Ekonomi haberleri (03.05.2018)

KAYSERİ ŞEKER ÇALIŞANLARINA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

 Kayseri Şeker Fabrikası ve bağlı şirketlerde çalışan personele, Kayseri Şeker Fabrikası 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi verildi.

Kayseri Şeker Fabrikası ve bağlı şirketlerdeki çalışmaların yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan öncelikle çalışanların  korunması amacıyla İş yeri hekimi Dr.Ümit Öcalan ve İş Güvenliği uzmanı Fatih Orhan tarafından verilen ve iki gün süren  eğitimlere yaklaşık 500 personel katıldı.

İşçi sağlığı ve İş güvenliği eğitimlerinin;  Çalışanları iş kazalarına karşı uyarmak, çalışanların koruyucuları kullanmaları konusunda bilinçlendirmek, İşletmenin güvenliğini sağlamak amacıyla sistemli  ve periyodik  şekilde günün gelişen şartlarına uygun olarak  güncellenerek verilmekte olduğu belirtildi

Türkiye’deki Gençler En Çok Bu Alanlarda Çalışmak İstiyor!

Türkiye’nin ve dünyanın en iyi şirketleriyle en seçkin yeteneklerini buluşturan online kariyer platformu toptalent.co, Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesinde 4 yıllık bölümlerde okuyan veya yeni mezun olmuş 18-25 yaş arasında, 5130 genç yetenek üzerinden yaptığı araştırmada Türkiye’de en çok çalışılmak istenen iş alanlarını ortaya koydu.

Türkiye, yetenek kıtlığında dünyada 5. sırada yer alıyor. İnsan Kaynakları profesyonellerinin
%66’sı pozisyonlarını uygun yeteneklerle dolduramadığını belirtirken Türkiye’de
Y kuşağı ortalama 1,5 yılda bir kez iş değiştiriyor. Böylesi bir tabloda en iyi yetenekleri çekmek ve organizasyona dahil etmek için genç yeteneklerin hangi alana ilgili/ilgisiz oluğunu bilmek büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin ve dünyanın en iyi şirketleriyle en seçkin yeteneklerini buluşturan online kariyer platformu toptalent.co, bilgi açığını kapatmak üzere Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesinde 4 yıllık bölümlerde okuyan veya yeni mezun olmuş 18-25 yaş arasında, 5130 genç yeteneğin dahil olduğu Türkiye temsili bir araştırma gerçekleştirdi: “Türkiye’de En Çok Çalışılmak İstenen İş Alanları”. Araştırmada, en iyi yeteneklerin en çok çalışmak istedikleri alanları cinsiyet, okul, not ortalaması, okunulan bölüm gibi farklı kırılımlarla inceleyen toptalent.co, insan kaynakları profesyonellerine oldukça faydalı bilgiler sunuyor.

Mühendislik okuyanların %66’sı kendi mesleğini yapmak istiyor

Araştırmaya göre Mühendislik okuyan yeteneklerin %66’sı çalışmak istedikleri ilk alanları Mühendislik, Ar-Ge, Üretim olarak gösteriyor. Dolayısıyla mühendislerin, mühendislik yapmak konusunda net çizgileri var. Kendi mesleğini icra etmek konusunda en çok öne çıkan bölümün mühendislik olduğunu belirten toptalent.co, mühendislerin mühendislik dışında yapmayı en çok istedikleri alanı Pazarlama (%7) olarak belirtiyor. Sosyal ve Fen Bilimleri okuyan yeteneklerin ise en çok çalışmak istedikleri alanlar; İnsan Kaynakları (%19), Pazarlama (%16), Finans (%13) ve Dış Ticaret (%8) olarak öne çıkıyor. Not ortalaması 3 üzerinde olup mühendislik okuyan yeteneklerin tercihleri Mühendislik (%29), Ar-Ge (%24), Üretim (%11) ve Tedarik Zinciri (%8) iken not ortalaması 3 üzerinde olup Sosyal ve Fen Bilimleri okuyan yeteneklerin ise tercihleri İnsan Kaynakları (%19), Pazarlama (%18) ve Finans (%12) olarak belirtiliyor.

