde ettik.  Bankasurans’tan edindiğimiz deneyimler ile Acente ve brokerların dijitalleşmesi için çalışmalara başladık. Çalıştığımız her acente ve broker artık birer insurtech şirketi gibi, müşterilerine ileri teknolojilerle hizmet vermeye başlayacak.” dedi.

“Sigorta şirketleri ile bankaları entegre ettik”

Bankaların en çok zorlandığı kısmın bir sigorta şirketiyle ürün geliştirmek olduğunu söyleyen Acer, “Geliştirilen ürünün çok kısa sürede çalışıyor olması lazım. 6 ay – 1 sene gibi rakamlar, çok uzun süreler. En fazla birkaç hafta içinde o ürünün geliştirilip; şubeler, web sitesi, mobil uygulama, ATM, kiosk gibi her türlü kanala uyumlu hale gelmesi ve eğitimleriyle beraber hazır olması gerekiyor. Acerpro olarak 2005’den bu yana Türkiye’de Bankasurans Platformu gerçekleştirerek, önemli deneyimler elde ettik. Deneyimlerimizle bankaların en zorlandığı kısım olan sigorta şirketleriyle full entegresini sağladık” diye konuştu.

 “Bankasurans 4.0 Dönemi Başlıyor”

Bankasurans gelişim süreçlerinden bahseden Acer, “Bankacılık ürünleri ile ilişkili sigorta ürünleri sunuluyorsa buna Bankasurans 1.0, çapraz satışlar ile müşterinin diğer sigorta ihtiyaçları karşılanıyorsa buna Bankasurans 2.0, müşteri bağlılığı ve CRM uygulamaları ile müşterinin sigorta ihtiyaçları karşılanıyorsa buna Bankasurans 3.0, banka tarafından tüm sigorta işlemleri, tüm dijital kanallar üzerinden müşterilere sunuluyorsa buna Bankasurans 4.0 deniliyor.

Bankasurans 4.0 bilinen karşılığı Dijital Bankasurans’tır. Türkiye’de ve dünya’da bu konuda yoğun çalışmalar sürüyor. Biz de AcerPro olarak bankaların Bankasurans 4.0 sistemine geçebilmesi için tüm altyapılarımızı hazır hale getirmiş durumdayız. Önümüzdeki yıllarda insurtech sisteminin gelişmesi ve bankasurans sistemi ile birleşmesinden de Bankasurans 5.0 çıkmasını öngörüyorum.

Bankaların; müşterileri risklerini anlık izleyebilecekleri, riskleri meydana gelmeden önlem alabilecekleri sistemler kullanması, insurtech’in en önemli faaliyet konularını oluşturacaktır.” şeklinde açıkladı.

“Bankacılık dijitale geçti”

Bankacılık ve sigortacılıkta dijitalleşmenin konuşulduğu panelde Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat İman, Türkiye’de 81 milyon vatandaşın yüzde 77’sinin akıllı telefon sahibi olduğunu belirterek, “54 milyon internet kullanıcısı var ve bu kullanıcılar sosyal medyada ortalama 2 buçuk saat vakit geçiriyor. Garanti Bankası olarak aktif dijital kullanıcı sayımız 6.3 milyon. Her ay kazandığımız 133 bin yeni müşterimizin yarısı dijital portallarımızı kullanmaya başladı. Bu rakamlar ile bankacılığın büyük oranda dijitale geçtiğini söyleyebiliriz” dedi.

Dijitalleşme aracısızlaşmayı da beraberinde getiriyor

Şubelerin de dijitalleşmeye gittiğini söyleyen İman “Bankayla aramızdaki tek aracımız artık elimizdeki akıllı telefon. Müşterilerimiz bankaya gelmek yerine işlerini telefonuyla halletmeyi tercih ediyor. Sizin de müşteri talebine göre dijitalleşmeyi takip edip, sürekli geliştirmeniz, yeniliklere açık olmanız ve mutlaka bu alanda yer almanız gerekiyor” diye konuştu.