10 Ocak Gazeteciler Günü, ziyaretler ve mesajlar

KGC BAŞKANI VELİ ALTINKAYA’NIN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜDOLAYISIYLA YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya,  ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Altınkaya, ‘Salgın ve kısıtlama nedeniyle her yıl yaptığımız Atatürk Anıtına çelenk sunumu, basın açıklaması ve kokteyl programını iptal ettik.  Şehrimizde ve yurt genelinde 300’den fazla meslektaşımız  Covid 19 virüsünün saldırısına maruz kaldı. Ülke genelinde 20 meslektaşımız Covid 19’dan hayatını kaybetti. Aşılamada gazetecilerin de öncelik kapsamına alınmasını bekliyoruz’ dedi.

Geride bıraktığımız 2020 yılının medya işletmeleri ve gazeteciler açısından da zor geçtiğini ifade eden Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yine buruk kutluyoruz. Daha doğrusu gazetecilerin gelinen noktada  ‘Gün’ kutlayacak hali kalmadı.4 Ocak 1961’de TBMM’den geçen ve 10 Ocak da Resmi Gazete’de yayınlanan 212 Sayılı Basın İş Kanunu’nun  meslektaşlarımıza getirdiği haklar ilk olarak 1971 askeri muhtırası ile tırpanlandı. Bugün  geldiğimiz noktada  212 Sayılı Basın  İş Kanunu ile 59 yıl önce meslektaşlarımıza tanıdığı hakların % 80’ini uygulama imkanı maalesef bulamıyoruz’ şeklinde konuştu.

KGC Başkanı Veli Altınkaya, hemen her sektörü gibi  medya işletmeleri ve çalışanlarının da dijital bir dönüşümle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak  şunları söyledi:

“ İnsanlık 2020’de yakın tarihimizin en zor yılını yaşadı. Elbette son 100 yıl içerisinde gerçekleşen dünya savaşları da yerküre için acı ve gözyaşı demekti. Ancak, milyonlarca insanın hayatını kaybettiği, şehirlerin yakılıp-yıkıldığı o savaşların hiç etkilemediği ülkeler, insanlar vardı… Çin’de zuhur eden Covid 19 adlı virüs geride bıraktığımız yılda hemen   her sektörü, her devleti ve 5 milyardan fazla insanı şu veya bu şekilde olumsuz etkiledi.Virüsün etkilediği sektörlerden biri de hiç şüphesiz ki medya ve çalışanları Gazetelerin tirajları, televizyonların reytingleri ve reklam gelirleri yarı yarıya düşerken, dijital dönüşüm ‘bizim mahallede’ daha hızlı  yayıldı, daha etkili oldu. Olup bitenler özellikle yerel medyayı ve çalışanlarını adeta bir kasırga gibi vurdu.  Yüzlerce gazete, televizyon, radyo kapandı..Binlerce meslektaşımız oranı yüzde 30’ları aşan işsizler kadrosuna eklendi.Basın İlan Kurum başta, devletimizin bazı kurum-kuruluşları salgının genel etkisini azaltma  adına bizim sektörde de yaraları sarmak için bazı kararlar aldılar. Ama yetmedi, medya işletmeleri ve çalışanlar 2020’yi yakın tarihimizin en kötü yılı olarak anacaklar.

Gazeteci elbette susmayacak. Gazeteci elbette zor şartlarda da olsa mesleğini icra etmeyi sürdürecek. Zira gazetecinin susması demek, halkın, Hakkın sesinin kesilmesi demek. Kamu görevi yapan gazeteci kısıtlı imkanları çerçevesinde şehrinin ülkesinin ve insanının sesi olmaya devam edecek…Salgın medya sektöründe bir gerçeği daha net gösterdi. Devletimiz maalesef çoğu zaman mevzuat yenilemesinde teknolojinin çok gerisinde kalıyor.  Sosyal medya ve internet medyası ile ilgili gerekli yasal düzenleme maalesef yapılamadı. Geleneksel medya hala 60 yıllık, 25 yıllık kanunlarla faaliyetini sürdürüyor. Yönetmeliklerle bazı zorluklarla aşmaya çalışsanız da yetmiyor. Tüm sektörleri, hatta basın meslek örgütlerinin faaliyetlerini de içine alan topyekün bir ‘Basın Kanunu’ çıkartmak zorundayız. Bu Gazi Meclis’in omuzlarındaki bir vebaldir.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın taşra teşkilatları marifetiyle özellikle yerel medyanın sorunları ile ilgili bir rapor hazırladığını biliyoruz. CİB’e bağlı kuruluşlardan sunulan raporlar ve mevzuatlarla ilgili taslak çalışmalar olduğundan da haberdarız. Bu rapor, meslek örgütleri ve iletişim okullarından alınacak görüşlerle harmanlanmalı ve siyasi partilerin meclis gruplarında tartışmaya açılarak, hiç olmazsa önümüzdeki 20-30 yıllık beklentilerimize cevap verecek bir yasal düzenleme TBMM’den 2021 içerisinde geçirilmelidir.

Anadolu basını dün nasıl ki Milli Mücadele dahil, ülkemizin en zor günlerinde milletin ve devleti yönetenlerin yanında yer almışsa, bundan sonrada aynı ‘dik duruşu’ gösterecektir. Ancak, ucu yurtdışından olan, hatta bir bölümünün de PKK, FETÖ gibi terör, istihbarat örgütleri ve ihanet şebekeleri tarafından organize  ve finanse edildiğini bildiğimiz,  sosyal medya mecraları mutlaka denetim altına alınmalı,bunlara karşı ‘yerli ve milli’  olan Anadolu Basınının dijital dönüşümüne maddi-manevi katkı sağlanmalıdır. Yurtdışı kaynaklı ihanet yapılanmasının, bizim sektörümüzde de içerden destekçileri olduğunu biliyoruz. Onlara karşı ‘milli bir duruş’ gösteren medya işletmelerinin ve çalışanlarının her alanda gözetilmesi gerekmektedir.

Emperyal güçlerin coğrafyamızda sürdürdüğü bin yıllık hesaplaşmada, güçlü bir medya yapısı oluşturmadan başarı ile çıkamayız.   Türkiye’nin,Türk Dünyası’nın ve İslam Coğrafyasının bizim sektörümüzde de ‘Hakkın , halkın ve mazlumların sesi’ olan güçlü medya kuruluşları olmalı.  Böyle bir mücadelede  ‘Yerli ve Mili Anadolu  Basını’ için  ‘Ne yapabilirler ki’ diye düşünülmemeli ve bu alanda dijital dönüşüme her manada katkı verilmelidir.

Bu duygularla virüsün aramızdan aldığı meslektaşlarımızı rahmetle anıyorum. Ailelerine sabır diliyorum. 2020 bizim mahalle için kötü geçti. Dilerim 2021’de medya işletmelerinin ve çalışanlarının ekonomik özgürlükleri dahil sıkıntılarının hiç olmazsa bir bölümü giderilmiş olsun…”

ASGD’den 10 Ocak Gazeteciler Günü Açıklaması: GAZETECİLER İŞSİZ, DERNEKLER ‘YERSİZ YURTSUZ’ BIRAKILDI!
ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bugün gelinen noktada gazeteciler işsiz, ASGD örneğinde olduğu gibi dernekler yersiz yurtsuz bırakılmışlardır” dedi.
Basın özgürlüğünün yok edilmesiyle gazetecilere adeta pranga vurulduğunu vurgulayan İbrahim Erdoğan, “Neredeyse tüm özlük haklarını yitiren meslektaşlarımız, sistemin acımasız çarkları içinde, her türlü güvenceden yoksun olarak ezim ezim ezilmektedir” şeklinde konuştu.
Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan’ın 10 Ocak konulu açıklaması aynen şöyle:
BAYRAMDI, YAS GÜNÜ OLDU!
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 1961 yılında çıkarılan 212 Sayılı Basın İş Yasası’nın gazetecilere kazandırdığı özlük haklar nedeniyle, başlangıçta, ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanmaktaydı. Ne yazık ki bugün neredeyse tüm hakların teker teker ortadan kaldırılmasıyla 10 Ocaklar adeta ‘Yas Günü’ne dönüşmüştür.
O nedenledir ki, meslektaşlarımız 10 Ocakları haklı olarak, ‘Dayanışma ve Mücadele Günü’ olarak kabul ederler.
Kaybedilmiş hakların yeniden kazanılması için yapılması gereken güç birliği koşullarının da oluşturulamamış olması, medyanın ve medya mensuplarının içinde bulunduğu krizi giderek daha da derinleştirmektedir.
EN GÜVENCESİZ MESLEK
Gazeteciler, son yıllarda, iyice yalnız bırakılmış ve özellikle de iş güvenceleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. Asgari ücreti dahi güçlükle alabilen ve gerçekten zor şartlarda hayat mücadelelerini sürdüren basın emekçileri, bugün işlerine devam edip edemeyeceklerinden dahi emin değildirler.
Zaten iş güvencesinden yoksun olmanın sancısınını duyan gazeteciler; 30 yıllık dernek ASGD Tesisleri’nin, Bursa’da kamu gücü kullanılarak ‘sorgusuz sualsiz’ yıkım örneğinde olduğu gibi ‘yersiz yurtsuz’ bırakılarak da iyice yalnızlaştırılıyor.
Pandemi şartlarının daha da derinleştirdiği güçlüklerle boğuşan meslektaşlarımızın sorunlarının çözümü için meslekte güç birliği şarttır.
Bugünkü süreçte çalışabilen gazeteciler kendilerini şanslı hissetmeye başladı çünkü binlerce meslektaşının işsiz kaldığını ve hayat mücadelesinde ayakta kalabilmek için şansını çok daha farklı sektörlerde aramaya çalıştığını biliyor.
Oysa ki gazetecilik; halkın haber alma hakkının yerine getirildiği, kamu yararına yapılan bir görevdir ve bunu yerine getiren gerçek gazeteciler için de insani çalışma koşulları şarttır.
GAZETECİLİK KAMU GÖREVİDİR
Günümüzde özellikle yazılı basında çok sayıda gazete kapandı, binlerce gazeteci işsizlik sarmalına düştü. Medyada yaşanan bu dramatik gelişmeler, çileli meslektaşlarımız açısından ‘tarihsel bir sahipsizlik’ sonucunu ortaya çıkardı, ister istemez büyük travmalara neden oldu.
Bu arada geleneksel gazetecilik, teknolojik değişime kurban gitti, meslek etiği yok oldu, gerçek gazeteciler kaderleriyle baş başa bırakıldı.
Bu vesileyle bir kez daha önemle vurgulamak isteriz ki; gazetecilik sıradan bir iş değil, aslında korunup kollanması gereken ciddi bir kamu görevidir.
O nedenle de öncelikle iş güvencelerinin bir an önce tesis edilmesi gereklidir.
Çünkü bir ülkede halkın haber alma hakkının ve demokrasilerdeki özgürlük anlayışının en büyük güvencesi bağımsız gazeteciliktir. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”

CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN’UN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

 Demokratik, ahlaki ve toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleğini ifa eden haber emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum.

Demokrasinin ayrılmaz bir unsuru olan medya, sağlıklı bir kamuoyunun oluşmasında hayati bir işleve sahiptir.

Halkın doğru bilgiye ulaşması noktasında medya mensupları da kritik bir fonksiyon icra etmektedir.

Kamuoyunun haber alma ihtiyacını karşılarken mesleki ilkelerin yanı sıra toplumsal sorumluluk idrakiyle, demokratik ve hukuki değerleri koruyan, kişilik haklarına saygıyı esas alan gazeteciler “hakikatin temsilcisi” olarak görev yapmaktadır.

Yerel, ulusal ve uluslararası mecralarda çalışan bütün gazetecilerin, mesleklerini yerine getirirken hakikat konusunda gösterdikleri hassasiyet, gazeteciliğin saygınlığını ve medyaya güveni artırdığı gibi, demokrasinin sağlıklı işlemesine ve güçlenmesine de katkı sunmaktadır.

Bu duyarlılık, mesleki yetkinlik ve başarı ile birleştiğinde aynı zamanda genç gazetecilere de değerli bir örnek teşkil etmektedir.

Başarıları ve yetkinlikleriyle uluslararası medyada da etki uyandıran basın kuruluşlarımızın ve gazetecilerimizin varlığı ülkemize övünç, bizlere gurur vermektedir.

Türkiye’nin son yıllarda her alanda kat ettiği ilerleme, medyada da çeşitliliğe sahip özgürlükçü bir ortamın oluşmasıyla kendini göstermektedir.

Ülkemizde basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti alanı da 20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde genişletilmiş ve güvence altına alınmıştır.

Bu gerçeğe rağmen ne yazık ki bu kavramlar içeride ve dışarıda Türkiye karşıtı çevrelerce çarpıtılmış değerlendirmelerle istismar edilmekte, aleyhe algı oluşturmak için mesnetsiz yorumlarla kullanılmaya çalışılmaktadır.

Yaşadığımız zaman ve bölgemizde cereyan eden hadiseler, hakikatin ne kadar kıymetli olduğunu gösterdiği gibi, ülkesine ve toplumuna yabancı kalemlerin ne kadar tehlikeli olabileceğini de kanıtlamıştır.

Basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti kavramlarının terör örgütlerinin propagandasını yapma, vatandaşlarımız arasında ayrımcılık, nifak ve nefret tohumları serpme ya da vesayet ve darbe dönemlerini yüceltme gibi ifsat edici emeller için kalkan olarak kullanılmasına, herkesten önce “hakikat temsilcisi” olan gazetecilerin müsaade etmemesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, gelişen teknoloji, yazılı ve görsel basının yanında internet gazeteciliği ve sosyal medyada habercilik adına yeni imkanları beraberinde getirmektedir.

Yeni medya mecralarıyla dezenformasyon maksatlı haberlerin de hızla dolaşıma girebildiği günümüzde, ülkemiz, bölgemiz ve dünyadaki gelişmeleri doğru okuyabilen, teknolojik imkanlardan istifade ederek gerçek bilgiyi çok daha hızlı yayabilen, yalan haberle kararlı şekilde mücadele edebilen gazetecilerin varlığı çok daha önemli ve değerli hale gelmektedir.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak, mesleki ilkelerden ödün vermeden görevlerini ifa ederken, ülkemizin gelişmesine ve ilerlemesine, birlik ve beraberlik ikliminin güçlenmesine katkıda bulunan kıymetli medya mensuplarımızın her zaman destekçisi olmayı sürdüreceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında fedakarca görev yapan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tekrar kutluyor, görevleri başında vefat eden gazetecilere Allah’tan rahmet diliyorum.

ARIK’TAN 10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI: “GERÇEĞİN PEŞİNDE KOŞANLARA SELAM OLSUN”

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin antidemokratik uygulamaları nedeniyle Türk basının can çekiştiğini ifade ederek, “Maddi madeni tüm baskılara rağmen halkın haber alma hakkını koruyan, gerçeğin peşinde koşanlara selam olsun” dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, AK Parti iktidarının antidemokratik uygulamaları nedeniyle Türkiye’nin gazeteciler için bir tutukevine dönüştüğünü ifade etti. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Arık, “İktidar kendisi düşünmeyen, kendisinin yalanlarını parlatmayan herkesi terörist ilan ediyor” dedi. Arık mesajında şu görüşlere yer verdi: “Yoksulluğu, yolsuzluğu ve yasakları bitirme iddiasıyla iktidar olan AK Parti, yoksuzlukta, yolsuzlukta ve yasaklarda zirve yapmıştır. Yoksulluğu sömürmeyi, yolsuzluğu yandaşları için yaşam tarzı haline getirmeyi alışkanlık haline getiren iktidar, ülkenin gerçeklerini gizlemek, yalanlarını parlatan, muhalefete çamur atan bir medya ordusu kurdu. AK Parti elindeki medya gücüne rağmen, gerçeğin peşinde koşan gazetecileri ve basın kuruluşlarını da kendisi için bir tehdit olarak görmektedir. Bunun için yandaş medya haksız ve hukuksuz bir şekilde desteklenirken, AK Parti’nin denetimine girmeyen basın kuruluşları ve gazeteciler ekonomik ve hukuki baskılar altında adeta can çekişmektedir. Maalesef bir çok gazeteci bugün işsiz kalmıştır. Bu koşullar altında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü, gazeteciler için kutlanabilecek bir gün olmaktan çok ötedir. Bu durum ülkemizde demokrasinin içine düştüğü kara tabloyu da gözler önüne sermektedir. Gazetecilerin özgürce haber yaptığı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün gerçekten kutlanacak bir gün olduğu günlerde buluşmak dileğiyle; halkın haber alma özgürlüğü için her türlü zorluğa göğüs geren, iktidar değil halkın sesi olan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyorum. Maddi manevi tüm baskılara rağmen halkın haber alma hakkını koruyan, gerçeğin peşinde koşanlara selam olsun”

