1 Temmuz’a kadar sanayi sicile kayıt yaptıranlar ceza ödemeyecek

Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, sanayi sicile kayıt işlemleri hakkında açıklama yaptı. Akçadırcı ‘1 Temmuz’a kadar sanayi sicile kayıt yaptıracak olan  işletmelere  idari para cezası uygulanmayacak’ dedi, şunları söyledi.

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 2 nci maddesi kapsamında sanayi işletmesi olarak değerlendirilen imalât sanayi, madencilik, taş ocakçılığı, elektrik, su ve gaz istihsali sektörlerinde faaliyet gösteren sanayi işletmeleri, devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseseler ile bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra en geç iki ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıt olmaları yasal bir zorunluluktur.Bir işletmenin birden fazla üretim yerinin olması halinde her üretim yeri ayrı ayrı sanayi siciline kaydedilir.

Sanayi işletmeleri üretim faaliyetine başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt olmak zorundadır. Sanayi işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi için sanayi siciline kaydolduğuna dair Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden alınacak olan yazı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren idareler tarafından aranır.

Sanayi Sicil Belgesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince hiçbir ücret alınmadan bedelsiz olarak verilmektedir.Üretime geçen veya üretimde bulunan bir işletmenin sanayi siciline kaydedilmesi için, e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir.

Resmi Gazete’nin 01 Temmuz 2017 tarihli nüshasında yayımlanan “7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun”  ile Sanayi Siciline kayıt olmamış sanayi işletmelerine herhangi bir idari para cezasına maruz kalmadan 1 Temmuz 2018 tarihine kadar kayıt olma imkanı getirilmiştir. Ancak bu tarihe kadar kayıt olmayanlara Kanunun 9 ncu maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanacaktır.

SANAYİ SİCİL BELGESİNİN İŞLETMELERE SAĞLADIĞI FAYDALAR

Sanayi Sicil Belgesi olan işletmeler, ihraç kaydıyla yaptıkları mal tesliminde KDV Tecil-Terkin işleminden yararlanırlar.

Sanayi aboneliği tarifesinden yararlanarak yaklaşık yüzde 20 indirimli elektrik kullanırlar.

Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmeleri elektrik tüketim bedelinden alınan % 2 oranındaki TRT payı bedelini ödemezler.

Sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri imalat sanayiinde kullanılmak üzere aldıkları makine ve teçhizatın finansmanı için kullandıkları krediler dolayısıyla lehe alınan paralardaki banka muameleleri vergisi istisnasından yararlanırlar.

Makine Emniyet Yönetmeliği, LVD ve EMC Yönetmelikleri kapsamındaki ürünlerle ilgili ara malı ithalatında, gümrüklerce sanayi sicil belgesi aranmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen atık yağların kontrolü yönetmeliği gereğince, atık yağ geri kazanım tesislerine lisans verilmesinde sanayi sicil belgesi aranmaktadır.

Savunma sanayi ile ilgili kaynak kataloğu ve kamu ve özel sektör sanayi kuruluşlarının harp sanayine dönüşüm özel planı hazırlanması gibi Bakanlığımızca yürütülen faaliyetlerde sanayi sicil kayıtları kullanılmaktadır.

Kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin, üniversitelerin ve diğer kullanıcıların sanayi işletmeleri hakkında bilgi talepleri, sanayi sicil veri tabanından karşılanmaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereği, kamu alımlarında yerli üretici tespiti, sanayi sicil kayıtlarından yapılmaktadır.

Sanayi sicil kaydı olmayan işletmelerin idari para cezasına maruz kalmamaları ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları bakımından kayıt için en geç 1 Temmuz 2018 tarihine kadar  e- Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.