Yoksulluk ve ucuzluk… (Köşe yazısı 04.12.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Geçim ve çalışma şartları zorlaştıkça, kazanmanın ne kadar zor, harcamanın ise ne kadar kolay olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Ancak, toplumun giderek üretimden tüketime yönelmesi, kazancın tüketime yetmemesine, çocukların hayatın gerçekleri yerine hava toplumu ile büyütülmesine, hazırcı ve kolaycı yetişmesini beraberinde getiriyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun satınalma gücü paritesine göre 4,3 dolar sınırında yoksulluk oranı %1,62 oldu
Kişi başı günlük harcaması, cari satınalma gücü paritesine göre 2,15 doların altında kalan fert oranı 2014 yılında %0,03 seviyesinde gerçekleşti.
Yoksulluk sınırı, cari satınalma gücü paritesine göre 4,3 dolar olarak alındığında, 2013 yılında %2,06 olan yoksulluk oranı, 2014 yılında %1,62 olarak tahmin edildi.
Bu arada son gelişmelerden sonra özellikle beyaz eşyada 2,5 milyar TL tüketicinin cebinde kaldı. Plastik ağırlıklı üretimle sadece buzdolabındaki bu rakam 1,4 milyar TL.
Hayatımızı kolaylaştıran elektrikli ev aletleri ve tüketici elektronikleri inovatif özellikleri ve yenilikçi tasarımları ile günlük yaşamımızın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Her geçen gün büyüyen bu pazarın başarısında önemli bir kısmı ise plastikler üstleniyor.
Geçen yıl üretilen elektrikli ev aletlerinde ürün başına ortalama 4 kg kullanılan plastikler, sektörden yüzde 40 pay alıyor. Buzdolaplarında eskiye göre plastik parça kullanımı yüzde 100 artmış durumda. Üretilen elektrik süpürgelerinin sac gövdesi artık tamamen plastikten yapılıyor. Plastikler sayesinde buzdolaplarını yüzde 20, elektrik süpürgelerini yüzde 35 daha ucuza satın alınıyor.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’ bu yıl “Elektrikli Ev Aletleri ve Tüketici Elektroniğinde Plastikler” teması ile gerçekleştirildi. Kongre kapsamında elektrik-elektronik sektöründe plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmeler tüm boyutları ile tartışıldı.
Türkiye’de beyaz eşya sektörü, yıllık yaklaşık 25 milyon adet üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük üretim üssü haline geldi. Her yıl dış ticaret fazlası veren sektörde yerli malzeme kullanım oranı yüzde 70’e yakın. Bugün Türkiye, hem plastik hem beyaz eşyada Avrupa’da önemli bir konumda. Türkiye Avrupa’da plastik mamul üretiminde 2. sıradayken, beyaz eşya üretiminde ise lider. Plastik ise elektrikli ev aletleri ve tüketici elektroniği sektöründe kısa sürede en çok kullanılan malzeme olurken bu alanda mevcut yıllık büyüme oranı yüzde 29,5 dolaylarında seyrediyor.
Pazardaki payını her yıl yüzde 10 artıran elektrik-elektronik plastik malzemeler; elektrik ve ısı izolasyonu, hafiflik, tasarım özgürlüğü, dayanıklılık, enerji tasarrufu ve geri dönüşüm gibi sunduğu birçok avantaj sayesinde bir adım öne çıkıyor. Kongrede; elektrikli ev aletleri ve tüketici elektroniğindeki son gelişmeler, beyaz eşya sektörü ve plastik ilişkisi, Türkiye’de ve dünyada tüketici teknolojisi ürünleri pazar trendleri, enerji verimliliği ve karbon salımını azaltmada plastiklerin rolünün yanı sıra inovatif tasarımlar ve yeni trendler gibi konular konunun uzmanları tarafından detaylı olarak masaya yatırıldı.
İnovatif tasarımlar, yeni trendler ve Ar-Ge çalışmaları ile teknolojik gelişmeler sonucunda nitelikli görünüme sahip, enerji verimi son derece yüksek ürünler ortaya çıktığı ve tüketimin her alanında olduğu gibi beyaz eşya sektöründe de enerji tasarruflu, doğaya daha az zarar veren ürünler geliştirilmeye başlandığı örneklerle aktarıldı. Son yıllarda tüketicilerin çevre dostu beyaz eşyaya olan talebinin artması, AB ve ulusal teknik mevzuatın da etkisi ile üreticiler bu yöndeki çalışmalarını hızlandırdı.
Türkiye’deki elektrik elektronik sektöründe plastiğin durumu.
-Türkiye’de 620 firma elektrik – elektronik ev aletleri için plastik malzeme üretiyor.
-Toplam plastik malzeme üretiminin yaklaşık yüzde 10’u elektrik-elektronik sektörü için üretiliyor.
-Elektrik-elektronik plastik malzeme üretimi 2001-2014 yılları arasında yılda ortalama yüzde 10 büyüdü.
-Özellikle beyaz eşya sektör üretiminde ve ihracatındaki hızlı artış, 2001’de 252 bin ton olan plastik elektrik-elektronik malzeme üretimi, 2014’de 823 bin tona çıktı. Bu yılki hedef 837 bin ton.
-2014 yılında üretilen elektrikli ev aletlerinde alet basına ortalama 4 kg plastik kullanıldı.
-Elektrikli ev aletlerinin üretiminde kullanılan plastik hammaddelerin yüzde 80’ini PP, yüzde 14’ünü PE ve yüzde 6’sını da PVC oluşturuyor.