İYİ PARTİ KAYSERİ MİLLETVEKİLİ DURSUN ATAŞ’TAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ AÇIKLAMASI
-KEŞKE GAZETECİLER BU GÜNLERİ KUTLAYABİLSE
-PANDEMİ BASINA DA BÜYÜK DARBE VURDU
-GAZETELER BİR BİR KAPANIYOR
-YEREL BASININ DESTEKLENMELİ, AMA İKTİDAR BU KONUYU DA GÖRMEZDEN GELİYOR
-İŞSİZLİK BASIN SEKTÖRÜNDE DE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
-2 YILDA 137 GAZETE KAPANDI
-RESMİ İLAN ALAN GAZETE SAYISI 1800’LERDEN 900’LERE DÜŞTÜ
-2020 YILINDA 20 GAZETECİ KORONAVİRÜSE YENİK DÜŞTÜ…
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, toplumun her kesimi gibi Gazetecilerin de çözülmeyen ve iktidar tarafından da çözülmek istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Türkiye’de pandemi süreci ile birlikte özellikle yerel basının da büyük darbe aldığını dile getiren Ataş, 4 yıl önce resmi ilan alan yerel gazetelerin sayısının 1800 olduğunu, şu anda ise 925’lere kadar düştüğünü belirtti. Ataş, Kayseri’de de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle gazetelerin birleşme yoluna girdiğini ifade ederek,  özgür basına her geçen gün daha da fazla ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Yaşanan ekonomik sıkıntılar yüzünden basın çalışanlarının işsizlik tehlikesi ile de karşı karşıya olduklarını ifade eden Ataş, son yıllarda sektördeki işsizlik oranının yüzde 40’lara ulaştığını kaydetti.
20 GAZETECİ KORONAVİRÜSE YENİK DÜŞTÜ
Milletvekili Dursun Ataş, geçtiğimiz yıl 20 gazetecinin Koronavirüse yenik düştüğünü hatırlatarak, baş sağlığı dileklerini de iletti. Ataş, koronavirüs nedeniyle hayatlarını kaybeden gazeteciler tablosunda Türkiye’nin dünyada sekizinci sırada olduğunu da söyledi.
GAZETELER BİR BİR KAPANIYOR
Son 7 yıla bakıldığında yapılan bazı araştırmalara göre haftada yaklaşık 40 basın mensubunun işsiz kaldığını ifade eden İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş,  “2017-2019 yılları arasında 4 bin 892 basın emekçisi işini kaybetti. Yine 2017-2019 yılları arasında 137 gazete kapandı, basın emekçileri işsiz kaldı. Türkiye Gazeteciler Federasyonunca yapılan açıklamada Anadolu basınında resmi ilan alan gazeteler 1800’lerden, 925’e kadar düştü. Buna karşın yapılan çağrılara olumlu yanıt verilmedi. Acil önlem çağrısı ne yazık ki karşılık görmedi. Yeni tedbirler alınmasına yönelik Meclis’te söz aldık ve gündeme getirdik. Ancak AKP iktidarı toplumun diğer kesimlerinde olduğu gibi kamu görevi yapan, zor şartlarda çalışan basın çalışanlarının sorunlarına da kayıtsız kalmıştır. Feryatlara karşı kulak kapatmıştır. Gündeme getirdiğimiz bu konularda da atılması gereken adımları atmamıştır. Bu nedenle iktidar cephesinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlamasının vicdanlarda bir kıymeti yoktur. Çünkü bu önemli gün de kutlanmaz bir haldedir. ” dedi.
DEMOKRASİNİN EN ÖNEMLİ UNSURU BASIN DESTEKLENMELİDİR
Anadolu basınının yaşatılması ve desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Ataş, “Keşke Gazeteciler bu günleri kutlayabilseler. Ortada kutlama yapacak bir tablo yok. Pandemi ile sorunlar, sıkıntılar kat kat artmış. Gazeteler kapanmış ya da birleşmek zorunda bırakılmıştır. Bugün bu yaşanan süreçle basın özgürlüğü de büyük yarayı almış, genel manada fikri hür, vicdanı hür gazeteciler de işlerini, gazetelerini kaybetmiştir. Bu nedenle Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan basının yaşatılması, desteklenmesi, üzerlerindeki baskının kaldırılması ve nefes alması için çalışmalar acilen yapılmalıdır. İktidar süslü laflarını bırakıp, somut adımlar atmalıdır” diye konuştu.
İNŞALLAH 10 OCAK KUTLANAN BİR GÜN OLUR
Basının zor şartlarda görev yaptığını ve özgür ve tarafsız gazetecilik yapmak için birçok bedelin ödendiğini ve ödenmeye de devam ettiğini her defasında dile getirdiklerini belirten İYİ Parti Kayseri  Milletvekili Dursun Ataş, “Bu duygu ve düşüncelerle halkın doğru ve tarafsız bilgilendirilmesi adına fedekarca görev yapan, bu uğurda büyük mücadele veren basın mensuplarının kutsal bir görevi yerine getirdiğini belirtmek isterim.  Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan, baskılar ve tehditlere boyun eğmeyerek doğru ve tarafsız bilgiyi kamuoyuna iletmek için, gece gündüz demeden büyük bir gayret ve özveriyle çalışan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyor, görevlerinde bir kez daha başarılar diliyorum. Gazeteciler Günü’nün de gerçekten kutlanacak bir gün olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Vali Şehmus Günaydın’ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Gazetecilik, içinde bulunduğumuz iletişim çağının en önemli mesleklerinden biridir. Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmelerin kamuoyuna doğru, tarafsız ve objektif olarak ulaştırılması görevini yerine getirirken mesleki ilkelerinden ayrılmayan gazetecilerimiz, devletimiz ve  vatandaşlarımız arasında çok önemli bir köprü görevi görmekle birlikte, demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarından biridirler.

Teknolojinin kullanım alanının genişlemesi, gazetecilik, internet haberciliği, televizyon ve radyo yayıncılığının geçmiş yıllara göre daha da yaygınlaşması ile birlikte basın çalışanlarımızın yaptığı paylaşımlar, kamuoyunda kısa sürede karşılık bulmaktadır.

Kamu hizmeti yapan çalışan gazetecilerimizin, ilimizin gelişmesinde ve ilerlemesinde tespit ettikleri hususları bizimle paylaşmalarından dolayı kendilerine teşekkür ettiğimi ifade etmek istiyorum. Zor şartlarda görev bilincini kaybetmeyen, üstün gayreti ve habercilik anlayışından ödün vermeksizin fedakârca çalışan gazetecilerimize ilimize ve ülkemize verdikleri hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, faydalı ve başarılı çalışmalarının devamını dilerim.

Bu duygu ve düşüncelerle, ilimiz genelindeki tüm basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nü tebrik ediyor, görevlerini yerine getirirken hayatını kaybeden basın mensuplarına Allah’tan rahmet, hayatta olanlara aileleri ile birlikte sağlık, esenlik ve mutluluklar temenni ediyorum.

BÜYÜKKILIÇ: BASININ GÜCÜ DEMEK, BİZİM GÜCÜMÜZ DEMEKTİR

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında, “Basının gücü demek, bizim gücümüz demektir. Şehrimizde ne kadar güçlü basınımız olursa, bizlerde bir o kadar güçlü oluruz. Tüm basın çalışanlarının bu özel gününü kutluyor, en kalbi duygularımla selamlarımı gönderiyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Büyükkılıç, basının kamusal görevlerinin başında temel işlevi olan bilgi verme görevi geldiğini belirterek, “Basınımız, yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü güç olarak biliniyor. Medya devletin organlarında yapılan faaliyetleri halk adına denetleyerek halka enformasyon veriyor. Medyamızın, meslek ilkelerini ve milletimizin hassasiyetlerini dikkate alarak, doğru bilgilendirme görevini objektif, tarafsız bir şekilde demokrasimize katkı vererek devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

“BASIN MÜZEMİZİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ”

Başkan Büyükkılıç, “Basının gücü, bizim gücümüzdür. Kentimizde ne kadar güçlü basınımız olursa, bizlerde bir o kadar güçlü oluruz. İnşallah hep birlikte tedbir ve kurallara uyarak Pandemi sürecini de atlatacağımızdan, eski günlere döneceğimizden hiç kuşkumuz yok. Bu arada Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak, eski Kayseri mahallesindeki bir konağımızı Belediye Meclisi kararıyla Gazeteciler Cemiyeti’mize ‘Basın Müzesi olmak’ üzere tahsis ettik. Bu müzede, matbaa makineleri, eski fotoğraf makineleri ve daktilo gibi Kayseri basınının 110 yıllık tarihiyle ilgili veriler olacak. Cemiyetimizin bu konuda çalışmaları sürüyor. Basın tarihine ışık tutacak basın müzesini bizler de sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

“BASINIMIZIN TESPİT VE ÖNERİLERİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Çok zor şartlarda görev yapan basın mensuplarının tespit ve önerilerini her zaman dikkate aldıklarını ve önemsediklerini belirten Büyükkılıç, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Öncelikle görevini yaparken vefat eden basın mensuplarına Allah’tan rahmet dilerken, basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, tüm basın çalışanlarına en kalbi duygularımla selamlarımı gönderiyorum.”

