“12 Mart İstiklal marşının kabulü” programı ve kutlamalar

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı,   İstiklal Marşımızın 12 Mart 1921’de TBMM tarafından kabulünün yıl dönümü ile milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.

Kayseri Kültür Merkezinde düzenlenen programa, Vali Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Selçuk Aygün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, Vali Yardımcıları Mehmet Emin Avcı ve Baha Başçelik, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende ilk olarak Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını anlatan bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, bu milletin, tarihte hiçbir zaman zulme boyun eğmediğini ifade ederek, “Büyük şair, mütefekkir Mehmet Akif,  İstiklal Marşı´yla milletin hürriyet mücadelesini ve ezelden ebede yürüyüşünü destanlaştırmış, herkesin hislerine tercüman olmuş ve bu mücadeleyi ölümsüzleştirmiştir. 12 Mart 1921 yılı;  Allah için, vatan için 7 düvele karşı mücadele veren kahramanlarımız için yazılan ve geleceğimize ışık tutan Milli Marşımızın kabul edildiği gündür. Ve biz bu günde büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde yüreği vatan-millet sevgisiyle ve bağımsızlık aşkıyla yanan Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı ve aziz milletimizin hissiyatına tercüman olan İstiklal Marşı: tefekkürdür, ruhtur, heyecandır, hikmettir, Şanlı mazimiz ve kahramanlık destanımızdır. Bu millet, tarihte hiçbir zaman zulme boyun eğmemiştir. Varlığına kastedenlere gerekli dersi vermiş, vatanına ve hürriyetine canı pahasına sahip çıkmıştır. Büyük şair, mütefekkir Mehmet Akif,  İstiklal Marşı´yla milletin hürriyet mücadelesini ve ezelden ebede yürüyüşünü destanlaştırmış, herkesin hislerine tercüman olmuş ve bu mücadeleyi ölümsüzleştirmiştir. “Mehmet Akif´in, İstiklal Marşı´nı milletimize ithaf etmesi, onun vatanseverliğini en güzel biçimde ortaya koymaktadır. İstiklal Marşı özenle okunduğunda geleceğe yönelik çok anlamlı mesajlar vermektedir. Gençlerimizin İstiklâl Marşı’nı ve Mehmet Akif’i daha iyi anlayabilmeleri için şu üç noktayı çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Bunlar: Üzerinde yaşadığımız toprakların tarihi, Akif’in İstiklal Marşı’nı yazdığı dönemde milletimizin verdiği mücadeleler, ve Akif’in gelecek nesillere verdiği önemli mesajlardır.  Millî marşımızda Akif’in vurgulamak istediği geçmiş ya da sadece o günün şartları değildir; tarihten ders alarak ilelebet tek bayrak altında bağımsızca yaşama mücadelesidir.  Bu eser, gelecek nesillerin hayatlarını cesaretle ve imanla sürdürebilmeleri için kaleme alınmış bir eserdir.  İşte milli mücadele, Akif´te   zuhur eden bu ruhla kazanılmıştır. İstiklal Marşı, bu milletin heyecanını, ruhunu, hassasiyetini ve coşkusunu yansıtan bir hürriyet bildirisidir. Sömürgeciliğe karşı bir milletin haykırışıdır. Her okuyuşumuzda İstiklal Marşımızda vurgulanan bu bilincin hatırlanması dileklerimle ve Merhum Akif´in duasıyla sözlerime son vermek istiyorum. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!”

Konuşmanın ardından, Kocasinan Anadolu Lisesinin hazırladığı oratoryo izleyiciler tarafından ilgi ile izlendi. Program Fevziye-Memduh Güpgüpoğlu Güzel Sanatlar Lisesi Mehter Takımının gösterisinin ardından son buldu.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın mesajı

Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, İstiklal Marşının Kabulünün 97. Yıldönümü mesajı yayınladı.

Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç’ın mesajı şöyle:“Türk milleti, dünya tarihinin teşekkülünde birçok kez büyük pay sahibi olmuştur. İstiklal Savaşı ile var olma mücadelesine giren Türk milleti, işgal kuvvetleri karşısında cesur bir vatan savunması göstermiştir. Milli Mücadele’nin en çetin günlerinde milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı manen besleyerek zinde tutacak bir marş hazırlanması için açılan yarışmada Mehmet Akif’in kaleminden çıkan İstiklal Marşı, TBMM tarafından oybirliği ile kabul edilmiştir. Mehmet Akif, ‘Kahraman Ordumuza’ ithaf ettiği İstiklal Marşı’nı milletine hediye etmiş; ödül olan parayı bir hayır kurumuna bağışlayarak da büyük bir karakter abidesi olduğunu ispat etmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Melikgazi Belediyesi olarak İstiklal Marşımızın kabulünün 97. Yılı vesilesiyle büyük şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve bütün İstiklal kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyoruz”

DEVELİ’DE İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 97. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMASI

İstiklal Marşının Kabulü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Muammer Kocatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla Mustafa Aksu Kültür Merkezinde yapıldı.

