Kamunun bütün alımlarında mevzuattaki standartların sağlanması gerektiğinin altını çizen Maliye Bakanı Naci Ağbal, “İki ürün var rafta, ikisi de asgari standartları sağlıyor. Ancak eliniz sağdaki ürüne uzanıyor. Niye? Kalite, güven, marka algısı var. O firmada o algıyı üretmek için bir hayli yatırım yapmış. Asgari standart üzerinde ilave özellikler taşıyor. O ürünü daha fazla para verebiliyorsunuz. Bizim ihale kanunu kalite, marka seçimi yapamıyor. Asgari özellikleri taşıyorsa fiyat yönünden değerlendiriliyor” dedi.

Milliyet Gazetesi’nden Mithat Yurdakul’a konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, başta gıda olmak üzere kamuya yönelik bütün hizmet ve ürün alımlarının masaya yatırılacağını söyledi. Ağbal, şunları dile getirdi:

“Bakanlıklardan bize bu yönde talepler zaten var. Şu dengeyi koruyacak bir çalışmanın yapılması gerekiyor: Fiyatla kalite, fiyatla işin sürdürülebilirliği, ürünün dayanıklılığı gibi birçok parametre… Mevcut kanun bunlara duyarsız demek hatalı olur. Biz bu söylenen kaygılarla ilgili olarak kanunlarla, mesela aşırı düşük teklifler konusunda birçok düzenleme yaptık. Yapacağımız şey şu: Bugün kamuoyunun gündemine gelen konuyu, mevcut uygulamalar çerçevesinde tekrar gözden geçireceğiz. Yapılması gereken ilave düzenleme varsa yapacağız.

Gözden geçireceğiz; bakalım mevcut düzenlemedeki yetersizliklerden ya da boşluklardan mı kaynaklanıyor, uygulamadan mı kaynaklanıyor? Belki de basit bir yönetmelik değişikliğiyle çözülecek. Bazen de bir kanun yapmak gerekebilir. İnsan sağlığını etkileyebilecek mal temininde birincil öncelik, insan sağlığına uygun bir malın tedarik edilmesi.

Normalde bütün kamu kurumları kamu ihale kanunu çerçevesinde temin ediyor. Bir kamu kurumu mala ihtiyaç duyduğunda ilan yapar, şartnamede uygun görülen şartlan taşıyan malları temin eden firmalar arasında fiyat yönünden en düşük verene ihaleyi yapar. Esas olan kamu ihtiyaçlarının en düşük maliyetle karşılanması, Bu hiçbir şekilde bozuk, kalitesiz, vasıfları standartlara uymayan malların alımı anlamına gelmez. TSE standardı olmayan bir mal alamazsınız. Gıdada böyle.

Kamuda gıda dâhil bütün alımlarda diğer mevzuattaki standartları sağlamak zorunda… İki ürün var rafta, ikisi de asgari standartları sağlıyor. Ancak eliniz sağdaki ürüne uzanıyor. Niye? Kalite, güven, marka algısı var. O firmada o algıyı üretmek için bir hayli yatırım yapmış. Asgari standart üzerinde ilave özellikler taşıyor. O ürünü daha fazla para verebiliyorsunuz. Bizim ihale kanunu kalite, marka seçimi yapamıyor. Asgari özellikleri taşıyorsa fiyat yönünden değerlendiriliyor.”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kanal 24’te katıldığı programda da yeniden yapılandırma konusunda açıklamalarda bulundu.

7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun kapsamında 30 Haziran olan başvuru süresinin uzatılıp, uzatılmayacağına ilişkin soru üzerine Ağbal, herhangi bir şekilde sürenin uzamasının söz konusu olmadığını söyledi.

Yapılandırmadaki ilk sonuçları da paylaşan Ağbal, şu ana kadar vergi dairelerine olan borçlar bakımından 4.3 milyar liralık alacağın yapılandırılması için müracaat yapıldığını ve 1 milyon 103 bin dilekçe alındığını bildirdi. Ağbal, “Bu rakamlar özellikle son birkaç gün içerisinde çok hızlı şekilde daha da artacak. Şu an için 500 bin vatandaşımız müracaatlarını yaptı” dedi. Maliye Bakanı, 1 milyon 103 bin başvurunun 826 binini internetten aldıklarını da bildirdi.