KAYSERİ BARO BAŞKANI AVUKAT CAVİT DURSUN’UN MESAJI

Demokratik hukuk devletlerinde basın ; vatandaşın sigortası, hakların teminatı, özgürlükler ve fikir hürriyetinin ise garantisidir.
Gazetecilerin ve basının, bundan 60 yıl önce yaşamsal haklara kavuşmasının yıldönümü olan 10 Ocak, aslında basın emekçileri için unutulmaması gereken tarihdir. Basın mensuplarına iş güvencesi, çalışma özgürlüğü getiren ve sendikalaşmanın önünü açan 212 Sayılı Yasa, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdiğinde, basının gücü artmış ve gazeteciler haklarına kavuşmuştu. 1971’den günümüze, ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ olarak anılan her 10 Ocak, önceden coşkuyla kutlanıyordu. Ta ki demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olan basın etkisizleştirilip, gazetecilerin elde ettikleri hakları teker teker ellerinden alınıncaya kadar…
Son dönemlerde dayatılan koşullarla 10 Ocak’lar, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olmaktan çoktan çıkıp, adeta ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ oldu. Kutlamanın yerini hüzün, değerlerin yok oluşu, hakların elden alınması, baskı, işten çıkartma, ceza, yaptırım, kartelleşme ve siyaset aldı.
Medyamız bugün ekonomik ve siyasal kuşatma, ifade ve basın özgürlüğü ise saldırı altındadır. Aralarında ulusal yayın yapanların da bulunduğu yüzlerce gazete ve televizyon bu süreçte kapandı, her gün sayıları artan ‘işsiz gazeteciler ordusu’ ise on binleri aştı.
Basın ilan kurumu uygulamaları, RTÜK cezaları, soruşturmalar, iktidar baskıları ve ekonomik dayatmalar basını yandaş olmaya, çaresizce teslim olmaya zorlamaktadır.
En son olarak, sadece 26 gün yayın yapabilen OLAY TV’nin, gördüğü baskı sonucu yayın hayatına son verdirilmesi, basın tarihimize kara bir leke düşürmüştür. Medyada ‘tek ses’ isteyen siyasi anlayışın gazabına uğrayarak, yayın hayatından çekilen Olay TV’nin kapanması, ifade ve basın özgürlüğüne ağır bir müdahaledir.
Nitekim kanal yöneticileri, kapanış yayınında iktidar müdahalesini açıkça dile getirmiştir. Ekranın karartılmasıyla işsiz kalan 180 basın emekçisi için de üzüntümüz katlanmıştır.
Tüm bu yaşananların yerine, gazetecilerin iş güvencesi ve özgür çalışma koşulları başta olmak üzere, ellerinden alınan haklarının geri verildiği, ifade ve basın özgürlüğünün evrensel standartlara kavuştuğu, 10 Ocak’ların ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ olarak kutlanacağı yılların özlemi içinde, umudumuzu asla yitirmeden mücadeleye devam edilmesi gerekmektedir.
Bütün bu olumsuz ve menfi şartlara rağmen ;
Kalemini satmadan, tetikçilik yapmadan, seçim, güç ve iktidar savaşlarına taraf olmadan, paranın esiri olmamış, çetelere boyun eğmeyen,
Halkın doğru, tarafsız, objektif ve yorumsuz haber alma hakkına sahip çıkan,
İnsanların özel hayatı ve kişisel hakları ile şeref ve haysiyetlerine saygılı,
Basın meslek ahlak kurallarına inanmış ve basın özgürlüğüne inanarak farklı düşüncelere de tahammül etme erdemini gösteren, onur ve şeref sahibi tüm Gazetecilerimizin ve Basın Çalışanlarımızın gününü kutluyorum.

ERÜ Rektörü Çalış’ın “10 Ocak Çalışanlar Gazeteciler Günü” Mesajı

 Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Tüm basın mensuplarının gününü kutlayan Rektör Çalış, şunları kaydetti:

“Demokratik toplumun olmazsa olmaz unsurlarından biri olan medya çalışanları, ülkelerin ve demokrasinin gelişmesinde önemli görevler üstlenmekte ve her koşulda fedakârca görevlerini yerine getirerek toplumu bilinçlendirmek için var güçleriyle çalışmalarını sürdürmektedirler.

Kamuoyunu bilgilendirme amacıyla toplumun sesi olan basın mensuplarımız, her zaman demokrasimizin yol gösterici önemli değerlerinden olmuştur.

Üniversitemizin akademik çalışmaları ve faaliyetlerini de kamuoyu ile paylaşmamızda bizlerin en büyük destekçisi olan gazetecilerimizin, emekleri ve özverili çalışmaları bizler için yadsınamaz önem arz etmektedir.

Erciyes Üniversitesi Yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana basın mensuplarımızla her zaman koordineli çalışmalar yürüttük ve yürütmeye de devam edeceğiz.

Bu kapsamda her zaman işbirliği içerisinde olduğumuz Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ile İletişim Fakültemiz tarafından, öğrencilerimiz ve basın çalışanlarımızı bir araya getirebilmek amacıyla bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz ‘Medya Ödülleri’ yarışmamız da bunun en önemli örneklerindendir.

Bu vesileyle mesai saati gözetmeksizin fedakârca görev yapan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”

Kayseri Üniversitesi Rektörü ve ekibi Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ni Ziyaret Etti

Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’yı ziyaret etti.

Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Derviş Boztosun ve Prof. Dr. Semra Aksoylu’nun da katıldığı ziyarette Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri’de görev yapan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

Kamuoyunun doğru ve nitelikli bir şekilde bilgilendirilmesi açısından basının ve gazetecilerin önemli bir görev üstlendiğini kaydeden Rektörümüz Karamustafa, değişen teknolojinin gazetecilik mesleğinin de formatını değiştirmeye başladığını ve teknolojinin bu değişim etkisinin sadece gazetecilik mesleğinde değil, teknolojiyi yakinen takip eden, gelişim ve değişimleri izleyen diğer birçok sektör ile iş dünyasında da görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Konuşmasında Kayseri Üniversitesi hakkında da bilgiler veren Rektörümüz Karamustafa, üniversitede yer alan faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması adına çok önemli görev üstlenen Kayseri’deki tüm basın mensuplarına teşekkür etti.

Rektörümüz Karamustafa, “Kayseri Üniversitesi’nin artık bağımsız bir kampüsü var. Üniversitemizin şu anda beş tane fakültesi var. Bunlardan beşincisi olan Sağlık Bilimleri Fakültesi iki ay önce kuruldu. İnşallah önümüzdeki günlerde bu fakülteyi de faaliyete geçireceğiz. Şu anda yoğun bir şekilde Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin işlevsel hale gelmesi, öğrenci alabilecek hale gelmesi için çalışıyoruz. Başta akademik olmak üzere personel eksiklerini tamamlıyoruz. Her ne kadar yeni bir kampüse taşınmış olsak da, Kayseri Üniversitesi’nin daha da ileriye gitmesi için daha fazla fiziksel mekânlara ihtiyacı var. Bununla ilgili de devletimizin ilgili kurumlarıyla istişare içerisinde gerekli çalışmaları yürütüyoruz. İnşallah şu anda bulunduğumuz kampüsten başka fiziksel mekânlara yönelerek, Kayseri Üniversitesi’ni daha da ileriye taşıyacağız. Erciyes Üniversitesi döneminden devam eden Uygulamalı Bilimler Fakültemiz üniversitemizin en köklü fakültelerinden biri konumunda olup, bu fakültemizdeki bölümlerin uzmanlık alanları niteliğinde yüksek lisans ve doktora programlarımız bulunmaktadır. Mühendislikle ilgili elektrik-elektronik mühendisliği alanında da yüksek lisans programımız var. Develi İlçemizde İslami İlimler Fakültemizdeki anabilim dalları ile ilgili yüksek lisans programlarımız devam ediyor. Develi ilçemizde Sosyal Beşeri Bilimler Fakültemizde bu yıl mevcut programlara ilave olarak tarih ve Türk dili programlarını da faaliyete geçireceğiz. İlçelerimizdeki fiziksel imkânları, insan kaynakları imkânlarını ve teknolojik imkânları en nitelikli konuma getirmek ve ilçe bazında da o ilçenin ruhuna uygun programlara yönelmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belki Develi de tarım ve hayvancılıkla ilgili programları daha da canlandırmaya ve güçlendirmeye çalışacağız. “Sahada eğitim” bizim en temel prensiplerimiz arasında yer almaktadır. Sektörle, iş dünyasıyla ve toplumla işbirliği içerisinde olarak tüm eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi uygulama ve proje odaklı yürütmeye çalışıyoruz. Bu yüzden uygulama ve proje odaklı üniversite, iş dünyasıyla bütünleşen üniversite, toplumla bütünleşen üniversite diyoruz. Sizlerin desteği bizim için çok önemli, bu destekle bu üniversiteyi, şehrimizin üniversitesini daha da ileriye götüreceğiz. Diğer üniversitelerle de stratejik işbirliği yapmak bizim için son derece önemli. Tekrar 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutluyorum. Şahsım, üniversitem ve çalışma arkadaşlarım adına hepinize şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ise ziyaretinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’ya teşekkür etti.

Altınkaya, “Kayseri Üniversitesine ve Rektörümüze ve bu anlamlı ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kayseri makara-ı ulema olarak bilinen alimler şehridir. Kayserimiz bugün dört üniversitesi ve seksen beş bin öğrencisiyle tarihten gelen vasfına fevkalade uyan şehirlerden birisidir. Osmanlı padişahlarından Orhan Gazi’nin ilk müderrisi de Kayserilidir. Dolayısıyla Kayseri dört üniversitesiyle uyum içinde tarihi vasfına yakışıyor. Kayseri Üniversitemizle de basın hep uyum içerisinde çalışıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’ya üniversitemizin çini işlemeli gümüş tabağını hediye etti.

