15 Komando’nun Şehit, 54’ünün gazi olduğu davada ceza yağdı

Yaklaşık iki yıl önce çarşı iznine çıkan   askerleri taşıyan özel halk otobüsüne düzenlenen canlı bomba saldırısı ile 15 askerin şehit, 54 askerin gazi olduğu hain saldırısı davasında karar açıklandı. 1’i tutuklu 18’i tutuksuz, 3’ü de firari toplam 21 sanığın yargılandığı davanın elebaşısı K.Ç., 1 kez ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma’, 15 kez ‘Kasten adam öldürme’den 16 kez ağırlaştırılmış ömür boyu, 54 kez ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüs etme’den 20 yıl, ‘Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma’dan  18 yıl, ‘Silahlı terör örgütü üyeliği’ndenn ise, 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı, 10 sanık ise, beraat etti.

17 Aralık 2016’da Kasım Yıldırımçakar bomba yüklü, ikiz ‘71’ plakalı araçla Adana’dan Kayseri’ye geldi. Saat 08.48 sıralarında  1.Komando Tugayından çarşı iznine çıkan askerlerin bulunduğu halk otobüsünü takip etti. Talas Bulvarı  üzerindeki Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi önündeki durağa yanaşan  otobüsün sol orta yan kısmına yaklaşarak aracı patlattı. Otobüste bulunan 15 asker şehit olurken, 54 asker ise  yaralandı.  Terör saldırısı sonrası, 3’ü firari 21 sanık hakkında ‘devletin bütünlüğünü bozmak ve tehlikeye atmak’, ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’, kasten adam öldürme’, ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek ‘ gibi suçlardan dava açıldı.
4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıkların yoğunluğu ve güvenlik gerekçesiyle 250 kişilik Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Konferans Salonu’nda görülen davada başka suçtan hükümlü sanık A. A. Silivri E tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile tutuksuz sanık  S.A. ise duruşmada hazır bulundu. Tutuksuz diğer sanıklar ile  Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan saldırının iki numaralı ismi Kenan Ç. de duruşmaya katılmadı.  Davada, şehit olan askerlerin anne ve babalar, gazi askerler, çok sayıda vatandaş ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Yılmaz Üçkan da şikayetçi olarak yer aldı.

Tutuksuz sanıklardan S.A., iyi niyetinin kurbanı olduğunu iddia ederek, “Burada sanık sandalyesinde olmak yerine, şehit yakınlarının yanında olmak isterdim. PKK terör örgütü ile hiçbir bağım yok” diye konuştu.

‘SAHİPSİZ KALAN BİR DAVA OLDU’

Davanın müşteki taraf avukatlarından Oğuz Erinç, davanın 9 duruşmadır sahipsiz kaldığına dikkat çekerek, “Bu salonda ben büyük bir yalnızlık gördüm. Mahmut Duran’ın bu sahipsizlik karşısında duruşunu asla unutamam, onun verdiği duruşu takdir etmek gerekiyor. Bugün, milliyetçi ve muhafazakar insanların ağırlıklı olarak yaşadığı bir şehirde, şehit cenazesinde en ön safta yer alabilmek için adeta bir biriyle yarışan Kayseri protokolünü bu davada hiç göremedik” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, davanın en kilit isimlerinden biri olarak gösterilen tutuklu sanık Kenan Ç.’yi, 1 kez ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma’ suçundan, 15 kez de ‘Kasten adam öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına,  ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek’ suçundan 54 kez 20 yıl, ‘tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma’ suçundan 18 yıl, ‘Silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 12 yıl 6 ay ve ‘evrakta sahtecilik’ suçundan ise 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Tutuksuz sanıklardan  M.O. ‘Silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 7 yıl 6 ay, E.U. ve Ü.K.’de ‘Bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan 4’er yıl 6’şar ay, A.A.’ya ‘evrakta sahtecilik’ suçundan 6 yıl, M.T. ve S. A.’ya da aynı suçtan  4’er yıl, H.E.’ye ise, 2 yıl hapis cezası verildi. Canlı bomba saldırısına karıştıkları iddiaları olan E.U., M .O., Ü. K., M. A., B. K., E.Ş., H.E., F.D., İ. H. Y., H. Y., V.T., H. P., M. Y. İle H. E. ise beraat ederken, firari ve saldırının bir numaralı sanığı İshak Ö, üç numaralı sanığı Ferhat T. ve Almanya’da yakalanan Sait K.nin dosyalarını ayırdı. (Haber: Samed Aydın Sun/Kayseri Star Haber Gazetesi)