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde okuyan yeteneklerin %20’si ilk tercih olarak Pazarlama alanında çalışmak istiyor

Türkiye’nin önde gelen 6 üniversitesinde okuyan, mühendislik veya sosyal bilimler bölüm ayrımı olmaksızın yeteneklerin en çok çalışmak istedikleri alanlar; Pazarlama (%20), Ar-Ge (%14), Finans (%10), Mühendislik (%10) ve Satış (%7). Kadın-erkek oranlarının dağılımına bakıldığında ise İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim ve Reklam alanı kadınlar tarafından öncelikli çalışılmak istenen alanlar olarak öne çıkıyor. Finans, Bilgi Teknolojileri, Satış alanlarında ve Start Up şirketlerinde çalışmak konusunda erkekler kadınlardan daha istekli.

Sonuç olarak; şirketlerin doğru yeteneğe ulaşma konusunda yaşadığı zorlukları göz önünde bulunduran toptalent.co, önemli veriler sunuyor. Bu durumda arzı sınırlı olan yetenek için de şirketlerin rekabetçi olmaları gerekiyor. Dolayısıyla şirketlerin işveren markası bilinirliğini artırması, istek yaratması ve yetenekleri harekete geçirmesi gerekirken “Şirketimi ideal çalışma yeri yapan şey nedir? Şirketimizin yetenek tanımı nedir? Yetenekler neden bizim şirketimizi seçmeliler?” gibi soruların yanıtlarını verebilmeliler.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2023 hedefini öne çekti

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 1980 sonrasında ihracatını 174 kat arttırarak ihracat artış rekortmeni olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’ni 2018-22 döneminde yönetecek Yönetim Kurulu görev dağılımını tamamladı. Yeni yönetim 2023 yılı için belirlenen 3.5 milyar dolar ihracat hedefini kendi döneminde yakalamayı hedefliyor.

Yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Bedri Girit başkanlığında yapılan ilk Yönetim Kurulu Toplantısında; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılıklarına, birliğin 2006-2018 döneminde Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Sinan Kızıltan ve Derya Pala oy birliği ile seçildi. Melih İşliel ise; Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi oldu.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde; 2018-22 döneminde, M. Taner Ciğer, İsmail Aksoy, Nedim Kalpaklıoğlu, Ufuk Atakan Demir, Selçuk Atalay, M. Cem Sağır ve Osman İşlek, Yönetim Kurulu Üyesi, Sami Hayım, Yasemin İşsever ve Haluk Taktak ise; Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacak.

Pala, Birliğin 78 yıllık tarihinde ilk kadın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu

1940 yılında kurulan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde Derya Pala, birliğin ilk kadın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Denetim Kurulu Üyesi Yasemin İşsever ile birlikte Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde kadın temsilci sayısı iki oldu.

1971 Ereğli doğumlu olan Derya Pala, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu. Derya Tavukçuluk San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak iş hayatını sürdüren Pala, aynı zamanda İzmir Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürüyor.

Girit: 2023 ihracat hedefine bizim dönemimizde ulaşacağız

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2023 yılı için 3.5 milyar dolar ihracat hedefi olduğu bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, son bir yıllık dönemde yüzde 20’lik ihracat artış hızıyla 2 milyar 400 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını, 2023 yılını beklemeden 3.5 milyar dolar ihracat rakamına kendi görev süreleri içerisinde ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Ege’den 1 milyar dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç ediyoruz

Türkiye’nin gerçekleştirdiği su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 42’sinin Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyelerince yapıldığının altını çizen Girit, “Son bir yılda 994 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Mayıs ayında 1 milyar dolar barajını geçeceğiz. Bu aynı zamanda Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki gıda ürünleri ihraç eden birlikler arasında bir ilk olacak” diye sözlerini noktaladı.

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu Kayseri Park’a Geliyor!

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu,  6 Mayıs Pazar günü saat 18:00’da söyleşi ve imza günü programıyla Kayseri Park’ta Kayserililer ile buluşuyor.

Kendine has üslubu ve fikirleriyle 7’den 70’e herkesin ilgiyle takip ettiği ünlü ilahiyatçı ve akademisyen Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, 6 Mayıs Pazar günü saat 18:00’da Kayseri Park AVM’de söyleşi ve imza günü programında sevenleriyle bir araya gelecek. Ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, 6 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek söyleşi ve imza gününde Kayseri Park ziyaretçileriyle bol bol sohbet edip, ziyaretçilerin sorularını cevaplayarak, kitaplarını imzalayacak.

UİB NİSAN AYI İHRACATI 3 MİLYAR DOLAR…

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 26,79 artış göstererek, 3 milyar 22 milyon USD’lik ihracata imza attı.