Saadet Partisi’nden ziyaret

Saadet Partisi İl Başkanı Av. Baki Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyeleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyarette bulundu. Başkan Veli Altınkaya ve Üyeleri ile bir süre sohbet etti, gündemi konuştu. Coşkun daha sonra  Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’ni de ziyaret etti.

BASIN ÇALIŞANLARI ÜZERİNDEKİ KISITLAMALAR VE AMBARGOLAR KALKMALIDIR.

Saadet Partili kadınlar 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı.

Saadet Partisi Kayseri İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Kara yayınladığı açıklamada; “Basın, kamuoyu ile yöneticiler arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Siyasilerin denetlenebilir olması açısından basın çok mühim bir vazife üstlenmektedir.” dedi. Basın çalışanlarının görevlerini zor şartlar altında yürüttüğünü belirten Kara; “Tüm basın çalışanlarının bu değerli mesleğin icrasında; herhangi bir çıkar gözetmeksizin, temel hak ve hürriyetlerin korunmasına, ilkeli haberciliğe, özel yaşamın mahremiyetine ve hukukun evrensel ilkelerine hassasiyet ile yaklaşarak görevlerini en objektif biçimde yerine getirmeleri mesleklerine yakışır bir duruştur. Bu hassasiyetleri gözeterek çalışan tüm basın çalışanlarımız en büyük takdire layıktır.” ifadelerini kullandı.

BASIN MENSUPLARININ SANSÜRE, BASKIYA VE ŞİDDETE MARUZ KALMASI KABUL EDİLEMEZ.

Medya çalışanlarının karşılaştığı sorunlara da değinilen basın açıklamasında “Basın özgürlüğüne dair tutumlar ülkemize yakışır bir şekilde olmalı, ambargolar, kısıtlamalar basın çalışanları üzerinden kalkmalıdır. Çok sayıda gazetecinin düşünce suçuna maruz kalması, tazminata mahkûm edilmesi özgür basın söylemleri ile çelişmektedir. Düşünmek eleştirmek suç olmaktan çıkarılmalıdır” diyen Saadet Partisi Kayseri İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Kara “Kamuoyunun doğru, ilkeli, adil, objektif ve anında bilgilendirilmesi adına vazifelerini fedakârca yerine getiren tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Dürüstlüğün, ifade ve basın özgürlüğünün hâkim olduğu bir çalışma hayatı dileriz” diyerek açıklamasını tamamladı.

SEMA KARAOĞLU: 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN
2019 Yerel seçimlerde Millet İttifakının Melikgazi Belediye Başkan adayı olan Dr. Sema Karaoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Özellikle yerel basın mensuplarının ağır ve zor şartlar altında çalıştığını belirten Karaoğlu, iktidarın da basın üzerindeki baskısının devam ettiğini söyledi.Karaoğlu, koronavirüs nedeniyle tedavi gören gazetecilere de geçmiş olsun dileklerini iletti.
Karaoğlu, “Bugün 10 Ocak 1961 yılında çalışan gazetecilere ekonomik ve sosyal hakları sağlayan 212 sayılı yasanın kabul edilmesinin 60. yılıdır. Basın çalışanlarının kamuoyunu aydınlatmak için objektif bakış açısıyla kişi hak ve özgürlükleri ve meslek etiğinin üstün tutulduğu özgür bir çalışma ortamında görevlerinin yerine getirebilmeleri demokratik toplumu yaratan en önemli unsurdur.
Basının görevi, olayları hiç çarpıtmadan doğru bir şekilde aktarmak ve insanların doğru bilgilenmesini sağlamaktır. Fakat bugün Türkiye’de basının bir kesimi ne yazık ki, iktidarın emir eri gibi çalışıyor, iktidar ne derse onu yazıyorlar. Muhalif olanlar, sesi biraz yüksek çıkanlar hemen TMK kapsamında baskı altına alınıyor, susturuluyor, yazdıkları ve duyurmaya çalıştıklarını da iktidar her alanda, yapılan yoğun baskılar neticesinde kesmeye çalışıyor. Muhalif gazeteler, haksız verilen cezalardan başını kaldıramıyor. Var olan baskılara ragmen ne kadar okunuyorsa ancak o derece yayın yapabiliyorlar.” dedi.
Karaoğlu, gazetecilerin ekonomik şartlarına da değindi. Karaoğlu,”Gazetecilerimizin sosyal güvenlik ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi ve özgürce işlerini yapmaları ve korkmadan haber yapabilmeleri mutlaka anayasal düzenlemelerle garanti altına alınmalıdır. Bağımsız ve tarafsız basın arzuluyor isek mutlaka basının ve çalışanların iktidarlara ve onların belediyelerinin sağladığı imkanlara mahkum olmamalarını sağlamalıyız.” şeklinde konuştu.
Dr. Karaoğlu, “Kalemini ve düşüncesini özgürce halkın haber alma hakkı için kullanan tüm basın emekçilerimizin gününü kutluyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Özgürlüklerin, demokrasinin güçlendiği, düşünceleri nedeni ile tutuklu bulunan gazetecilerin özgürlüğüne kavuştuğu ve basının üzerindeki baskıların kalkarak halkın gerçek haber alma hakkına kavuşacağı günlerin özlemiyle saygılarımı sunuyorum” dedi.
Karaoğlu, sözlerini koronavirüs ile mücadele eden gazetecilere de geçmiş olsun dileklerini ileterek tamamladı.
CHP YDK ÜYESİ GONCA YELDA ORHAN’IN MESAJI
Tüm zorluklara baskılara rağmen, kamuoyunu doğru ve hızlı şekilde bilgilendiren, ilkeli ve dürüst gazeteciliği kendine ilke edinmiş değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.

BAŞKAN PALANCIOĞLU 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak basın mensuplarının gününü kutladı.
Başkan Dr. Palancıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“1961 tarihinde, bundan tam 60 yıl önce basın mensuplarımızın, gazetecilerin izin haklarını korumak amacıyla çıkartılmış yasa kapsamında 10 Ocak gazeteciler için bir bayram, bir anma günü olarak ilan edilmiştir. Ben tüm gazetecilerin, basın çalışanlarımızın 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Ülkemizde ve dünyanın her yerindeki gelişmeleri topluma en doğru şekilde ulaştırma görevini yürüten tüm gazetecileri kutluyorum. Tabi basın bizim için önemli. Teknoloji ile insanların bilgiye ulaşması ve bu bilginin de doğru ve güvenilir olması son derece önemli. Ve bununda çok hızlı bir şekilde olması gerekiyor. Halkın habere ulaşması açısından mesai mefhumu gözetmeksizin habere ve bilgiye bizlere ulaştıran basın çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Mesleğini tarafsız, ilkeli yayıncılık anlayışıyla sürdüren tüm değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, meslek hayatlarında başarılar diliyorum.”

Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Zor ve son derece önemli bir görevi fedakârca ifa eden gazeteciler, milletimizin duyan kulağı, gören gözü, konuşan dili, yazan eli ve hak terazisinden sapmayan vicdanıdır. Demokrasinin temel vazgeçilmez yapı taşlarından biri olan özgür basın, halkın bilgilenme ve haber alma hakkının en etkili aracıdır.

Basın; toplumların doğru bilgilendirilmesi ve haber alma hakkının tam manasıyla kullanılmasında rolü olan önemli bir güçtür. Bu gücün toplumsal sorumluluk bilinciyle, meslek ahlakı ve tarafsızlık ilkesine uygun bir şekilde kullanılması, kamuoyu adına bir denetleme gücü oluşturarak demokrasinin gelişimine katkı sağlar.

Basın bu özellikleri ile demokrasilerde haklı olarak dördüncü güç olarak nitelendirilmiştir.

Kayseri’nin gerek ekonomik gerekse sosyal olarak geldiği noktada sivil toplum örgütlerinin yanı sıra basın kuruluşlarımızın katkısı azımsanmayacak derecede büyüktür.

Dünyanın en dinamik mesleklerinden biri olan gazeteciliği hakkıyla ifa eden gazetecilerimiz ve tüm basın çalışanlarımızın Çalışan Gazeteciler Gününü en kalbi duygularımla kutluyor, ebediyete intikal eden basın çalışanlarımızı rahmetle anıyorum.

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol

Gazetecilik mesleğini büyük bir emek sarf ederek, mesleğin getirdiği tarafsız, güvenilir ve doğru habercilik anlayışıyla sürdüren değerli basın mensuplarımızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten duygularımla kutluyorum

  Kayseri (Kırşehir, Nevşehir, Niğde) Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Emrullah Maraş’ın mesajı

Demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının, demokrasinin doğru işlemesinde ve gelişmesindeki  önemli rolleri  içerisinde her zaman halkın içinde olarak, günlük hayatın tüm yönlerini bire bir görerek, yaşayarak geniş kitlelere aktaran gazeteciler, toplumun da aynası vazifesini görmektedirler. Tarih boyunca gazetecilerimiz  zor ve çetin şartlarda, tarafsızlık ilkesinden ödün vermeden, yaptıkları araştırmalar ve haberler ile toplumda aksayan yönleri ve yanlışları da cesurca ortaya koymuşlardır.
Büyük bir özveri ile görev yapan basın çalışanları;  hukukun evrensel standartları, kişi haklarına ve özel hayata saygı, doğru ve tarafsız haber verme ilkelerinden asla taviz vermeden demokrasimizin vazgeçilmez gücü olarak yarınlara umut ve güvenle bakabilmemiz için hayatımızda hep var olmalıdırlar.
Halkımızın gözü, kulağı ve sesi olan, 24 saat çalışıp canını tehlikeye atan bu özveri mesleğinin değerli kalemlerini ve çalışan tüm gazetecilerini saygıyla selamlıyor,  “10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü” Kayseri Dişhekimleri Odası olarak içtenlikle kutluyoruz.
KAYSO Başkanı Büyüksimitci’den Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, yazılı bir açıklama yaparak, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

Başkan Büyüksimitci açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesini ilke edinmiş tarafsız ve özgür basın, demokratik, şeffaf ve gelişmiş devletlerin önemli güçlerinden biridir.

