Yeni yıl vergileri.. (Köşe yazısı 29.12.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Her yeni bir yıl ‘umutların yeşerdiği’, çalışanların ‘Zam’ beklediği, tüketicilerin ‘fiyat artışından bıktığı’, tüm olumsuzluklara, tartışmalara karşın insanların eğlendiği, ibadet ettiği günler.

Pek burada fazla açılmadan, merak edilen zamları ele almak istiyorum.

Herkes ‘2017’de neye, ne kadar vergi ödeyeceğiz?’ diye soruyor.

Zaten sürpriz bir şey yok.

İğneden, ipliğe her şeye zam yapılacak.

İktidar yine kaşıkla verecek kepçe değil, kazanla geri alacak.

İşte yanıtı.

Cep telefonu aboneliğinden alınan özel iletişim vergisinden, motorlu taşıtlar, emlak ile veraset ve intikal vergilerine kadar 2017 yılında ödenecek birçok vergi, yeniden değerleme oranında zamlandı. Çevre Kanunu uyarınca uygulanacak cezalarda da artışa gidildi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2017 yılı için çeşitli vergi miktarlarının belirlenmesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Kanunu uyarınca uygulanacak cezalarda yeniden değerleme oranında artış yapılmasına ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na aykırılık halinde verilecek idari para cezaları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı da özel çevre koruma bölgelerine ilişkin olanlar dışındaki para cezası miktarları, Vergi Usul Kanunu uyarınca 2016 yılı için yeniden değerleme oranı olarak belirlenen %3,83 oranında artırılmış olarak, lgili tebliğlerin eklerinde yeniden düzenlendi.

Maliye Bakanlığı ise 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle çeşitli vergi tutarlarını yeniden değerleme oranında artırarak yeniden belirledi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlemesine göre, mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kulllanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) alınacak Özel İletişim Vergisi maktu vergi tutarı, 1 Ocak’tan itibaren 47 TL olarak uygulanacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile de motorlu taşıtların vergilendirilmesine ilişkin I, II ve IV sayılı tarifeler, yeniden değerleme oranında yeniden düzenlendi. Buna göre, yeni tarifeler şöyle:

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Çevre Temizlik Vergisi tutarları), Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Harçlar Kanunu Genel Tebliği, Gelir Vergisi Genel Tebliği, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de yeniden değerleme oranında arttırılan çeşitli vergi ve harç miktarları ile istisna tutarları belirlendi.

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen 2017 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi de, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü’de ‘Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistik’ rakamlarını açıkladı.

Geçici sonuçlara göre 2015 yılında faal olan girişimlerin  %41,7’si hizmet sektöründe, %38,8’i ise ticaret sektöründe yer aldı. İstihdamda ise hizmet sektörü toplam istihdamın %36,8’ini oluştururken; sanayi sektörünün istihdam payı %28,8 oldu.

Ticaret sektörü ciroda %41,7’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Girişimlerin en fazla yer aldığı ve istihdam payı en yüksek olan hizmet sektörünün ciro payı %15,7 iken sanayi sektörünün ciro payı %35,1 oldu.

Sanayi sektöründe, Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması, (NACE) Rev. 2 kısım ayrıntısında ciroya göre imalat %81,8’lik paya sahip oldu. İmalatı %14,3’lük payla elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı takip etti. Madencilik ve taş ocakçılığı %2,2’lik, su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri ise %1,7’lik paya sahip.

Hizmet sektöründe cironun %36,8’i ulaştırma ve depolama, %14,4’ü idari ve destek hizmet faaliyetleri, %12,8’i konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, %11,8’i bilgi ve iletişim, %11,3’ü ise mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerde gerçekleşti.

Düşük teknoloji faaliyetlerinde yer alan bu girişimler, istihdamın %52,3’ünü, cironun  %39,3’ünü oluşturdu.