97 yıl önce kabul edilen İstiklal Marşının kabulüyle alakalı programa İlçe Protokolüyle birlikte Develi halkından ve öğrencilerden de yoğun katılım oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Okul Müdürü Cengiz Kızılkaya günün anlam ve önemine dair kısa bir selamlama konuşması yaptı. “Mehmet Akif’in hayatını anlatan belgeselin de gösterildiği programda ayrıca milli şairimizin şiirlerinden de dinletiler sunuldu. Oratoryo ve tiyatro gösterileri izleyicilerin büyük beğenisini toplarken, programın sonunda Develi genelinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini İlçe Protokolü takdim etti. Develi Kaymakamı Murat Duru ve Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar böylesine anlamlı bir günde ne güzel bir program hazırladıkları için okul yönetimine ve öğrencilere tebriklerini iletti.

Başkan Hiçyılmaz’dan İstiklal Marşı’nın Kabulünün 97. Yıldönümü Mesajı

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Hiçyılmaz, “Türk Milletinin Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi bugün Afrin’de verdiği destansı mücadeleyi en iyi anlatan mısralar, İstiklal Marşımızda yer almaktadır. Bu kutsal mücadeleyi ölümsüzleştiren Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

Başkan Hiçyılmaz, “İstiklal Marşımız, milli mücadelenin en çetin dönemlerinde halkımıza büyük cesaret ve moral aşılamıştır. Milli Şair, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın’ derken, milletimizin bağımsızlık yolunda çektiği zorlukları en çarpıcı biçimde ortaya koymaktadır. İstiklal Marşı’mızdaki yüklü mesaj, 97 yıl önce olduğu gibi bugün de çok iyi anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Hiçyılmaz, “Milletimiz, küffara karşı daha önce verdiği mücadelelerde olduğu gibi, 15 Temmuz’da ve sonrasında teröre karşı yürüttüğü mücadelesinde de asil bir duruş, büyük bir cesaretle, güzel bir geleceğe doğru birlik ve beraberlik içinde yürüyeceğini yeniden göstermiştir. Bu birlik duygusu ile hareket eden milletimiz, bir karış toprağını kimseye vermeyeceğini bugün Afrin başta olmak üzere, terör inlerini dağıtmak için sürdürdüğü operasyonlarda bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.

Hiçyılmaz, mesajını şöyle sürdürdü:

“Milletimiz, kendisine armağan edilen İstiklal Marşı’nı daima kalbinde hissedecek, her zaman ve her yerde coşkuyla, gururla söyleyecek, bağımsızlığından, vatanın bölünmez bütünlüğünden ve bayrak sevgisinden asla vazgeçmeyecektir. Bu önemli gün vesilesiyle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını ve Mehmet Akif Ersoy’u, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

ERÜ Rektörü Güven’den, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 97. Yıldönümü Mesajı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, İstiklal Marşı’nın “Milli Marş” olarak kabulünün 97. yıldönümü münasebetiyle mesaj yayımladı.

Rektör Güven, mesajında, İstiklal Marşı’nın her bir mısra ve her bir kıtasının büyük mana içerdiğini kaydetti.

Rektör Güven, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM’de ‘Milli Marş’ olarak kabul edilmiş ve o tarihten bugüne 7’den 70’e tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız tarafından coşku içerisinde okunmaya devam edilmektedir.

İstiklal Marşı bizler için sadece bir şiir, bir marştan öte, ülkemizin bağımsızlık mücadelesi ve egemenliğinin simgesidir. İstiklal Marşı’nda geçen her cümle, her mısra ve her kıta, milletimiz tarafından yaşanmış, vatan ve bayrak aşkının en güzel sembolüdür. O yüzden her okunduğunda ve her dinlendiğinde ilk günkü heyecanı ve coşkusunu bizlere hissettirmektedir.

Bizi istiklal mücadelesine zorlayan ve İstiklal Marşı’mıza bu coşku ve bu manayı katan düşmanlarımız dün vardı, bugün de varlar ve yarın da var olacaklar. Adları ve yöntemleri değişse de, ülkemiz üzerine kirli emellerini aynen sürdüren düşmanlarımıza karşı, korkmadan dik duruşumuza devam edeceğiz.

Milli Şairimizin İstiklal Marşı dizelerinde dile getirdiği gibi;

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Her karışı şehit kanıyla yoğurulmuş bu vatan topraklarında en son ocak kalana kadar ay yıldızlı bayrağımız dalgalanmaya ve milletimiz ebediyete kadar hür ve bağımsız yaşamaya devam edecektir.

Bu duygularla İstiklal Marşı’mızın kabulünün 97. yıldönümünde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmetle anıyorum. Bu vatan uğruna canını seve seve feda eden tüm şehitlerimizin ruhları şad ve mekânları cennet olsun. Milli şairimizin de söylediği gibi, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”

ÜLKÜ OCAKLARI İL BAŞKANI ÇOLAK: İSTİKLÂL MARŞI TÜRK MİLLETİ’NİN HÜRRİYET ÇIĞLIĞIDIR.