Gazetecilik fedakarlık ve sorumluluk isteyen zor bir meslektir. Zamana karşı ve stres altında işlerini icra eden basın mensuplarımız, düzenli bir mesaisi olmadan, doğru haberi halka ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi de yerine getirmektedirler. Bu sorumlulukların bilinciyle en zor şartlara rağmen görevlerini yerine getirmeyi amaçlayan gazetecilerin bu çabaları hiç kuşkusuz takdire şayandır.

Pandeminin her sektörü olduğu gibi özellikle yerel basınımızı da ciddi manada etkilediğinin farkındayız. Buna rağmen görevini en iyi şekilde icra eden basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Kendilerine desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki, basın kuruluşları ve basın çalışanları, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, hızlı ve objektif habercilik anlayışı ile kamu vicdanının sesi olmaya devam edeceklerdir.

Bu vesile ile öncelikle şehrimizde görev yapan basın mensuplarımız başta olmak üzere tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten duygularımla

“ZOR VE SORUMLULUĞU BÜYÜK BİR MESLEK”

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Mesajında gazetecilik mesleğinin önemine ve sorumluluğuna dikkat çeken Başkan Yalçın, bu önemli görevi ifa eden basın mensuplarını tebrik etti.

Başkan Yalçın mesajında gazeteciliğin hem zor hem de sorumluluğu büyük bir meslek olduğuna vurgu yaparak, “Gazetecilik, halkın gözü ve kulağı olan ve bu haliyle kamuoyunun haber alma hakkını yerine getiren önemli bir meslektir. Elinde fotoğraf makinesi veya kamerası ile soğuk sıcak demeden zor şartlar altında haber peşinde koşan muhabirinden sayfasını çizen, haberini montajlayan ekibe kadar tüm gazeteciler gerçekten önemli bir işe imza atmaktadırlar. Her türlü sıkıntıya rağmen bin bir güçlükle gazete çıkaranların, yayıncılık yapanların çabaları takdire şayandır. Bu önemli görevi yürüten gazeteci arkadaşlarımızı tebrik ediyor, Çalışan Gazeteciler Günü’nün mesleki açıdan olumlu gelişmelere vesile olmasını diliyorum” dedi.

kutluyor, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum”

AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebeti ile bir kutlama mesajı yayımladı.
Çopuroğlu mesajında, bağımsız, tarafsız ve ilkeli basının, toplumsal kalkınmanın, gelişmenin ve demokratikleşmenin en önemli unsurlarından olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Basın ahlak kurallarına uygun yapılan yayınlar, açık ve şeffaf toplum kültürünün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle yazılı ve görsel basın yayın organları toplumun sesi, gözü ve kulağı durumundadır. Ulusal ve yerel medyanın ilimizde üstlenmiş olduğu misyonuyla gece gündüz, yaz kış demeden daima bağımsız ve gerçekleri tüm çıplaklığı ile halkımıza sunarak çoğulcu bir demokrasinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Vatandaşlarımızın ülkemizde ve dünyadaki gelişmeleri zamanında ve objektif bir şekilde haberdar olmasını sağlayan, her türlü zor şartlara rağmen görev bilincini kaybetmeyen fedakar basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, sağlık, huzur ve mutluluk dilerim.” dedi.
CHP İL BAŞKANI ÜMİT ÖZER’İN MESAJI
Öncelikle bütün gazetecilerimizin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlarken basınımızın daha özgür olduğu, baskı altında olmadan işine odaklanabildiği, cezaevindeki tutuklu gazetecilerin bir an önce ailelerine kavuştuğu ve hiçbir gazetecinin görevini yaptığı için hapishaneye atılmadığı bir gelecek diliyorum.
212 Sayılı Basın Yasası’nın yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak, 1961 yılından bu yana “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanıyor. O dönemde yaşanan “9 patron olayı” ise dönemin gazete sahiplerinin gazetecilere verilen haklara “mesleki sakıncalar” doğuracağı gerekçesi ile karşı çıkması ve ortak bildiri imzalayarak 3 gün boyunca gazetelerini kapatması olayıdır. Gazete sahiplerinin bu kararına, o dönem aktif olarak gazetecilik yapanların yanıtı ise “Basın” adlı bir gazete çıkarıp, üç gün boyunca yayınlamak olmuştur. Yazılı, görsel ve dijital medyanın temel görevi, gerçekleri tarafsız biçimde kamuoyuyla paylaşmak ve böylece yurttaşların doğru haber alarak, gerçeklere ulaşmçalışan verını kullanabilmesini sağlamaktır. Gelişmiş ülkelerde medya, parlamento ve yargıyla birlikte yürütme erkini denetleyen ve
saydamlığı sağlayan en temel denge mekanizmalarından biridir. Bir başka deyişle medya, çağdaş demokrasilerde yasama, yürütme ve yargının faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde ulusal kamuoyuna ulaştıran bir kuvvettir. AKP iktidarında ise, Türkiye’de güçler ayrılığı ortadan kaldırılırken, medya da otoriterleşen yürütme erkinin kontrolü altına alınmıştır. Her konuda insanlarımızı “benden” ve “benden değil” diyerek ayrıştıran AKP Hükümeti, kendisine yakın olan medya gruplarının her türlü haberi yapmasına olanak sağlarken görevini bağımsız yapmaya çalışan medya gruplarına ise büyük cezalar kesmektedir. Medya gruplarına ve basın mensuplarına verilen bu cezalarla aslında halkımızın haber alma özgürlüğü kısıtlanmakta, doğru ve gerçek bilgiye ulaşması engellenmektedir.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün hazırlamış olduğu 2020 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 154. sırada yer almaktadır. Türkiye AKP Hükümetiyle gazetecilerin tutuklandığı, medya kuruluşlarının siyasi baskılar sonucunda kapatıldığı, bir ülke haline gelmiştir. Yaşadıkları zorluklara rağmen görevini yapmaya çalışan ve görevini yaptığı için tutuklu bulunan tüm basın mensuplarımızın haklarına kavuştuğu bu özel günü yine değerli basın mensuplarımızın aracılığıyla tekrar kutluyorum.