UİB aracılığıyla Nisan ayında yapılan ihracat 3 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 26,79 oranında artış gösterdi. 2018’in ilk dört ayındaki toplam ihracatı yüzde 21,48 oranında artarak 11.5 milyar dolar olan UİB’in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 19,60 artarak 31.3 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

OİB Nisan ayında 2.6 milyar dolarlık ihracata imza attı…

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,78 artışla 2.6 milyar dolarlık ihracata imza attı. OİB’ in 1 Ocak- 30 Nisan 2018 tarihleri arasındaki dört aylık ihracatı ise yüzde 21,6 artarak 10.1 milyar dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 20,21 artarak 27.3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

UTİB’in ihracatı 113.2 milyon dolar…

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,74 artarak 113.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB’ in 1 Ocak -30 Nisan 2018 tarihleri arası ihracatı ise yüzde 12,35 artarak 445 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 7,35 artarak 1.2 milyar dolar seviyelerine geldi.

UHKİB’den 57.5 milyon dolarlık ihracat…

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ise, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,78 oranında bir artışla 57.5 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB’in 2018’in ilk dört ayındaki ihracatı yüzde 16,56 oranında artarak 214.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 13,52 artışla 583.6 milyon dolar oldu.

UMSMİB ihracatı 14.6 milyon dolar…

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) Nisan ayı ihracatı ise yüzde 29,15 oranında artarak 14.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB, 2018 yılı ilk dört aylık ihracatı 7,49 artışla 54.4 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 160.4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

UYMSİB ihracatı 5.2 milyon dolar oldu

Nisan ayında yüzde 60,63 artışla 5.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) ilk dört aylık ihracatı yüzde 38,86 artışla 25.5 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 123.3 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve “diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 43,64 artışla 186.4 milyon dolar olarak açıklandı.

DERSİAD’DA YENİ DÖNEM BAŞLADI

DERSİAD’ın (Dünya Erdemli Sanayici ve İşadamları Derneği),  6’ncı olağan genel kurul toplantısı, İBB Avcılar Denizköşk Davet ve Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel kurula, üyelerin yanı sıra birçok kanaat önderi ve seçkin siyasi eşlik etti. Kuruluşundan bugüne DERSİAD ailesinin içerisinde yer alan, aynı zamanda kurucu üyelerden olup belli dönemlerde Sektör Kurulu Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenen Mustafa ÇINAR, Genel Başkanlık bayrağını iki dönem üstün gayret ve başarı ile taşıyan Namık BEK’ten teslim aldı.

DERSİAD, küçük esnaftan büyük holding sahiplerine kadar tüm iş adamlarının, temel iş ahlâkı ve prensiplerini, iş dünyasının erdemlilik ilkelerini, insan hak ve hukukunun yanı sıra “Helal Ticaret” hassasiyetini göz önünde bulundurmasıyla ön plana çıkarak sektöre çok farklı katkılar sağladı. İşletmelerin finansmanından, satılan ürünlerin kalite ve standardizasyonuna, işçi haklarının en adil şekilde düzenlenmesinden, sektörlerin topluma ve çevreye olan sorumluluğuna kadar çok geniş yelpazede çalışmalar yapan DERSİAD, sektöre kazandırdıklarıyla adından söz ettirmeyi sürdürüyor.

2008 yılında kurulan DERSİAD; kurulduğu günden bu yana “El Kârda Gönül Yarda” prensibini temel ilke edinerek, işadamının ticari hayat ile birlikte manevi hayatını da kuşatacak bir iş hayatı modelini ortaya koydu. DERSİAD Genel Kurulu’ndan 2018-2020 dönemi için genel başkanlık yetkisini alan Mustafa Çınar, birçok vakıf ve dernekte de görev almaktadır. Medya alanında faaliyet gösteren MEDIACLUB firmasının da sahibi olan ÇINAR, evli ve beş çocuk babasıdır.

DERSİAD Yönetim Kurulu asil üye listesi aşağıdaki gibidir;

DERSİAD YÖNETİM KURULU ASİL ÜYE LİSTESİ
Mustafa ÇINAR
Dr. Abdülkadir ERBALCI
Cem MANGÜP
İsmail ALTIN
Namık BEK
Şükrü SEZGİN
Halil KÖKLÜ
Abdülkadir TÜRK
Abdullah Serkan ÇELİK
Yasin KAYACI
Muzaffer UYAR