Ülkü Ocakları Kayseri İl Başkanı Volkan Çolak, İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yıldönümü münasebetiyle yaptığı basın açıklamasında, İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin hürriyet çığlığı olduğunu söyledi.

İstiklâl Marşı’nın dizelerinde Türk Milleti’nin bağımsızlığa olan imanının görüleceğini ifade eden Başkan Çolak “İstiklâl Marşı, Yüce Türk Milleti’nin hürriyet çığlığıdır. İstiklale olan aşkı, istikbalden umududur. Mısralarında Türk milletinin imanına ve azmine rastlanılan İstiklâl Marşı, büyük mütefekkir Akif’in ufkunu da yansıtmaktadır. Akif’in imza dahi atmadığı, kitaplarına koymaktan imtina ederek Türk Milleti’ne ve kahraman ordusuna armağan ettiği İstiklâl Marşı’nın kabulünün 97. Yılı’nda bir kez daha aziz şehitlerimizi ve Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

HACILAR’DA İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ

İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yıldönümü dolayısıyla Hacılar Gürdoğanlar Ortaokulu tarafından kutlama programı düzenlendi.

Hacılar Ahmet Cihan Kilci Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen programa, Hacılar Kaymakamı Haluk Sezen, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, İlçe Jandarma Komutanı Muhittin Doğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yunus Özsarı, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdür Yardımcısı Mesut Türkmen ”Bu coşkulu marşımızı dilden dile gönülden gönüle nesilden nesile bir bayrak gibi bir miras gibi taşımak bizlerin görevidir. Bu görevi yerine getirirken sadece istiklal marşımızın sözlerini değil içinde barındırdığı bağımsızlık ruhunu, hürriyet ruhunu da Türk milletinin gelecek evlatlarına aktarmalıyız.” dedi.

Daha sonra konuşan Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici ise, Milli mücadelenin ve milli iradenin hiçbir kuvvete teslim olmayacak kadar güçlü ve kararlı olduğunun sesi olan İstiklal Marşı’ndaki ruh ve enerjiyle bugün Türk Milletinin her gün seferberliğe çağrılacak, her vakit bir istiklal harbi verecek kadar heyecanını muhafaza ettiğini söyledi. Başkan Ekici konuşmasını şöyle sürdürdü;

” Bunun en son örneğini, Çanakkale Savaşında ve 15 Temmuz günü gösterdik. Bunun en son örneğini,  bugün Afrin’de gösteriyoruz.

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin PKK/PYD ve DEAŞ terör örgütlerine karşı milletimiz adına Afrin’de yürüttüğü bu haklı ve kararlı mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Ben buradan Şehit olan kahraman askerlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milli marş olarak kabulünün 97. yılı nedeniyle milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u sonsuz rahmet, şükran ve minnetle anıyor, “Rabbim bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyor, saygılar sunuyorum. “

Daha sonra kürsüye gelen ve “Mehmet Akif şöyle diyor, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Bu bir duadır. Kendisini taziple yâd ediyorum. Allah rahmet eylesin diyorum.” diyerek sözlerine başlayan, Hacılar Kaymakamı Haluk Sezen programda yatığı konuşmada;

“Birinci dünya savaşında Türkiye’yi bölüp parçalamak isteyen, Sevr antlaşması ile bölüp parçalamak isteyen o güçler bugün de aynı emeller, aynı idealler peşinde koşmaktadır. O gün Atatürk çıkmıştır. Bugünde Cumhurbaşkanımız çıkmıştır. Bölge öncelikle Arap baharı hikâyesiyle Arap baharı devşirmesiyle bölge Yemen’den başlamış, Mısır’dan başlamış, Cezayir’den başlamış bölge bölünmeye doğru gitmiş en son Suriye’ye gelmiş sıra. Rahmetli Erbakan Hoca sıra Suriye’ye geldiğinde asıl hedef Türkiye demişti ya işte şimdi biz onu yaşıyoruz. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde Cumhuriyetin ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri buna fırsat vermeyeceğini de kanıtlamıştır. Biz İstiklal Marşımızı bugün Türkiye’nin her noktasında gönül rahatlığıyla özgürce söyleye biliyoruz. İnşallah Mayıs’a kadar Afrin’e Bayrağı dikeceğiz, İstiklal Marşını da orada söyleyeceğiz. Türk yıldırımdır, kasırgadır Dünyayı aydınlatan güneştir. İşte biz böyle bir milletiz. İnşallah Munbiç’de de İdlib’de de bunu bütün Dünyaya yedi düvele göstereceğiz.” dedi

Konuşmaların ardından program Hacılar İstiklal Marşını söylüyor isimli video gösteriminin ardından Gürdoğanlar Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı şiir, tiyatro ve oratoryo gösterileri ile devam etti.

Program, Gürdoğanlar Ortaokulunda düzenlenen İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin, Kaymakam Haluk Sezen tarafından verilmesi ile son buldu.