İYİ PARTİ İL BAŞKANI SEBATİ ATAMAN’IN MESAJI
Emektar Basın çalışanlarımız; 10 Ocak 1961 tarihinde 212 Sayılı Kanun ile yürürlüğe girerek, Basın mesleği icrasında emek veren basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel günde, değerli basın mensuplarımızın sevinç ve gururunu gönülden paylaşıyorum.
İletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte toplumun aydınlanmasında önemli bir rol üstlenen basınımız, internet medyası ve sosyal medya ile yelpazesini genişletmiş, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına erişmiştir. Kamuoyunun bilgilendirilmesinde doğru ve güvenilir haber yapma, objektif olma, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde barındıran bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, aynı zamanda vatandaşla devlet arasında da köprü görevi görmekte ve bu anlamda da bir nevi kamu görevi icra etmektedir.
Ülkemizin ve şehrimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran, etkin çözüm önerileriyle toplumsal yapının ve kamu kurum ve kuruluşlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basın mensuplarımızın yorum ve görüşleri, bizlere de çalışmalarımızda önemli faydalar sağlamaktadır.
Ulu Önder Atatürk’ün “basın bir milletin müşterek sesidir” ilkesinden hareketle, basın etiği esasları çerçevesinde çalışmalarını büyük bir özveriyle devam ettiren, tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü”nü bir kez daha içtenlikle kutluyor, kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgilendirilmesinde büyük rol üstlenen siz değerli basın mensuplarımızın  sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ediyor, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anıyorum.
GAZETECİLER HAKİKATİN TEMSİLCİLERİDİR
İyi Partili Kazım Yücel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Basın emekçilerinin bu özel gününü kutlayan Yücel, gazetecilerin kamuoyunun haber alma ihtiyacını karşıladığını belirtti. Yücel, “Gazeteciler hakikatin temsilcisi olarak görev yapıyorlar” dedi.
10 Ocak 1961 yılında çalışan gazetecilere ekonomik ve sosyal hakları sağlayan 212 sayılı yasa kabul edildi. O günden bu yana 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü olarak kutlanıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili Kazım Yücel de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününün 60’ıncı yılında bir kutlama mesajı yayınladı.
Yücel, “Kamuoyunun haber alma ihtiyacını karşılarken; mesleki ilkelerin yanı sıra toplumsal sorumluluk idrakiyle, demokratik ve hukuki değerleri koruyan, kişilik haklarına saygıyı esas alan gazeteciler ‘Hakikatin Temsilcisi’ olarak görev yapmaktadır. Yerel, ulusal ve uluslararası mecralarda çalışan bütün gazetecilerin, mesleklerini yerine getirirken hakikat konusunda gösterdikleri hassasiyet, gazeteciliğin saygınlığını ve medyaya güveni artırdığı gibi, demokrasinin sağlıklı işlemesine ve güçlenmesine de katkı sunmaktadır. Bu duyarlılık, mesleki yetkinlik ve başarı ile birleştiğinde aynı zamanda genç gazetecilere de değerli bir örnek teşkil etmektedir.” dedi.
Yücel, “Basın, demokrasinin temel taşıdır. Güçlü basın, güçlü ülke demektir. Çünkü tarafsız ve özgür basın hem iktidarlara hem de muhalefete yol gösterir. Gazeteciler, yorumları ve yaptıkları haberler ile hükümetlerin yanlışlarını gündeme getirirken; muhalefete de gündeme getirdikleri ile yol açmış olur. Basın, hepimizin bildiği gibi 4.kuvvettir. Yabana atılacak ve dikkate alınmayacak bir güç değildir” şeklinde konuştu.
Yerel basın ve çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara da değinen Yücel, “Bizler yerelde siyaset yapan kişileriz ve bazen eşimizden dostumuzdan daha ziyade basın mensupları ile birlikte mesai harcıyoruz. Yerel basının ve çalışanlarının kısıtlı imkanlarla ve zor şartlar altında hizmet verdiğine bizzat şahit oluyoruz. Emeklerini esirgemediklerini görüyoruz. Hepimizin bildiği gibi, özgür basın demek ekonomik özgürlükten geçer. Ekonomik özgürlüğü elde eden basın da güçlü basın olur. Temenni ederim ki yerelden başlamak üzere çalışan gazeteciler emeklerinin karşılığını alır. Gazeteler, gazeteciliğin temel ahlaki değerlerine bağlı olarak hareket eder ve emeklerinin karşılığını alırlar. Bu duygu ve düşüncelerle daha özgür ve tarafsız basın temennimi yineliyor, bütün gazeteci dostlarımın bu özel günlerini kutluyorum” dedi.
Gelecek Partisi Kayseri İl Başkanı  Av. Zülküf Arslan: BASIN Öne Eğilmesin, Başın Öne Eğilmesin
Gelecek Partisi olarak Parti Programımızda belirttiğimiz üzere “Basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğünü şiar edinmiş demokratik bir toplumun temel ihtiyacıdır. Bunu yok etmek, usulsüz ve baskıcı metotlarla basında tekelleşmeye yönelmek, Türkiye’nin zihni kapasitesini daraltmaktadır. Gelecek Partisi olarak Basının baskı altında olmadan, sansür ya da oto sansürün uygulanmadığı, gazetecilerin keyfi gözaltı ya da tutuklamalara ve yargılamalara maruz kalmadığı bir düzen inşa edeceğiz.”
Dün, Bugün ve Gelecek’te bu sözlerimizin arkasındayız.
Basın, milletin ortak sesidir. Toplumun bilgilendirilmesi ve aydınlatılması gibi önemli bir görevi yerine getiren, demokrasimizin güçlü ve sağlam temeller üzerine oturtulmasında, fikir ve düşünce hürriyetinin geliştirilmesinde önemli bir görevi üstlenen gazetecilik mesleği, ne yazık ki bugün zor günlerden geçmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile iktidar ve ortaklarının müsrif bir tüccar hoyratlığı ile tarumar ettiği hususların başında maalesef ifade ve düşünce özgürlüğünün vazgeçilmezi olan basın hürriyeti gelmektedir. Gerçekleri yazan ve halkın sesini duyurmaya çalışan basın emekçilerimiz, iktidarın hışmından nasibini almakta; ya mali kıskaca alınmakta ya da hapis ve tutukluluklarla susturulmaya çalışılmaktadır.
1961 tarihinden bu yana “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanan 10 Ocak, ne yazık ki yazıların sansürlendiği veya basın mensuplarının bir telefonla işinden edildiği günümüzde “Çalışamayan Gazeteciler Günü”ne dönüştürülmüştür.
Ancak her türlü tazyik ve baskıya rağmen özgürce mesleğini icra eden gazetecilerimiz ve basın mensuplarımız, evrensel insani ve mesleki değerleri koruyarak Demokrasimizin güçlenmesinde belirleyici rol almaya devam etmektedir. İnanıyorum ki  zor koşullarda mesleğinin hakkını vermeye çalışan basın mensuplarımız şehrimizin ve ülkemizin gözü, kulağı ve dili olmayı başaracaklardır.
Bu vesileyle demokrasi ve insan haklarını inşa ve ihya eden yürekli ve özgür gazetecilerimizi saygıyla selamlıyor ve tüm gazetecilerimizin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyorum. Görevi başında hayatını kaybeden basın çalışanlarımıza da Allah’tan rahmet dilerim.
BAŞKAN GÜLSOY’DAN “10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ” MESAJI
 Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, yazılı bir açıklama yaparak, her koşulda kamuoyunu bilgilendirmek adına özveriyle görev yapan basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.
Günümüz teknolojileri ile habere ulaşmanın eskiye oranla çok daha kolay hale geldiğini belirten Başkan Gülsoy, doğru habere ulaşmakta görsel ve yazılı medyanın büyük bir işlevi yerine getirdiğini kaydetti.
“BASIN DEMOKRATİK HAYATIN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR”
Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisinin hür ve bağımsız basın olduğunun altını çizen Gülsoy,  mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Gazetecilik mesleği ifa edilirken etik kuralların ihmal edilmemesi, objektif ve tarafsızlıktan ödün verilmemesi gerekir. Özgür, objektif ve ilkeli basın; toplumların gelişmesinde büyük bir paya sahiptir. Ülkemizin ve ilimizin gelişmesinde çok değerli katkıları olan basın mensuplarımız, her koşulda büyük bir fedakarlıkla kamuoyunu bilgilendirmeye devam etmektedir. Pandemi sürecinde de basın mensuplarımız yaptıkları haberlerle toplumsal duyarlılığa katkıda bulunmuş ve kamuoyunu gelişmelerden haberdar ederek çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesine destek olmuştur. Pandeminin her sektörü olduğu gibi özellikle yerel basınımızı da ciddi manada etkilediğinin farkındayız. Bu zor dönemde göstermiş oldukları mücadeleden dolayı ayrıca teşekkür ediyor,  çalışmalarında kolaylık ve başarılar diliyorum. Bu duygularla milletimizin gören gözü, işiten kulağı olan ve güç koşullarda bile gece gündüz demeden görev yapan başta ilimiz basını olmak üzere, tüm değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sağlık ve başarılar diliyorum “
BAŞKAN TOK: “BASIN BİZİM GÖZÜMÜZ, DİLİMİZ VE SESİMİZDİR”
Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Serkan Tok, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Tok, yayımladığı mesajında, özgür ve tarafsız bir basının varlığı şeffaf, demokratik, bir toplumu yaşatan en önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi.
Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygının, basın ve basın çalışanları için yol gösterici değerler olduğunu söyleyen Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Serkan Tok, basın mensuplarının, mesleklerinin gereğini yerine getirmek için yeri geldiğinde canlarını ortaya koyarak görev yaptıklarını ifade etti. Gazetecilerin, halk adına kutsal bir görev üstlendiklerini ve bu görevi icra ederken de çok kez zorluklarla karşılaştıklarını belirten Başkan Tok; “Gazetecilik, fedakarlık isteyen, şartları ağır olan önemli bir meslektir. Gazetecilik, televizyonculuk, radyo yayıncılığı, internet haberciliği gibi alanlarda önemli gelişmeler göstermiş ve ülkemizde saygın bir yere sahiptir. Temel işlevi insanlara bilgi akışını sağlamak ve toplumsal olaylara ayna tutmak olan medya, demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur. İletişim, teknoloji ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Bir anlamda basınımız, bizim elimiz, gözümüz, dilimiz ve sesimizdir. Gerçekleştirilenleri ve beklentileri karşılıklı anlamda etkileşime bağlı olarak taşıyan ve aktaran yine basın mensuplarımızdır. Olayları, ilkeli yayıncılık anlayışının bir gereği olarak tarafsız bir şekilde halka aktarmak, basının başlıca görevi, doğru ve zamanında bilgi almak da vatandaşın en doğal hakkıdır. Bu vesileyle, ilkeli, tarafsız, güvenilir yayınlarıyla kamuoyunun güçlü ve gür sesi olan, tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, aile yaşantılarında mutluluklar ve çalışma hayatlarında başarılar dilerim” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN ÖZDOĞAN: 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

 Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.  Özdoğan “Basın ve gazetecilik toplumsal bilincin oluşmasında günlük hayatın vazgeçilmez bir öğesidir” dedi.

Başkan Özdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi. “İletişim ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyon içermektedir. Bu önemli misyonu yerine getirmek için her türlü şartta görevlerini yerine getiren gazetecilerimiz mesai saati gözetmeksizin, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve her konuda haberdar etmek için verdikleri mücadele takdire şayandır.  Hacılar Belediyesi olarak basın yayın kuruluşlarımızın ve çalışanlarının kutsal bir görevi yerine getirdiklerine olan inancımız tamdır.

Başkan Özdoğan, İlkeli, doğru ve tarafsız bir şekilde çalışarak halkın haber alma hakkını sağlayan  toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen, vatandaş ile yönetim arasında köprü vazifesi gören basın mensuplarımız bu yönüyle milletin duygularına tercüman olmaktadırlar.

Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, basın ve basın çalışanları için her zaman yol gösterici değerler olmuştur diyen Başkan Özdoğan, ‘’Basınımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ederim” dedi.

DOĞAN: “BASIN, YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARI ARASINDADIR”

Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan, yayınladığı mesaj ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. Başkan Doğan, basın mensuplarının her türlü zor çalışma şartlarına rağmen görevlerini özveriyle yaptıklarını söyledi.

Basın çalışanlarının doğruyu, tarafsız bakış açısı ile sunmak için gayret gösteren ve mesleğini icra ederken gece gündüz demeden büyük özveriyle çalıştıklarını ifade eden Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan, gazeteciliğin fedakârlık isteyen mesleklerin başında geldiğini söyledi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” ifadelerini kullanan Başkan Doğan; “Çağımızın en zorlu mesleklerinden birisi olan gazetecilik, insanlara hızlı ve sağlıklı haber verme bilincini bünyesinde barındırmaktadır. Gazetecilik mesleği, toplumsal bilinci arttırmak ve güçlendirmek, kamu yararına her zaman ön planda tutmak ve farklı seslerin topluma duyurulmasını açısından önemli bir yere sahiptir. Kamuoyunu basın meslek ilkeleri çerçevesinde doğru, dürüst ve tarafsız bir şekilde objektif olarak bilgilendiren gazeteciler, yaşamın vazgeçilmez unsurları arasındadır. Bu duygu ve düşüncelerle ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, İnternet medyası ve ulusal ajans temsilcilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR “BASIN ÇALIŞANLARI HALKIN SESİDİR”

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar, mesajında; basın çalışanlarının halkın sesi olduğuna vurgu yaptı.

Başkan Çolakbayrakdar mesajında; şu ifadelere yer verdi: “Son derece dinamik bir meslek olan gazetecilik, haberleri en doğru şekliyle kamuoyuyla paylaşma misyonu taşımaktadır. Bunun yanı sıra bu mesleği yapan gazeteci kardeşlerimiz, düşünceleri ve yorumları ile demokrasinin güçlenmesine katkı sunmakta, yaşanan sorunları ve yapılan çalışmaları gündeme taşıyarak idarecilerin çalışmalarına yardımcı olmaktadırlar. Kalemini her zaman doğrudan yana ve doğru şekilde kullanarak kamuoyunu aydınlatan, bu yolda her an haber peşinde koşan basın çalışanları, halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak da kamusal bir görevi yerine getirmekte ve toplumun sesi olmaktadırlar. Böylesi önemli bir vazifeyi üstlenmiş olan basın çalışanlarının hassasiyetlerinden bazıları da şüphesiz ki; meslek etiğinin çiğnenmemesi, insanların kişilik haklarına saygı gösterilmesi konusudur. Bu hassasiyetlere özen göstererek, çok zor şartlar altında vatandaşın haberi alabilmesi için canla başla çalışan basın mensuplarının, harcadıkları çabayı görmemek ve takdir etmemek mümkün değildir.

Bu duygu ve düşüncelerle, ilimizin ve Kocasinan’ımızın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerine çalışmalarıyla katkı sağlayan değerli basın çalışanlarımıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. İlimizde şevkle, fedakarca çalışan, işini hakkıyla yapmak için çabalayan tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, güzel haberlere ulaşmalarını dilerim.”

BAŞKAN VAROL’DAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Başkan Varol, basın çalışanlarının Kayseri’de ve ülkemiz genelinde büyük özveriyle bazı bölgelerde ise canları pahasına görevlerini sürdürdüklerini söyledi.

Basın mensuplarının toplumun aydınlatılmasında ve bilgilendirilmesinde, demokrasinin güçlü ve sağlam temeller üzerine oturtulmasında büyük rol oynadıklarını belirten Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, toplumun vicdan ve duygularına tercüman olma misyonunu taşıdıklarını söyledi. Gazetecilerin birçok zorluğa göğüs gererek, gecesini, gündüzüne katıp, yaz-kış, tehlikeli-tehlikesiz demeden canla başla çalışarak yaptıkları haberlerle kamuoyuna haber ve bilgi akışını objektif bir şekilde sağladıklarını belirten Başkan Varol: “Gazeteci; ürettiği, doğru, güvenilir kaynaklara ve araştırmaya dayalı bilgiyle, bu iletişim çağının olmazsa olmaz bir unsurudur. Günümüzün sayısal iletişim teknolojilerinin sağladığı kolaylıkla bireysel ve kitlesel iletişim düzeyinde yaşanan karmaşıklık ve dezenformasyon bugün gazetecilik mesleğini çok daha önemli bir konuma getirmektedir. Basın çalışanlarının başta özlük haklarının iyileştirilmesi, rahat, özgür, bağımsız ve tarafsız bir şekilde görev yapması, hepimizin ortak dileği ve sorumluluğudur. Bu vesileyle, insanların ortak sesi, gözü, kulağı olan, kamu yararı gözeterek, basın meslek ilkeleri doğrultusunda görevlerini başarıyla ifa eden başta gazetecilerimiz olmak üzere basın ve yayın kuruluşlarımızın tüm çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en kalbi duygularımla kutlarım. İlkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışından taviz vermeksizin yerine getirdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür eder, sağlık, mutluluk, başarı ve esenlikler dilerim” dedi.

BAŞKAN DEMİR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, gazetecilerin aydınlatıcı, iyi ve doğruyu gösterici, fikir, düşünce, haberleşme özgürlüğü, insan hakları ve demokrasimizin en yılmaz savunucusu olan bir güç olduğunu ifade etti.

Gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğunu ve gazetecilerin görevlerini icra ederken birçok zorlukla karşılaştıklarını belirten Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, toplumun daha şeffaf ve aydınlık günlere ulaşmasının temelinde ise özgür basın olduğunu söyledi. Haber alma ihtiyacının arttığı günümüzde basın ve haberleşme de toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Başkan Demir; “Halkın, tarafsız, doğru, ilkeli ve eksiksiz haber akışıyla bilgilendirilmesi şeffaf ve demokratik toplum olmanın başlıca şartlarından biridir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte yazılı ve görsel basının etki alanını da hızla genişlemiş, kamuoyunun bilgilenme imkanlarının artmasını da aynı oranda artırmıştır. Türkiye ve dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan basın mensuplarımızın yanı sıra yerel basınımız da il ve ilçemizdeki gelişmeler hususunda halkımızı bilgilendirmektedir. Bu yönüyle basın, toplumun bilgilendirilmesinden ziyade kentlerin gelişiminde de önemli bir katkı sağlamaktadır. İlkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı çerçevesinde görevlerini başarıyla yürüten tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE GAZETECİLİK YAPANLARA MİNNETTARIM

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON)Kayseri başkanı Ali Özcan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ederek gazeteciliğin önemini vurguladı.

Ali Özcan, “Pandemi dönemi tüm sektörleri etkiledi. Ancak ilk etkilenen medya sektörü oldu. Bu dönem gazetecilerimiz için başta olmak üzere zor geçti. Böyle bir süreçte ayakta kalarak herkesi bilgilendirmeye devam eden gazetecilerimize minnettarım. Gazetecilik fedakarlık gerektiriyordu bizim gazetecilerimizde bunu yaptı. Doğru haberleri en hızlı ve en güzel şekilde bizlere ulaştırdılar. Bu meslek çok önemli. Bu mesleğin saygınlığının artması gerektiğini düşünüyorum. Umarım hak ettiği değeri bulur” ifadelerini kullandı.

ASKON Kayseri Başkanı Ali Özcan, “Bugünün gündemini okuyabilmenin yolu gazetecilerden geçiyor. Bunu aktaran gazetecilerimize maalesef halen önyargılar var. Gözbebeği konumunda olması gerekirken tepki görür konumdalar. Bu anlamda hak çerçevesi genişlemeli ve basını rahatlatacak adımlar atılmalı. Basın çalışanlarının sadece basın özgürlüğü çerçevesinde değil, iş güvencesinden tutun da, daha birçok hakları bakımından ciddi problemlerle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Bu durumun giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir zaman diliminde çalışmanın hakkını veren gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum ” şeklinde konuştu.